Помилка багатьох батьків – намагатися з раннього віку через «не хочу» змусити вчити англійську для дітей. Давайте дізнаємося, коли, як і за допомогою яких способів краще починати вчити іноземну мову з дітьми.

Зміст

1. Англійська для дітей – коли починати?

2. Як краще вчити англійську для дітей?

2.1. Цілі та пріоритети

2.2. Формат занять з англійської для дітей

2.3. Безпрограшний старт

3. Чим мотивувати та зацікавити в навчанні?

4. Чому англійська для дітей настільки важлива: кілька аргументів

Англійська для дітей – коли починати? 

Батьки починають замислюватися про освіту своєї дитини з перших її кроків. Потрібно розуміти, які навички варто розвивати з дитинства, щоб у майбутньому та сама шкільна програма давалася дитині легко. Багато хто також запитує, коли почати вчити англійську для дітей. Ніщо так не сприяє покращенню пам'яті та розумових здібностей, як вивчення іноземних мов. Але все ж таки щодо віку однозначної відповіді немає.

  1. Іноземна для дошкільнят

Маленькі діти легко все засвоюють і їм не потрібна серйозна мотивація. З ними легко вивчати слова, будувати невеликі речення. Діти не вчать рідну мову за правилами граматики, той же принцип застосовується і до англійської для дітей. Грайте з ними в ігри, показуйте цікаві відео мовою оригіналу та читайте разом книги. Це можуть бути як книги з невеликим текстом чи віршами, так і аналоги абетки.

Малята швидко запам'ятовують нову інформацію, але лише в невеликому обсязі за раз. Можна практикувати англійську для дитини, поки вона ще зовсім крихітна, за допомогою розмов. Якщо хтось із рідних чи няня, яка багато часу проводить з немовлям, постійно розмовлятимуть з ним іншою мовою, дитина може стати білінгвом. Та й сам собою ранній старт навчання дітей англійської підвищує ймовірність опанування іноземної мови на одному рівні з рідною, особливо коли це стосується вимови.

  1. Іноземна для школярів

Починати вивчати англійську з дітьми старшого віку важче. Важливо не нашкодити. Якщо ви не впевнені у своїх силах, одразу віддайте дитину на гарні мовні курси. На заняттях викладачі підберуть цікаві методики та поставлять правильну мову. У невеликих групах діти навчаться комунікувати між собою та зможуть використовувати мову в реальних життєвих ситуаціях. Для початку ретельно обирайте мовну школу, звертаючи увагу на деталі. Дізнайтеся про методики, викладачів, матеріали, за якими викладають англійську для дітей. Підберіть зручне розташування або онлайн-формат і час занять, щоб дитина не втомлювалася.

У багатьох загальноосвітніх школах уроки англійської для дітей починаються з першого класу. Якщо у вас є ресурс для додаткової домашньої практики, то згадайте той самий навчальний американський серіал «Даша-мандрівниця», в якому головна героїня в ігровій формі вивчає з маленькими глядачами цифри, назви предметів, власне, мову та правила поведінки. Це також непоганий посібник для батьків, завдяки якому вони можуть зрозуміти, у якій формі подавати матеріал дітям. Головне – не перевантажуйте їх та займайтеся лише тоді, коли дитині це цікаво.

Як краще вчити англійську для дітей?

Почати ходити, навчитися плавати та… вивчити іноземну. Здається, що навчання дитини англійської мови – це процес, який успішно закінчиться одного прекрасного дня. Тим часом, мову потрібно засвоїти, відчути та постійно практикувати. Вивчити її раз і назавжди не вдасться. Можна витратити на навчання 10 років і все ж таки мати проблеми в усному спілкуванні. Тож будьте готові до тривалого процесу, який має постійно утримувати увагу дитини.

 

Англійська для дітей – початок та способи навчання, мотивація - 1

Вивчення англійської для дітей – це процес завдовжки мінімум у кілька років
 

Цілі та пріоритети 

Англійська для дітей стане універсальним інструментом пізнання світу. Вона стирає межі та усуває перешкоди. А ще піднімає рейтинг на співбесідах. Ці аргументи є прекрасними для вас. Але навряд чи необхідність навчання варто подавати малечі у такому вигляді. Швидше за все, дитині потрібні емоції, а не логічні аргументи. Але щоб стати більш переконливими, необхідно чітко розуміти, чого ви хочете. Обміркуйте свої великі стратегічні та маленькі тактичні цілі з вивчення мови згідно з технологією SMART: вони мають бути конкретними, вимірними, реалістичними, обмеженими у часі та їм потрібен виконавець.

