Якісна освіта дітей – запорука їхнього успіху в майбутньому. Все частіше батьки починають про це замислюватися та обирати різні курси для дитини ще дошкільного віку. Англійська мова для дітей посідає топові позиції вже не один рік. Важко уявити успішного професіонала практично у будь-якій сфері без знань англійської, з цим твердженням багато хто погодиться.

З якого віку починати вивчати мову? Які курси вибрати для дітей? Такі запитання часто стають темою суперечок. Спробуємо розібратися з усім по черзі.

Зміст

1. Англійська мова для дітей дошкільного віку

1.1. З якого віку починати вивчати англійську мову 

1.2. Особливості занять з англійської мови для малюків

1.3. Як займатися англійською мовою для дітей вдома

2. Вибираємо курси англійської мови для дітей

2.1. Навіщо потрібні курси 

2.2. Репетитор або курси: за та проти

2.3. Вибираємо найкращі курси англійської мови для дітей у місті

3. Англійська мова для підлітків

3.1. Мотивуємо школярів вивчати англійську

3.2. Підготовка до іспитів та вступу 

4. Літні програми для дітей 

 

Англійська мова для дітей: що важливо знати батькам

Англійська мова для дітей – важливий елемент освіти

Англійська мова для дітей дошкільного віку

Є думка, що чим раніше почати вивчати іноземну мову, тим легше буде в майбутньому. Чи це так і чи не зашкодить раннє навчання малюкові?

Скажемо одразу: правильний підхід до вивчення іноземної мови не зашкодить у будь-якому віці. Є техніки, коли з рідною мовою діти вивчають одразу іноземну. Тоді пізнання світу відбувається двома мовами. Дошкільнят легше вчити, адже у них менший життєвий досвід та багаж знань, тому й словниковий запас потрібен невеликий. Але все залежить індивідуально від кожної дитини та її готовності сприймати світ білінгвально.

Школярі також легко сприймають мову, якщо правильно підібрати заняття. Часто у загальноосвітніх українських школах діти не можуть вивчити англійську через неправильний підхід. Згадайте свої шкільні заняття, де вас змушували вивчати величезні тексти та правила. Дорослі після таких шкільних уроків часто пам'ятають лише фразу «London is the capital of Great Britain».

З якого віку починати вивчати англійську мову 

Як ми згадували, починати вчити англійську для дітей можна з раннього віку. Але педагоги та психологи рекомендують віддавати дитину безпосередньо на курси з 5-6 років. Тоді дитина вже може більше концентруватися і не вимагає постійної уваги батьків.

Існують і курси для найменших діток, англійську вони вчать разом із батьками та викладачем. Також можна знайти приватні дитячі садки, де проводять заняття з англійської або працюють повністю англомовні викладачі.

Для малюків психологи рекомендують вводити другу мову, коли вони вже сформований якийсь запас слів рідною і вони можуть говорити нескладними реченнями, рахувати до десяти і називати кольори.

Залежно від сприйняття дитини можна вибирати форму та тривалість занять. Головне – не змушувати малюка силою та вчитися в ігровій формі.

Особливості занять з англійської мови для малюків

Для дітей англійська мова – це насамперед про гру та веселощі. Не потрібно перевантажувати дитину складними правилами та поясненнями, навіть якщо це школяр. Згадайте свої уроки іноземної мови: якщо вчитель давав матеріал лише за підручником, викладав суху теорію та вимагав знати всі правила та тексти, ні любові до мови, ні вільного володіння нею бути не могло.

Особливості занять з англійської мови для дітей шкільного віку – гейміфікація та різноманітність. Відомо, що довго концентруватися на монотонній роботі діти не можуть. Тому уроки мають бути різноплановими, бажано з активностями, якщо вони проходять офлайн у класі.

Найчастіше запитання батьків, які відводять дитину на мовні курси: коли ж вона заговорить? Але це також суто індивідуальне питання, одні діти починають говорити англійською практично одразу, іншим потрібно більше часу.

На швидкість, з якою діти вчаться говорити англійською, впливає мотивація, оточення, комфорт та залученість батьків.

Вивчаючи англійську, діти мають бути мотивовані, мало просто сказати, що їм потрібно вивчати іноземну мову. Продемонструйте, чим корисна англійська саме вашій дитині і саме зараз. Але не варто мотивувати дитину покупкою іграшок та солодощів, краще витратити більше часу, але показати, що англійська мова дітям справді необхідна. Замість іграшок, запропонуйте дивитися мультфільми англійською мовою або грати в комп'ютерні ігри без перекладу.

