Прогресивні батьки з першого року життя малюка замислюються про його освіту. Що стосується вивчення іноземних мов, виникає одразу кілька запитань. З якого віку починати вчити англійську для маленьких дітей? Варто шукати курси, репетитора чи навчати самостійно? Як зробити навчання не тільки корисним, а й улюбленим заняттям дитини? Давайте розбиратися.

Зміст

1. Навіщо вчити маленьких дітей англійської мови: переваги раннього старту
2. Підходи до вивчення: 8 прийомів для вивчення англійської для маленьких дітей
     2.1. Зробіть навчання веселим
     2.2. Перетворіть заняття на гру
     2.3. Співайте пісеньки англійською для маленьких дітей
     2.4. Розмовляйте англійською з маленьким удома
     2.5. Граматика – це не нудно
     2.6. Вивчайте англійську активно
     2.7. Мультфільми англійською для маленьких – цікаво та пізнавально
     2.8. Книги англійською – чудова ідея
3. Думки психологів про навчання англійської маленьких дітей
4. Як перевірити успіхи у вивченні англійської маленькими дітьми
5. Як не нашкодити: що повинні знати батьки про навчання малюків англійської

 

Англійська для маленьких: 8 прийомів для ефективного навчання

Навіщо вчити маленьких дітей англійської мови: переваги раннього старту

Англійська для маленьких дітей – це хороше рішення, як підтверджують педагоги та психологи. При правильному підході до навчання в малюка дуже добре розвивається пам'ять, навички вирішення проблем у різних ситуаціях і критичне мислення. Діти, які з раннього віку вчать мову, мислять більш креативно та всебічно, їхнє уявлення про світ і культуру різних країн розширюється. Також у таких дітей у школі спостерігається вища успішність.

Підходи до вивчення: 8 прийомів для вивчення англійської для маленьких дітей

Якщо ви володієте англійською мовою хоча б на середньому рівні, знаєте основи граматики, маєте достатній словниковий запас і впевнені у своїй вимові, можете починати займатися зі своїм малюком вдома.

Зробіть навчання веселим

Не забувайте, що англійська для маленьких дітей не має нагадувати шкільний урок – їх у дитини попереду ще багато. А ваше домашнє навчання – це захоплива активність, яка допомагає малюкові пізнати світ. Маленькі дітки не можуть довго концентруватися на одному занятті, особливо якщо їх воно не дуже цікавить. Увагу дитини можна привернути яскравими картинками, веселою мелодією або віршиками. Вивчайте англійську через театралізовані вистави, пісні та танці, легкі квести, такі як пошуки скарбу вдома.
 

Англійська для маленьких: 8 прийомів для ефективного навчання - 2
Англійська для маленьких має бути веселою

Перетворіть заняття на гру

У магазинах можна знайти різні розвивальні ігри для дітей англійською мовою. Не забувайте звертати увагу на вказаний на упаковці вік. Дитині має бути цікаво, а не важко. Якщо дитина вже грає на планшеті або смартфоні, використовуйте гаджети з користю, встановивши кілька додатків для вивчення англійської мови. Для маленьких діточок є безліч різних варіантів. Якщо ж у малюка є улюблені офлайнові ігри, спробуйте вставити в них елементи англійської мови.

Співайте пісеньки англійською для маленьких дітей

Музика добре впливає на наш мозок. Ви співаєте колискові малюкові? Чергуйте їх з англомовними пісеньками. Дитина буде звикати до іноземної мови. Пізніше з дитиною можна вчити спеціальні навчальні пісеньки, лічилки. Матеріал, поданий у формі пісні, запам'ятовується легко. Правда ж, коли потрібно згадати алфавіт англійською, ви подумки проспівуєте ABC song? Супроводжуйте спів танцями або жестами, які підкажуть, про що співається, і допоможуть запам'ятати слова.

Розмовляйте англійською з маленьким удома

Це прекрасно, коли малюк чує англійську мову не з екрану, а безпосередньо від рідних. Добре, коли ви багато розмовляєте між собою та з дитиною англійською мовою, вставляйте в свою мову англійські слова. Спочатку такий підхід може трохи плутати дитину, але з часом вона почне диференціювати рідну та іноземну мови.

Розмовляйте з дитиною на різні теми під час різних активностей. Наприклад, коли одягаєте її, розповідайте, як що називається, що якого кольору. Під час прогулянок описуйте все, що бачите навколо. Так дитина зможе вчити мову з різних аспектів і знати слова й фрази на різні теми. Але не перевантажуйте дитину, якщо вона втомилась і не хоче говорити іноземною – не змушуйте.
 

Англійська для маленьких: 8 прийомів для ефективного навчання - 3
Англійську з маленькими дітями вчити так само просто, як і рідну мову

Граматика – це не нудно

Не потрібно пояснювати маленьким дітям правила граматики. Навіть у дорослому віці не всі можуть ефективно вчити граматику за правилами. Діти здатні навчитися правильно вживати форми слів, роди й часи в рідній мові, просто слухаючи її. За такою ж схемою малюк вчить і іноземну мову. Головне, щоб англійська, яку маленькі діти чують, була без помилок, тому що їх вони теж будуть повторювати.

Коли ж ви чуєте помилки в мові малюка, не поспішайте їх виправляти. Краще дайте можливість почути те ж речення, але вже в правильному варіанті. Не акцентуйте увагу на цьому, але намагайтеся частіше повторювати конструкції, в яких зустрічаються помилки. Такий підхід дасть набагато кращий ефект, ніж спроба виправляти дитину, поки вона говорить.