Оскільки викладати англійську для дітей буде легше, якщо вони самі так вирішили, то яку б мету ви не вигадали, малюки повинні вважати її своєю. Підкажіть, зацікавте, натякніть – і нехай англійська для дитини буде її власною чудовою ідеєю, що тільки-но спала на думку.

Щодо пріоритетів, то є чотири мовні навички: дві з них умовно називають пасивними (читання та слухання), інші дві – активними (говоріння та письмо). Під час вивчення мови у загальноосвітніх школах частіше читають та пишуть, вкрай рідко говорять та ще менше слухають. Тому заняття з англійської для дітей на курсах майже завжди позиціонуються як комплексні.

Усі навички пов'язані між собою. Якщо під час навчання маленькі студенти багато читають, їм буде легше писати. А якщо вони регулярно слухають якісні та зрозумілі матеріали іноземною, то раніше почнуть розмовляти і робитимуть це впевнено, маючи так зване «чуття мови». Вони пам'ятатимуть, як використовувати мовні конструкції, а не складатимуть кожну фразу з окремих елементів.

Подумайте, що для вас важливіше в навчанні: нехай діти пізніше заговорять, зате роблять це грамотно і з мінімальним акцентом або швидше, але з помилками? Врахуйте також, що можна надто довго готуватись теоретично, а потім боятися заговорити. Проте слухати треба всіх етапах вивчення мови.

Залежно від того, навіщо вашій дитині англійська (і прямо зараз, а не в далекому майбутньому), розставте акценти у її вивченні. Розмовна англійська для дітей тренує навички слухання та говоріння. Якщо ви впевнені у викладачі чи носії мови – сміливо вибирайте такий формат. Якщо ні, то обов'язково знайдіть якісні аудіоматеріали – це допоможе дитині правильно вимовляти слова, зокрема, під час читання. Вони також ознайомлять дітей із тим, як насправді звучить жива мова – зі сленгом та скороченнями. Каліграфічно писати ручкою навчать і в школі, а ось грамотно висловлювати свою думку допоможуть читання та слухання. І звичайно, враховуйте вік, коли розставлятимете пріоритети в заняттях.

Формат занять з англійської для дітей

Якщо дитина вже з маленького віку взаємодіє зі смартфоном, планшетом, іншими гаджетами, це потрібно використовувати їй на користь. У такому разі пропонуємо спробувати онлайн-навчання.

Є багато застосунків і програм, з якими можна вивчати мову в ігровій формі (детальніше про додатки з вивчення англійської для дітей – у цій статті). Найпопулярніший із них – Duolingo. Ви легко знайдете його в App Store або Google Play. Він безкоштовний і має ненав'язливу рекламу. Курс доступний на основі української мови. Він містить короткі уроки, що дозволяють тренувати різні навички: переклад, аудіювання та говоріння. При цьому, як і в іграх, можна обирати рівень складності, отримувати медалі та бонуси, відкривати додаткові можливості. Така англійська для дітей дійсно цікава.

Ще один варіант навчання – за допомогою зуму. Він має низку переваг перед звичайними заняттями в класі або репетиторством. Не потрібно витрачати час та гроші на дорогу, можна займатися в комфортних домашніх умовах, батькам простіше бачити успіхи та розуміти труднощі у навчанні дітей англійської. Крім того, легше спілкуватися з викладачем та чути, як проходять заняття, щоб бути впевненими у їх якості. За допомогою відеозв'язку можна також займатися носієм мови.

Втім, якщо такий формат англійської для дітей вам не підходить, можна поєднати нові технології з традиційною роботою в класі. Точніше – у «перевернутому класі», як це зроблено в нас. Суть у тому, що діти знайомляться з теорією, темою та лексикою майбутнього уроку самостійно вдома, переглядаючи відео на спеціальній онлайн-платформі My Green Country, а на заняттях використовують знання на практиці. Так, у них є можливість і мотивація проводити екранний час з користю. Докладніше про формат «перевернутих класів» під час вивчення англійської для дітей читайте у нашій статті.