Також важливим є комфорт дитини під час вивчення мови. Якщо дітям страшно, некомфортно і вони у стресі, вимагати говорити іноземною мовою марно. Прислухайтеся до дитини, якщо вона не хоче йти на заняття, можливо, варто змінити групу, викладача або знайти іншу причину, яка заважає дитині вчитися.

Батькам важливо бути залученими до вивчення англійської мови дітьми, цікавитися темами уроків, допомагати та підтримувати. Хваліть і заохочуйте дитину за кожне досягнення. Але не варто лаяти і карати за помилки чи недостатньо швидкий прогрес. Краще поцікавтеся причиною, можливо, дитина занадто втомлена або ви невдало підібрали час занять. Знайдіть оптимальний варіант і частоту занять, щоб усім було зручно.

 

Англійська мова для дітей: що важливо знати батькам - 2

Організовуємо уроки англійської мови для дітей удома

Як займатися англійською мовою для дітей вдома

Залучення батьків до вивчення дітьми англійської мови може бути на різному рівні, залежно від можливостей, вільного часу та знань.

Якщо батьки володіють англійською, для маленьких діток вони можуть самі вигадувати заняття та ігри. Нічого складного, як з рідною мовою: називайте предмети, розглядайте барвисті книжки з картинками, співайте пісні англійською, дивіться мультфільми. Намагайтеся одразу формулювати фрази, щоб малюк сприймав не окремі слова, а вчився використовувати граматично правильні конструкції.

Зі старшими дітьми можна впровадити в сім'ї день англійської мови, коли всі розмовляють лише англійською. За кожне порушення правила - штраф: зробити додаткову вправу, вивчити вірш, помити посуд. Це буде весело та корисно.

Придумайте активності для спільних занять, наприклад, дивитися з дитиною кулінарний блог Джеймі Олівера та разом готувати. Такі моменти не лише покращують знання англійської дітьми та батьками, а й зближують сім'ю.

Не намагайтеся робити домашні завдання за дітей, якщо вони щось не розуміють, запропонуйте разом розібратися в темі та попрактикуватись, так буде набагато ефективніше.

Підбирайте цікаві активності й для вас, і для дітей, знайдіть спільні теми.

Вибираємо курси англійської мови для дітей

Коли власними силами вже не впоратися, саме час шукати курси англійської мови для дітей. До вибору варто підійти максимально відповідально, адже від нього залежатиме і мотивація, і майбутні знання.

У батьків залишається багато запитань, що краще вибрати – курси чи репетитора, а якщо курси, то які. Сумніви та величезний вибір із пропозицій на ринку освітніх послуг можуть заплутати. Щоб цього не сталося, спробуємо розкласти все по поличках.

Навіщо потрібні курси

Курси англійської мови для дітей насамперед потрібні для того, щоб показати, що вчити іноземну можна весело та цікаво. Дітей у будь-якому віці важливо зацікавити та донести інформацію максимально зрозуміло, без складних правил.

На хороших курсах вся інформація подається максимально просто, а практика проходить в інтерактивній ігровій формі. Займаючись на курсах, дитина вивчатиме англійську, випереджаючи ровесників, знаходитиме спільні цікаві теми, обговорюватиме актуальні тренди і просто добре проводитиме час.

На курсах дітей вчать користуватися іноземною в будь-яких ситуаціях, розуміти одне одного та пояснювати різні речі.

Викладач допоможе поставити правильну мову, виправити помилки та організує процес, де всім буде комфортно.

 

Англійська мова для дітей: що важливо знати батькам - 3

Репетитор або курси: за та проти

При виборі способу навчання дітей батьки часто сумніваються, що ефективніше – курси чи заняття з репетитором. Звичайно, все залежить індивідуально від кожної ситуації та кожної дитини. Але розглянемо нормальну ситуацію, коли дитина шкільного віку починає вивчати англійську для загального розвитку.

Заняття з репетитором, коли дитина цілу годину сидить з викладачем і безперервно вчиться, – це не дуже весело та мотивуюче. Діти від таких занять більше втомлюються та не виявляють інтересу. Такі заняття схожі на шкільні уроки, де дитина постійно відповідає біля дошки.

Але якщо є потреба займатися за специфічною темою, підібрати індивідуальний темп, у таких випадках репетитор може бути чудовим варіантом. Але все ж таки він більше підійде для старшокласників перед вступом до вишу або переїздом за кордон і коштуватиме рази дорожче.

