Усе ще боїтеся віддавати дитину до школи з груповими заняттями, бо час може не підійти, інші учні відволікатимуть, дитина не працюватиме та ніхто цього не помітить? Що ж, ми спробуємо переконати вас у тому, що варто обирати саме групове навчання, розглянувши його переваги.

1. Мотивація 

У групових заняттях завжди є елемент змагань: діти хочуть бути на рівні з іншими або кращими за них. Тому вони працюватимуть, навіть якщо трохи втомилися, бо їм завжди хочеться закінчити першими, відповісти першими або виграти у Quizlet чи Kahoot. 

Також дитина вчиться відповідальності та старанніше готується до занять, адже від цього залежить, як вона виглядатиме серед інших та чи зможе гідно представляти свою команду. У Green Country більшість завдань побудовано так, щоб діти взаємодіяли більше між собою, аніж працювали індивідуально. Вони разом роблять завдання, перевіряють одне одного, готують проєкти, змагаються. Це все вчить їх працювати в команді, допомагати та підтримувати інших. 
 

7 переваг навчання у групі


2. Взаємодопомога

Звісно, що для допомоги та пояснень є вчитель. Однак іноді сусід по парті може пояснити якимось іншим способом, який справді допоможе запам’ятати всі ці противні irregular verbs. Але головне – якщо дитина пояснює щось своєму другові, вона згадує правила та ще раз практикується.
 

7 переваг навчання у групі - 2


3. Більше мовної практики

Розмова з однолітками значно цікавіша, ніж із вчителем, бо можна поділитись тим, що дорослий може не зрозуміти. А коли це ще й англійською, тоді приємне можна поєднати з корисним. Ми намагаємось підбирати тільки актуальні теми, щоб дітям було цікаво їх вивчати та висловлювати свої думки. Також у групі можна працювати в парах, обговорюючи улюблених блогерів; у групах, готуючи якусь презентацію; складати діалоги та організовувати справжні дебати!

4. Повторення 

Іноді достатньо почути якесь слово кілька разів – і ви вже його знаєте. У групі це більш ймовірно, бо діти матимуть можливість чути нові конструкції не тільки від вчителя, але й під час усього уроку від своїх одногрупників. 

5. Більше різноманітності 

Мабуть, більшість дітей не дуже полюбляє диктанти, а ось що вони скажуть про running dictation (диктант із бігом)? Наші учні в захваті від цього завдання: один зі студентів біжить до прикріпленого в коридорі паперу, запам’ятовує речення або слово та мчить до свого напарника диктувати, після чого діти обмінюються ролями. 

Інша вправа, яка змушує не лише думати, а ще й рухатись, називається Find someone who… Під час цієї активності діти спілкуються із кожним студентом у групі та дізнаються щось нове одне про одного. Так, здавалось б, звичайна вправа на побудову питальних речень перетворюється на невимушене та цікаве спілкування. 

6. Друзі

Однією з головних переваг групового навчання є спілкування не тільки з викладачем, а й зі своїми однолітками. Тут можна знайти справжніх друзів та однодумців, а якщо вчителю вдається створити дружню атмосферу – в чому наші тічери профі :) – тоді група стає справжньою сім’єю. Цьому дуже сприяють завдання, які діти часто виконують разом. Вчителі також використовують різні види регрупінгу (за допомогою ClassDojo, різнокольорових олівців, частин слів), щоб учні вчились працювати не лише зі своїм другом/подругою, а з усіма без винятку. 

Звісно, є діти, які трохи сором’язливі від природи, а говоріння іноземною мовою для них стає справжнім випробуванням, однак у групі вони мають гарну можливість перебороти свої страхи та стати впевненішими.
 

7 переваг навчання у групі - 3


7. Нові ідеї 

Кожен із нас має своє бачення того чи іншого питання, тому нам усім дуже цікаво спілкуватись з новими людьми, висловлюватись самим і дізнаватись щось нове. Іноді діти пропонують такі круті ідеї, до яких дорослим, здається, просто неможливо додуматись, їм завжди вдається нас дивувати! У команді діти мають можливість обмінюватись своїм досвідом та разом знаходити нові рішення. 

Можливо, хтось поставить таке запитання, яке не спадало дитині на думку, а вчитель пояснить ще раз. Two heads are better than one.
 

7 переваг навчання у групі - 4


Звісно, не існує єдиного ідеального формату вивчення мови для всіх. Тому вам необхідно ознайомитись з усіма аспектами кожного з них та щось спробувати. А ми вам в цьому допоможемо!

 

Марія Сметаніна, викладачка Грін Кантрі

Марія Сметаніна

 

Дата публікації: 26 січня 2021