З маленькими дітьми набагато складніше, ніж із дорослими. На заняттях важливо звертати увагу на кожну дитину, стежити за її емоційним станом, не перевантажувати. На заняттях з англійської для маленьких педагог одночасно повинен бути мамою, татом, бабусею, дідусем і ще вчителем. Заняття на курсах англійської мови для маленьких дітей завжди починаються з привітання, обов'язково іноземною мовою. Сьогодні ми поговоримо про те, якими мають бути завдання з англійської для дітей, як проводиться диференціація, на що повинен звертати уваги педагог на заняттях і батьки вдома.

Зміст

  1. Диференціація завдань на уроках англійської з маленькими дітьми
  2. Психологія навчання англійської дітей дошкільного віку
  3. Чи потрібно практику шкіл переносити на навчання англійської маленьких дітей?
  4. Як залучати маленьких до вивчення англійської мови?
  5. Поради батькам для занять англійською з малюком вдома
  6. Що кажуть педагоги про раннє вивчення англійської мови з малюком?
  7. Висновки

На заняттях із маленькими дітьми обов'язково необхідно враховувати багато різних моментів, більшість з яких стосуються індивідуального підбору програми занять. Сьогодні ми поговоримо про те, що найбільше цікавить батьків. Почнемо з диференціації та закінчимо порадами й рекомендаціями батькам, які допоможуть організувати процес вивчення вдома.

Диференціація завдань на уроках англійської з маленькими дітьми

За допомогою диференціації під час привітання дітей англійською мовою можна вивчити найскладніші ходові фрази та слова.

Наприклад, завдання для першої дитини: «Привітайся, розкажи трохи про себе, як ти почуваєшся. Поцікався у сусіда, як його настрій. Будь ввічливим». Завдання для другої дитини: «Привітайся з сусідом нетрадиційно, покажи свою радість зустрічі мімікою. Дай відповіді на запитання товариша. Будь ввічливим».

У чому особливості викладання англійської мови для дітей? У роботі з дошкільнятами і малюками потрібно обов'язково звертати увагу на лексичну складову мови. Це фундамент спілкування. Наприклад, для цього можна використовувати метод асоціацій. Цей метод залучає дітей у процес навчання, змушує мислити і говорити. Заняття з англійської для маленьких стають цікавими і продуктивними.

Такі вправи використовуються, щоб якось посилити емоційний стан дитини, навчити її співпереживати ближнім, радіти успіхам. Тут можна використовувати різні пісні, афоризми, вірші, невеликі приказки. Головне завдання педагога – прищепити інтерес дитини до вивчення англійської мови. Велике значення в цьому має принцип новизни. Завдання в цьому – ми завжди повинні провокувати малюка, змушувати його діяти.

Ще на етапі планування уроків англійської мови для дітей необхідно продумувати вправи, вони не мають випадати з загального контексту.

Психологія навчання англійської дітей дошкільного віку

На заняттях з англійської педагоги-дослідники і психологи давно рекомендують враховувати вікові особливості дітей, їхній психологічний вік, особливості продуктивної роботи. Одні психологи вважають, що поки не буде засвоєна рідна мова, то можна починати вчити іноземну, пропонують підібрати оптимальний вік для вивчення англійської з урахуванням індивідуальних особливостей дитини. Наприклад, якщо малюк швидко втомлюється, то робити це можна трохи пізніше. Хоча серед дослідників є і прихильники того, що в разі тривалості занять у межах 20-30 хвилин і правильного вибору системи навчання англійська для маленьких засвоюється дуже добре.

Звісно, дитина в 4 або 5 років не зможе швидко засвоїти граматичні принципи побудови речень і навчитися писати англійською мовою без помилок. У цьому й суть, що в результаті щоденних тренувань, постійних занять формуються лінгвістичні навики, закріплюється орфографія, дитина починає краще відчувати іноземну мову, знаходить взаємозв'язок між різними лінгвістичними формами. Причому вона вчиться проводити паралель між іноземними словами і рідною мовою.