Для молодших дітей краще вибрати хороші курси англійської мови з невеликими групами та цікавими методиками викладання. Англійська мова для дітей на курсах подається максимально цікаво, кожна програма підбирається під вік та рівень знань. Учні знайомляться, вчаться спілкуватися з однолітками, у них з'являється азарт, як в іграх. Це найкращий спосіб мотивації для школярів. Адже пояснювати дітям значимість англійської для їхньої майбутньої кар'єри – така собі мотивація.

Також на хороших курсах у програму можуть включати уривки з нових мультфільмів, фільмів, обговорення актуальних тем. Це дозволить школярам краще розуміти, навіщо їм вчити іноземну і як нею користуватися. Після таких занять у подорожах за кордон дитина легко зможе порозумітися з ровесниками з різних країн.

Вибираємо найкращі курси англійської мови для дітей у місті

Вирішили, що настав час записати дитину на курси з вивчення англійської? Не поспішайте йти в першу-ліпшу школу, яку побачили в оголошенні в метро або інтернеті. Варто ретельно вивчити всі пропозиції, оцінити плюси та мінуси і лише тоді звертатися до школи, щоб ознайомитися з умовами.

Для початку визначтеся з форматом занять. Якщо ви живете у великому місті і маєте можливість відводити дитину на заняття в класі, можете сміливо вибирати офлайн-курси. Під час офлайнового навчання обирайте локацію, куди вам буде зручно дітсаватися, якщо можна – неподалік дому.

Якщо ж у місті вибір шкіл невеликий або дитину нема кому водити на заняття, варто задуматися про онлайн-заняття. Дистанційне навчання набирає все більшої популярності через можливість обрати будь-яку школу і вчитися вдома, не гаючи часу на дорогу. Але чим менша дитина, тим важче їй даватимуться онлайн-заняття, такий формат більше підійде для школярів середніх та старших класів.

Далі варто визначитися з графіком та частотою занять. Не варто перевантажувати дитину, але й рідкісні довгі заняття не підуть на користь.

Дітей у групі має бути не більше 12, тоді викладач зможе організувати заняття максимально ефективно, приділивши достатньо уваги кожному учню.

Поцікавтеся кваліфікацією викладачів, вони мають володіти методиками роботи з дітьми, а не просто добре знати англійську.

Не забудьте про важливе питання – вартість занять. Важливо уточнити, що входить у ціну – кількість годин занять, додаткові заняття чи розмовні клуби, чи доплачувати додатково за навчальні матеріали. Обговоріть усі деталі до початку курсу. Деякі школи практикують оплату частинами, десь треба внести всю суму одразу. Важливо уточнити, як відпрацьовуються пропущені заняття, чи є можливість отримати безкоштовну консультацію.

Ми вже говорили про мотивацію, але варто поцікавитися в адміністрації або викладачів, як вони мотивують дітей, чи мають свою систему заохочення. У Green Country, наприклад, діти заробляють «гроші» кантрики та можуть їх витратити на реальні сувеніри у спеціальному магазині. Такий вид інтерактиву не залишає байдужим жодного учня.

До питання вибору курсів підійдіть здалеку, почніть із ознайомлення з рейтингами та відгуками на різних сайтах та в соціальних мережах. Виберіть кілька варіантів та починайте знайомитися ближче. Для цього можете зв'язатися з менеджерами або безпосередньо зайти з дитиною до школи. Розпитайте все на місці, як ділять дітей на групи та як відбуваються заняття. Якщо є пробне заняття, нехай дитина відвідає таке та поділиться враженнями. Вибирайте максимально комфортну школу, щоб дитина навчалася із задоволенням.

Англійська мова для підлітків

Викладання англійської мови для дітей старшої школи не дуже відрізняється від молодших учнів. Але є одна відмінність. Зацікавленість може бути дуже високою, коли підліток уже розуміє, що йому потрібно в житті, куди він хоче вступати і навіщо вивчати іноземну. Складніше працювати з мотивацією підлітків, які прогаяли момент, коли достатньо було актуального заняття, щоб залучити їх до процесу. Тут потрібно більше попрацювати та обрати такі курси та групу, де учні мотивуватимуть себе самі.

Також у підлітків може бути перевантажений графік та акценти на інших предметах. Спробуйте разом з дитиною вибрати максимально цікаві курси англійської, щоб вона сама виявляла ініціативу. Розгляньте онлайн-формат занять. Так ви трохи розвантажите насичений графік та звільните трохи часу на самопідготовку та відпочинок.