 

Англійська для дітей – початок та способи навчання, мотивація - 2

Підберіть оптимальний формат уроків англійської для дітей
 

Безпрограшний старт

На запитання, з чого краще почати, у нас дуже проста відповідь – з вивчення абетки. Адже навіть рідну мову дитина починає вивчати з алфавіту. Це потрібно для того, щоб вона могла не тільки правильно вимовляти літери, але також читати та писати. Спершу іноземна абетка здасться схожою на рідну. Тут і можуть виникнути проблеми. Дитина неусвідомлено може асоціювати іноземні літери з рідним алфавітом і губитися. Тому дуже важливо підтримати її та не вводити в ще більшу оману.

Абетка хороша тим, що батьки можуть брати безпосередню участь у її вивченні разом із малюками. Ті, хто має хоча б базовий рівень мовних навичок, можуть виступити в ролі викладачів. Найголовніше – обрати правильний підхід та матеріали. Це можуть бути:

  • красиві ілюстровані книжки з англійської для дітей;
  • барвисті картки з літерами;
  • аудіозаписи з дитячими пісеньками (той же алфавіт можна не просто проговорити, а проспівати, так він навіть краще закарбується в пам'яті дитини).

Нехай заняття стануть захопливою грою, наприкінці якої на дитину чекатиме приємний сюрприз. Що б ви не вивчали – алфавіт чи рахунок – для дітей дуже важливо знати, що вона старається не дарма. Дитину треба заохочувати та хвалити за результати.

Також необхідно пам'ятати, що алфавіт англійської для дітей виглядає просто лише для батьків. Дитина, яка раніше не мала жодних справ з іноземними мовами, може розгубитися і навіть злякатися. Тому в жодному разі не сваріть малюка, якщо у нього не виходить з першого, другого або навіть з десятого разу. Іноземні мови не завжди під силу дорослим, що вже говорити про найменших. Будьте терплячими та не намагайтеся дати дитині більше, ніж вона зможе подужати.

Почніть із самих азів англійської для дітей, адже вчитися читати з першого ж уроку у вас все одно не вийде – дитина просто не знає букв і як вони вимовляються самі по собі, не те що в словах. Якщо ви хочете самостійно навчити вашого малюка іноземної мови, а не записати до школи на курси, ретельно продумайте, як подати матеріал і які знання дитині необхідно отримати спочатку. Залежно від того, наскільки швидко ви опануєте алфавіт, ви зрозумієте, як вам діяти далі.

Чим мотивувати та зацікавити в навчанні?

До певного віку на дітей найкраще діє зовнішня мотивація. Школярі та навіть студенти потребують оцінок як зовнішніх стимулів для вирішення питання: «Навіщо мені це вчити?». Тому якщо ви хочете, щоб англійська для дітей йшла гладко, вам доведеться щодня їх заохочувати. Пам'ятайте: найсильніший вплив – постійний, але непомітний.

Ваша дитина ще встигне посидіти за партою з підручниками, а поки до цього ще далеко – спробуйте в ігровій формі прищепити їй інтерес до вивчення іноземної. Зробити це не так важко, як здається. Діти тягнуться до всього нового, особливо якщо це щось яскраве та з картинками. Сучасний ринок дитячих товарів пропонує безліч іграшок, книг та карток, які позитивно впливають на розвиток дитини. Такі домашні уроки однаково цікаві як для молодшого, так і для старшого покоління. Щоб зацікавити вашого юного учня, використовуйте такі атрибути:

  • яскраві картки для вивчення алфавіту з картинками;
  • розвивальні іграшки зі звуковим супроводом;
  • розмальовки з простою іноземною лексикою.

Під час вивчення англійської мови для дітей дуже важливо, щоб і батьки виявляли цікавість до всього, що відбувається. Вони дивляться на вас, вбирають та наслідують ваші емоції, включаються в процес із великим запалом, якщо це захоплює вас. Домашні заняття з англійської для дітей дають непогану базу знань, яка в майбутньому допоможе опанувати шкільну програму. Це також непоганий інструмент для соціалізації дитини, адже вона не лише вивчає слова, а намагається використовувати їх у спілкуванні. Наприклад, запам'ятавши слово apple, ваша дитина називатиме яблуко тільки так, а потім із задоволенням повторить решту вивчених слів. Також під час навчання важливу роль відіграють аудіо- та відеоматеріали. Вони дозволяють дитині добре відчути іноземну мову.