Вивчайте англійську активно

Маленькі діти не можуть довго сидіти на одному місці. Організуйте малюкові активне навчання. Використовуйте лічилки англійською, коли граєте в хованки, грайте в їстівне-неїстівне з м'ячем. Також дуже популярна гра Simon says. Ви швидко говорите дитині, до якої частини тіла потрібно доторкнутися або що зробити. Наприклад, якщо ви говорите «Simon says clap your hands», потрібно поплескати в долоні, якщо ж ви сказали те саме без слів «Simon says», дитина не повинна нічого робити.
 

Англійська для маленьких: 8 прийомів для ефективного навчання - 4
Активні ігри допоможуть навчити малюків англійської

Мультфільми англійською для маленьких – цікаво та пізнавально

Якщо дитина просить увімкнути мультфільм, скористайтеся цим і поставте навчальні відео англійською для маленьких дітей. У мережі є різні відео, які навчать малюка будувати прості речення, в тому числі питальні. Усе доступно пояснюється зрозумілою діткам мовою.

  1. Із таких мультфільмів можна подивитися Little Pim – короткі відео по 5 хвилин розраховані на найменших глядачів. Панда Пім розповість і покаже значення нових слів у захопливій формі.
     
  2. Ще один мультфільм для вивчення мови з малюками від 3 років – Zippy and me. Цей цікавий мультсеріал із білкою допоможе вашій дитині вивчити нові слова та буде хорошою розминкою, адже тут доведеться порухатися.
     
  3. Для батьків, які хочуть прищепити не тільки любов до мови, а й до книг, підійде мультфільм Super Why. Герої казок у цих відео оживають, і дитина почувається безпосереднім учасником історії.
     
  4. Для дітей 5-6 років підійде мультфільм Sam and Lucky, що розповідає історію хлопчика та його улюбленця, які потрапляють у різні кумедні ситуації.
     

Книги англійською – чудова ідея

Зверніть увагу на барвисті книги з віршами та веселими історіями англійською мовою. Вони продаються в звичайних книжкових магазинах, також їх можна замовити в інтернеті. Читайте разом, вчіть вірші, нехай дитина повторює деякі фрази й діалоги. Це добре тренує пам'ять і допомагає поставити вимову. Не забувайте, що книжка має бути зрозумілою та відповідати віку дитини, не поспішайте купувати книги «на виріст», щоб не відбити бажання займатися.

Думки психологів про навчання англійської маленьких дітей

Чи варто навантажувати маленьких дітей англійською мовою? З одного боку, маленька дитина все вбирає, як губка. У неї ще немає мовного бар'єру та страху сказати щось неправильно, вона вчиться говорити так само, як падати і вставати. Іноземна мова для маленьких дітей сприймається як цілісна система, а не окремий набір слів і правил граматики. З іншого боку, психологи кажуть, що амбіції батьків можуть згубно впливати на дитину, для якої і без цього все нове. Малюк тільки вчиться виконувати всі ті дії, які для вас давно стали звичними та механічний.

Вибір, коли починати навчати англійської дитину, залишається за батьками. Головне – у всьому дотримуватися міри. Дитині має бути комфортно та весело, не тисніть на неї, якщо вона не хоче займатися.

Як перевірити успіхи у вивченні англійської маленькими дітьми

Для маленьких дітей важливо не тільки правильно підібрати формат навчання, а й систематично перевіряти, чи приносить обрана методика бажаний ефект. Діти чудово відчувають, коли їх тестують або не вірять у них. Прямолінійні перевірки й тестування після кожного заняття можуть призвести до того, що дитина замкнеться та припинить любити заняття.

Замість такого «шкільного» контролю, будьте уважні до свого малюка, коли читаєте з ним книги або дивитеся мультфільми. Де вона робить помилки, які слова не пам'ятає або плутає, а що навпаки миттєво згадує та використовує на практиці. Ще краще – грайте в ігри, де дитина може застосувати вивчений матеріал. Так ви весело проведете час, а дитина продемонструє, що знає. Плюс діти із задоволенням діляться з батьками всім новим, почекайте, поки малюк сам почне говорити про англійську або англійською, і підтримайте розмову. Не забувайте хвалити дитину, вона має у всьому відчувати підтримку батьків і намагатися бути кращою навіть на підсвідомому рівні.
 

Англійська для маленьких: 8 прийомів для ефективного навчання - 5
Зробіть англійську для маленьких дітей цікавою

Як не нашкодити: що повинні знати батьки про навчання малюків англійської

  1. Щоб починати навчати англійської маленьких дітей, важливо бути впевненим у своїх знаннях. Вам не буде достатньо шкільної програми, щоб займатися з малюком. Переконайтеся, що ви можете вчити дитину без власних помилок, адже виправити помилки, які були прийняті за істину в ранньому віці, потім буде вкрай важко.
     
  2. Водночас не поспішайте віддавати маленьку дитину на курси або до репетитора. Дитина повинна бути морально готовою до занять. Якщо ви зовсім не володієте англійською і не можете навчати дитину самостійно, спочатку дізнайтеся якомога більше про майбутнього викладача, познайомте малюка з ним і відвідуйте заняття разом, щоб дитина не нервувала.
     
  3. Не перестарайтеся. Не потрібно тиснути на дитину та перевантажувати її. Займайтеся з нею, поки малюк готовий іти на контакт. Зазвичай із маленькими дітьми займатися варто не більше 15 хвилин.

 

Олена Задворна

 

Дата публікації: 4 березня 2021