Прислухайтеся до побажань та завжди ведіть діалог зі школярем старших класів, знайдіть варіант, який підійде всім.

Мотивуємо школярів вивчати англійську

Ми неодноразово акцентували увагу на мотивації. І це справді важливо не лише для дітей, а й для дорослих. Але якщо дорослий вже усвідомлено починає вивчати англійську мову заради конкретної мети знайти нову роботу, поїхати за кордон, подорожувати або почати вчитися в іноземному університеті, то для дітей англійська мова не завжди має практичного застосування.

Щоб пояснити дитині, навіщо їй знання іноземної мови, мало два чи три рази на тиждень відвідувати курси. Важливо показати, що дасть знання англійської мови. У подорожах намагайтеся мотивувати дитину знайомитись та спілкуватися з ровесниками, просіть запитати щось у готелі або дорогу в місцевих мешканців. Разом можете дивитися фільми та мультфільми в оригіналі. Нехай це буде традицією вихідного дня.

Часто комп'ютерні ігри допомагають подолати мовний бар'єр, адже сам ігровий процес не дозволяє довго думати над граматикою і підбирати слова, вони набагато простіше підбираються в процесі гри, зміщуючи акценти. Тому не варто забороняти проводити час, граючи онлайн.

А ось 5 порад, як швидше заговорити англійською мовою, дивіться відео разом з дітьми:

 

 

Намагайтеся знайти захоплення дитини, які будуть набагато ширшими при використанні англійської мови – грайте, дивіться відео та читайте книги. Перетворіть заняття на цікаве дозвілля незалежно від віку дитини.

Підготовка до іспитів та вступу 

Підготовка до міжнародних тестів TOEFL, IELTS або навіть ЗНО потребує іншого підходу. Тут бажано почати займатися не за пів року до іспиту, а хоча б за рік за умови хорошого рівня володіння мовою, не нижчою від впевненого В1.

Але задуматися про перспективу складання іспиту варто за два роки. Тоді буде час підтягнути загальний рівень та розпочати підготовку безпосередньо до тестів. Вибирати курси англійської мови для дітей, які планують складати конкретний тест, варто саме під його програму.

Кожен тест має свої особливості, структуру завдань та специфічні теми. Академічний та загальний рівні міжнародних тестів також відрізняються та вимагають особливої ​​підготовки. Підбирайте курси для дитини за відгуками, а також поцікавтеся, чи саме ці тести складали самі викладачі. Адже лише педагоги, які пройшли іспит, зможуть на практиці розповісти, на що звертати увагу, які особливості процедури та як діяти у різних ситуаціях.

Під час підготовки до іспитів важливо максимально зосередитись на завданнях та практикуватися розв'язувати типові тести. Маючи заготовки, діти зможуть зорієнтуватися на іспиті та написати тест на високий бал.

 

Англійська мова для дітей: що важливо знати батькам - 4

Вчити іноземну має бути цікаво

Літні програми для дітей 

Канікули – чудовий час для відпочинку з користю. Знайдіть для дитини цікаву тематичну програму у літньому стаціонарному таборі з вивчення англійської мови для дітей або денні програми при курсах у місті.

Канікулярні програми часто бувають тематичними та можуть охоплювати всілякі теми. Діти вчать англійську, займаючись акторським мистецтвом, музикою, програмуванням, кулінарією і навіть танцями чи спортом. Вибирайте ту, яка максимально відповідатиме побажанням дитини. Під час занять діти розмовляють англійською мовою, розуміються на новій темі, грають.

З якого віку відправляти дитину до табору – справа індивідуальна. Якщо програма денна та діти ввечері розходяться додому, можна сміливо відправляти молодших школярів. Так ви не думатимете, хто стежитиме за дитиною, поки ви на роботі. Стаціонарні літні табори з англійською більше підійдуть для дітей, які без проблем можуть бути без батьків, самостійні в побуті і сміливо можуть повідомити про проблему або попросити про допомогу. Літні табори можна вибрати як в Україні, так і за кордоном. Занурюючись у мовну атмосферу, діти швидко і невимушено починають говорити та позбавляються бар'єрів. А ще можуть знайти друзів з різних країн і продовжувати спілкуватися англійською мовою.

Для старшокласників можна підібрати інтенсив і за літні канікули підтягнути англійську на цілий рівень.

Вибирайте програму в Україні чи за кордоном, онлайн чи офлайн, підбирайте тему та формат, щоб організувати для дитини незабутні канікули з користю.

 

Олена Задворна

 

Дата публікації: 8 лютого 2022