Який вид вивчення англійської мови подобається Вам більше: робота з репетитором чи відвідування занять в групі? А який з цих двох способів вивчення іноземної мови Ви б порекомендували другу? Відповісти на ці питання однозначно нелегко, тому що відповідь буде дуже індивідуальною і залежатиме від цілей навчання. Але я таки спробую переконати вас, що групові заняття - це круто!
 
1. Об’єм матеріалу
За той самий проміжок часу обсяг виконаної роботи набагато більший. Беремо до прикладу школу англійської мови Green Country. Система викладання побудована на роботі в парах, мікрогрупах та групах з метою відпрацювання вивченого матеріалу, і не лише частково, а комплексно: лексичного, граматичного, фонетичного, відпрацьовуючи навички reading, speaking і так можна продовжувати. Тобто це один з перших плюсів групових занять: висока результативність у засвоєнні знань і формуванні умінь, відпрацювання досить великої кількості матеріалу ефективними способами у середовищі однолітків.
 
7 переваг занять в групах
 
2. Підвищення самовпевненості
Часто ти хочеш розкрити себе, пізнати та дослідити. Заняття в групах полегшують процеси саморозкриття, самодослідження і самопізнання. Ці процеси можливі тільки в групі, за допомогою інших людей, а особливо коли це ровесники. Відкриття себе іншим і відкриття себе самому дозволяють зрозуміти, змінити себе і підвищити самовпевненість. Хто хоч раз займався із репетитором, точно пам'ятає той момент, коли ти чогось не розумієш, а вчитель просто дивиться на тебе, і тобі нікуди дітись. Ти - єдина людина, на яку він зараз звертає увагу і тобі просто нікуди втекти. Створюється враження, ніби ти ніколи не зрозумієш цю тему. У групі ж, буває, важко визнати, що чогось не розумієш, але коли бачиш, що однолітки теж мають питання, стаєш більш впевненим та відкритим.
 
7 переваг занять в групах, 2
 
3. Здорова конкуренція
Що таке “здорова конкуренція”? Точно не конкуренція між репетитором та учнем. Якщо на індивідуальних заняттях ти ніяк не зможеш поконкурувати з вчителем, тому що реально розумієш, що він super teacher і все знає, то на групових заняттях ти маєш майданчик, щоб досягти своєї мети і продемонструвати свої знання. Ти маєш стимул вчити іноземну мову та шукати додатковий матеріал, щоб продемонструвати свої здібності.
 
7 переваг занять в групах, 3
 
4. Нові уміння
В групі не лише учень чи студент, а й доросла людина може навчатися новим умінням, експериментувати з різними стилями стосунків серед рівних партнерів: групове заняття є своєрідним "полігоном", де можна спробувати поводитися інакше, ніж у звичайних умовах, "приміряти" нові моделі поведінки, навчитися по-новому ставитись до себе й до оточуючих - і усе це в атмосфері доброзичливості, прийняття і підтримки.
 
7 переваг занять в групах, 4
 
5. Співпраця та відчуття комфорту
На групових заняттях формується вміння співпрацювати. Якщо Ви вже мама чи тато, то краще віддати дитину на групове заняття, де вона не лише навчиться спілкуватися (та ще й англійською!), а й вмітиме поводитись в учнівському колективі, швидко адаптуватися до середовища й реагувати.
Якщо ж ти учень, то в тебе 100% розвивається відчуття комфорту. В Green Country перед початком семестру тестують студентів з метою підбору групи однакового рівня знань. Це створює нереально комфортні умови, де ти можеш вільно налагодити співпрацю з ровесниками та знайти друзів. Ти не будеш почуватися слабким, не будеш думати, що тут немає зросту. Створюється затишне місце, де тобі легко та зручно навчатись.
 
7 переваг занять в групах, 5
 
6. Різноманіття вимови під час усного мовлення
У групі Ви можете порівнювати свій успіх з успіхом інших і робити на цій основі висновки, а на додачу ще й чути різні варіанти усного мовлення. Працюючи з репетитором, Ви чуєте тільки його мовлення (не враховуючи аудіо-та відеозаписів). Коли ви чуєте вимову однолітка - то точніше бачите відмінності. Адже вимова у 23-річного викладача і  11-річного однолітка точно відрізняється. Більше того, методики для роботи з групою більш різноманітні. Тож можна сміло стверджувати, що групові заняття пришвидшать твої успіхи в практиці усного мовлення та його розуміння.
 
7 переваг занять в групах, 6
 
7. Вартість занять
Ну й остання, не менш важлива відмінність! Заняття з репетитором набагато дорожчі, чим заняття в групах. Якщо брати окремо speaking club в школі Green Сountry, то крім того, що ви говорите з native speaker, ви в додаток ще говорите з ровесниками на актуальні теми, і це все вдвічі або й втричі дешевше, коли ти займаєшся з репетитором, а якщо він ще й з носій мови - то у чотири чи п’ять.
 
7 переваг занять в групах, 7
 
Отже, любителі англійської мови, групові заняття у навчальній діяльності надають більші можливості для стимулювання зацікавленості, співпраці між собою, а також можуть значно заощадити час (та кошти!).
 
 
P.S. Вибираючи одну з форм вивчення англійської, подумайте і про Вашу "незалежність". Чи буде Вам комфортно перебувати "під контролем" репетитора весь час заняття? 
 
Переконувала обрати групові заняття, Катя Шевченко
 
7 переваг занять в групах, 8
Дата публікації: 4 грудня 2018