До вибору курсів англійської для дітей у Києві ми підійшли майже так само відповідально, як до вибору педіатра. Ще під час вагітності я склала список найбільш елітних мовних курсів для дітей, приватних садочків і шкіл. Все за рекомендаціями з глянцевих журналів. Правда, не потрудилася порахувати і дізнатися, скільки вся ця розкіш коштує. Потім для мене стало сюрпризом, що місяць курсів з рекламою в модному журналі може коштувати рівно мою зарплату, а на місяць в садку взагалі треба працювати всією сім'єю. Звичайно, можна почати заробляти більше, але не у всіх легко виходить подвоїти або потроїти дохід за кілька місяців. Є й інший варіант – пошукати оптимальний варіант садка, курсів іноземної мови або спортивної секції. У Києві, наприклад, вони є на будь-який гаманець.

Зміст

  1. Вибір вчителя на курсах англійської мови для дітей у Києві: досвід проти запалу
  2. Як унітаз підмочив репутацію курсів англійської для дітей в Києві
  3. «Книгу скарг, будь ласка!»
  4. Чи всі підручники на курсах англійської однаково корисні?
  5. Розклад курсів – щоб зручно було всім
  6. Курси англійської: так коли ж дитина буде speak English?
  7. Вміти мотивувати
  8. Хто шукає, той знайде!

Ми одразу налаштувалися і дочку підготували до того, що вивчати англійську потрібно. Зараз без неї неможливо уявити успішну людину. Почали з пісеньок і мультиків. І незабаром зрозуміли, що треба шукати курси англійської для таких маленьких дітей. Від пісеньок по колу у мене почало сіпатися око, а вивчати щось нове дочка категорично не хотіла. І не сприймала нас із чоловіком як вчителів. Ми вирішили увірватися до світу курсів і шкіл англійської. Але і наш настрій, і серйозний підхід до вибору курсів не допомогли уникнути помилок. Ми змінили чотири школи іноземної мови. Після другого «млинця грудкою» здавалося, що тему курсів англійської для дітей у Києві ми для себе закрили раз і назавжди. При цьому не можу сказати, що ми вимагали чогось надприродного. Спробували займатися і самостійно, і з репетиторами – і зрозуміли, що все одно треба шукати далі курси. Дочка любить заняття з іншими дітьми. Благо, у всіх великих містах вибір широкий. У Дніпрі, наприклад, біля нашого будинку було три варіанти шкіл мови для діток.

Завдання курсів англійської для дітей – запалити. Ніхто не чекав, що дочка заговорить, як королева Єлизавета, і попросить купити Шекспіра в оригіналі після курсу або двох іноземної. Але на таких заняттях дитині цілком можуть відбити охоту вивчати іноземну мову взагалі. Або прищепити любов на все життя. У нас, на жаль, спочатку стався перший варіант. Дитина була переконана, що англійська – нудно і нецікаво. Кожні збори на урок перетворювалися на торги і сперечання. У чому були наші промахи? Чи варто економити на курсах для дітей? На що варто звертати увагу, щоб ваша дитина запитувала, коли вже нарешті ми підемо на курси англійської? Звичайно, будь-який досвід цінний, але за невдалий ми заплатили своїми грошима, часом і, що найсумніше, бажанням дитини вчитися і розвиватися.

То що ж найголовніше при виборі курсів англійської для дітей? Звичайно, універсального рецепту не існує. Але є граблі, якими пройшлася більшість тих, хто шукав мовні курси для дітей. Ми такі щасливчики, що випробували практично все. Можливо, вам пощастить, і ви з першого разу знайдете ідеальний варіант курсів. Але не треба засмучуватися, якщо одразу так не вийде. Зараз вибір шкіл і курсів іноземної мови для діток різноманітний не тільки в Києві, а й в більшості інших міст. Навіть у маленьких містечках вже зрозуміли, що на таку послугу є попит. Забігаючи наперед, скажу, що і ми врешті-решт знайшли свою школу, де займаємося не один рік.

Вибір вчителя на курсах англійської мови для дітей у Києві: досвід проти запалу

В першу школу ми прийшли за рекомендацією мам із майданчика. Ім'я та прізвище вчительки звідти передавали, як таємне знання. Під час запису треба було обов'язково уточнити, що хочемо тільки в групу Наталії Іванівни. Звичайно, її клас переповнений, але це нас не зупинило. Вчителька виявилася викладачем іноземної мови старого гарту. Вона добре знала матеріал, але підносила його аж надто сухо і строго. Домашні завдання на кілька сторінок любові до курсів англійської таким крихіткам не додавали. Наші прохання внести більше ігор і пісеньок спочатку взагалі не були почуті. Учителька відповіла, що працює не перший рік і свою роботу знає. Потім все ж розбавила матеріал, але робила це явно з-під палиці.

