Батьки, якщо вам знайома ситуація, коли ваша дитина-підліток перетворюється на маленького колючого їжачка, з яким і поговорити би здалося, але все – або не цікаво, або надто особисте, то пограти в настільні ігри – чудове рішення! 

Це друга стаття про НИХ. Першу, в якій шлося про 7 чудо-ігор, з яких, можна починати, та які мають нескладні правила, доступну ціну та невелику тривалість, можна знайти за посиланням.

А сьогодні розповім вам про серйозніші boardgames. Вони довше граються, мають складніші правила, але й більш захопливі! Глянувши на ціну не непритомнійте, будь ласка. Так, вони дорожчі, але ви цілком можете обрати варіант грати не дома а в ігротеках або ж брати на прокат. 
А щоб не тільки грати, а й англійську вчити, пропоную такі три кроки-виклики для підлітків. 

Крок 1
Усі ігри є в англійському виданні. Тому, якщо ваша дитина вже хоч трохи захопилася boardgames і більш-менш впевнено почуває себе з англійською – сміливо купуйте англійську версію та викидайте від гріха подалі переклад правил. Якось разом розберетесь!
Крок 2
Запровадьте правило – під час гри спілкуємось англійською. І не соромтеся, якщо ви не дуже в цьому вправні. Часто дітям якраз цікаво буде повчити маму-тата. 
Крок 3
Запропонуйте дитині пояснити новим гравцям (родичі, друзі, які не злякаються і зрозуміють) правила англійською. Насправді, це і рідною мовою не надто легко, але якщо ваші Вася чи Марійка таке зможуть, то їм буде +500 і до навичок спілкування, і до англійської. 
Хочу лиш зауважити, що це працює, якщо дитина вже ввійшла в смак і їй подобається таке дозвілля. Якщо ж поки ні – то наразі не спішіть ускладнювати іноземною мовою.
Ну а зараз давайте нарешті дивитись, у що пограти:

1) Ticket to ride (Квиток на потяг)

ТОП 5 настільних ігор для підлітків та їх батьківТОП 5 настільних ігор для підлітків та їх батьків, 2
Тривалість : 60 – 90 хв
Ціна: від 800 грн
Кількість гравців: 2-5
В народі  просто «Паровозики». На перший поголяд, простенька і зрозуміла, але і тут можна будувати цілі стратегії. Гра, яка подобається майже усім, незалежно від віку, статі та попереднього ігрового досвіду. Завдання – будувати залізничні сполучення між різними містами. Захоплює тим, що ти переносишся подумки у всі ці країни, міста або й на інший континент. Відчуйте, що весь світ доступний та близький!
 Є різні версії. Ми маємо Ticket to ride “Europe”. 

2) Pandemiс (Пандемія)

ТОП 5 настільних ігор для підлітків та їх батьків, 3
Тривалість: 40 – 90 хв
Ціна: 1200 грн
Кількість гравців: 2-4
Мета – врятувати світ від епідемій хвороб. Кожен гравець має свою спеціалізацію. Особливість гри – усі гравці одна команда і грають проти гри. Дуже класно для здруження. Разом будуєте стратегію, примаєте спільні рішення, несете відповідальність і т.д.  Ну а відчуття, що ваша команда врятувала цілий світ – просто фантастичне!

3) Captain Sonar (Капітан Сонар)

ТОП 5 настільних ігор для підлітків та їх батьків, 4
Тривалість : 30 – 60 хв
Ціна: 1300 грн
Кількість гравців: 2-8
Також командна гра, але цього разу команди дві. Основна ідея схожа на морський бій – потрібно вислідити та затопити корабель противника. Разом з тим є багато цікавих наворотів. Кожен гравець у команді також має свою роль, але рішення треба приймати спільно. 

4) Stone Age (Кам’яний вік)

ТОП 5 настільних ігор для підлітків та їх батьків, 5
Тривалість : 60 - 90 хв 
Ціна: 1100 грн
Кількість гравців: 2-4
Якось наш друг, намагаючись згадати назву, описав її «Давайте оту гру пограємо, ну, там де розмножуються».  Гра не зовсім про це, але варіант «Там, де розмножуються», точно багато кого заінтригує!
Кожен гравець є вождем племені та відправляє своїх жителів виконувати різні завдання – будувати хатини, полювати на мамонтів, удосконалювати землеробні знаряддя, видобувати різноманітні ресурси, розмножуватися тощо. Чим не практикум для майбутнього директора чи президента?
Гра неймовірно красиво намальована, має багато цікавих ігрових елементів. 
Дещо нагадує комп’ютерну гру Age of empires, але тут усе мирно – без воєн. 

5) Raiders of the North Sea (Вікінги північного моря)

ТОП 5 настільних ігор для підлітків та їх батьків, 6
Тривалість : 60 – 120 хв
Ціна: від 1200 грн
Кількість гравців: 2-4
Хочеться трохи деструктиву та дикості вікінгів? Будь ласка! Вперед здійснювати загарбницькі походи во ім’я Одіна! Також дуже яскрава та красива гра, чудово промальовані різні вікінги-персонажі. Гра настільки класна, що її цьогоріч навіть українізували!

Де пограти або й купити?
Ви легко знайдете купу інтернет-магазинів із настолками. Деякі з них мають і справжні магазини. А деякі ще й проводять ігротеки. Кілька посилань на компанії, з якими я мала справу:
Игромаг – магазин (Київ, м Золоті Ворота), ігротеки 
EpicWin – магазин (Київ, м Палац Україна), інтернет-магазин, ігротеки 
Boardgame -  магазин (Львів, біля Митної площі), інтернет-магазин

Також кожну весну та осінь відбувається «Ніч Настольних ігор». Можна прийти цілою родиною та відірватись на-повну! Посилання на групу у Facebook.
 

Хочеться багато boardgames і недорого? Можна скористатись Olx чи BoardGameGeek та взяти б/у. Часто вони продаються зовсім новенькі. 

Цікавих вам ігор та взаєморозуміння!

ТОП 5 настільних ігор для підлітків та їх батьків, 7

 

 Христя Козуб,
 
4 роки досвіду викладання, з них 2,5 роки - у Грін Кантрі. 
Викладач-ігроман! Так-так, тому що жодне заняття Христі не обходиться без ігор, лексичних, звісно! Зазвичай вони займають не менше 50% всього заняття! 9 місяців тому в Христі народився її постійний гравець-напарник -  синочок Ярчик. Тому ігор в її житті стало ще більше! А у вільний від грання час, вона ділитися своїм геймерським досвідом з нами ;)

 

 

 

 

 

Дата публікації: 3 травня 2018