Пам'ять відіграє важливу роль у навчанні, тому її потрібно тренувати змалечку. Дитина, яка легко запам'ятовує матеріал на уроках у школі та на курсах, не тільки отримує високі оцінки, але й дійсно може застосовувати знання на практиці. А ще хороша пам'ять дозволяє досягти успіхів у вивченні іноземних мов.

Ми зібрали кілька способів, які допоможуть учням швидше запам'ятовувати інформацію під час навчання на курсах англійської для дітей. Прочитавши нашу статтю, ви також дізнаєтеся про вправи для поліпшення дитячої пам'яті.

Зміст

1. Курси англійської для дітей: що викликає найбільші труднощі
    1.1. У чому користь позакласних занять з англійської мови
2. Як не забути вивчене: проходимо курси англійської для дітей з подвійною користю
    2.1. Вісім способів, які допоможуть дитині краще запам'ятати лексику та граматику англійської мови
    2.2. П'ять вправ на пам'ять, які зроблять навчання на курсах англійської для дітей удвічі кориснішим

 

Курси англійської для дітей: 8 способів запам'ятовувати матеріал
 

Чому курси англійської для дітей необхідно обирати так само відповідально, як і педіатра – дізнайтеся в одній зі статей нашого Журналу.

Курси англійської для дітей: що викликає найбільші труднощі

Починати навчання англійської на курсах можна й потрібно якомога раніше, не варто розраховувати на ефективність шкільних занять. Наприклад, у Green Country на курси англійської для дітей приймають малюків вже з шести років. Вивчаючи іноземну мову в ранньому дитинстві, ваша дитина швидше за однолітків ознайомиться з лексикою і почне говорити. А в школі їй буде легше зрозуміти правила англійської мови та вивчити граматичні конструкції. 
 

Курси англійської для дітей: 8 способів запам'ятовувати матеріал - 2
Утримувати в пам'яті вивчені слова дитині допомагає постійна практика на курсах англійської та вдома

Які можуть виникнути проблеми під час вивчення мов у школі й на курсах англійської та як із ними розібратися?

  1. Труднощі з розумінням мови іноземців на слух. Окрему увагу на курсах і домашніх заняттях приділяйте аудіюванню. Юному учневі буде корисно почути, як говорить британець, американець, австралієць, канадець. Звикаючи з раннього віку до різних акцентів, дитина дуже добре розвине розуміння англійської на слух.

  2. Страх заговорити на курсах англійської для дітей. Тут може бути одразу декілька причин. Наприклад, дитина відчуває страх публічних виступів або невпевненість у знаннях англійської. Найкращий спосіб впоратися – практика. Говоріть із дітьми вдома, відправляйте їх на розмовний клуб на курсах англійської та мотивируйте читати літературу іноземною мовою.

  3. У дитини не розвинена навичка мислення англійською. Часто дітям не вдається вести діалог англійською мовою, тому що вони зубрять слова та фрази, як математичні правила. Розвинути навичку мислення іноземною мовою допоможе розбір частин мови та регулярне складання речень.

  4. «Каша» в голові після заняття на курсах англійської для дітей. Мовну теорію малюкам потрібно давати маленькими дозами. На вивчення правил і складних граматичних конструкцій має відводитися не більше 15 хвилин уроку. Матеріал потрібно підкріплювати великою кількістю практичних завдань, в тому числі й домашніх. 

  5. Дитина швидко забуває матеріал. Для успішного вивчення англійської потрібно знову й знову повторювати вивчену лексику. Це допоможе уникнути переходу нових слів з активного запасу до пасивного. Іншими словами, учні повинні не тільки розуміти значення конкретного слова, а й використовувати його в діалогах між собою. Для цього практику на курсах англійської для дітей варто доповнювати простими заняттями вдома.

У чому користь позакласних занять з англійської мови

Головна цінність виконання дітьми домашки – в закріпленні матеріалу уроку. У школі Green Country ми працюємо за методикою «перевернуті класи», коли:

  • замість нудної домашки діти готуються до майбутнього уроку за допомогою відео, тестів та інших завдань;
  • на заняттях теоретичний матеріал із self study відпрацьовується на практиці.

Такий спосіб навчання не тільки подобається дітям, але і є більш ефективним, ніж класичні лекції в класі з довгим списком домашньої роботи.
 

