Навчання дітей англійської на перший погляд може здатися нелегкою задачею, особливо коли ми говоримо про онлайн-формат. Та організувавши процес правильно, викладачі та батьки можуть забезпечити легке та цікаве вивчення англійської. Монотонних уроків вистачає у школі, а додаткові заняття англійської мають викликати бажання до них повертатися. 

Зміст

1. Важливість навчання дітей англійської з раннього віку 

2. Як утримати увагу під час навчання дітей англійської мови?

2.1. Більше – не значить краще

2.2. «Ні» формату лекцій, «так» взаємодії

2.3. Діджиталізація уроків

3. Домашнє завдання, яке хочеться виконати

4. За межами традиційних оцінок: сучасні рішення для заохочення

4.1. Формувальне оцінювання замість строгих балів

4.2. Унікальна система мотивації Грін Кантрі

5. Чи може бути навчання дітей англійської мови онлайн ефективним?

Хтось скаже: «Забирайте у дітей телефони під час уроку». Натомість ми відповімо: «Ми знайдемо їм застосування», – і будемо праві. Чому? Давайте розберемося.

Важливість навчання дітей англійської з раннього віку

Усі батьки знають, що діти у ранньому віці надзвичайно швидко засвоюють нову інформацію. Період 6-7 років найсприятливіший для навчання дітей англійської: школярі вже вміло спілкуються рідною мовою, накопичили базові знання та уміння, і при цьому вони відкриті до нових знань.

 

Навчання дітей англійської: пробуджуємо інтерес молодших студентів - 1

 

Важливість навчання дітей англійської в ранньому віці зумовлена багатьма факторами:

  1. Краще засвоєння матеріалу. Легше пізнавати світ англійською змалечку, коли є багато часу та інтересу для вивчення нового. 

  2. Швидка адаптація до вимови. У дошкільному віці краще запам’ятовуються фонетичні нюанси іноземної мови та легше формується правильна вимова для нових, незвичних для рідної мови конструкцій.

  3. Відсутність сором’язливості. Це запорука швидкого розвитку мовлення. На відміну від дорослих, дітей не хвилює, як вони будуть виглядати, якщо неправильно вимовлять слово або якщо не знають елементарного правила. Вони не бояться запитувати, і навіть навпаки – знайдуть багато запитань до викладача. Саме тому в ранньому шкільному віці навчання дітей англійської мови дасть максимальний результат.

  4. Впевненість у собі в майбутньому. Англійська потрібна зараз у кожній сфері та чи не на кожній посаді, тож краще готуватися до дорослого життя з ранніх років. Якщо почати шлях вивчення мови з дитинства, то у старшій школі студенти зможуть пропорційно переходити до більш складних тем і надалі відкривати більше можливостей для себе: хтось захоче вступити в закордонний виш, у когось невдовзі з’явиться мрія про роботу в міжнародній компанії. Навчання дітей англійської мови з раннього віку полегшить у майбутньому шлях до дорослих амбітних цілей та додасть впевненості у своїх силах.

  5. Дозвілля без обмежень. Навчання дітей англійської мови – це база, що закладається не тільки для кар’єри, а й для полегшення повсякденного життя. Зі знанням англійської можна дивитися мультфільми та фільми мовою оригіналу, вчитися, читати, подорожувати і розуміти людей з різних куточків світу.

  6. Розширення світогляду завдяки білінгвізму. Дитина, яка з раннього віку володіє двома мовами, може підходити до вирішення задач з більшою гнучкістю та креативністю і легше долати труднощі. Білінгви мають краще розвинуті когнітивні здібності, такі як багатозадачність та гарна пам’ять.

  7. Якщо говорити про переваги навчання у групі, то один з найважливіших факторів для навчання дітей англійської – це соціалізація. Працюючи у командах, діти вчаться взаємодопомоги та взаємодії з однолітками. Краще відшукати відповіді на завдання разом з другом, якому також незнайомі певні слова, аніж просто почути “правильно/неправильно” від викладача, такий собі мозковий штурм. 

Загалом навчання дітей англійської сприяє розвитку багатьох навичок і формує важливі для дорослої особистості якості. У дітей є головні параметри: допитливість і наявність вільного часу. Використайте ці можливості молодшого віку для вивчення іноземної мови!

Як утримати увагу під час навчання дітей англійської мови?

Щоб навчання дітей англійської мови було на користь, важливо вміти працювати з такою категорією учнів. Звісно, до кожної дитини потрібен свій підхід, та ми точно можемо виокремити основні умови для утримання дитячої уваги під час навчання.