Після енної розмови нам порадили змінити групу, оскільки інші задоволені. Хоча багатьом дітям було відверто нудно. Дочка весь час відволікалася, намагалася заспівати або розповісти сценку з мультика з вивченими словами. На неї почала скаржитися вчителька. Шестирічні діти і зубріння погано поєднуються. Дитячі курси англійської мови за наші гроші перетворилися на відбуття повинності. Треба уточнити, за немаленькі гроші. Як ми потім зрозуміли, багато хто в групі готувався до вступу в школу з поглибленим вивченням англійської. Там важливо пройти співбесіду. На ній дитина повинна рахувати англійською, знати кілька десятків слів і два-три віршики. Ось до цього іспиту і хочуть підготувати своє чадо батьки. Нам він був не принциповий. До речі, викладачка працювала в тій школі.

Вибір вчителя на курсах англійської мови для дітей: досвід проти запалу
Обов'язково відведіть час для вибору викладача на курсах англійської для дітей у Києві

В іншій групі заняття вела молоденька студентка другого курсу педуніверситету. Дітей на уроці було рівно вдвічі менше. При цьому заняття проходили чудово – в ігровій формі вона примудрялася і підносити нове, і закріплювати пройдений матеріал. Ми не набирали десяток нових слів після кожного уроку, але дитина почала розмовляти англійською. Вона чекала нових занять з нетерпінням. Коли наша вчителька звільнилася і почала викладати на курсах англійської на протилежному кінці Києва, у дочки тиждень був траур.

Не беруся стверджувати, що викладачі на курсах англійської для дітей у Києві повинні бути виключно молодими. Головне – бажання встановити контакт з дітьми і розуміння вікових особливостей. Звичайно, можна надресирувати дітей тільки для іспиту. Але такі курси англійської потрібні старшокласникам. Дітвору ж важливо зачепити. Особливо це важливо з зовсім маленькими дітьми, яким ще складно концентруватися і висидіти спокійно урок. Треба розуміти, що курси англійської для дошкільнят та учнів молодших класів більше нагадують заняття з аніматором. Не всі представники «старої школи» до цього готові.

Зараз спокійніше ставимося до рекомендацій «зірок» на різних курсах і спортивних секціях, як і щодо вчителів у школі. Іноді нерозкриті таланти зовсім поруч. Просто їм треба дати можливість проявити себе. Найбільш класна вчителька, яка траплялася нам на курсах англійської для дітей в Києві, була випускницею школи. Дівчинка рік провчилася в США за обміном. Звичайно, такий варіант ризикований, тому що може не вистачити відповідальності, але практика наймати молодих спеціалістів часто дуже виграшна.

Як унітаз підмочив репутацію курсів англійської для дітей в Києві

Чи важливий ремонт приміщення, в якому проводяться курси англійської? На перший погляд, не дуже. Ну, головне, щоб вікна нормальні і тепло взимку. Але насправді важливий. Дитині приємніше приходити в чисте світле приміщення. Не обов'язково воно має бути брендованим і з дизайнерськими фішками, але атмосфера має налаштовувати на заняття.

Наші другі курси були прекрасні всім, крім того, що діти займалися в колишньому приміщенні ЖЕКу. Ми думали, що моторошну зелену фарбу, якою фарбували під'їзди в 90-х, більше не продають. Але у співробітників цього приміщення чи то був ексклюзивний дилер, чи то стратегічний запас. І навіть не це стало основною проблемою. Головною заковикою цих мовних курсів для дітей був туалет. Унітаз постійно протікав і був встановлений неміцно. Треба було тримати дитину і при цьому намагатися ще не вляпатися в калюжу. Намагалися впоратися з проблемою силами місцевого сантехніка. Стало ще гірше. Тоді вирішили скинутися і запросили дорогого майстра. Той сказав, що радить переробити все. Була пропозиція встановити дорогий унітаз і повністю замінити труби за ціною однокімнатної квартири або взагалі демонтувати все й залишити дірку. Власники будівлі не дозволили. Ми почали дитині нагадувати по 10 разів, що треба сходити попісяти вдома, тому що на курсах брудно і калюжа. Після того, як дочка смачно промочила нові пінетки, ми визнали поразку в битві з унітазом. Так хороші курси втратили клієнтку через запущене приміщення. Нещодавно знайома розповідала, що її дитина ходить на ці ж курси. Унітаз тримається молодцем і позицій не здає.

