Канікули – справжня радість для дітей та часто розчарування для батьків та вчителів. Адже зазвичай після літніх канікул діти повертаються до уроків, частково забувши пройдений матеріал. Щоб уникнути такої неприємної ситуації, вчителі ставлять школярам завдання на літо, наприклад, список літератури для прочитання. Зі свого боку батьки можуть організувати англійську влітку для дітей, щоб ті підтягнули свої знання іноземної мови.

Зміст

1. Чи потрібно організовувати навчання дітей влітку?

2. Варіанти вивчення англійської влітку для дітей

3. Як налаштувати дитину на навчання?

4. Правила вибору курсів англійської влітку для дітей

5. Як вчитися влітку: онлайн чи офлайн?

6. Який результат дадуть літні курси англійської мови для школярів?

 

Англійська влітку для дітей: найкращий спосіб навчання на канікулах

 

Чи потрібно організовувати навчання дітей влітку?

Якщо ви побажаєте віддати дитину на навчання, то легко знайдете в інтернеті базові курси англійської мови для дітей на три місяці або літній інтенсив англійської в Києві на один-два місяці. Якщо є пропозиція від мовних шкіл – отже, 100% є попит із боку батьків. Давайте розберемося, чому батьки віддають своїх дітей на навчання англійської мови ще й влітку.

  • Діти закріплюють шкільні знання з англійської мови та підвищують свій рівень. Це головна перевага літнього навчання англійської мови. Адже в сучасному світі англійська є однією з головних навичок успішного фахівця, от батьки і прагнуть усіма силами дати практику своїм дітям. До речі, курси англійської влітку для дітей – це справді гарна можливість практикуватись. Адже, на відміну від уроків у звичайній школі, вчителі зі спеціалізованих мовних шкіл приділяють величезну кількість часу розмовній мові, стимулюючи учнів спілкуватися лише англійською. Щоб діти не боялися, вчитель створює доброзичливу атмосферу без будь-якого оцінювання. А ще включає у програму максимально цікаві й актуальні теми, які школярі раді обговорити з друзями.

  • Завдяки контакту з новим викладачем у школяра розвивається краще розуміння англійської. Для досягнення хорошого результату дитині необхідно взаємодіяти з різними вчителями англійської. Адже кожна людина має свою унікальну вимову – у когось вона більше нагадує вимову носіїв, у когось менше. Чуючи англійську мову від різних людей, діти вчаться сприймати та розуміти її на слух.

  • У дітей формується розуміння, що вчитися можна не лише у школі. І що навчання буває не таким нудним, як на шкільних уроках. Дитина починає розуміти: якщо мій учитель нудно викладає історію, це не означає, що сам предмет нудний. Це розуміння дасть більше мотивації піти вчити англійську влітку, що для дітей справжній подвиг.

  • Поступово у дитини формується вміння вчитися. Тобто дитина вчиться мислити та ставити додаткові запитання, шукати необхідну інформацію самостійно. Адже вчитель хороших мовних курсів підштовхуватиме її до цього, а також демонструватиме користь від отриманих знань. Розуміючи, яку користь йому приносить вивчення англійської мови, дитина буде старанніше й активніше включатись у заняття.

  • Діти не встигають відвикнути від навчального графіка. Зазвичай влітку у дітей особливо немає обов'язків. Встають, коли захочеться, роблять, що забажають. Саме тому їм так важко звикати до режиму відвідування школи, що починається восени. Щоб менше травмувати дитину, намагайтеся залишити для неї шкільний графік, а також додати певні обов'язки. Одним із них буде навчання англійської мови.

  • Курси – це можливість знайти нових друзів. Разом із дитиною в групі навчатимуться й інші діти, з якими вона може швидко потоваришувати та проводити час не лише на уроках, а й після навчання.

  • Літні курси допомагають розширювати світогляд. На мовних заняттях діти дізнаються багато нової інформації про навколишній світ, яка робить їх більш ерудованими.

  • Батьки мають час для себе. Поки діти вчать англійську влітку, батьки отримують годину-півтори абсолютно вільного часу, який можна присвятити догляду за домом чи собою. Багато мам цінує навчання англійської мови за можливість відпочити, поки за дитиною доглядає вчитель.