Більше – не значить краще

Першу половину дня діти проводять у школі, де звичайний шкільний урок триває від 35 до 45 хвилин залежно від класу. Зазвичай англійська присутня у розкладі дня як додатковий гурток або курси після школи, тому важливо не перенасичити дитину навчальним процесом. Якщо дорослий може сприймати інформацію протягом двох годин, то для дитини тривалість уроку має бути менша. До того ж, будучи у старшому віці, ми можемо виокремити час після роботи або посидіти над домашнім завданням уночі, а для юних учнів навчання не має значно ускладнювати розпорядок дня: два заняття на тиждень може бути цілком достатньо (вони ще встигнуть відчути насиченість будніх днів у дорослому житті).

«Ні» формату лекцій, «так» взаємодії

Знаєте, що відрізняє студента 20 років від учня 10 років? Перший має чітку ціль, а другому її допомагають знайти батьки. Меншого студента треба ще заохотити. Після шкільного дня важко сфокусуватися на монотонних розповідях вчителя про Present Simple. А от якщо додати вправи з настільними іграми, картками та розмовами – урок заграє іншими фарбами. Інтерактивна командна робота забезпечить не тільки позитивні емоції та краще засвоєння матеріалу, а й вчитиме дітей взаємодіяти у соціумі.

 

Навчання дітей англійської: пробуджуємо інтерес молодших студентів - 2

Взаємодія учнів з учителем під час уроку англійської
 

У шкільному віці особливо важливим є спілкування з однолітками. Чому діти щоразу чекають на закінчення уроку? Все правильно, на перерві можна поспілкуватися з друзями. Такого ж ефекту можна досягти під час навчання дітей англійської, коли маленькі студенти будуть чекати заняття так само, як і перерви. Важливо вміти побудувати урок так, щоб більшу частину уроку учні розбирали завдання у групах і парах, дати їм можливість висловити свої думки одне одному, обміркувати сказане і потім спрямувати на правильні рішення. Навчання – це не тільки про взаємодію з учителем, а й про обмін інформацією одне з одним та її аналіз. 

Загалом сучасні методики навчання дітей англійської мови пропонують змінити ролі викладачів і студентів з моделі «керівник-підлеглі» на модель «друг-друг».

Інтерв’ю з українськими освітніми діячками про те, як вчитель може стати другом/ментором для учня, читайте тут.

Діджиталізація уроків

Дитинство в усіх асоціюється з чимось приємним та захопливим. Більшість часу діти проводять за грою, тому найкращими друзями для викладачів під час навчання дітей англійської точно стануть такі додатки як Kahoot та Quizlet

Онлайн-платформа Quizlet ідеально підходить для засвоєння вокабуляру. Нову лексику для вивчення можна представити у вигляді flash-карток з визначеннями слів або з їх перекладом, поділити на смислові групи та використовувати на уроці для роботи у парах, для колективних завдань, а також для самостійного закріплення матеріалу вдома. 

Сервіс Kahoot – чудовий варіант інтерактиву під час навчання дітей англійської з можливістю створювати вікторини, опитування та тести типу «True/False». Він підходить як для командної гри, так і для індивідуальних завдань. Якщо ваша дитина любить проходити тести, то швидше за все, на уроках її вже ознайомили з цим додатком. Вивчення іноземної мови з Kahoot проходить у вигляді змагання з однокласниками, де бали дають не тільки за точність відповіді, а й за швидкість.

 

Навчання дітей англійської: пробуджуємо інтерес молодших студентів - 3

Інтерактивне навчання дітей англійської з додатком Kahoot
 

Існує багато різних ресурсів для урізноманітнення освітнього процесу для дітей. Наведемо приклади ще кількох застосунків, які допоможуть зацікавити маленьких студентів.

Puzzlemaker перетворить частину уроку англійської на головоломку. Цей додаток дозволяє створювати різноманітні кросворди, лабіринти, загадки з прихованими повідомленнями тощо. Увесь спектр головоломок у Puzzlemaker буде відкрито для користувачів з платною підпискою, та для початку цілком достатньо і безкоштовної версії з простими кросвордами.

Далі поговоримо про одразу два ігрових додатки для навчання дітей англійської: Alias та його ускладнену версію Taboo. Принцип такий: потрібно пояснити якомога більше слів з карток за обмежений час, не використовуючи спільнокореневі слова. Гра Taboo ускладнена тим, що у ній не можна використовувати слова, пов’язані з усією темою. Наприклад, якщо вказано слово «гаманець», то не можна використовувати слів «шкіряний», «гроші», «кредитна картка», «кишеня». Для більш дорослих школярів ця версія буде знахідкою, адже змусить кожного увімкнути фантазію на максимум.

