We watched a movie yesterday. So I didn’t have time to write an essay. Did you finish your homework on time?

Що поєднує ці речення, окрім небажання виконувати домашку? Поглянь на підкреслені слова – і ти все зрозумієш. Звісно, це використання Past Simple.

Простий минулий час (Past Simple) – не лише один із найлегших, але й один із найбільш вживаних часів в англійській мові. Без нього не обійдеться ні початківець, ні професійний спікер. Він використовується для опису завершених дій у минулому, тож володіння ним – просто необхідне для спілкування англійською. У цій статті ми розглянемо, як використовується Past Simple, і дамо поради та підказки, що допоможуть опанувати цю граматичну тему.

Зміст

1. Що таке Past Simple, як і коли він вживається

1.1. Стверджувальні, заперечні та питальні речення в Past Simple

1.2. Правильні та неправильні дієслова

2. Помилки у використанні Past Simple

3. Вправи для практики

Що таке Past Simple, як і коли він вживається

Past Simple Tense потрібен, коли ти хочеш поговорити про минуле. Це найпростіший спосіб розповісти чи запитати про те, що вже відбулося. Які саме дії вимагають використання простого минулого часу?

  1. Дії, що сталися або не сталися в минулому (We didn’t go on vacation last summer – Минулого літа ми не поїхали у відпустку).

  2. Дії, які відбувалися одна за одною в минулому (I woke up, had breakfast, and went to school – Я прокинувся, поснідав і пішов до школи).

  3. Минулі дії, що більше не можуть повторитися (Do you remember winning a song contest when you were 15? – Пам'ятаєш, як ти виграв пісенний конкурс, коли тобі було 15?).

  4. Дії з минулого, що не стосуються теперішнього (My grandma played chess extremely well when she was young – Моя бабуся надзвичайно добре грала в шахи, коли була молодою).

Важливо пам'ятати, що Past Simple не вживається з діями, які відбуваються досі або відбувалися протягом певного періоду часу в минулому. Для таких випадків ми використовуємо інші часи.

Стверджувальні, заперечні та питальні речення в Past Simple

Аби побудувати стверджувальне речення в Past Simple, потрібно додати до дієслова закінчення -d чи -ed, якщо воно правильне, або використати другу форму дієслова, якщо воно неправильне. Детальніше про ці види дієслів поговоримо трохи згодом. 

Subject + Verb(-d/-ed) / Verb(2)

  • The firefighter rescued a cat from a burning building. – Пожежник врятував кота з палаючої будівлі.

  • I played tennis with my friends at the park yesterday. – Вчора я грав у теніс з друзями в парку.

  • Our dog dug a hole in the backyard and found a bone. – Наш пес вирив яму на задньому дворі та знайшов кістку.

Past Simple – правила, основні помилки та вправи для практики - 1

Відпрацювати правила побудови речень у Past Simple допоможуть інтерактивні вправи

 

Для заперечного речення в Past Simple нам потрібне допоміжне дієслово did і заперечна частка not, при цьому основне дієслово використовується у формі інфінітиву без to (тобто в початковій формі).

Subject + did not / didn’t + Verb

  • We didn’t have time to finish the project. – Ми не встигли закінчити проєкт.

  • I didn’t go to Tom's birthday party last night. – Я не пішов на день народження Тома вчора ввечері.

  • My mom had to go to work very early and didn’t cook breakfast this morning. – Мамі довелося піти на роботу дуже рано, і вона не приготувала сніданок сьогодні вранці.

 

Запитання в Past Simple теж формуються з використанням допоміжного дієслова did, яке виноситься на перше місце в реченні. 

Did + Subject + Verb?

  • Did you go to the store yesterday? – Ти ходив у магазин вчора?

  • Did everyone enjoy the meal you cooked? – Чи всім сподобалася страва, яку ви приготували?

  • Grandpa, did you like dancing when you were a teen? – Дідусю, ти любив танцювати, коли був підлітком?

