Чимало батьків замислюється, чи не час потрохи починати вчити англійську, щойно дитина починає більш-менш впевнено говорити рідною мовою. Давайте розберемося, чим відрізняється англійська для малюків від уроків для школярів, а також в інших особливостях навчання в ранньому віці.

Зміст

1. Чому важливо почати вивчення англійської в дитинстві
2. Етапи вивчення англійської для малюків
    2.1. Слухаємо іноземну мову
    2.2. Вчимо перші слова
    2.3. Складаємо прості речення
    2.4. Алфавіт – наш найкращий друг
3. Навчання малюків у мовній школі
    3.1. Сучасні ігрові методики
    3.2. Англійська для малюків і тонкощі її викладання

Чому важливо почати вивчення англійської в дитинстві

Педагоги радять починати вивчення будь-якої іноземної мови в 4-6 років. Чому саме цей вік? Виділяють кілька факторів, чому англійська для малюків безсумнівно важлива та корисна.

  • Діти добре запам'ятовують нову інформацію. Дитина, особливо дошкільного віку, повністю відкрита для нових знань. Важливо всебічно розвивати дітей, адже цей період – найбільш плідний для навчання. Лише зверніть увагу на те, що нова інформація може так само швидко забуватися, тому потрібно приділяти час повторенню.
     
  • Дитині простіше адаптуватися до особливостей вимови. Малюк не так давно навчився говорити рідною мовою. Якщо в цей час підключити ще одну, дитині буде простіше підлаштуватися під особливості звучання іноземної. У дорослому віці зрозуміти ці нюанси й тим паче повторити їх набагато важче, адже ми звикаємо до фонетики своєї мови. Так завдяки урокам англійської для малюків дитина зможе говорити практично без акценту.
     
  • У малюків багато вільного часу. Дітям дошкільного віку не потрібно проводити пів дня на заняттях, а потім робити уроки вдома. Також їм не потрібно переключатися між різними, зовсім не схожими предметами. Дитина зможе спокійно та досить ефективно вивчати англійську для малюків і не втомлюватися від перевантажень.
     
  • Величезна кількість ігрових методик. Якщо в школі іноземну мову зазвичай вивчають за підручниками та зошитами, то англійська для малюків передбачає багато цікавих розвивальних методик. Ваша дитина із задоволенням буде опановувати нове через ігри й інші активні заняття, їй не доведеться сидіти над нецікавими та незрозумілими текстами. 
     
  • Відсутність сором’язливості та мовного бар'єру. Починаючи вивчення іноземної мови в дорослому віці, багато хто найбільше боїться розмовної практики, особливо з іноземцями. Ми боїмося сказати щось не те й виглядати смішними, адже не впевнені у своїх знаннях до кінця. Дітей же ці дрібниці не хвилюють. Та й згодом іноземна мова для дитини буде мало чим відрізнятися від рідної, і вона зможе почуватися впевнено в будь-якій ситуації. 
     
  • Загальний розвиток вашої дитини. Уроки англійської для малюків передбачають постійне вивчення нових слів і фраз, що розвиває дитину. Тренування пам'яті надалі допоможе їй із іншими предметами. Ба більше, вивчення першої іноземної мови завжди вважається найскладнішим, тому на малюка чекає менше труднощів у майбутньому. Адже хто знає, скільки ще мов ваша дитина захоче вивчити та яку професію отримати. 

Етапи вивчення англійської для малюків

Оскільки англійська мова для малюка – це абсолютно новий і незвіданий світ, потрібно підійти до питання навчання грамотно. Рекомендується починати навчання в кілька етапів, дозволяючи дитині поступово звикнути до звучання та вимови. Дотримання такої черговості дозволить зробити навчання максимально ефективним і цікавим. Прийшовши до мовної школи на заняття з англійської для малюків, ваша дитина буде підготовленою та впевненою. 
 

Англійська для малюків: особливості навчання в ранньому дитинстві

Із чого слід почати навчання малюка?

Слухаємо іноземну мову

Подумайте, як будь-яка людина вчить рідну мову. Діти не починають одразу розмовляти, спочатку вони лише слухають звуки, які їх оточують, і тільки потім намагаються їх повторити. Так само можна вчинити й із англійською для малюків. Вмикайте дитині барвисті відео з простими словами англійською, це допоможе зацікавити її та змусить подумати: «Чому вони розмовляють не так, як я?».

Якщо ви добре знаєте англійську мову, спробуйте говорити з малюком. Наприклад, називайте предмети навколо вас. При цьому не потрібно змушувати дитину одразу ж повторювати все за вами, їй потрібен деякий час, щоб звикнути до нової інформації. 