Наш досвід показує, що театр починається з вішалки, а курси англійської для дітей з рецепції. Приємний ввічливий співробітник у чистій світлій кімнаті налаштовує на потрібний лад. Вищий пілотаж – заморочитись і зробити все, щоб дітям було приємно займатися на курсах, а батькам чекати їх. Те ж стосується і меблів. Погодьтеся, набагато приємніше працюється в класі з новими зручними партами і стільцями, ніж за хиткими саморобними столами. Розумію, що не у всіх є можливість вкласти гроші в меблі і ремонт. Часто організатори ледве виходять в нуль. Але якщо курси навчають англійської не перший рік, то на це треба звернути увагу.

«Книгу скарг, будь ласка!»

Ще один важливий момент – чи чують ваші прохання і скарги. Якщо просити щось змінити в програмі досить спірно, то туалет, що протікає півроку, має служити червоною ганчіркою і знаком «сюди ходити не треба, не несіть сюди свої гроші!». З іншого боку, напевно, деякі люди погодяться за власні гроші півроку здійснювати акробатичні етюди над унітазом. В ідеалі співробітники школи повинні розрулювати всі питання. Як показав наш досвід, це можливо. На київських курсах англійської для дітей, які дочка відвідує зараз, навіть займалися конфліктом двох дівчат. Батьки хотіли, щоб їх розвели по різних групах, але викладач запропонувала спробувати залагодити це питання. Діти нормально працюють разом. Був і не настільки успішний досвід, коли батькам довелося забрати хлопчика з курсів. Але, знову ж таки, керівництво почуло інших в тому, що ця дитина заважає займатися, зриває заняття.

Чи всі підручники на курсах англійської мови для дітей однаково корисні?

Ви не сильно вплинете, але варто звернути увагу на підручники, за якими займаються діти. На одних курсах англійської для дітей в Києві досі займаються за підручниками, за якими навчалася ще я з репетиторами. «О, класика, перевірена часом», – зраділа я. На ділі ж виявилося, що в підручниках вправи ніхто не переглядав. Чи цікаво і чи потрібно дитині зараз вчитися перекладати речення про магнітофоні? А про те, що товариш Петров інженер? Донька перекладала захопливий текст про екскурсії піонерів до Москви. Тільки піонери були закреслені і зверху ручкою написали «pupils».

Чи всі підручники на курсах англійської мови для дітей однаково корисні?
На курсах англійської для дітей в Києві, як правило, сучасні підручники, але в цьому не зайвим буде переконатися перед початком навчання

Ще одна наша шишка – підручники англійської для вивчення цієї мови як рідної. Ми не могли зрозуміти кілька тижнів, в чому проблема. Хороші барвисті книги, класна вчителька, але не йде і все. За домашку мало не зі сльозами. Виявилося, що книги прекрасні, але для маленьких англійців. Їх передали чи то як гуманітарну допомогу, то чи купили дуже вигідно. При цьому вчителька переконувала нас, що цілком можна займатися і за такими. Особливо, якщо у вас в наявності тільки такі, а грошей на нові немає. До кінця року вони займалися без підручників. Ми, до речі, були не єдиними, хто займався за такими книгами. У батьківських групах багато писали про подібну проблему.

На серйозних курсах англійської для дітей є розроблена програма зі своїми посібниками для вивчення. Наш досвід показує, що якщо на курсах такий підхід – там розраховують працювати серйозно і довго. Викладач може і сам продумувати план на кілька уроків вперед, але якщо є розписана програма з зошитами та підручниками, ви не залежите від конкретного вчителя, не випрошуєте потім копії і роздруківки. Звичайно, такі курси, як правило, трохи дорожчі. Школа англійської повинна мати кілька груп різного віку і рівнів. Але результат того вартий.

