Важко уявити нове покоління, яке не володіє англійською мовою. Батьки розуміють – майбутнє дитини залежить від її розвитку вже з маленького віку. Тому в них виникає запитання, коли та як організувати початок навчання англійської для дитини. У цій статті ми вже давали поради з вивчення англійської малюками, зараз же англійську для дітей ми розберемо в різних аспектах, поговоримо про відповідний вік і методику вивчення іноземної мови.

Головна відмінність дітей від підлітків і дорослих у тому, що нова мова дається їм так само легко, як і рідна. І що раніше почнете, то природнішим буде процес. Адже дітям не приходить у голову, що вчити іноземну мову – це важкий процес, який вимагає багато сил і енергії. Діти вчаться у формі гри, використовують контекст та інші підказки, коли вони не розуміють чогось. Слухаючи нову мову, вони починають використовувати її з простих слів і фраз, а потім вона обростає більш складними конструкціями та лексикою. 

Зміст

1. Англійська для дитини: з якого віку починати
2. Особливості вивчення англійської в різному віці
    2.1. До 6 місяців
    2.2. Із 6 місяців до року
    2.3. «Тихий період»
    2.4. Малюк починає говорити
    2.5. Англійська мова для дітей від 2 років
    2.6. Англійська мова для дітей від 3 років
3. Ігри англійською мовою для дитини
    3.1. «Їстівне – неїстівне»
    3.2. «Будь ласка, покажи мені...»
    3.3. Настільні ігри
    3.4. Kahoot
    3.5. «Вгадай закінчення»
    3.6. Караоке
4. Помилки дітей у вивченні англійської
5. Англійська мова для дітей із 6 років 

Англійська для дитини: з якого віку починати

Курси англійської для дітей бувають на будь-який смак і для різних вікових груп. Що раніше почати вивчати другу мову, то краще. Але не варто просто з пелюшок розповідати дитині правила і слова, які вона не здатна зрозуміти. У вивченні важливо дотримуватися вікової психології та розуміти, з якого віку й що варто давати дитині. Англійську для дитини можна починати вчити разом із рідною мовою, та не віддавати ж дитину, яка ще не навчилася впевнено ходити, на курси іноземної мови. Добре, якщо батьки або няня будуть поступово розмовляти з дітьми та грати, використовуючи іноземну мову.

Англійська для дитини
Англійська для дитини може стати цікавою грою

Особливості вивчення англійської в ранньому віці

Дитина ще не має мотивації та поставлених цілей у житті, як дорослі. У ході вивчення головне – не налякати дитину і не перестаратися, щоб вона не закрилася й не отримала травму на все життя. Не потрібно змушувати маленьку дитину що-небудь говорити або робити. Усе має відбуватися природно, у форматі гри.

Зацікавте дитину. Існує безліч розвивальних ігор для дітей будь-якого віку: іграшки, що говорять і співають англійською, книги і картки зі словами, різні програми та мультики. Головне – не загубитися. Враховуйте не тільки вік, вказаний на упаковці, а й особливості дитини. Якщо малюк не хоче слухати казки або йому не цікаво розглядати книги – вмикайте мультики; не подобаються мультики – грайте в слова або співайте пісні. 

Кожна дитина – індивідуальність, тому прогрес буде різним. Але є зразок сприйняття дитиною англійської з народження, ним варто користуватися, починаючи вивчення з дитиною англійської в різному віці.

До 6 місяців

Коли дитина народжується, вона може реагувати на темп і ритм мови, підвищення і пониження звуку. Із 4 місяців діти можуть відрізняти шум від мови. 

Із 6 місяців до року

У цей період малюк уже починає імітувати звуки мови. Це перші ознаки вивчення мови. А вже з 8 місяців дитина відчуває кордони слів і починає розуміти елементарні з них, в основному, ті, що означають їжу та частини тіла. У цьому віці діти вже здатні навчатися мови, вловлюючи слова різними мовами, якими з ними спілкуються, але все ще не будуть говорити. У цей період вмикайте дитині англійські пісеньки, щоб малюк чув не тільки рідну мову, але й звикав до іноземних слів. 

Англійська для дитини
Заняття з англійської для дитини можна підібрати з раннього віку 

«Тихий період»

Після 1 року дитина вже починає вловлювати окремі слова та розуміти, що їй кажуть. Дитина жестами та лексикою намагається говорити. У період після року діти стають більш посидючими та сприйнятливими, спробуйте читати казки та віршики англіською мовою. Не варто наполягати, щоб дитина повторювала ті чи інші слова англійською. Достатньо просто промовляти їй. Коли дитина буде готова, вона сама почне за вами повторювати.

Малюк починає говорити

Спочатку дитина починає говорити завченими фразами. Часто вона імітує вимову, а іноді навіть цілі конструкції, почуті від дорослих. Окремі слова ще можуть не складатися в речення. Приблизно до 1,5 року можна вчити з дитиною англійські слова паралельно з рідною мовою. Наприклад, через книги з малюнками та словами або спеціальні картки. Тоді малюк одразу запам'ятовує два значення слова. 

