На курсах для маленьких англійська викладається зовсім не так, як для дорослих. Тут особливо важливо, щоб процес навчання був цікавим, простим і комфортним. Це стосується занять у навчальному центрі та домашнього вивчення мови. Малюкам важко пояснити важливість знання іноземної, зате вони завжди готові грати й робити те, що їм цікаво. Тому навчання англійської мови для маленьких за допомогою мультиків і пісень – ефективний прийом для дому та школи. 

Зміст

1. Навчальні мультики англійською мовою для маленьких
     1.1. Переваги навчання дітей за мультиками
     1.2. Як дивитися мультики іноземною мовою
2. Англійська мова для маленьких: прості пісні
     2.1. Переваги вивчення дитячих пісень англійською
     2.2. Вчимо пісні англійською мовою для маленьких: посібник для батьків

Навчальні мультики англійською мовою для маленьких

Сьогодні на різних інтернет-платформах, зокрема на YouTube, можна знайти різноманітні навчальні мультсеріали для дітей із початковим, середнім і просунутим рівнями знання мови. Мультики розроблені для вивчення іноземної, тож вони прості в розумінні та цікаві за сюжетом.

  1. Gogo Loves English. Головний герой – кумедний маленький дракон Гого. Він прилетів із Космосу й тепер вчить англійську з новими друзями. Короткі серії з субтитрами містять діалоги на певні теми: знайомства, кольори, тварини тощо.
     
  2. Muzzy in Gondoland. Мультсеріал від BBC про прибульця Маззі, який вчить іноземну з нуля. У кожному новому епізоді розкриваються популярні теми для початківців в англійській: їжа, одяг, кольори, час та інше.
     
  3. Crawford the Cat. Кіт Кроуфорд навчає маленьких дітей простої англійської лексики та манер поведінки. 
     
  4. Happy Rhymes. Серіал із простою англійською мовою для маленьких. Кожен епізод супроводжується піснями та віршами, які легко вчити й наспівувати. 
     
  5. Martha Speaks. Мультсеріал про собаку Марту, яка розмовляє, ознайомить дитину з новими словами, які часто повторюються в діалогах головних героїв.
     
  6. Dora the Explorer. Цей список не міг обійтися без улюбленої Даші-мандрівниці. Серіал доступний російською мовою, але його проста лексика дозволяє перегляд мовою оригіналу навіть маленькими дітьми з нульовим знанням іноземної. 
     

Англійська мова для маленьких
Мультики для маленьких англійською мовою – цікаво та пізнавально

Крім мультсеріалів, в інтернеті та на YouTube можна знайти різноманітні навчальні відео для дітей англійською, які допомагають проходити певні теми: літери алфавіту, кольори, явища природи і багато іншого.

Переваги навчання дітей за мультиками

Батьки хочуть, щоб їхні діти з ранніх років розуміли іноземну мову, але зацікавити дитину займатися на уроках не так просто. Тому багато шкіл і курсів англійської мови для маленьких пропонує дієві методики та програми навчання, які, як правило, включають в себе перегляд мультиків, розучування простих віршів і пісень, ігри та інші інтерактивні заняття. Такі активності допомагають повністю занурити дитину в світ іноземної мови.

Навчальні мультики для найменшеньких допомагають вивчити англійську від алфавіту до простих розмовних діалогів. Обговоримо переваги навчальних відео англійською.

  • Проста лексика та граматика. Діалоги в навчальному мультику нескладні та зрозумілі, спрямовані на знайомство дитини з простою англійською. Деякі ресурси пропонують відео з субтитрами, транскрипцією та словником під відео. 
     
  • Багаторазове повторення. Як правило, слова та фрази повторюються з епізоду в епізод, щоб малюк міг краще закріпити вивчений матеріал, запам'ятати універсальні конструкції.
     
  • Різні способи сприйняття інформації. Під час перегляду відео дитина одночасно засвоює нову інформацію очима та запам'ятовує іноземну на слух, що допомагає прискорити процес запам'ятовування нової мови.
     
  • Музичний супровід. Більшість мультиків англійською мовою для маленьких супроводжується піснями та саундтреками, які часто стають хітами. Розучування пісень буде ще одним плюсом у навчальному процесі вивчення іноземної.
     
  • Невеликий хронометраж. Навчальні мультики, на відміну від повнометражних, не вимагають багато часу для перегляду. Дитина не встигне втратити інтерес і не буде відволікатися. 

Після простих навчальних відеоуроків дитина зможе дивитися улюблені повнометражні мультфільми з субтитрами. Це можуть бути як мультсеріали на різних платформах і телеканалах, так і мультики від Disney, Pixar, Illumination. 

Як дивитися мультики іноземною мовою

Як ви зрозуміли, ресурсів для навчання малюків безліч. Як же правильно дивитися мультики з дитиною, щоб це приносило користь? 

  • Починайте з простих навчальних відео, які націлені на допомогу у вивченні іноземної. Герої таких мультиків говорять повільно, часто повторюють одні й ті ж фрази. Як правило, в кожній новій серії розбирається лексика з певної теми. 
     
  • Використовуйте субтитри. Багато навчальних мультиків супроводжується субтитрами англійською, але якщо дитині поки важко сприймати іноземну – почніть перегляди з субтитрами рідною мовою.
     
  • Обирайте мультики з короткими серіями. Так дитина не встигне занудьгувати і загубитися в новій інформації.
     
  • Щоб перегляд відео англійською мовою для маленьких мав результат, необхідно дивитися їх регулярно.
     
