Часто у батьків виникає питання “Як навчити дитину англійської?”. Це чудово, якщо батьки добре знають іноземну мову і вдома розмовляють нею. Але що, якщо вони одномовні, і хочуть дати своїй дитині найкращий вибір у цьому дивовижно-глобальному світі, де англійська є міжнародною і нею мають володіти всі?
Якщо у вас, батьків, виникають наступні питання: як одномовні батьки можуть навчити дитину другої мови? Скільки мов може вивчити ваша дитина? Тоді ця стаття саме для вас.

# 1 Спробуйте вивчити мову самостійно

                          Як навчати дитину англійської, якщо ви нею не володієте
Хоч це звучить досить просто, але варто спробувати, щоб своїм прикладом змотивувати дитину та допомогти їй вдома оволодіти
англійською.
На відміну від уроків гри на фортепіано танців, вивчення мови вимагає, принаймні, деякої активної участі батьків.
Можна оцінити гру на піаніно своєї дитини, не знаючи нот, але мова - це спілкування, тому вимагає хоча б початкового словникового запасу.

# 2 Вмикайте пісні, мультики, фільми англійською

                                Як навчати дитину англійської, якщо ви нею не володієте, 2
Можна помітити тенденцію, коли діти дивляться мультфільми не українською мовою, а російською, і, починаючи розмовляти, вони використовуть мову “мультфільмів”. Тож, варто вмикати ЗМІ, дитячі розваги, пісні саме англійською і тоді результат не змусить вас чекати, вам теж доведеться заглядати до словника, щоб зрозуміти вашу дитину.
Адже перше, що дитина починає робити – це спілкуватися, не читати і не писати. 

# 3 Придбайте дитячі книги англійською
Світ книг для дітей розпочинається з твердих сторінок, потім поступово переходять в звичні для нас та кожна з них переповнена яскравими малюнками. То чому б не скористатися можливістю і не придбати книги з картинками, підписаними англійськими словами, а потім реченнями. Адже для батьків буде зрозуміло все через зображення, а дитина може запастися англомовним словниковим запасом.

# 4 Малюйте “англійською”

                            Як навчати дитину англійської, якщо ви нею не володієте, 3
Як не крути, майже кожна дитина захоплюється малюванням в дитинстві: чи це “неймовірні різнокольорові каракулі” або котик, будинок чи улюблена лялька. Під час перших спроб малювання, спробуйте постійно говорити кольори англійською мовою, які вона використовує на папері, вказуючи на них, з часом вона сама скаже вам їх англійською. Або ж попросіть намалювати “a dog”, “a cat” чи придбайте розмальовки, а після попросіть назвати їх. Малюючи, дитина прокручує в голові те, що вона малює, тому й слова запам’ятає швидко.

#5 Завантажте apps for teaching kids English (додатки для дітей на телефон чи айпад для вивчення англійської)

                           Як навчати дитину англійської, якщо ви нею не володієте, 4
Додатки для дітей щодо вивчення мови – це нереально крутий варіант. Дитина обожнює дивитися кольорові картинки, а коли це супроводжується англійськими словами, виразами, та ще й до того – це захоплива гра – зовсім скоро її вимова стане точно як у нейтіва. Адже без гаджетів ми вже ніяк в сучасному житті, то варто їх використовувати з користю.

# 6 Відправляйте дітей в англомовні табори

                           Як навчати дитину англійської, якщо ви нею не володієте, 5
Яка перевага англомовних таборів? 1) дитина вивчає англійську, 2) розважається англійською, 3) “їсть” англійською, 4) спілкується англійською. І все це в ненав’язливій атмосфері, де дитині цікаво. Є табори виїзні, а є організовані при англомовних школах, де ввечері батьки слухають враження дитини після “англомовного дня”. Це щось неймовірне!
Англомовна школа Green country кожні канікули створює нереально крутий табір, де вивчення англійської, переплетено розвагами, екскурсіями, англомовними фільмами, крафтами та приготуванням смачнючих снеків (теж англійською), і головне, англійська+спорт.

# 7 Розвивайте хоббі дитини англійською

                          Як навчати дитину англійської, якщо ви нею не володієте, 6
Якщо ваша дитина цікавиться математикою чи фізичною культурою, а бажання вивчити мову ще не з’явилося, то віддайте вашу дитину до іноземного тренера чи математика, як би “вивчення англійської мови засобами фізичної культури” тощо. Просто уявіть, малеча займається улюбленою справою, яка зовсім не стосується мови, але сам процес відбувається англійською. В неї інших варінтів не буде, як робити дві справи одночасно. І дитина отримує насолоду від улюбленого хобі, і Вам добре!

# 8 Грайте вдома в настільні ігри

                            Як навчати дитину англійської, якщо ви нею не володієте, 7
Інколи потрібно і відпочити від електронних девайсів. Яким чином ви запитаєте? Для цього потрібні настільні ігри. Крім того, що вивчається англійська мова, ви з вашою дитиною зближуєтеся, проводячи час разом.

# 9 Розмовляти з носіями мови

                          Як навчати дитину англійської, якщо ви нею не володієте, 8
Деякі сім’ї практикують подорожі до різних країн, щоб перевірити, як спрацьовує вивчення мови в середовищі і чи не занадто тяжко буде дитині. В результаті приходять до висновку, як багато дитина дізнається з віршів чи вивчає готові вирази на дитячому майданчику протягом години на добу.
Цілеспрямована розмова «один-на-один» та повна відсутність рідної мови означає, що дитина починає вводити слова набагато швидше.
Зараз існує маса англомовних шкіл з розмовними клубами, де крім того, що діти розмовляють англійською, вони займаються з нейтівами; також є низка шкіл, де комплексі заняття проходять виключно англійською.
Якщо ви робите комбінацію книг, музики, мультфільмів, засобів масової інформації, додатки та ін. на цільовій мові, для досягнення білінгвізму треба все це підкріпити спілкуванням з носієм мови.

 

Якщо знайдете час, можете прочитати книгу Франсуа Грожана "Двомовний: Життя і реальність". Вона розкриває деякі міфи і помилки щодо виховання білінгвальних дітей. Автор є провідним академіком з цього питання, тому все, що він каже, підтримується останніми дослідженнями. (Наприклад: білінгвізм у дитинстві не призводить до затримок мовлення тощо). Ось деякі сторінки з книги. 

Бажаю легкого вивчення мови вам та вашим діткам!

 

Катя Шевченко, викладач Грін Кантрі

Як навчати дитину англійської, якщо ви нею не володієте, 9

Дата публікації: 18 лютого 2019