Перш ніж обирати курси англійської для підлітків згадайте себе в цьому віці. Випробування в школі, перші побачення, не завжди гладкі стосунки з друзями, а тут ще й вчитися треба. Англійська для підлітків – не просто гурток підготовки до іспитів, це можливість стати успішним у дорослому житті, отримати гарну освіту та влаштуватися на престижну роботу. Підліткові курси англійської мови відрізняються від занять для дорослих і дітей. Тут потрібен особливий підхід і методики, щоб процес вивчення мови був захопливим і ефективним.

Зміст

1. Курси англійської для підлітка vs самостійні заняття
2. Курси англійської для підлітка vs репетитор
3. На що звернути увагу під час вибору курсів англійської для підлітка
4. Онлайн-курси англійської для підлітків

Давайте розберемо, якими мають бути курси англійської для підлітків, чи варто шукати репетитора, як мотивувати дитину та на що звертати увагу під час вибору мовної школи.

Курси англійської для підлітка vs самостійні заняття

Уроків англійської мови в школі зазвичай для дітей не вистачає. Знань, що дають загальноосвітні школи, в кращому випадку достатньо для елементарного спілкування і написання контрольних робіт, але для задоволення інших потреб зазвичай не обійтися без додаткових занять.
 

Обираємо курси англійської для підлітків
Курси англійської для учнів старших класів мають не тільки дати потрібні знання, а й приносити задоволення підліткам

Варіант самостійного навчання за допомогою додатків і відеоуроків у більшості випадків відпадає в цьому віці з кількох причин. По-перше, навіть дорослі часто не можуть змусити себе регулярно займатися, хоча й чітко розуміють, для чого їм це потрібно. А посидючих підлітків із величезною силою волі знайти не так просто.

По-друге, все одно потрібен компетентний наставник, який зможе пояснити граматику і виправити за необхідності вимову. Важливо вивчити англійську правильно, не інтуїтивно, щоб далі не довелося переучуватися.

Курси англійської для підлітка vs репетитор

Якщо ви вирішили, що самостійне вивчення – це не для вашої дитини, потрібно розібратися, що буде краще для підлітків – курси англійської мови чи репетитор. У цьому питанні потрібно враховувати багато факторів. Різниця в результаті навчання на курсах і з репетитором часто буває колосальною. Для тінейджерів, у першу чергу, важливий підхід і методика навчання, адже сам процес має бути настільки захопливим, щоб усі інші проблеми та роздуми пішли на задній план, а додаткова мотивація була мінімальною.

Курси іноземної для підлітків підійдуть дітям активним і не готовим довго сидіти з викладачем один на один і розбирати підручник. Звичайно, з репетитором уся увага приділяється одній дитині, але в цьому віці велике значення має комунікація з ровесниками. Багато нової інформації засвоюється саме під час спілкування. Тому для багатьох підлітків важливо бачити захопленими процесом таких же хлопців і дівчат, як вони. На курсах англійської для підлітків часто використовують різні ігри, змагання, роботу в групах та виступи в колективі. Так дитина не тільки вчить іноземну мову, а й одразу долає мовний бар'єр. Викладачі часто практикують роботу в групах, що відмінно розвиває розуміння різного темпу мови, акценту.

Якщо дитині хочеться займатися з репетитором, важливо додатково дивитися відео та слухати багато подкастів, щоб розуміти мову не тільки однієї людини, але і вчитися сприймати інформацію від різних джерел. Це можуть бути цікаві відео з TED або серіали на Netflix. Головне – слухати багато живої розмовної мови.

На що звернути увагу під час вибору курсів англійської для підлітка

Вибір курсів англійської мови для тінейджера – завдання не з простих. Тут важливо враховувати різні чинники, щоб не змарнувати час і гроші даремно.

1. Локація школи англійської для підлітків. Для початку зверніть увагу на школи англійської для підлітків у районах, не надто віддалених від дому, щоб дитина могла швидко та безпечно дістатися на курси. Також ви можете пошукати курси на Google-картах, де до того ж є оцінки та відгуки людей, які вже відвідували певну школу.

2. Кількість учнів у групі та вік. Щоб викладач міг приділяти достатньо часу кожній дитині, в групі курсів англійської мови має бути не більше 10 підлітків. Запитайте, чи розподіляють учнів не тільки за рівнем знань, а й за віком, адже підхід до різних вікових груп різний, як і теми, що вивчаються.
 