  • Дивіться мультики разом. По-перше, це веселіше та менше нагадує урок у школі, по-друге, ви завжди можете підказати незрозумілі моменти, перевірити, як дитина засвоїла інформацію.
     
  • Не перетворюйте перегляд на тортури. Якщо історія не подобається дитині, знайдіть інший варіант для перегляду. 
     

Англійська мова для маленьких
Прості мультики англійською мовою допоможуть дитині швидше звикнути до сприйняття іноземної мови на слух

Мультики англійською допоможуть зробити домашній процес навчання цікавим і простим. Такий елемент навчання просто ввести в щоденний розклад – дивіться серії в зручний для вас і малюка час. 

Англійська мова для маленьких: прості пісні

Під час вибору дитячої навчальної пісні необхідно орієнтуватися на вік дитини і її рівень знання мови. В інтернеті можна знайти різні варіанти як найпростіших пісеньок для вивчення алфавіту, так і більш складних на близьку дитині тему:

  • ABC Song, Alphabet Sounds, ABC Phonics Song – пісеньки для найменших для запам'ятовування порядку букв в англійському алфавіті;
     
  • Ten in a Bed, Once I Caught a Fish Alive, Ten Little Numbers – запам'ятовуються мелодії та прості віршики про числа англійською;
     
  • I See Something Blue, The Balloon Balloon Balloon Song – пісеньки про кольори;
     
  • Put on Your Shoes, The Clothing Song – простий спосіб запам'ятати назви предметів одягу;
     
  • The Animals on the Farm, Old MacDonald Had a Farm – тут дитина почує назви тварин, а також звуки, які вони видають;
     
  • Hello, Greeting Song – пісні з основними фразами вітання.

На YouTube можна знайти ще більше пісень англійською мовою для дітей, які тільки починають вивчати іноземну мову. Наприклад, пісні про запам'ятовування назв частин тіла, членів сім'ї, емоцій і багато чого іншого. 
 

Англійська мова для маленьких
Прості дитячі пісні англійською мовою допоможуть дитині в будь-якому віці поліпшити лексику й вимову

Маленьким дітям, які вже знають найпростіші слова та фрази англійською, можна починати запам'ятовувати складніші пісеньки. Наприклад, про використання прийменників або модальних дієслів – такі теж є. 

Переваги вивчення дитячих пісень англійською

Як і у випадку з мультиками, навчальні дитячі пісні англійською орієнтовані на вивчення елементарної лексики та тренування пам'яті. Вони легкі для запам'ятовування, ритмічні та не вимагають особливих музичних здібностей. Переваги навчання за піснями:

  • Поповнення словникового запасу. Багаторазове повторення слів допомагає швидше їх запам'ятати. За текстами пісеньок можна вивчити назви тварин, одягу, квітів, частин тіла;
     
  • Аудіювання. Регулярне прослуховування пісень допоможе дитині швидше звикнути до розуміння англійської на слух;
     
  • Відпрацювання вимови. Під час співу малюк повторює за носієм мови не тільки слова, але також інтонацію і акцент.

А ще це весело! Виспівування пісень зовсім не нагадує типовий урок, покращує настрій дитині, робить заняття більш цікавим і живим. Слухати та співати можна не тільки в навчальному класі – пісні можна вмикати дорогою в дитячий садок або школу, під час сніданку та ігор або перед сном. Розучуйте і наспівуйте пісні разом, щоб малюк регулярно повторював слова. 

Вчимо пісні англійською мовою для маленьких: посібник для батьків

Немає чітких правил і методик навчання за піснями. Це швидше додатковий ресурс, який допоможе дитині швидше вивчити мову в ігровій формі. Батьки, в першу чергу, повинні орієнтуватися на реакцію дитини і не змушувати її вчити те, що їй не подобається. Ми радимо кілька підходів, які допоможуть зробити процес навчання більш простим і ефективним.

  1. Розберіть текст. Якщо ви вчите пісні винятково за аудіо без допоміжного відео, важливо розібрати переклад тексту, наочно показати предмети, що вивчаються. Без візуальної підтримки та розуміння слів дитина буде просто бездумно зазубрювати текст.
     
  2. Давайте знання поступово. По-перше, починайте з простих текстів, по-друге, не змушуйте з першої спроби бездоганно вимовляти всі слова. Ускладнюйте тексти поступово, у міру закріплення кожної теми.
     
  3. Хваліть дитину. Коли малюк починає вивчення мови з нуля, спочатку йому важко сприймати незнайомі слова на слух, тому він неминуче буде помилятися. Не тисніть на нього постійними поправками та повтореннями, хваліть, коли він впорався з помилкою.
     
  4. Регулярне прослуховування. Вмикайте пісні англійською спочатку в якості фону, підспівуйте самі, пропонуючи малюкові співати разом. Навчання має бути не тільки пізнавальним, а й веселим і розважальним. Дитина буде думати, що прослуховування пісень – це можливість пограти з батьками і поспівати разом. На ділі ви будете проводити час разом і поступово напрацьовувати просту лексику та вимову.
     

Англійська мова для маленьких
Спільний спів – одночасно приємне дозвілля та вивчення простої англійської мови для маленьких

Після запам'ятовування простих слів їх можна закріпити за допомогою інтерактивних завдань і тестів англійською мовою для маленьких, наприклад, на Quizlet. Найголовніша порада – орієнтуйтеся на бажання і реакції дитини, щоб вивчення іноземної з раннього віку не здавалося їй чимось обтяжливим і важким. 

 

Юліана Віхневич

 

Дата публікації: 17 листопада 2020