 

Англійська влітку для дітей: найкращий спосіб навчання на канікулах - 2

Літні канікули цілком можливо поєднати з вивченням мов

Варіанти вивчення англійської влітку для дітей

Є безліч методів навчання. Що ж обрати, якщо ви хочете поліпшити рівень англійської у вашої дитини? Щоб визначитися, пропонуємо розглянути найпопулярніші варіанти.

1. Вдома разом із батьками

Якщо ви самі володієте англійською мовою, то можете займатися разом із дитиною. Адже чим менші діти, тим більше вони прагнуть проводити час із батьками та переймати їх уміння та навички. Але є цей варіант вивчення мов влітку свої недоліки:

  • що старшою буде ставати дитина, тим більше вона буде противитися проводити час разом із мамою і татом над підручниками;

  • якщо у вас немає педагогічної освіти, вам буде важко скласти програму занять, а також правильно пояснити те чи інше правило англійської мови;

  • намагаючись самостійно викладати англійську влітку дітям, ви можете відволікатися на телефонні дзвінки або домашні справи, через що час заняття затягуватиметься, а мотивація учнів знижуватиметься;

  • вам буде важко дати об'єктивну оцінку своїй дитині – адже ви можете оцінювати її лише порівняно зі своїми знаннями.

Тому навіть для самостійного навчання англійської дітей влітку вам слід звернутися до шкільного вчителя іноземної мови та попросити дати вам завдання на літо. Поетапно виконуючи їх, діти підтримуватимуть поточний рівень своїх мовних знань, а також вивчатимуть щось нове. Але все ж таки слід розуміти, що такий метод не дозволить отримати багато практики і нових знань. Але його варто використовувати, якщо немає інших можливостей вчити англійську мову влітку.

Якщо ж ви не можете займатися з дітьми, пропонуйте їм різноманітний англомовний контент в інтернеті – мультфільми або навіть наукові відео (їх можна дивитися з субтитрами).

2. Самостійно за допомогою онлайн-уроків

В інтернеті також є багато інформації, яка дозволяє вивчати англійську влітку дітям без наставника. Але щоб вчитися самостійно за відеоуроками чи підручниками, у дитини вже має бути розвинена навичка самонавчання, а також їй знадобиться мотивація. Тож такий варіант ідеально підійде лише підліткам, особливо під час навчання у випускних класах.

В інших випадках від самонавчання радимо відмовитися. Адже учні молодших класів просто не зрозуміють, навіщо їм витрачати цінний час, який можна провести разом із друзями у парку, на запам'ятовування іноземних слів. Третьокласник навіть не зрозуміє, де він може використовувати ці знання й навіщо вони йому потрібні.

3. На літніх курсах

А ось літні курси для дітей – це ідеальний формат вивчення англійської мови:

  • з дітьми працює професійний викладач, який знає, як мотивувати підопічних вивчати англійську мову;

  • у викладача завжди є програма та напрацьована структура уроків, завдяки чому він одночасно вивчатиме з дітьми лексику, практикуватиме читання, говоріння, аудіювання;

  • вчитель на курсах англійської влітку для дітей знає та вміє використовувати об'єктивні методики оцінювання знань;

  • на курсах є інші хлопці та дівчата, з якими діти можуть по-доброму конкурувати та з якими їм буде цікаво обговорити різні теми англійською мовою.

Єдиний недолік мовних курсів у порівнянні з двома описаними вище варіантами – за них потрібно платити. Однак у цьому випадку ви точно розумієте, за що викладаєте свої гроші.

4. На літніх інтенсивах

На відміну від звичайних курсів, які діти відвідують влітку двічі на тиждень, інтенсивно доводиться навчатися в прискореному режимі, відвідуючи до чотирьох занять на тиждень. Однак такий підхід має свої переваги:

  • регулярні заняття дозволяють глибше поринути в іноземну мову й отримати в рази більше знань – як теоретичних, так і практичних;

  • оскільки на прискореному курсі англійської влітку для дітей передбачається високе навантаження, загальна тривалість навчання скорочується до одного-двох місяців, завдяки чому дитина все одно отримує заслужений місяць повноцінного відпочинку.

Також інтенсивна англійська влітку для дітей може проводитись у вигляді літніх таборів. Там діти граються під керівництвом досвідченого наставника, який паралельно навчає їх англійської мови. Так діти одночасно розважаються та отримують мовну практику.