Виникає запитання: навіщо малюкам до 3 років потрібна англійська? Знову звернемося до думок фахівців. Деякі психологи вважають, що вивчення іноземної мови може вплинути на затримку мови, з часом з'являться логопедичні й інші проблеми. «За» та «проти» багато. Але як показує практика, навчити дитину мови набагато легше з раннього віку, ніж коли вона виросла. Вчити англійську з дітьми дуже цікаво. Це покращує емоційний зв'язок між дитиною та батьками, збуджує появу позитивних емоцій. Тільки за умови, що навчання буде для малюка в радість.

Психологія навчання англійської дітей дошкільного віку
Чи потрібно малюкам вивчати англійську мову?

Від позитивного мислення батьків безпосередньо залежить те, як будуть проходити заняття з малюком. Не заохочуються і навіть забороняються будь-які види насильства, в тому числі примус. Батьки повинні бути одночасно і вихователями, і педагогами, і психологами. Важливо відгукуватися на всі запити дитини, використовуючи свій багаж знань, спонукати малюка проявляти цікавість.

Щоб дитина виросла соціально активною, адаптованою і творчою, обов'язково необхідний тісний взаємозв'язок, контакт між малюком і педагогом. Батьки повинні приймати рішення тільки після консультації з досвідченими педагогами, психологами. Можливо, саме вашому малюкові буде корисно зайнятися вивченням англійської мови з раннього віку, а сусідському – ні.

При цьому важливо враховувати принцип доступності, особистісної орієнтації, наочності, спрямованості на розвиток, інтеграцію навчання, виховання. Обов'язково необхідно правильно організовувати відпочинок дитини.

Чи потрібно практику шкіл переносити на навчання англійської маленьких дітей?

У загальноосвітніх школах діти починають писати мало не з першого уроку. Чи правильно це? Відомо, що розмовну мову діти починають сприймати набагато раніше, ніж письмові навички, і закріплюють усне мовлення ще до початку навчання в школі. Це відбувається приблизно так. Малюки-дошкільнята зіставляють звуки розмовної мови з буквами, з яких вони складають слова. Коли у тебе весь час на слуху слово, то ти розумієш, про що йдеться, виникає картинка, образ майбутнього об'єкта живої або неживої природи.

Те саме відбувається і в разі вивчення англійської мови для маленьких. Необхідно одразу зіставити образ предмета або явища, підібрати до нього слова, запам'ятати його і навчитися вимовляти. Порівняння звуків і букв дитині, як і дорослому, важко проводити без будь-якої усної бази. Дитині, яка тільки починає вивчати англійську для маленьких, необхідно одночасно запам'ятати вимову слова, його написання, бажано розуміти те, про що йдеться.

На курсах англійської мови для дітей викладачі намагаються подати елементарну усну базу, потім в майбутньому на її основі вони будуть опановувати письмову мову. У загальноосвітніх школах усе відбувається по-іншому – спочатку вчителі хочуть дати дітям знання про письмо до розвитку англійського усного мовлення.

Не будемо забувати, що у всіх нас різні стереотипи мислення. Водночас письмо дуже тісно пов'язане з усним мовленням і є важливою сходинкою до повного оволодіння іноземною мовою. Але це буде потім, а поки дитина маленька, їй необхідно вчити англійську для маленьких дітей, старанно виконуючи все, що говорить педагог.

Виходить, щоб вивчити англійську мову з дитиною, необхідно сформувати усний словниковий запас, виробити в собі інтуїтивне відчуття мови. Саме тому дитячі педагоги і репетитори англійської мови намагаються сформувати певну основу для підключення письма чужою мовою в майбутньому.

Не можна перенести базу російської або української мови в формат англійської, щоб на її основі формувати мовну практику. Це навпаки буде стримувати процес вивчення, відтягувати результат.

Якщо педагог починає займатися з дитиною на базовому курсі англійської мови без усної основи, то єдине, що може дати будь-якої мінімальний результат – це зазубрювання і заучування слів, правильність їх написання. Крім цього, в пам'яті немає звукового аналога, тому слова без підкріплення і закріплення забудуться дуже швидко.

Щоб швидко вивчити англійську мову, малюкові необхідно не тільки читати, а й писати, вимовляти, підшукувати звукові аналоги слова. Часто викладачі курсів англійської мови для дітей використовують метод порівняння для вивчення англійської мови. Головне – не підміняти вивчення, щоб не вводити школярів і їхніх батьків в оману.

Як залучати маленьких до вивчення англійської мови?