Ми розглянули тільки невелику частину усіх застосунків для навчання дітей англійської мови. Ігри можна використовувати для будь-якого віку і будь-якої складності. Отже, телефон на уроці вже не табу, а інструмент для навчання дітей англійської мови.

Домашнє завдання, яке хочеться виконати

Які у вас асоціації зі словосполученням «домашнє завдання»? Кивніть, якщо перед очима виринає нудне затяжне сидіння за столом, книжками та зошитами. Кивнули, знаємо. Сьогодні навчання дітей англійської мови супроводжується цікавими іграми, квестами, дослідженнями. Самостійну роботу вдома можна перетворити на захопливе проведення часу так, що від старого уявлення про домашку не залишиться сліду.

Існує сучасна дієва модель уроку «Перевернутий клас» (Flipped Class). Її перевага у тому, що навчання дітей англійської мови базується на опрацюванні нового матеріалу через самостійне дослідження питань. Студенти більше не виступають у ролі слухачів, вони беруть ініціативу вивчення на себе, у той час як викладач виконує роль ментора, що координує процес. Як «перевернути» урок англійської, дізнавайтесь у статті.

 

Навчання дітей англійської: пробуджуємо інтерес молодших студентів - 4

Модель уроку «перевернутий клас»
 

Щоб домашнє завдання хотілося виконувати, мовні школи використовують застосунки для навчання дітей англійської мови, про які ми згадували вище. Картки, створені на Quizlet, змагання з одногрупниками в Kahoot або кросворд, розроблений на Puzzlemaker, затягне дитину у процес навчання.

Добре, коли діти можуть працювати над творчими завданнями у парах. Командна робота сприятиме формуванню важливих навичок під час навчання дітей англійської мови.

По-перше, цікаві рішення чи креативні ідеї можуть приходити під час розмови учнів. Вдвічі більше думок – вдвічі більше рішень. 

По-друге, за роботою в команді стоїть більша відповідальність. Завдання у парі буде мотивувати дітей зробити свою частину, щоб не підставити товариша, адже лише одна половина завдання не буде зарахованою.

По-третє, з поділом домашнього завдання кожний учасник може приділити більше часу своїй половині, пропрацювати свою частину питань, а другу частину допоможе розібрати напарник. До того ж, допомагаючи іншим розібратися з матеріалом, ми глибше занурюємось у тему і покращуємо своє розуміння. 

За межами традиційних оцінок: сучасні рішення для заохочення

Принцип оцінювання за бальною шкалою під час навчання дітей англійської мови не є досконалим. Низькі бали часто засмучують учнів і псують загальну картину навчання надалі. Такий спосіб показує, ніби помилки – це погано, хоча насправді це природний процес навчання.

Пропонуємо розглянути сучасні методи оцінювання, що сприятимуть більш комфортному вивченню іноземної.

Формувальне оцінювання замість строгих балів

Під час так званого формувального оцінювання використовують систему «склав / не склав», позначки кольорами, символами, наклейками тощо. Такий спосіб заохочення дозволяє студентам зосередитися на вивченні мови і сприймати помилки легше, без значного стресу. Бажання вивчити нову тему стає більшим за бажання бути найкращим, наздоганяючи максимальні бали.

Формувальне оцінювання слугує орієнтиром для викладача щодо поточного рівня знань студентів у процесі навчання. Воно сприяє покращенню якості викладання та підвищенню ефективності освітнього процесу. Такий моніторинг дає змогу підлаштувати навчальний план під сильні і слабкі сторони дітей, показує, де потрібно розібрати матеріал додатково, а що засвоєно добре.

Як проводити такий зріз знань під час навчання дітей англійської? Варто запровадити регулярні невеликі перевірки, щоб відслідковувати успіхи групи. Це можуть бути опитування та вікторини, створені за допомогою інтерактивних програм.

Більш креативний варіант – запропонувати юним студентам самостійно організувати урок: підготувати матеріали для нової теми, розробити вправи, перевіряючи одне одного. Від того, наскільки тема була розкрита, можна зрозуміти глибину її засвоєння. 

Унікальна система мотивації Грін Кантрі

Інтерес дітей постійно потрібно чимось підживлювати: розробляти нові цікаві завдання, влаштовувати інтерактивні ігри або почати платити за успіхи за заняттях… Так, ми не жартуємо. Навчання дітей англійської у школі Грін Кантрі відрізняється особливою системою мотивації. Це більше ніж стікери або накопичені бали за уроки. Кантрики – власна валюта школи. За 1 заняття дитина може заробити від 1 до 8 кантриків залежно від залученості на уроці. Також є різноманітні додаткові можливості заробити такі гроші: написати відгук у соцмережах, пройти опитування чи взяти участь у конкурсі. Так діти проявляють активність навіть поза межами занять.

