Чим раніше почати вчити іноземну мову, тим простіше буде впоратися з мовним бар'єром і вільно заговорити з іноземцями. І правильно підібрати курс англійської мови для дітей – це вже половина успіху. У цій статті ми розберемо, якими мають бути ідеальні курси англійської для дітей та на що варто звертати увагу в першу чергу.

Зміст

1. Чому не варто вчити дітей англійської самостійно
2. З якого віку віддавати на курси англійської мови для дітей
3. Із чого почати вибір курсів англійської мови для дітей
4. Що ефективніше для дітей – курси чи репетитор
5. Як мотивувати дитину вчити англійську мову
6. Питання, які хвилюють батьків під час вибору для дітей курсів англійської мови
    6.1. Діти на курсах англійської мови дивляться мультфільми та грають: це нормально?
    6.2. Чи потрібно займатися дітям на курсах англійської мови на канікулах?
    6.3. Як я зрозумію, чи є прогрес у вивченні англійської у дитини?

 

Курси англійської мови для дітей: найчастіші запитання

Чому не варто вчити дітей англійської самостійно

Багато батьків вважає, що на початкових етапах вони самі можуть навчати дітей англійської мови. Це не завжди хороше рішення.

  1. Батьки, які не володіють на достатньому рівні мовою, можуть навчати дитину з помилками. Діти дуже швидко схоплюють нову інформацію і те, що ми вивчили в дитинстві, важко переучувати в більш дорослому віці. Помилки в граматиці в майбутньому можуть стати великою проблемою. 

  2. Якщо ваш рівень достатній, але є відчутний акцент, це також може погано вплинути на вимову дитини. Важливо знайти професійні курси англійської мови для дітей, щоб поставити правильну мову з мінімальним акцентом.

  3. Батьки – це все-таки не педагоги (в більшості). І навіть якщо у вас немає проблем за всіма трьома пунктами, ефективність і доцільність занять вдома може бути сумнівною, адже дитина не сприймає батьків як учителів. Одиницям вдається навчити свого малюка говорити іноземною, для інших же краще поберегти свої нервові клітини та підібрати для дітей курси англійської мови.
     

Курси англійської мови для дітей: найчастіші запитання - 2
Повноцінно замінити курси англійської мови для дітей вдома не вийде

З якого віку віддавати на курси англійської мови для дітей

Чим раніше почати навчання, тим простіше дитині буде даватися мова. Але занадто маленька дитина може плутати рідну мову з іноземною. Деякі школи пропонують вивчення англійської мови для дітей від 3 місяців. Така практика не дуже розповсюджена. Дитина в цьому віці тільки вчиться сприймати світ і чути мову. 

У віці 1,5-2 років дитина вчиться говорити та прекрасно вбирає всі знання. Психологи кажуть, що саме в цьому віці у дітей формуються мовні навички. Якщо ви впевнені в курсах і викладачах, які працюють із такими дітьми, можете пробувати заняття. Зазвичай такі уроки проходять разом із батьками в ігровій формі. У такому випадку з мовними курсами потрібно бути обережними, щоб не відбити у дитини бажання вчити іноземну, адже її психіка ще не сформована, налякати й травмувати дитину дуже легко.

Діти дошкільного віку в 3-5 років при правильному підході із задоволенням вчать нові слова й наслідують дорослих. При цьому пам'ятайте про кризу 3-х років, коли малюк дуже примхливий і може протестувати проти навчання. Вчіться розпізнавати емоції дитини та не змушуйте робити те, чого вона не хоче. Для дітей такої вікової категорії заняття у формі різних ігор з пісеньками і віршами сприятимуть швидкому вивченню слів. Дитині має бути комфортно та весело, тоді новий матеріал буде запам'ятовуватися без зайвих зусиль.

Але оптимальний вік для початку навчання на курсах англійської, з яким ви точно не помилитеся, – це 5-7 років. Діти такого віку вчаться спілкуватися, грати разом і активно набирають словниковий запас рідної мови. Якщо правильно подати матеріал, іноземну мову дитина буде засвоювати дуже легко.

Із чого почати вибір курсів англійської мови для дітей

Не поспішайте записувати свою дитину на перші-ліпші курси, аби тільки не втратити час. Важливо, щоб дитині подобалося ходити на заняття. Вивчіть всі пропозиції в вашому місті, подивіться на рейтинги та відгуки про мовні школи. Можливо, курси англійської можуть порекомендувати знайомі, чиї діти також вивчають мову.

  1. Порівняйте співвідношення ціна-якість. Занадто низька ціна може свідчити про те, що в школі на чомусь зекономили. Подивіться на умови, в яких навчаються діти, і дізнайтеся про кваліфікацію педагогів.