І головне – акцент прискорених занять завжди ставиться на практику. Тому учні щонайменше 80% часу своїх уроків розмовляють із викладачем та між собою.

Як налаштувати дитину на навчання?

Як думаєте, якою буде перша реакція дитини, яка почує про англійське влітку для дітей? Ймовірно, вона дуже засмутиться або почне протестувати. Щоб уникнути подібних реакцій на англійську влітку, рекомендуємо підготувати своє чадо.

  • Не описуйте цей курс як навчання. Розкажіть, як саме проводяться заняття та поясніть, що вони нічим не схожі на звичайні шкільні уроки. Вивчення англійської буде швидше схоже на гру, нічого зубрити не доведеться. Та й швидше за все вчитель навіть не даватиме домашку.

  • Скажіть, що там не буде оцінювання. Не потрібно ставити дитину в ситуацію, коли від її успіхів на літньому навчанні залежить її літній відпочинок. Скажіть, що ні вам, ні вчителю не важливо, як добре у неї виходитиме. Нехай вона ставиться до курсу, як до розваги.

  • Допоможіть усвідомити переваги занурення в англійську влітку. Разом подумайте, як здивується шкільна вчителька англійської, коли почує поставлену вимову та нові слова від дитини після канікул.

  • Вигадайте гідну винагороду. За згоду піти на курс і старанне відвідування кожного заняття дитина може отримати іграшку, про яку давно мріяла, або день у парку розваг.

Ви краще знаєте свою дитину, тому точно зможете знайти підхід. Головне – уникайте покарань, погроз та ультиматумів, а також не позбавляйте можливості насолоджуватися літом.

Правила вибору курсів англійської влітку для дітей

Коли ви візьметеся обирати курс для своєї дитини, ви побачите, що навіть одна школа пропонує різні варіанти навчання. Вони можуть відрізнятися програмою, рівнем підготовки, графіком і навантаженням. Також є курси з базовою підготовкою з англійської мови, де одночасно вивчається і лексика, і граматика, а також проводиться відпрацювання вимови, як у носіїв. А є вузькоспрямовані курси, де учні працюють виключно над вимовою чи граматикою. Тому вивчіть наші підказки щодо вибору курсів, щоб зупинитися на найкращому варіанті.

  • Оцініть, яку програму пропонує курс

Точніше, спочатку необхідно з'ясувати, що саме ви хочете отримати від курсу з англійської влітку для дітей. А потім вивчити його програму, щоб зрозуміти, чи підходить мовний курс саме вашій дитині.

Де можна вивчити програму? Зверніться до менеджера мовної школи, який детально розповість про нюанси навчання. У разі потреби він також дасть пораду, який саме курс ідеально підійде під ваші запити та можливості ваших дітей.

 

Англійська влітку для дітей: найкращий спосіб навчання на канікулах - 3

Діти легше запам'ятовують нову інформацію через гру

  • Дізнайтесь, яка методика викладання використовується

Методика – це наше все, коли йдеться про англійську влітку для дітей. Тому намагайтеся орієнтуватися на комунікативну методику викладання мов, оскільки вона настільки гармонійно структурує заняття, що студентам не доводиться запам'ятовувати нові слова в англійській шляхом зубріння. Вся нова інформація, включаючи граматичні правила, запам'ятовується у спілкуванні.

Також комунікативна методика передбачає використання великої кількості інтерактивних матеріалів, таких як відео, музичні вставки, головоломки. Тобто підбирається той матеріал, який гарантовано викличе інтерес у дітей та мотивує їх активно працювати на уроці, забуваючи про страх говоріння англійською мовою.

  • Поспілкуйтеся з майбутнім викладачем та почитайте відгуки про його роботу

Особистість викладача грає величезну роль. Адже діти – це невмотивовані учні, яких необхідно правильно направити у навчальне русло, не використовуючи при цьому залякування та інші застарілі антигуманні методи. Тому корисно познайомитися з викладачем англійської мови на літніх курсах для дітей не тільки особисто вам, а й вашому школяру. Якщо вчитель та учень зможуть встановити контакт, навчання піде легко та невимушено. Адже це і є ваша мета, чи не так?