У форматі гри іноземні слова також можна використовувати упереміш із рідними, наприклад, запитувати дитину: «Як робить cat?». 

Вже приблизно в 2 роки діти починають більш впевнено використовувати мову та повторювати різні слова. Називайте різні предмети й просіть дитину говорити англійські назви. 

Англійська мова для дітей від 2 років 

Після 2 років можна підключати різні навчальні відео та ігри, вчити віршики та пісеньки. Діти в цьому віці прекрасно вбирають нове та не перевантажені правилами. Розвиток англійської для дитини відбувається природно, як і рідної мови. У них немає інших справ, окрім як грати і розвиватися, вони ще не ставлять собі мету й готові у формі гри вивчати все нове просто так. 

Боятися, що дитина буде плутати рідну мову з англійською теж не варто. Адже навколо всі будуть розмовляти однією мовою, а англійська для дитини буде як цікава гра. 

Англійська мова для дітей від 3 років

Із 3 років діти починають уже краще розуміти й пізнавати світ через гру. До чого більше прагне дитина, туди і варто вводити елементи іноземної мови. Не треба акцентувати увагу на тому, що дитина вчиться. Рахуйте англійською, коли граєте в хованки, говоріть вранці дитині «Good morning», хваліть її словами «Great job» тощо. У цьому випадку похвала працює не тільки, як ще одне вивчене слово, але і як мотивація вчити другу мову і застосовувати її на практиці. Діти в будь-якому віці повинні відчувати підтримку і залученість до процесу вивчення іноземної мови дорослих. Тоді результат буде значно кращим. 

Пам'ятайте: діти не можуть довго фокусуватися на чомусь одному. Іноземну мову для дітей потрібно давати маленькими порціями. Займайтеся не більше ніж 15 хвилин за раз. Якщо дитина втомлюється, потрібно зменшити темпи або зробити перерву. 

Ігри англійською для дитини

Малюк пізнає світ через гру. У різному віці він може цікавитися різними видами ігор, але факт залишається фактом. Англійську для дитини краще давати в розважальній формі, адже діти вчать все нове мимоволі, а спеціально запам'ятати щось виходить гірше. Коли дітям весело, вони на льоту схоплюють усе нове. Іноземну мову можна включити практично в кожну активність. Ось кілька прикладів, як можна грати з дітьми з користю. 

«Їстівне – неїстівне»

Називайте знайомі дитині слова англійською і кидайте їй м'яч. Якщо слово означає щось їстівне, м'яч потрібно зловити, якщо ні – відбити. 

«Будь ласка, покажи мені...»

Ця гра англійською для дитини підійде для дошкільнят. Викладіть на стіл картки або кубики із зображенням вивчених слів. Це можуть бути фрукти, тварини, машини, професії. Після слів «Please show me a cucumber!» дитина повинна вказати на картинку з огірком, а у відповідь на «Please show me a dog!» – на собаку.

Настільні ігри 

Магазини для дітей пропонують настільні ігри для дітей будь-якого віку, обирайте англійською мовою і грайте всією сім'єю. Поєднайте приємне з корисним.

Англійська для дитини
Діти пізнають світ через гру

Kahoot 

Сучасних дітей важко відтягнути від гаджетів. Якщо це ваш випадок – англійську для дитини можна давати через додаток Kahoot. Він безкоштовний і в формі ігор і вікторин допоможе у вивченні мови. 

«Вгадай закінчення»

Зачитайте малюкові частину відомого вірша або казки, а він повинен закінчити за вами фразу.

Караоке

Вивчіть кілька пісеньок англійською мовою і співайте разом.

Помилки дітей у вивченні англійської 

Усі ми вчимося на помилках, особливо діти. Якщо дитина робить помилки, розмовляючи англійською, не акцентуйте на цьому увагу, але давайте їй правильний варіант. Якщо діти якомога частіше чутимуть правильну мову, згодом вони навіть самі будуть виправлятися.

Англійська для дитини з 6 років 

Із 6 років дітей краще довірити професіоналам, які зможуть підкоригувати вимову й у тій же ігровій формі допоможуть удосконалювати й систематизувати знання. Адже батьки не завжди мають час і достатньо знань, щоб правильно поставити мову малюкові. 

Англійська для дитини
Англійську для дітей із 6 років цікаво вчити на курсах

Діти в цьому віці вже активно грають і вчаться, взаємодіючи між собою. У школі їм ще не задають багато уроків, тому їм буде легше знайти час для додаткових курсів, які точно знадобляться в майбутньому. Вчити англійську з цього віку краще з викладачем у невеликих групах. Адже з репетитором дітям може бути нудно. На курсах же серед інших дітей вивчення іноземної мови буде здаватися цікавою грою, де є місце і конкуренції, і роботі в групах із взаємодопомогою. Так дитина вчиться комунікувати, а також сприймати інтонацію і акценти інших.

Якщо ж дитина досить терпляча й у вас немає часу возити її на курси, можна спробувати заняття онлайн. Так ви зможете спостерігати за успіхами та роботою викладача. Дистанційна англійська для дитини в школі Green Country також буде чудовим варіантом.

 

Олена Задворна

 

Дата публікації: 1 жовтня 2020