Починати вчити англійську варто якомога раніше: в юному віці мозок краще сприймає нову інформацію. Тому навчити дитину англійської мови з нуля набагато простіше, ніж дорослу людину. Але як і з чого стартувати? І що робити, якщо маленький учень абсолютно не зацікавлений? Про правила ефективного уроку в домашніх умовах і те, як перетворити англійську для дітей-початківців на захопливу гру, поговоримо далі.

Зміст

1. Із чого починати вчити англійську мову з нуля для дітей
2. Як зробити заняття з вивчення англійської мови з нуля улюбленими та легкими
3. Помилки в мотивуванні дітей

Велику роль у вивченні англійської мови з нуля для дітей відіграє вік. Вважається, що мовну підготовку варто вводити якомога раніше. Вивчати англійську можна як паралельно з вивченням рідної мови, так і після того, як дитина почне розмовляти українською або російською – приблизно в три роки. Втім, якщо вік дітей вже наближається до шкільного, а батьки тільки задумалися над користю іноземних мов – почати навчання з нуля не пізно. Просто для кожного віку потрібна своя програмата свій підхід.
 

Вчимо англійську мову з нуля для дітей: поради батькам
Дітям цікава не сама мова, а ігровий процес навчання

Як же почати таку нелегку справу? Можна найняти репетитора для дитини, записати її на курси для найменшеньких або ж на перших порах навчати її самостійно. Будь-яке нововведення – це стрес для дитини. Вивчення англійської мови з нуля для дітей – не виняток: рідко кому дійсно подобаються заняття з самого початку. Тому перші уроки можна проводити вдома. Так дітям буде простіше сконцентруватися, їх не будуть відволікати сторонні об'єкти й люди. Зараз можна знайти масу матеріалів, які допоможуть батькам у цій затії, оскільки розраховані на спільне вивчення дітьми й батьками з нуля.

Із чого починати вчити англійську мову з нуля для дітей

Як на заняттях із педагогом, так і на домашніх уроках в якості навчального матеріалу потрібно використовувати те, що подобається дитині: мультики, книги, ігри тощо.

  1. Відео. Перегляд мультфільмів і освітньо-розважальних шоу допоможе у вивченні англійської мови з нуля. Для дітей, які не володіють іноземною, відсутність перекладу – зовсім не перешкода. Вони мають прекрасну мовну інтуїцію та навіть не розуміючи мови, знаходять правильний взаємозв'язок між словами та діями персонажа. А якщо в мультфільмі є пісні, то діти однозначно будуть підспівувати. Також малеча любить пізнавальні телепередачі, особливо про тварин.
     
  2. Вивчення нових слів. Дуже важливо в цьому пункті не перетворити процес на типовий урок, цього в жодному разі не можна допустити. Усю нову лексику потрібно подавати дитині у формі гри, інакше їй усе дуже швидко набридне, а повернути її увагу буде не так вже й просто. Запам'ятовуйте нові слова, наприклад, під час прогулянки. Там проїхала машина, там собака грає з господарем, а он пролетів птах. Називайте дитині тварин, рослини й предмети англійською – так її словниковий запас швидко поповниться з нуля й без особливих розумових зусиль.
     
  3. Віршики та пісні. Їх дуже багато в інтернеті, і вони точно сподобаються вашому учневі, а якщо доповнити їх танцювальними рухами, то ефект буде ще кращим. Так, наприклад, можна влаштовувати вранці зарядку з англомовним музичним супроводом. Не потрібно вимагати від дітей, щоб вони одразу ж з нуля повторювали за вами. Після декількох прослуховувань вони самі почнуть співати ці прості пісеньки за першої-ліпшої нагоди.
     
  4. Читання книг. У разі вивчення мови з нуля починайте з книг, де картинок більше, ніж тексту. Читайте дитині повільно, виразно та з повтореннями, обов'язково підкріплюючи текст ілюстрацією. Для дітей уже з певним словниковим запасом захопливі історії можна знайти тут.
     