Батьки хочуть, щоб їхні діти знали англійську мову з ранніх років. Є попит, є пропозиція. Тому багато шкіл і курсів англійської для маленьких пропонують унікальні методики і програми для навчання англійської маленьких дітей. Їх завдання полягає в тому, щоб повністю занурити дитину в світ іноземної мови. Уже через кілька місяців занять на мовних курсах малюк добре розуміє англійську і починає говорити іноземною мовою одночасно, а іноді й раніше, ніж рідною. Більшість таких програм поєднують елементи програм раннього розвитку. Так дитина пізнає навколишній світ англійською, вона згадує назви предметів, їхні функціональні особливості та вчиться користуватися на практиці.

Із ранніх років англійська для маленьких прищеплює любов до вивчення мови. Пропонуємо поради, які допоможуть батькам вчити англійську з малюками.

Поради батькам для занять англійською з малюком вдома

Поради всі універсальні, тобто вони підійдуть дошкільнятам різного віку.

  1. Вивчайте з малюком пісеньки англійською та співайте разом з ним

Радимо серію дитячих пісеньок Super Simple Songs. Невеликі куплети дитячих пісень, які допомагають вибудовувати гарну вимову і правильну мову в майбутньому. Це веселі дитячі пісеньки, які малюки співають з радістю. Вони швидко запам'ятовуються. Багато батьків кажуть, що в них немає слуху. Це нічого не значить. Навіть якщо немає слуху, можна співати пісеньки з дітьми, правильно вимовляючи англійські слова.

  1. Вмикайте малюкові фільми англійською

Багато викладачів англійської рекомендують брати за основу дитячі мультфільми Peppa Pig або Big Muzzy. Веселі дитячі мультфільми допомагають малюку інтуїтивно сприймати англійську мову на слух, впливають на розвиток навичок до сприйняття англійської мови та розуміння контексту.

  1. Тренуйте окремі фрази з малюком англійською

Виберіть найбільш вживані фрази та повторюйте їх з дитиною. Наприклад, «come here», «give me», «please», «stand up» та інші. Потренувати англійські фрази з малюком краще в його природному середовищі. Так вони будуть запам'ятовуватися на підсвідомому рівні. Зробити це можна під час сніданку, обіду або вечері, прогулянок з іншими дітьми. Через деякий час малюк буде розуміти слова англійською і самостійно відтворювати їх з урахуванням контексту..

  1. Робота з картками англійською мовою

Сьогодні в магазині є багато цікавих карток на різні теми з англійської для маленьких дітей. Виберіть цікаву вам тему або одразу кілька. Це можуть бути картки з тваринами, іграшками, всім, що є у вас вдома – живими та неживими предметами. Якщо постійно показувати малюкові картку із зображенням, наприклад, собаки, називати її англійською, то через деякий час дитина буде вимовляти це слово і запам'ятає зображення на картинці. Те, що зображено на картці, заучувати не потрібно, так у дитини буде формуватися асоціація зі словом, образом.

  1. Грати з малюком англійською

Зараз є багато цікавих дитячих ігор, в які легко можна грати іноземною мовою, звеселяючи дитину та відпочиваючи разом із нею. Ігри можна купити в магазині розвивальних іграшок для дітей, в тому числі онлайн.

Поради батькам для занять англійською з малюком вдома
Як вивчати англійську з дитиною вдома?

Використовуючи різні форми роботи з дитиною, не забувайте, що англійська мова для дітей не має перетворюватися на нудну затію, схожу на щоденну роботу. Усе має відбуватися невимушено, цікаво та весело. Так дитина швидше зможе вивчити англійську, запам'ятати не просто слова, а цілі речення.

Якщо включити англійську з малюком у сімейний розпорядок дня, то він вивчить слова набагато швидше. Виділяйте для англійської час, коли ви відчуваєте себе повними енергії та сил. Так буде легше займатися з малюком. Крім цього, дитина не повинна хотіти їсти та спати.

Час, коли ви займаєтеся з малюком англійською мовою, назвіть по-особливому, наприклад, English Time. Повірте, малюк з нетерпінням чекатиме на час, коли він зможе поспілкуватися з вами, пограти в ігри англійською. Ви теж можете вчитися або просто розмовляти одне з одним. Важливо пам'ятати про те, що маленькі діти швидко відволікаються і їм достатньо 10-15 хвилин на день, щоб насититися спілкуванням з батьками, тим паче іноземною мовою.