Розклад курсів – щоб зручно було всім

Було прикро, коли на хороших курсах нам не підходив розклад. Ми тоді знімали квартиру в районі новобудов. Майже всі наші сусіди були сім'ями з маленькими дітьми. Черги були в усі садочки, секції, курси англійської та підготовки до школи. І тут ми отримуємо місце в старшій групі й нас запрошують на дитячі курси англійської! Джекпот! Але є одна заковика – заняття тричі на тиждень одразу після обіду. Виходило, дочку треба було забирати з садка. Дитина сонна, голодна. І в садку пропускали програму підготовки до школи. Частину батьків такий графік цілком влаштовував. Але для тих, хто відвідував садок, виходило, що три дні саду з п'яти випадають. Як правило, на курсах англійської мови в Києві цей момент враховують. Спочатку займаються молодші школярі, потім дитсадівці, потім старшокласники. Але якщо графік вам спочатку не зовсім підходить, не сподівайтеся, що якось все звикнеться. Через три місяці водити на курси англійської дитину буде так само незручно. Те ж саме і з локацією. Якщо вам одразу далеко і незручно ходити, ближче курси англійської не пересунуться, на жаль. Можна сподіватися, що курси переїдуть або відкриється філія ближче. Але треба бути готовими до того, що шансів небагато.

Курси англійської: так коли ж дитина буде speak English?

Який оптимальний розмір груп на курсах англійської для дітей в Києві? Практика показує, що максимум двадцять учнів. Більшій кількості дітей педагог не зможе приділити увагу. Курси англійської перетворюються на шкільний урок. У мовній школі кожна дитина на кожному уроці має бути активною і залученою. Інакше немає сенсу платити. Особливо це стосується учнів початкових класів і молодших. Зі скількома дітьми можна встигнути відпрацювати вимову за годину? За умови, що є ще й новий матеріал, і інші заняття.

Що, якщо ви незадоволені результатами? Не варто орієнтуватися на оцінки в школі. У дочки непоганий запас слів, вона добре орієнтується в простих часи, але оцінка за семестр так собі. Деякі вчителі хочуть, щоб додатково займалися у них. У нас проблема, що донька не зазубрює тексти, які треба знати напам'ять. Тож оцінка – не показник. Ми звертаємо увагу на те, наскільки легко доньці підтримувати діалог і читати. Ще рік тому не йшлося про те, щоб читати художню книгу англійською. Після року на курсах іноземних мов простенькі смішні історії читає з задоволенням.

Граматика важливіша для випускників шкіл. Але, знову ж таки, мало сенсу зубрити окремо граматику. Якщо дитина багато читає, добре розмовляє, волею-неволею доводиться освоювати і нюанси часів.

Зараз у Києві популярними стають інтерактивні курси англійської для дітей. Більшість великих шкіл частину занять проводить таким чином. На жаль, нам такий формат ще зарано пробувати. У доньки не вистачає ні самодисципліни, ні сили волі. Але старші діти задоволені. Похвально, коли в навчанні використовують всі блага прогресу. Тим більше, що це зручно і зрозуміло учням.

Вміти мотивувати

Після будь-яких початкових курсів англійської для дітей малеча має вміти не тільки складати елементарні речення, а й хотіти рухатися далі. Якщо ваш малюк ходить на заняття з-під палиці або в обмін на щось обіцяне – довго таке навчання не протягне.

У нас на курсах в Дніпрі була така «вчителька-запальничка». До самих курсів були мегапитання, але до неї діти бігли. І не зрослося у нас на курсах англійської для дітей в Києві. Начебто все чудово, але дочка навідріз відмовлялася йти.

Хто шукає, той знайде!

Напевно, порада при виборі курсів англійської для дитини в Києві або не в Києві може бути одна – не намагатися сильно продешевити. На курсах, які коштують 300-400 гривень, навряд чи хтось стане морочитися розробкою суперстратегій на кілька років. Та й хороші фахівці будуть шукати місце з кращими умовами і вищою зарплатою. Зараз нескладно знайти відгуки практично на будь-які курси англійської, німецької або спортивну секцію в Києві. Одразу бачите, які слабкі сторони тієї чи іншої школи. Зрозуміло, що серйозна школа не може собі дозволити зламаний унітаз або класи по сорок дітей. Можливо, деякі моменти для вас не здадуться важливими. Але, як показує наш досвід, дрібниці можуть мати вирішальну роль. Якщо вам уже пощастило знайти ідеальні курси для дитини, вітаємо! Якщо ви все ще в пошуку, бажаємо знайти ідеальний варіант як можна швидше. Нехай наші діти говорять англійською легко і вільно.

 

Курси англійської для дітей у Києві – економити не можна

Оксана Снігур, редактор журналу «Країна»

 

Дата публікації: 11 лютого 2020