Але ваше перше враження може виявитися оманливим. Щоб на 100% переконатися в компетентності вчителя мови:

  • дізнайтеся про його освіту, досвід викладання англійської мови в цілому та дітям зокрема;

  • почитайте відгуки інших батьків, діти яких раніше вивчали англійську разом із конкретним викладачем;

  • по можливості запишіться на пробний урок, за яким ви зможете спостерігати.

Склавши разом усі свої спостереження, ви зможете зробити висновок, чи варто довірятися викладачеві у навчанні англійської мови влітку, чи потрібно пошукати іншого.

  • Оберіть найбільш комфортний графік

Влітку заняття не обов'язково повинні починатися рівно о 9 ранку. Тому проаналізуйте власний графік та графік інших занять/ розваг своїх дітей, а потім підбирайте мовний курс. Зверніть увагу, що кожна мовна школа пропонує різні варіанти відвідування занять з англійської влітку для дітей, а тому ви точно знайдете зручний варіант.

Якщо ж такого варіанта не знайшлося, обов'язково повідомте менеджера про ваші побажання. Можливо, до мовної школи зверталися інші батьки з аналогічними запитами щодо графіка. У такому разі менеджер зможе об'єднати ваших дітей в одну групу та підібрати вільного викладача.

  • Уважно читайте договір

Розібравшись з усіма нюансами мовних курсів, які мають задовольняти запити вашої дитини, не забудьте подбати про власні права та можливості. Для цього уважно прочитайте договір, який пропонує мовна школа. Ви можете обговорити можливості різних варіантів оплати навчання та варіанти припинення відвідування уроків.

Як вчитися влітку: онлайн чи офлайн?

Ще один важливий вибір, який потрібно буде зробити батькам, це вибір між онлайн-і офлайн-англійською влітку для дітей. Розглянемо переваги кожного варіанту.

Офлайн

Онлайн

Діти можуть бачитися зі своїми друзями, грати з ними та отримувати задоволення від живого контакту

Можна заощадити час на дорогу до мовної школи та назад, що дуже важливо з урахуванням початку літніх канікул

Діти краще усвідомлюють серйозність і значимість навчання, можуть приділяти більше уваги мові

Навчатися можна з будь-якої точки світу, оскільки доступ до занять надається дистанційно. Також можна навчатися у київській мовній школі, навіть якщо ви мешкаєте в іншому місті

Урок англійської влітку для дітей не перерветься через поганий інтернет або поломку гаджета

У дітей формується правильне ставлення до гаджетів – як до джерела знань та корисної інформації, а не як до іграшки

Не у всіх дітей виходить адаптуватися до онлайн-навчання англійської

Ви можете перебувати поряд із дитиною під час уроку, контролюючи викладача та відзначаючи успіхи свого чада у вивченні англійської мови

Вдома не завжди вдається ізолюватися від інших членів сім'ї та зосередитись на уроці з англійської мови

Онлайн-заняття коштують дешевше

 

Уважно прочитайте всі наші аргументи, щоб зробити свій вибір. Але незалежно від формату, вивчаючи англійську влітку, діти отримають однакові знання як на онлайн-курсах, так і на офлайн-заняттях.

 

Англійська влітку для дітей: найкращий спосіб навчання на канікулах - 4

Який результат дадуть літні курси англійської мови для школярів?

У кожному разі результат вивчення англійської буде індивідуальним. Все залежить від таких нюансів:

  • з якою метою ви відправили свою дитину вивчати англійську мову;
  • з яким рівнем англійської вона прийшла на мовні курси;
  • на які цілі спрямована програма курсу;
  • наскільки інтенсивно проводиться навчання – скільки занять на тиждень;
  • чи подобаються дитині заняття, наскільки добре вона налагодила контакт із викладачем та іншими учнями.

Якщо всі фактори збігатимуться у позитивному ключі, ваша дитина гарантовано покращить свої знання в англійській мові на цілий рівень лише за одне літо. До того ж англійська влітку для дітей – це чудова можливість поставити правильну вимову, особливо якщо курс вестиме носій мови. Тому не проґавте можливість дати своєму чаду ті знання, які гарантовано знадобляться йому в дорослому житті. Головне, щоб йому це приносило радість.

 

Світлана Федорчук

 

Дата публікації: 8 червня 2021