Обираємо курси англійської для підлітків
Дружня атмосфера на курсах іноземних мов для підлітків сприяє кращому навчанню

3. Викладачі. Результат навчання на курсах для підлітків багато в чому буде залежати від кваліфікації та підходу викладача. Перш ніж віддати дитину вчитися, поцікавтеся освітою викладачів, чи проходять вони курси підвищення кваліфікації, наскільки добре вони ладнають з дітьми та які методики використовують. Не бійтеся ставити такі запитання, адже педагог не повинен стояти на місці. Дуже добре, якщо він цікавиться не тільки своїм предметом, але й усім, що подобається підліткам. Так вони будуть на одній хвилі, що корисно для кожної сторони.

4. Підручники та мультимедійні технології. Обираючи курс англійської мови для підлітка, звертайте увагу на те, які підручники використовують викладачі, чи є електронні навчальні матеріали. Відмінним варіантом буде інтерактивний підручник або онлайн-платформа для виконання класних і домашніх завдань. У класі можуть використовуватися мультимедійні матеріали. Для підлітків, які готуються до тестів, підійдуть також різні тренажери із завданнями. Сучасний світ вимагає цифрової грамотності, а підлітки вже не уявляють життя без гаджетів, тому ідеально, якщо разом із підручниками будуть використовуватися корисні додатки.
 

Обираємо курси англійської для підлітків
Гаджети активно використовуються на курсах іноземної для підлітків

5. Методики викладання та спеціалізація підліткових курсів англійської мови. Під час вибору курсів разом із дитиною визначитеся з цілями та підбирайте курси під них. Найпопулярнішими є загальні мовні курси для підлітків, але, може, вашій дитині потрібно зробити акцент на розмовній англійській або ж терміново підготуватися до ЗНО. Обирайте той курс, який максимально відповідатиме вимогам. На курсах англійської підліткам важлива комунікація: щоб побороти мовний бар'єр, можна вибрати спеціальний розмовний курс. Для випускників, які планують складати ЗНО з англійської мови, важливо швидко розібрати всі види завдань і згадати програму за весь період навчання. Тут не підійдуть загальні заняття, краще обрати інтенсивну підготовку до іспитів.

Не полінуйтеся і розберіться в методиках шкіл. Наприклад, у Green Country вчаться за методикою «Перевернутий урок» (Flipped classroom), коли діти знайомляться з новим матеріалом вдома, а на уроці вчаться застосовувати знання на практиці. Так діти витрачають стільки часу на новий матеріал, скільки їм необхідно, а на уроці вже розбирають проблемні моменти й активно комунікують. У результаті діти мають більше практики та не накопичують пасивні знання.
 


 

6. Мотивація підлітків на курсах англійської мови. Момент мотивації на курсах англійської мови для підлітків один із найважливіших. Вчити мову без мотивації зовсім неефективно в будь-якому віці. І якщо дорослий вже сам себе може мотивувати, а дітей можна зацікавити грою і веселою атмосферою, то з підлітками все не так просто. Тут уже потрібні спеціальні підходи й бонуси. Підліток ще може не зовсім розуміти, навіщо йому витрачати стільки зусиль на англійську, але коли він бачить конкретну користь від занять (наприклад, вступити на бюджет, поїхати на літо за кордон і завести друзів, розуміти всі інтерв'ю улюбленого гурту тощо) , йому легше і приємніше вчитися.

Онлайн-курси англійської для підлітків

Багато шкіл іноземної мови пропонують дистанційне навчання. Наскільки воно ефективне та чи варто віддавати дитину на такі курси?

  • Головною перевагою онлайн-навчання є можливість займатися з будь-якого місця, де є інтернет.
  • Час на дорогу може бути використано на самостійну підготовку, до того ж батькам не потрібно хвилюватися за те, як діти йтимуть чи їхатимуть на курси та назад.
  • Насправді дистанційні курси не дуже відрізняються від занять у класі з однолітками. Вони такі ж веселі й активні, діти спілкуються в міні-групах і парах.
  • Ще один плюс – ви завжди зможете проконтролювати, як викладач веде урок, і відслідковувати успіхи своєї дитини в особистому кабінеті.
     

Обираємо курси англійської для підлітків
Дистанційні курси англійської мови для тінейджерів не менш ефективні, ніж офлайн-заняття

Підліткові курси англійської будуть корисні тільки за умови поєднання таких факторів як хороші викладачі, дієві методики, якісні матеріали, невеликі групи та мотивація.

 

Олена Задворна

 

Дата публікації: 23 листопада 2020