Вчимо перші слова

Тепер, коли ваш малюк звик до появи нової мови в його житті, можна переходити до вивчення перших слів. Якщо ви хочете досягти найвищих результатів, на цьому етапі дуже важливо підключити професійного викладача з мовних курсів і давати дитині послухати живу англійську мову. Діти дуже швидко переймають манеру вимови, в тому числі й небажаний акцент.

Починати англійську для малюків варто з найпростіших слів (mom, dad, cat, dog, house) і найпростіших фраз (My name is...; I am... years old). Хваліть дитину за перші успіхи, нехай вона бачить, що вчити англійську класно й зовсім не важко. 

Складаємо прості речення 

Тут важливо пояснити дитині, що всі слова в англійській мають бути на своєму місці, складати речення варто як конструктор. На уроках в мовній школі часто надають наочні матеріали, щоб дитині було простіше зрозуміти структуру мови. Поєднавши відомі слова, малюк з часом зможе складати прості речення англійською, що згодом перетвориться на добре структуровану мову. 

Не підганяйте дитину та не перевантажуйте її, через деякий час вона обов'язково зможе описувати предмети навколо себе англійською.
 

Англійська для малюків: особливості навчання в ранньому дитинстві - 2

Малюкові потрібно звикнути до англійської мови

Алфавіт – наш найкращий друг

Про важливість вивчення алфавіту знає будь-який педагог, який працює з дітьми та викладає англійську для малюків. Існує безліч методик, які допомагають у запам'ятовуванні алфавіту, і вони активно використовуються в мовних школах. Комплексний підхід дозволяє запам'ятовувати букви за допомогою пісень, активних вправ.

Ви теж можете допомогти малюкові у вивченні цієї важливої ​​теми. Головне – показувати яскраві наочні матеріали, щоб зацікавити дитину. Щойно вона запам’ятає кілька букв, потренуйтеся з нею, наприклад, попросіть назвати кілька слів, які починаються на «a» або на «b».

Навчання малюків у мовній школі

Ми розібрали важливість і користь раннього вивчення англійської мови. Також ми вже з'ясували, що заняття з професійним педагогом дозволяють напрацювати правильну вимову. Але у мовної школи є ще низка переваг, про які варто дізнатися. 

Сучасні ігрові методики

Сучасна англійська для малюків передбачає наявність не тільки адаптованих підручників, але й різноманітних ігор, які допомагають весело та ефективно навчати дітей. Для багатьох із них необхідна група дітей. Групові заняття давно показали свою ефективність, оскільки успішність інших дітей виступає чудовою мотивацією. Що використовують на уроках для малюків у мовній школі?

  • Пісні та вірші – в них завжди є ритм і повторення, що дозволяє добре запам'ятати матеріал.
     
  • Заняття з фізичною активністю – такі вправи веселять дітей і переключають їх з одного виду навчання на інший.
     
  • Яскраві навчальні матеріали – у спеціально обладнаних класах є все, що потрібно учням для комфортного вивчення англійської для малюків: картки, іграшки, мультимедійні матеріали.
     
  • Казки та відео – казки можна розігрувати, адже діти люблять приміряти на себе інші ролі, а відео допомагають вивчати нові слова та фрази весело. 
     

Англійська для малюків: особливості навчання в ранньому дитинстві - 3

Активні заняття дуже корисні для малюків

Англійська для малюків і тонкощі її викладання 

Прийшовши до школи англійської мови, розпитайте про все, що вас цікавить, адже це початок великого шляху для вашої дитини, від перших курсів буде залежати її подальше ставлення до навчання. Переконайтеся, що на мовних курсах англійську для малюків викладають досвідчені педагоги, які можуть знайти підхід до дітей. Пам'ятайте, що уроки для дошкільнят мають тривати 30-40 хвилин, концентруватися довше їм буде досить важко.

Перед початком занять розкажіть дитині, що її чекає на заняттях, чому не потрібно соромитися щось перепитати у викладача. Порадьте їй подружитися з іншими малюками, тоді на уроках буде набагато веселіше. Після занять уточніть, чи все їй сподобалося і як би вона ще урізноманітнила своє навчання.

Якщо зваживши всі пункти, ви прийшли до висновку, що вашому малюкові час починати вивчення англійської мови, то сміливо переходьте до підготовчого етапу вдома. Коли ваш малюк поступово звикне до нової мови та спробує повторювати слова, він без страху вирушить назустріч новим знанням до школи англійської. Допомагайте йому різними розважальними матеріалами й покажіть, що навчання – це зовсім не нудно. 

 

Дмитро Журавльов

 

Дата публікації: 19 січня 2021