Літо, канікули, відпочинок від навчання – чи це не мрія школяра протягом усього року? Однак далеко не всі діти проводять канікули лежачи на дивані та гуляючи з друзями. Особливо старанні й націлені на перспективне майбутнє хлопці та дівчата можуть випробувати на собі літні мовні курси, а ми розповімо, у чому їх плюси та мінуси.

Зміст

1. Кому потрібні літні мовні курси
2. Які бувають літні мовні курси
    2.1. Класичні заняття
    2.2. Літній табір
    2.3. Вивчення мови за кордоном
3. Переваги літніх мовних курсів

 

Літні мовні курси – для кого та в чому плюси

Кому потрібні літні мовні курси

«Звичайно ж, дітям», – відповісте ви. А ось і ні, не тільки їм. Однією з причин, через які батьки віддають дітей на літні курси англійської мови, є бажання зайняти дитину чимось корисним, поки старші працюють. Адже канікули тільки в дітей, а заробляння грошей ніхто не скасовував. Влітку дитина сама по собі, а значить, може дозволити собі ледарювати. Як наслідок – забута шкільна програма, зайва розслабленість і небажання займатися англійською у вересні. 
 

Літні мовні курси – для кого та в чому плюси - 2
Заняття з англійської влітку не дозволять забути матеріал

Прагнення зайняти дитину вивченням мови, щоб вона не втрачала час даремно, – похвальне, але не має бути основною метою. Якщо діти не хочуть займатися влітку, то не має значення, чого хочуть їхні батьки. Рішення записати дитину на літні мовні курси має спиратися в першу чергу на її бажання та думку з цього приводу.

Чому діти самі прагнуть вивчати мову на канікулах? Може бути кілька причин. По-перше, і це найочевидніша з них, щоб не розгубити за літо знання. Адже три місяці без практики – це дуже багато, особливо коли йдеться про мови. А якщо дитина добре вчиться і претендує на золоту медаль, то для неї дуже важливо підтримувати високий рівень знань. Що стосується учнів 8 і 10 класів, то їм просто не можна втрачати жодного дня, адже за рік їм доведеться вступати до ВНЗ.

Із цього випливає наступна причина відвідування літніх курсів мови – бажання отримати хорошу професію. Це радше стосується вже дорослих школярів, учнів початкових класів навряд чи турбує дорослий світ, у якому потрібно працювати. Високий рівень знання англійської мови зараз є одним з основних пунктів успішного резюме. Тому відповідальні та серйозно налаштовані дівчата й хлопці старанно вивчають англійську мову хоч протягом навчального року, хоч на канікулах. Адже мова – це така річ, що її не вивчиш за місяць і навіть за рік. Необхідна щоденна регулярна практика. 

Ми обговорили мотивацію старшокласників, а як щодо учнів молодшої школи? Навіщо їм літні мовні курси? Адже було б логічніше відпочивати, радіти життю й дитинству, проводити час із друзями та за улюбленими заняттями. Проте інтереси у всіх різні. Отже, розглянемо деякі можливі причини.

  • Бажання спілкуватися. В основному, діти дуже допитливі й активні. Вони потребують нових друзів і спілкування. А де, як не на курсах, можна познайомитися з цікавими людьми? І не тільки з учнями, а й із викладачами. Дітям буде цікаво переймати досвід у приємних і доброзичливих вчителів. Крім того, є можливість поспілкуватися з носіями мови, що також позитивно позначається на процесі навчання. Адже носії не знають української, їм так само важко вчити її, як дітям – розбиратися в англійській. Цей факт завжди розслабляє учнів і сприяє ефективному засвоєнню матеріалу.

  • Бажання самоствердитися. Деякі діти дуже люблять похвалу та прагнуть бути в центрі уваги. Тому вони намагаються досягти високих результатів, щоб в очах інших бути найкращими. Це можливо, коли тебе оточує велика кількість людей, зайнятих тією ж справою, що й ти. Літні мовні курси – ідеальна обстановка для таких дітей.

  • Відсутність оцінок. Основна частка стресу в школі – оцінювання. Не всі вчителі, на жаль, підходять до цього об'єктивно та справедливо, тому діти переймаються через погані оцінки. На мовних курсах оцінок немає, є тільки рівень прогресу, що позитивно впливає на психіку та бажання займатися далі.

  • Любов до нової обстановки. Курси можуть проходити в різних форматах: як у традиційних класах, так і на природі, в походах. Є також можливість вирушити до інших країн. Усе це – нові враження, які явно цікавіші за домашні стіни.
     

Літні мовні курси – для кого та в чому плюси - 3
Походи розважають і сприяють засвоєнню матеріалу

Які бувають літні мовні курси

Літні курси англійської мови розрізняються за формою організації. Розглянемо, якими вони бувають і на що варто спиратися під час вибору.