  2. Якщо дитина буде самостійно йти на заняття, оцініть безпеку району й обирайте школу ближче до дому або онлайн-навчання.

  3. Уточніть, як проходять заняття, за якими підручниками і матеріалами навчатиметься дитина, чи є можливість відвідувати розмовні клуби та відпрацьовувати пропущені уроки.

  4. Ще одним фактором вибору має стати розмір групи. Якщо в класі буде більше 12-15 учнів, викладач не зможе їх організувати й приділити кожному достатньо уваги.

Що ефективніше для дітей – курси чи репетитор

Дилема вибору між репетитором і курсами англійської часто виникає у батьків. З одного боку, репетитор зможе приділити весь час уроку тільки одній дитині, а з іншого боку, діти не дуже посидючі й займатися з одним тільки викладачем, до того ж дорослим, їм може дуже швидко набриднути. Для дітей важлива комунікація з однолітками, а навчання має бути інтерактивним, з іграми та різними активностями. Особливо це актуально для молодшого віку. Підлітки також краще сприймають інформацію в групі. Тут грає роль конкуренція. Діти вчаться порівнювати себе з іншими, прагнуть не бути гіршими. Також групові заняття навчать дитину працювати в команді, більше говорити одне з одним і розвивати, крім мовних, багато інших корисних навичок.
 

Курси англійської мови для дітей: найчастіші запитання - 3
Дитина повинна бути залученою до процесу вивчення мови

Як мотивувати дитину вчити англійську мову

Дорослі люди, які вирішили вивчати іноземну, зазвичай мають конкретну мету та мотивацію. Їм не треба пояснювати, для чого їм потрібна мова, навіщо витрачати свій час і гроші на відвідування курсів. З дітьми та підлітками все важче. У них ще немає мети знайти хорошу роботу або подорожувати. Тому для батьків важливо підібрати правильні мовні курси з професійними викладачами, які своїм підходом зможуть мотивувати дитину вчитися.

Наприклад, у школі Green Country учні за свої старання й успіхи отримують бонуси, за які вони можуть купити сувеніри, взяти участь у благодійних проєктах або влаштувати в класі вечірку з піцою. Учням також не дають домашніх завдань із підручника, як у школі. Діти вчаться за допомогою сучасної онлайн-платформи, яка доступна зі смартфонів. Це зручно й до того ж – не як скрізь.
 

Питання, які хвилюють батьків під час вибору для дітей курсів англійської мови

Часто батьків цікавлять одні і ті ж питання під час вибору школи та самого навчання. Ми спробуємо дати на них відповіді, щоб розсіяти ваші сумніви.

Діти на курсах англійської мови дивляться мультфільми та грають: це нормально?

Класичний процес навчання англійської мови, який практикують у загальноосвітній школі, майже ніколи не дає бажаного результату. А все через неправильний підхід. Зазвичай діти не можуть довго концентруватися на одному завданні. Тому змусити сидіти й працювати з книгою цілий урок – не варіант. Курси англійської мови для дітей тим і ефективні, що використовують різноманітний контент, сучасні технології, вчать мову в формі гри. Останнє для дітей – найкращий спосіб досягти гарного результату.

Чи потрібно займатися дітям на курсах англійської мови на канікулах?

Довгі перерви у вивченні іноземної мови не дуже добре впливають на результат. Звичайно, якщо канікули на тиждень або два, це не має вплинути на навчання, але ось із літніми канікулами вже потрібно щось робити. Діти шкільного віку зазвичай не хочуть продовжувати відвідувати курси, тому варто пошукати альтернативний варіант. Наприклад, літній мовний табір. Такий формат занять влітку дуже популярний. Ви можете обрати як закордонний табір, так і український, можна навіть знайти денний табір при мовній школі у своєму місті. 
 

Курси англійської мови для дітей: найчастіші запитання - 4
Літній мовний табір – чудова альтернатива курсам на канікулах

Як я зрозумію, чи є прогрес у вивченні англійської у дитини?

Перш за все, радимо батькам не чекати дуже швидкого результату. Допитувати й тестувати дитину після кожного заняття на курсах не варто. Діти відчувають, що в них не вірять, і втрачають інтерес, а до того ж набувають комплексів. У школі Green Country батьки можуть стежити за прогресом дітей в особистому кабінеті. Адже заняття проводяться за інтерактивним підручником, де зберігаються всі виконані завдання та відповіді в тестах. Так можна не тільки побачити успішність в цілому, але і легко зрозуміти, яку тему варто опрацювати додатково. Плюс – ви завжди можете поспілкуватися з викладачем, який розповість про успіхи вашого маленького студента.

 

Олена Задворна

 

Дата публікації: 3 березня 2021