Якщо читати відгуки про Грін Кантрі або розпитувати дітей та батьків, що їм найбільше подобається тут, то всі одноголосно говорять про кантрики. Ми поспілкувалися з Наталею Лотоцькою, співзасновницею та керівницею мережі, та дізналися, яка ідея в них закладена, що саме так драйвить дітей і чим унікальна ця система мотивації.
 

Унікальна система мотивації Грін Кантрі


1. Як виникла ідея створити кантрики та коли вони з'явилися в Грін Кантрі?

А хіба Грін Кантрі колись була без кантриків? Це одна з ключових характеристик школи, яка є частиною методики. Нашій команді дуже хотілося створити місце, яке б мотивувало учнів вчитися, а викладачів – наповнювати процес навчання сенсом.

Мотивація «вивчити англійську зараз, щоб колись поїхати подорожувати» працює не для всіх і є надто абстрактною, а ось зробити крок сьогодні й отримати миттєву винагороду – це працює безвідмовно.

Ми відмовилися від оцінок, але створили неформальний спосіб оцінювання. Батьки розуміють, що кількість кантриків, з якою дитина виходить із заняття, є віддзеркаленням її/його старань і прогресу.
 

Унікальна система мотивації Грін Кантрі


2. Як працює стандартна схема нарахування кантриків? Скільки кантриків може отримати дитина, за що, на яких програмах?

Кантрики – система винагороди за старанність та успіхи в навчанні, а також за активність учнів та їх родин у житті школи. Сума кантриків, яку отримують діти за курс, сягає 10% від вартості курсу при перерахунку у гривні. Так, наприклад, чашку, яка у наших партнерів коштує 250 грн, учні можуть купити за 140 кантриків.

Ми розуміємо, що знижка – це програма лояльності для батьків, а кантрики – для дитини.

3. А як щодо дизайну кантриків? Хто їх розробляє, як часто вони оновлюються, чи «в обігу» старі кантрики?

Нам дуже подобається експериментувати й дивувати, тому дизайн кантриків оновлюється, в середньому, раз на рік, а крім того, ми регулярно випускаємо колекційні кантрики з нагоди дня народження школи та інших святкових подій. Такі колекції є лімітованими, учні за них готові ціле есе написати й бути суперактивними на занятті.

Кантрики не виходять із обігу, і учні, які навчалися 5-10 років тому, можуть прийти та придбати за них товари в будь-якій із філій.
 

Унікальна система мотивації Грін Кантрі'


4. Із чого почала своє існування крамничка Yellow Shop і яка вона зараз?

Головна фішка крамнички – товари постійно змінюються і вони завжди в дуже обмеженій кількості, тому працювати потрібно швидко та старанно, якщо хочеш здійснити омріяну покупку.

Ми орієнтуємося на три категорії товарів:

  • щось дрібне, доступне, яскраве;
  • щось велике та дуже бажане;
  • щось смачненьке.

Зазвичай до першої категорії належать брелки, магніти, наклейки, листівки; до другої – чашки, рюкзаки, а також товари наших партнерів Gifty; для третьої ми обираємо пастилу, натуральний мармелад, цукерки, шоколад, кокосові чіпси.
 

Унікальна система мотивації Грін Кантрі   Унікальна система мотивації Грін Кантрі


Зараз ми працюємо над четвертою категорією – віртуальні товари, що стають усе актуальнішими з появою дистанційних програм і ростом кількості міжнародних студентів на них.

5. Кантрикоманія, або Фінансова грамотність на максималках: чи знаєш ти якісь історії про дітей – кантрикових бізнесменів?

Так, є учні, які навчаються у нас роками, але ще не витрачали свої заощадження, бо мають на них інші плани. До прикладу, відкрити свій банк і давати кантрики в кредит, потрапити на сторінки «КантріФорбсу», стати найбагатшим кантриківцем. Знаю особисто кількох таких, наприклад, Сашу Кравченко та Юру Левківського.