Класичні заняття

Це найбільш звична та найпоширеніша форма занять. Усі уроки проходять у спеціально обладнаних кабінетах. Але це зовсім не те саме, що й школа, як у плані ставлення викладача, так і в плані подачі матеріалу. Тут немає зайвої строгості, заняття не проходять нудно та не обмежуються лекціями й парою практичних вправ. Як правило, викладачі намагаються побудувати заняття для дітей у більш ігровий, розслабленій формі. Як вже говорилося вище, на мовних курсах не ставляться оцінки. У класах заняття проводяться з використанням великої кількості інвентарю: малюнки, іграшки, додатки, презентації, аудіо- та відеоматеріали. 

Така обстановка буде звичною для дитини, але вона може швидко занудьгувати, адже це все одно може нагадувати їй школу. Тут усе залежить від педагога, наскільки грамотно він зможе побудувати урок літніх курсів.

Літній табір

Це як звичний табір, тільки з вивченням англійської мови. Тут діти занурюються в неї сильніше, ніж у класі, адже все спілкування протягом дня проходить англійською. Табір – це більша різноманітність дій: ігри, майстер-класи, змагання, тренування та багато іншого. На курсах такого типу розвиваються творчі здібності дітей, їхній невичерпний запас енергії використовується максимально. Тут не потрібно сидіти за партою та вникати в книгу, весь матеріал подається через гру. 

Походи та екскурсії в поєднанні з англійськими курсами дають прекрасний результат. А крім вивчення мови, це ще й чудова можливість поліпшити своє здоров'я за рахунок свіжого повітря, активних занять і зменшення часу за комп'ютером і смартфоном. Деякі літні табори базуються в горах – так користі для організму ще більше. 
 

Літні мовні курси – для кого та в чому плюси - 4
Заняття в літньому таборі – це користь для здоров'я та для англійської

Вивчення мови влітку за кордоном

Найбільш ефективний з точки зору вивчення формат літніх курсів. Діти з головою занурюються в іншу культуру, оточені англійською мовою і вбирають її звідусіль. Це унікальна можливість поспілкуватися з місцевим населенням і багато дізнатися про іншу країну. Але тут основне питання до батьків – чи зможуть вони дозволити собі такий формат навчання фінансово та відпустити свою дитину за кордон із чужими людьми. 

 

Як обрати тип літніх мовних курсів? Запитайте свою дитину, що їй більше подобається. Ви ж не для себе обираєте форму навчання, а для неї. Виняток – хіба що навчання за кордоном. А що стосується вибору між класом і табором – тут останнє слово має бути за дитиною. Якщо їй не до душі активний відпочинок, то навіщо віддавати її в літній табір?

Спирайтеся на думку дитини й під час вибору тематики табору. Адже існують як програми загального розвитку, так і вузьконаправлені, наприклад, курс програмування або відеозйомки англійською. Не перетворюйте вивчення англійської на примусове заняття, дайте дитині свободу вибору.

Переваги літніх мовних курсів

Ми написали багато про те, що хорошого в літніх заняттях з англійської. Систематизуємо цю інформацію для простоти розуміння:

  • батьки завжди знають, чим зайнята дитина, поки вони на роботі;
  • канікули не проводяться в безцільних посиденьках за комп'ютером, дитина зайнята корисною справою;
  • знання не розгубляться за три місяці, а навпаки зміцняться;
  • хороша можливість підтягнути англійську перед іспитами;
  • нові знайомства та враження;
  • у випадку з табором – додаткове оздоровлення;
  • поліпшення навичок соціалізації та комунікації;
  • можливість проявити себе та відкрити нові таланти;
  • можливість поспілкуватися з носієм мови.

Варто врахувати, що літні мовні курси в груповій формі підходять не всім. Є досить замкнуті й нетовариські діти, яким важко вливатися в колектив. Принцип «хочеш навчити плавати – кинь посеред річки» тут не підходить, і відправляти таку дитину на групові курси з метою розкрити її – не найкраща стратегія. Пошукайте персональні заняття з педагогом (очні або онлайн за допомогою відеозв'язку). Так учень почуватиметься вільніше і, можливо, сам незабаром захоче поспілкуватися з іншими. 

Усі діти різні, не існує єдиного правильного підходу, що застосовується до всіх і кожного. Дуже важливо пам'ятати це як батькам, так і педагогам. Кожна дитина потребує індивідуального підходу. Тому перш ніж віддавати свою дитину на літні курси англійської мови, поговоріть з нею, дізнайтеся, що її цікавить і як буде комфортніше. Так ви дасте дитині можливість ефективно засвоїти мову без моральних потрясінь. 

 

Влада Іванова

 

Дата публікації: 3 березня 2021