Hello hello :) Коли батьки віддають своїх дітей на мовні курси або ж навіть до школи, мріють вони всі про одне – щоб дитині навчатися було в кайф. Хіба це не найкращий сценарій? Не вислуховувати дорогою додому, як ця нудна вчителька знову змусила переписувати та вчити напам’ять тексти з підручника 1787 року, а як вони грали у прикольні ігри, дізнавалися про різні експерименти та співали популярні пісні. 

Звичайно, аби реалізувати подібні уроки, потрібно знайти всі потрібні матеріали. У цьому на допомогу приходить YouTube! На перший погляд, це розважальна платформа, а не ресурс для навчання. Але насправді все залежить від того, як його використовувати.


 

 

Скажімо, лексична тема заняття – «Домашні обов’язки та хобі». Використавши, наприклад, відео з мультфільму Tangled, отримаємо багато можливостей: завдання на поєднання картинки та слова або на множинний вибір, або картинки, які потрібно розмістити у правильному порядку, або навіть вправу «Правда/неправда». Як бачимо, є простір для фантазії, а учні відповідного віку будуть просто в захваті від мультику! Після цього навіть є привід для обговорення:

  • які ще є хатні обов’язки? 
  • які з них діти виконують регулярно?

 

 

А якщо заняття граматичне – тут немає простору для відеозавдань, правильно? Ні! Припустимо, настав час вивчати second conditional. Стануть у пригоді сотні пісень, доступних на YouTube, приміром, щось від Beyonce (тому що неможливо не любити Beyonce). Найпростіший спосіб – замість потрібної структури зробити пропуски та подати дієслова у дужках, тоді завданням учнів буде сформувати second conditional, після чого можна разом перевірити за допомогою караоке!


 

 

Ще один варіант використання YouTube-відео – це обговорення. Скажімо, ви хочете продовжити тему second conditional, але так, щоб учні більше говорили самі, а не тільки слухали пісні. Тоді обговоріть з ними, наприклад, харчування тільки картопляними чіпсами – на сніданок, обід і вечерю. Які у цього будуть наслідки? Після обміну думками подивіться відео та перегляньте ваші ідеї з точки зору науки.


 

 

YouTube також можна використовувати, аби презентувати тему заняття. Якщо вам потрібно поговорити з учнями про екологічні проблеми, глобальне потепління або забруднення океанів та суші, можна запропонувати їм відео та загадку, про що буде сьогоднішній урок. Погодьтеся, це набагато цікавіший варіант, аніж просто сказати: «Будемо говорити про екологію».


 

 

Одним із найкорисніших моментів є те, що тисячі й мільйони людей викладають свої відео на YouTube. Маєте неймовірну можливість продемонструвати учням різні акценти та підготувати їх до спілкування з людьми з абсолютно різною вимовою. Австралійська, британська чи американська англійська – обирати вам, адже YouTube робить це доступним. Навіть для демонстрації якогось завдання – скажімо, розповіді про графік дня – можна використати відео носія мови, яке буде набагато більш показовим, ніж якщо ви просто зачитаєте той самий текст вголос. Так діти зможуть підсвідомо копіювати інтонації та слова, що почули від носіїв.

Як перетворити YouTube на помічника у викладанні англійської


Комусь може здатися, що подібні відеофрагменти будуть забирати забагато часу на уроці, який можна було б використати більш продуктивно. У такому випадку відповідь проста: вони займатимуть стільки, скільки ви вирішите. Показати фрагмент відео на одну хвилину забирає… одну хвилину, але при цьому робить урок різноманітнішим і він набагато краще запам’ятовується. 

Також може здатися, що подібні відео не підійдуть для початківців, але YouTube – настільки багатогранна платформа, що можна підібрати матеріали для різних рівнів. Знайти необхідні відео нескладно. Втім якщо вам потрібні ідеї та натхнення, завжди зможете знайти їх на YouTube-каналі Green Country. У нас є цілі добірки на найрізноманітніші теми, створені спеціально для викладання англійської мови дітям та підліткам. Сподіваємося, що ці поради допоможуть вам створювати цікаві уроки, які викликають у дітей блиск в очах та захоплення англійською!

 

Діана Фролова, викладачка Грін Кантрі

 

Дата публікації: 1 квітня 2021