Курси англійської для дітей: 8 способів запам'ятовувати матеріал - 3
Позакласні заняття з англійської мають доставляти дітям радість

Крім самостійної підготовки до занять, важливо проводити дозвілля з користю для вивчення англійської. Вашій дитині сподобається вивчати мову за допомогою:

  • коміксів, пізнавальних журналів і казок англійською мовою;
  • пригодницьких фільмів, мультфільмів Disney, телепередач про тварин і природу;
  • онлайн-ігор і додатків англійською;
  • логічних і активних ігор на запам'ятовування слів із батьками, братами та сестрами;
  • дитячих розмовних клубів на курсах англійської для дітей;
  • захопливих навчальних відео на YouTube.

Дізнайтеся про найцікавіші канали для навчання дітей англійської з нашого огляду:
 


Головна мета позакласних занять – розвинути інтерес до вивчення нових мов. Побачивши переваги, які дитина отримує, коли вчить нові слова та фрази, вона з більшою охотою продовжить навчання. До того ж, позакласні заняття формують корисну звичку перебувати в мовному середовищі. Як наслідок, діти вчаться розуміти іноземну мову та самостійно говорити англійською.

Як не забути вивчене: проходимо курси англійської для дітей з подвійною користю

Для того щоб і уроки на курсах, і заняття вдома приносили максимум результату, необхідно розвивати пам'ять дитини з молодшого шкільного віку. Давайте ознайомимося зі способами, які допомагають дітям легше вчити нові слова та правила англійської мови. Йдеться про розвиток робочої пам'яті, що є перевагою не тільки для засвоєння теоретичного матеріалу, але також і для отримання дитиною практичних навичок на курсах англійської мови та заняттях у школі. 
 

Курси англійської для дітей: 8 способів запам'ятовувати матеріал - 4
Корисно задіювати візуальну пам'ять у дітей для вивчення англійської граматики

Вісім способів, які допоможуть дитині краще запам'ятати лексику та граматику англійської мови

  1. Застосовуємо навички візуалізації під час читання та слухання. Попросіть учня уявити картинку в деталях під час розбору тексту, перегляду відео або прослуховування аудіозапису англійською. Візуалізація створює в голові дитини зв'язок з новими словами та фразами. Під кінець дайте малюкові завдання описати все, що він уявив.

  2. Обмінюємося ролями учня та вчителя на курсах англійської мови для дітей або під час домашніх занять. У такий спосіб матеріал добре закріплюється в пам'яті дитини. Особливо це актуально для вивчення граматичних правил. До того ж, коли учень переказує вивчене на уроці, стає зрозумілим, що саме він пропустив або не зрозумів з першого разу.

    Поділимося ще одним цікавим лайфхаком: для запам'ятовування лексики на тему спорту попросіть дитину навчити вас грати у футбол чи волейбол англійською, а на тему їжі – розповісти рецепт страви тощо.

  3. Граємо в ігри, в яких задіяна візуальна пам'ять. Класичний спосіб запам'ятовувати слова – вчити їх за допомогою карток із зображеннями. Ви можете піти далі. Наприклад, взяти журнал англійською мовою і попросити дитину обвести червоним фломастером артикль «the», а зеленим – «а». Або виділити всі прикметники в невеликій статті. Читайте вуличні вивіски англійською по складах і перекладайте слова разом. Те ж можна робити, коли ви дивитеся фільм або серіал.

  4. Розгадуємо кросворди та загадки англійською. Одна з найкращих практик – застосовувати нові слова одразу ж після їх вивчення. В інтернеті багато дитячих кросвордів і загадок англійською мовою, які так люблять вирішувати діти. Але не перевтомлюйте дитину логічними іграми. Застосовуючи такий спосіб вивчення мови рідко, ви збережете інтерес учня до занять.

  5. Обираємо активне читання замість пасивного як на курсах англійської мови для дітей, так і вдома. Використовуйте олівці та стікери, щоб підкреслити нове слово або момент, що сподобався. По-перше, діти люблять яскраві кольори та картинки, а значить, їм сподобається читати й малювати одночасно. По-друге, активна робота з текстом полегшить пошук потрібної інформації. Дитині корисно виписувати незнайому лексику до словничка. До речі, його теж можна оформити за допомогою маркерів, картинок і яскравих наклейок.