Обов'язково звертайте увагу на інтереси дитини. Обирайте такі ігри, історії та мультфільми, які найбільше подобаються малюкові. Вивчаючи англійську з маленькими дітьми, не забувайте про правильну вимову, використовуйте міміку, жести. Називайте предмети своїми іменами. Ігри з дітьми мають бути максимально активними, наприклад, якщо ви говорите дитині «Goodbye», то обов'язково махайте йому рукою. При такому підході до вивчення англійської буде цікавіше проводити час, а слова запам'ятаються набагато краще.

Що кажуть педагоги про раннє вивчення англійської мови з малюком?

Багато педагогів радять починати вчити англійську з дітьми з двох-трьох років, а деякі й раніше, мотивуючи це тим, що:

  • англійську малюк починає розуміти разом з пізнанням навколишнього світу;
  • дитина швидше запам'ятовує слова і дії, англійська для маленьких засвоюється швидше;
  • правильна побудова ефективних занять допоможе швидше вивчити англійську мову з дитиною.

Які основні особливості навчання малюків англійської мови з раннього віку?

Якщо використовувати метод тимчасового занурення в мовне середовище, який найчастіше практикують школи і курси англійської мови, то процес навчання англійської відбувається набагато швидше.

За такого підходу англійська для маленьких засвоюється без перекладу, з використанням реальних ситуацій, картинок, предметів. Для малюка запам'ятати те, що він бачить, чує і може помацати, буде природно.

На курсах англійської для дітей підбираються найбільш ефективні та цікаві методики, завдяки чому заняття стає захопливим. За правильного планування з урахуванням вікових особливостей і схильностей юних студентів до вивчення англійської для маленьких дітей, вибору навчальних матеріалів, процес запам'ятовування і навчання відбувається набагато швидше.

Навіть найменші можуть почати вивчати англійську, знайомлячись з культурою Великобританії, традиціями країни, людьми.

Це відбувається вільно. Дитина знайомитися з культурою англомовної країни, занурюючись в дитячі пісеньки, казки, колискові, мультфільми англійською для маленьких.

На курсах англійської мови для маленьких використовуються:

  • картки із зображеннями, які часто рекомендуються батькам;
  • наочні посібники;
  • відеоматеріали;
  • іграшки для правильної організації діалогів;
  • аудіоматеріали у вигляді дитячих пісеньок і розвивальних завдань;
  • матеріали для дитячої творчості й так далі.

Навчаючи малюка англійської, ви допоможете йому швидко адаптуватися. Далі, слухаючи іноземну мову, він буде її розуміти, в усьому добре розбиратися, сприймати на слух. Продовжуючи вивчати іноземну мову в школі, він буде добре розуміти все те, про що говорить педагог, навички розуміння, читання, розмовної мови будуть постійно закріплюватися.

Щоб якось полегшити завдання під час вивчення англійської для маленьких віком від 2 років, можна використовувати різні онлайн-ресурси, креативні сайти, спеціально розроблені для дітей з урахуванням їхнього базового рівня.

Висновки

Маленьких дітей потрібно навчати англійської якомога раніше. Це формує не тільки світогляд дитини, дозволяє закріплювати мовні навички, а й формує у дитини терплячість, дбайливе ставлення до батьків, людей, які їх оточують. При цьому можуть використовуватися різні методики, дидактичні картки, наочні посібники, іграшки, інші матеріали, що відповідають віку малюка. Групи курсів англійської можуть бути невеликими, до трьох-чотирьох дітей. Використовуючи вербальні та невербальні способи спілкування, педагог знаходить індивідуальний підхід до кожної дитини.

Заняття проходять не тільки в мовних школах або на курсах англійської. Батьки будуть займатися з сином або донькою вдома, використовуючи найрізноманітніші способи комунікації.

Більшість мовних курсів і шкіл використовує власні методики, що дозволяє дітям швидко заучувати слова, коли малюки починають розмовляти українською або російською мовою і паралельно говорити англійською.

Якщо ви хочете, щоб ваша дитина вивчила англійську для маленьких, якомога раніше вивчіть різні програми і методики навчання – і тільки потім приймайте рішення.

Оксана Кравець

 

Дата публікації: 3 березня 2020