 

Навчання дітей англійської: пробуджуємо інтерес молодших студентів - 5

Кантрики – власна валюта школи Green Country
 

Де можна витратити кантрики? У Грін Кантрі є особлива крамничка Yellow Shop із різноманітними товарами, що постійно оновлюються. Добре попрацювавши, дитина може порадувати себе подарунком: від смаколика до фірмового рюкзака.

Чи слугують кантрики тільки елементом мотивації? Авжеж, ні. Це прекрасний спосіб отримати перші навички фінансової грамотності. Грін Кантрі навчає дітей не тільки англійської мови, а й самостійно розпоряджатись заробленими коштами.

Чи може бути навчання дітей англійської мови онлайн ефективним?

За останні роки більшість навчальних закладів, якщо не всі, спробували перейти на онлайн-формат. За цей період батьки встигли відчути усі переваги та недоліки такого навчання дітей англійської мови. Багато хто виступає категорично проти дистанційних занять, обгрунтовуючи це недостатнім контролем та розсіяною увагою учнів. Усе залежить від організації онлайн-навчання. Дистанційний формат може мати значно більше плюсів, ніж офлайн, тож розберемо найголовніші.

  • Адаптивність та гнучкість

Навчання дітей англійської мови онлайн не прив’язує вас до місця та зазвичай має значно більше варіантів по часу, ніж очні заняття. Якщо ви часто подорожуєте або мешкаєте далеко від міста, то дистанційний варіант стане вам у пригоді: не потрібно витрачати час на дорогу або пропускати заняття через переїзд. Ви можете обрати онлайн-школу за якістю послуг, а не за територіальним критерієм.

  • Психологічний комфорт дитини

Навчання дітей англійської мови онлайн зручне тим, що може проходити будь-де: у затишній кімнаті при будь-якій погоді або поруч із мамою на роботі, у бабусі за містом або в іншій країні. Єдина умова – стабільний інтернет. У звичній атмосфері дитина буде більш розкута і спокійна.

 

Навчання дітей англійської: пробуджуємо інтерес молодших студентів - 6

Навчання дітей англійської онлайн
 

Варто завчасно підготувати робоче місце для навчального процесу для максимальної концентрації уваги. З онлайн-заняттями батьки можуть не переживати, хто забере дитину пізно ввечері після курсів або як вона дійде сама додому.

  • Зручність використання матеріалів

Пам’ятаєте моменти, коли раніше ми йшли на курси англійської після школи з окремим рюкзаком, де були великі книги, словник, зошит, пенал та купа всього? А потім приходиш – і точно щось забув. З онлайн-матеріалами все набагато зручніше: ваші файли зберігаються в особистому кабінеті, що завжди доступний у телефоні.

До речі, перехід на цифрові файли – це не тільки про зручність, а й про екологічність: їх можна прикріпити до особистого профілю і не витрачати купу паперу.

  • Різноманіття інтерактивних інструментів

Нам пощастило навчатися в еру технологій. Новітні EdTech платформи створені для будь-якого виду активностей: для тренування граматики, для вивчення лексики, для розвитку сприйняття мови на слух тощо. Більшість ігор можна використовувати під час дистанційного навчання дітей англійської мови як для командної роботи, так і перевіряючи кожну дитину окремо.

Увімкніть анімацію для відліку часу під час виконання завдань або попрацюйте з уривком мультфільму – спробуйте залучити максимум інтерактиву та мультимедіа!

  • Відстеження прогресу

Особистий кабінет учня – це як щоденник, тільки набагато краще. Тепер не потрібно записувати домашнє завдання – воно вже прикріплено викладачем, не потрібно виправляти червону двійку – діє накопичувальна система, можна подивитись, скільки всього завдань пройдено і скільки ще залишилось для завершення рівня – безліч можливостей в одній програмі. Більш того, з такою платформою батькам легше контролювати процес: домашні завдання, успішність дитини, відвідуваність занять – усе відображається в онлайн-кабінеті.

Тож навчання дітей англійської мови сьогодні – це більше, ніж підготовка і викладення матеріалу, це про вміння зацікавити, про максимальну взаємодію під час виконання завдань, про розкриття творчих здібностей молодших студентів. Сьогодні у викладачів є безліч можливостей привернути й утримати дитячу увагу під час уроку. Головна мета навчання дітей англійської на курсах – допомогти малечі вивчати мову з ентузіазмом, не заважаючи основному шкільному навчанню. Досягти її можна завдяки забезпеченню максимальної взаємодії на уроках та урізноманітненню занять інтерактивом.

 

Олена Підопригора

 

Дата публікації: 10 жовтня 2023