 

Англійська для дітей – початок та способи навчання, мотивація - 3

Цікавтеся заняттями з англійської для дітей і підтримуйте їх
 

І ще. Що більш життєвими будуть заняття, то більше така англійська для дітей буде цікавою. Навчання іноземної вдома сьогодні не вимагає багато зусиль. Оточіть дитину англійською та зробіть її вивчення щоденною розвагою. Для початку знайдіть прості слова, помістіть їх у контекст (складайте з ними фрази) і далі робіть, що хочете. Подавайте матеріал у вигляді головоломок та квестів квартирою у пошуках скарбів, адвент-календаря до будь-якого свята чи мовних memory games. І винагороджуйте за успіхи приємними сюрпризами, якщо вдалося досягти денної мети.

Розвішайте картки, на яких написані англомовні фрази, на предметах у своєму будинку – і ви побачите, як виглядає легка англійська для дітей. Якщо є натхнення та час, можете грати з QR-кодами. За ними можуть бути заховані зображення, аудіофайли чи написи. Діти оцінять ваші старання, будьте певні.

Цікаві заняття просто мусять бути зі смаком пригод. Спробуйте пройти із зав'язаними очима лабіринтом, намальованим на підлозі, але напрямок рухів вказуйте іноземною. Колись це допоможе зорієнтувати іноземця, який питатиме, як пройти до найближчої станції метро. А тим часом нехай за допомогою англійської малеча уникає уявних алігаторів, які живуть за межами лабіринту.

Ще один спосіб добре засвоїти мову – запропонувати вашому маленькому поліглоту провести заняття з англійської для дітей: для молодших чи однолітків, рідних, друзів чи для вас. Якщо він зможе пояснити вам, що дізнався і чого навчився, то запам'ятає тему краще. До того ж, так він більше зацікавиться у вивченні іноземної.

Намагайтеся говорити вдома англійською. Це може бути розповідь про те, як пройшов день, або переказ сюжету щойно побаченого мультфільму. Якщо не вистачить слів, разом шукайте їх в онлайн-словнику та продовжуйте розмову. Ви будете приємно здивовані, коли побачите, наскільки розвиває комунікативні навички проста англійська для дітей на повсякденні теми. До речі, навчання може супроводжувати різні приємні щоденні ритуали: пробудження, умивання та руханка, hugs and kisses перед сном.

І порада насамкінець: ходіть туди, де можна почути носіїв мови або тих, хто вміло іноземною мовою володіє. Це можуть бути екскурсії для іноземців, розмовні клуби, презентації на книжкових форумах та магазинах. Місць та ситуацій, де можна практикуватися у великому місті, є незліченна кількість.

Чому англійська для дітей настільки важлива: кілька аргументів

Якщо бути чесними із собою, то ми визнаємо, що уявлення не маємо, які навички стануть у пригоді нашим дітям, коли вони виростуть. Чи дійсно англійська для дитини буде важливою через 10 років?

Точно сказати можна лише те, що знання мов розвиває мозок та підвищує рівень інтелекту. Власне, як і будь-яка інша діяльність, яка потребує аналізу, порівняння та синтезу інформації, задіює пам'ять та образне мислення.

Досвід великих компаній – таких як Google чи Amazon – доводить, що талановиті люди стають все більш мобільними, шукають у роботі свободу та всілякі можливості для розвитку, а не просто базовий заробіток. Це неможливо без вміння висловити свою думку міжнародною мовою спілкування, швидко та якісно обробити інформацію, необхідну для роботи, порозумітися з клієнтами чи партнерами з будь-якого куточку світу. Знання англійської для дітей також відкриває можливість навчатися на безкоштовних онлайн-курсах: Coursera, edX, FutureLearn, – та отримувати якісну освіту незалежно від того, де ви живете.

Зрештою, оскільки є безліч можливостей та ресурсів, за допомогою яких можна вивчати іноземну, то її знання є лише показником того, що дитина досить цілеспрямована. Натомість це у свою чергу означає, що вона зможе не лише вирішувати сьогоднішні проблеми, а і впорається із викликами майбутнього.

Отже формулюйте цілі, шукайте мотивацію, розставляйте пріоритети і вирішуйте, коли ви хочете почати і як хочете продовжити навчання дітей англійської. Знайдіть для них цікаві заняття на курсах та практикуйте англійську для дитини вдома. І нехай ваші зусилля принесуть високі результати!

Дата публікації: 13 червня 2023