  6. Поділяємо нову інформацію з уроку на маленькі шматочки. Так вона буде запам'ятовуватися швидше. Розбираючи з дитиною матеріал курсу англійської для дітей, відокремте лексику від граматики. На те й інше необхідно виділити рівні проміжки часу з перервою. Слова теж варто розділити на групи залежно від частин мови. Вивчайте спочатку іменники, потім дієслова та прикметники. 

  7. Задіюємо різні органи чуття в процесі вивчення англійської. Наприклад, напишіть слово «table» на аркуші, нехай дитина прочитає його кілька разів. Потім увімкніть аудіозапис, в якому слово звучить мінімум чотири-п'ять разів. Нарешті попросіть дитину помацати стіл, сказавши при цьому його назву англійською. Такий метод розвиває робочу та довгострокову пам'ять паралельно.

  8. Формуємо в дітей асоціації під час вивчення нових слів. Вивчайте зі своєю дитиною рядки з пісень із новою лексикою. Малюйте разом картинки, обговорюйте звучання слів і їх переклад, можна навіть вигадувати забавні історії. Прекрасний спосіб – вчити відомі акроніми. Так, розкажіть дитині казку з персонажем, якого звуть Roy G. Biv (Рой Джі Бів). Кожна буква його імені відповідає одному з кольорів в англійській мові: red, orange, yellow, green, blue, indigo and violet. 

П'ять вправ на пам'ять, які зроблять навчання на курсах англійської для дітей удвічі кориснішим

З одного боку, в юному віці ми здатні легше запам'ятовувати великі обсяги інформації. З іншого – дитячу пам'ять необхідно розвивати. Це принесе плоди в дорослому житті та стане перевагою для розвитку кар'єри. До того ж, малюк зможе вивчити англійську набагато простіше. Він краще засвоїть інформацію з курсів англійської для дітей, а лексику з книг і телебачення зможе запам'ятовувати вдвічі швидше за однолітків.
 

Курси англійської для дітей: 8 способів запам'ятовувати матеріал - 5
З хорошою пам'яттю дитині вивчити англійську на курсах не важко

У нас є п'ять вправ для розвитку дитячої пам'яті.

  1. Вимовте п'ять назв предметів із будь-якої теми та попросіть дитину повторити їх по порядку. Згодом завдання можна ускладнювати, збільшуючи кількість слів до десяти або об'єднуючи в одну групу різні за формою і значенням предмети. 

  2. Грайте в асоціації на курсах і вдома. Наприклад, дорослий каже слово «будинок», а дитина називає до восьми слів, які мають до нього пряме відношення: «двері», «спальня», «кухня», «стіни» тощо. Після цього попросіть учасників гри знову перерахувати свої асоціації, але вже в зворотному порядку.

  3. Розкладіть на столі п'ять речей і дайте дитині 15 секунд, щоб вона запам'ятала їх розташування. Після того як ви поміняєте предмети місцями, малюк повинен повернути все, як було з самого початку.

  4. Грайте в «снігову кулю». Разом із дитиною спробуйте скласти невелику розповідь. Для прикладу, ви можете почати з фрази: «У великому саду росте пишне дерево...». Дитина повторює вашу фразу і продовжує: «...і жовта квітка...». Ви повторюєте її речення, додаючи: «...на якій сидить маленький метелик...». Гра триває до 15-20 слів. 

  5. Прочитайте дитині історію і попросіть під час прослуховування замалювати її або спробувати відтворити сюжет за допомогою лего. Потім малюк повинен переказати історію, користуючись створеною підказкою.

Вправи на пам'ять спочатку варто виконувати українською. Дуже важливо не перевантажувати дитину, тому переходити на англійську одразу не варто. Також не робіть занадто багато вправ і не займайтеся тут же після курсів англійської для дітей, дайте малюкові час перепочити. Підтримуйте юного учня та хваліть за хорошу роботу щоразу, коли він виконує завдання! 

Під кінець поділимося дуже цікавою статтею від National Geographic про те, як люди запам'ятовують і забувають спогади. Потренуйте і ви свою англійську!

 

Аліса Шкуренко

 

Дата публікації: 8 березня 2021