Вчимо англійську мову з нуля для дітей: поради батькам - 2
Практика читання англійською мовою – невід'ємна частина навчального процесу

Як зробити заняття з вивчення англійської мови з нуля улюбленими та легкими

Основне правило тут – не напружувати й не перевтомлювати дитину. Нічого доброго не вийде, якщо на малюка звалиться маса слів, правил, мовних конструкцій. Єдиний результат, який ви отримаєте після цього, – небажання займатися. Звісно, це нікому не потрібно, тому розглянемо поради, як максимально полегшити процес навчання з нуля та розслабити дитину.

Що притаманне абсолютно всім дітям? Почуття гумору та бажання посміятися. Це можна застосовувати в процесі уроку. Наприклад:

  • іноді використовувати речі не за їх прямим призначенням: під час вивчення частин тіла та предметів одягу можна надягати рукавиці на ноги, а шкарпетки – на руки. Це розважить учня, а виділені в такий спосіб слова краще запам'ятаються;
     
  • додати до іграшок сторонній предмет – ложку або шапку. Така ситуація акцентує увагу дітей на певних речах, назви яких вони ніяк не можуть запам'ятати;
     
  • під час вивчення кольорів можете трохи забруднитися фарбами, повторюючи їх назви англійською;
     
  • під час читання книг іноземною мовою робіть гримаси, передаючи в такий спосіб характер героя та позначаючи прикметники з позитивним або негативним забарвленням;
     
  • коли діти вже знають назви предметів або тварин, можете називати один об'єкт іншим. Дитина помітить помилку та виправить її, тим самим зміцнивши свої знання.

Ще кілька порад, які допоможуть і педагогам, і батькам ефективно навчати дітей:

  1. Використовуйте розминки. Дітям важко всидіти на місці, тому переривайте заняття на розминки, використовуючи при цьому ті самі віршики та пісеньки, про які ми говорили вище.
     
  2. Грайте. Просто, але дуже ефективно. Рольові ігри можна пристосувати до будь-якої теми. Вони вимагатимуть креативності та активної участі дітей.
     
  3. Складайте гнучкий план занять. Будь-який урок має будуватися за заздалегідь прописаним планом, однак важливо вміти адаптуватися під хід подій. Якщо діти ставлять запитання, які вимагають тривалого обговорення та ніяк не входять у складений план, не бійтеся відхилитися, якщо це того варте.
     
  4. Змінюйте типи завдань. Нікому не буде цікаво сидіти й слухати лекцію з нульовою активністю, особливо дітям. Чергуйте пояснення лексики з її відпрацюванням у грі. Робіть урок більш творчим і комунікативним.

У вивченні англійської мови з нуля для дітей важлива легкість і невимушеність, адже дитина зовсім не знає, що таке англійська мова та навіщо вона їй. Для хороших результатів потрібно правильно мотивувати учня.
 

Вчимо англійську мову з нуля для дітей: поради батькам - 3
Сильна мотивація дитини полегшить процес навчання з нуля

Помилки в мотивуванні дітей

Часто батьки кажуть дітям, відправляючи їх до школи іноземної або займаючись з ними вдома: «Ось будеш знати англійську – будеш хорошим програмістом/менеджером/перекладачем, зможеш працювати в престижній компанії...». А чи потрібно воно 5-річній дитині? Навряд чи вона зрозуміє навіть значення всіх цих слів. Набагато краще в якості цілей використовувати перегляд мультиків в оригіналі, подорожі, пошук нових друзів із англомовних країн.

Буває і зворотна мотивація. Це коли діти чують фрази на зразок: «Не будеш вчити англійську – станеш двірником!». У відповідь на таку репліку дитина не почне старанно зубрити матеріал з нуля, аби не стати тим самим нещасним двірником. Швидше за все, вона повністю відмовиться робити що-небудь. У якості мотивації краще використовувати похвальні фрази: «Ти точно зможеш все вивчити, ти у мене найрозумніший!».

Правила вивчення англійської мови з нуля для дітей дуже прості. Трохи похвали, гумору, ігор і розумної мотивації – і дитина щасливо вивчає новий матеріал. Головне пам'ятати, що в усьому важливі почуття міри та поступовість. Тоді результати будуть радувати й маленьких учнів, і батьків.

 

Влада Іванова

 

Дата публікації: 12 січня 2021