Є ще одна цікава історія: до нас одного разу звернулася сім'я, яка хотіла придбати кантрики, щоб заохочувати дитину до навчання в школі та домашніх обов'язків, бо для дитини кантрики – найбажаніша винагорода!
 

Унікальна система мотивації Грін Кантрі


6. Поділися лайфхаками з перших вуст: де і як можна заробити кантрики?

Зазвичай за 1 заняття дитина може заробити від 1 до 8 кантриків. Є і багато додаткових можливостей, наприклад, з нагоди дня народження наші учні отримують цілих 50 кантриків. Також можна отримати 30 кантриків за кожен відгук у соцмережах (Інстаграм, Фейсбук), у розділі «Відгуки» в Google та на спеціалізованих платформах Englisher і Enguide. Також можна отримати по 10-20 кантриків за участь в опитуваннях, олімпіадах чи інших подіях школи. У соцмережах школи також іноді проводять активності, за участь у яких можна поповнити свій запас кантриків.
 


7. Чи можуть діти обмінювати кантрики на гроші? І на що, крім товарів, можуть бути витрачені кантрики?

Кантрики не можуть обмінюватися на гривні, але якщо в кінці семестру дитині не вистачає трохи кантриків для купівлі товару, батьки можуть доплатити за нього гривнями. І, звісно, ми можемо зробити невеличку знижку :)

Загалом нам дуже хочеться, щоб кантрики стали одним із елементів розвитку фінансової грамотності в дітей. Саме тому ми пропонуємо як мінімум три опції розпорядження фінансами:

  • накопичувати й витрачати на товари з крамнички (індивідуальне споживання);
  • організувати pizza-party зі своєю групою (всі учасники скидаються кантриками – і адміністратор замовляє на цю суму піцу, а викладач готує святкове заняття);
  • витратити на благодійність (розвиток емпатії).

Третій формат - наш благодійний марафон, який проходить під гаслом: “Великі справи маленькими кроками”. Ідея ось у чому: якщо кожна дитина передасть на благодійність кошти за одне заняття, то сумарно буде зібрано близько 30 тисяч гривень! Ми довго виношували цю ідею, обговорювали, відмовлялися, знову поверталися до неї. Бо одне діло - розпоряджатися коштами компанії і зовсім інше - чесно заробленими кантриками дітей. Ми знайшли платформу Kind Challenge, на якій можна обрати будь-який український фонд і організувати благодійний “забіг”. І не обов'язково бігти по справжньому, можна просто зареєструвати подію та почати збір. Ми зупинилися на  фонді  “Happy Paw”, який допомагає безпритульним тваринам, адже в цей холодний період їм дуже важко. І, мені здається, що тема тварин таки ближча і зрозуміліша для дітей. Всі наші учні можуть зробити благодійний внесок як кантриками, так  і гривнями, для цього достатньо звернутися до адміністраторів. Вони конвертують кантрики, паперові або віртуальні, у гривні і зроблять внесок від імені дитини, курс 1:1, тобто 100 кантриків дорівнюють 100 гривням.  Все дуже чесно і прозоро, відслідковувати кількість внесків можна через платформу. Думаю, відчуття приналежності до такої великої справи є неабиякою мотивацією. Так діти зможуть відчути, що кожен із них має значення і може вже в дитячому віці допомагати іншим. За цим посиланням можна ознайомитися та долучитися до місяця добрих справ у Грін Кантрі.

У нас багато ідей, але часто вони залишаються лише мрією, бо впираються то в кошти, то в час, то в людський ресурс. Навчаючи 4000 учнів, ми маємо річний бюджет крамнички близько 2 мільйонів гривень, і це без урахування зарплати дизайнера, адміністраторів, кур’єрів та відділу забезпечення. Проте результат, який конвертується в радість від навчання наших учнів, їх помітний прогрес і драйв від досягнень, вартують таких інвестицій!

 

Наталя Лотоцька, співзасновниця та керівниця мережі шкіл англійської мови Грін Кантрі

Наталя Лотоцька

 

Дата публікації: 1 грудня 2020