Past Simple – правила, основні помилки та вправи для практики - 2

Правильні та неправильні дієслова

Повертаємось до regular and irregular verbs (правильних і неправильних дієслів). Як ми писали раніше, в Past Simple дієслово зазнає змін у стверджувальному реченні. Для правильних дієслів усе просто – потрібно додати закінчення -d або -ed. Таких дієслів в англійській мові більшість. Наприклад:

  • I watched a really funny movie last night. – Минулого вечора я подивилась дуже смішний фільм.

  • Our neighbors closed all windows in a house. – Наші сусіди зачинили всі вікна в будинку.

  • I tried to feed my dog this morning. – Я намагався нагодувати мого собаку сьогодні вранці.

Зверни увагу! 

  1. Закінчення -ed додається, коли слово закінчується на приголосний (watch – watched, talk – talked, open – opened). 

  2. Якщо дієслово в початковій формі закінчується на -e або -ee, то в Past Simple додається лише -d (close – closed, live – lived, agree – agreed). 

  3. Якщо ж інфінітив закінчується на -y, перед якою стоїть приголосний, то ця буква змінюється на i, до якої додається закінчення -еd (try – tried, study – studied, cry – cried). Якщо перед -y голосний звук, то ми просто додаємо -еd, нічого не змінюючи (stay – stayed, play – played, enjoy – enjoyed).

За такою схемою утворюються не всі дієслова. Є група неправильних дієслів, що мають унікальні форми минулого часу, які просто потрібно запам’ятати. Для Past Simple використовується друга форма.

В англійській мові чимало неправильних дієслів, та найчастіше в усному мовленні та на письмі використовуються слова з цієї таблиці. Їх не так багато й вивчити їх усі – цілком реально.

 

Verb

(I form)

Past Simple

(II form)

Past Participle

(III form)

Translation

awake

awoke

awoken

прокидатися

be

was / were

been

бути

bite

bit

bitten

кусати

break

broke

broken

ламати

choose

chose

chosen

обирати

drive

drove

driven

водити, кермувати

eat

ate

eaten

їсти

fall

fell

fallen

падати

give

gave

given

давати

have

had

had

мати

know

knew

known

знати

learn

learned / learnt

learned / learnt

вчитися

meet

met

met

зустрічати

pay

paid

paid

платити

put

put

put

класти

read

read

read

читати

speak

spoke

spoken

говорити

swim

swam

swum

плавати

take

took

taken

брати

understand

understood

understood

розуміти

wear

wore

worn

носити (одяг)

write

wrote

written

писати

 

Важливо практикувати використання цих форм у реченнях і звертати увагу на контекст, в якому вони вживаються, це допоможе запам'ятати правильний варіант. Тож давай потренуємося! Перепиши ці речення в Past Simple, використовуючи другу форму неправильних дієслів:

  • I eat pizza for dinner.
  • We meet with friends in a cafe.
  • I have an interesting board game.

Відповіді для самоперевірки шукай у кінці статті.

Помилки у використанні Past Simple

Незважаючи на те, що Past Simple – досить простий час, ми все одно можемо помилятися. Щоб залишити ці помилки в минулому, подивись на розповсюджені приклади та намагайся їх не повторювати.

  • Помилка № 1: неправильне вживання другої форми дієслова

Щоб уникнути цієї помилки, потрібно вивчити таблицю неправильних дієслів, а також практикувати використання закінчення -d/-ed з правильними дієсловами. 

Неправильно: They swimed in the pool yesterday.
Правильно: They swam in the pool yesterday.

Неправильно: He smileed to me.
Правильно: He smiled to me.

  • Помилка № 2: використання Past Simple із конструкцією Used To

Нагадаємо, що used to ми використовуємо для опису минулих звичок або ситуацій, які більше не відбуваються. Сама конструкція used to завжди вживається в Past Simple, а от дієслово після неї йде в першій формі. 

Неправильно: I used to ate cereal every morning for breakfast.
Правильно: I used to eat cereal every morning for breakfast.

 

Past Simple – правила, основні помилки та вправи для практики - 3

Усі помиляються під час навчання – це нормальне явище

 

  • Помилка № 3: вживання Past Simple замість інших часів

Коли не хочеться зайвий раз напружувати мозок, ми використовуємо simple tenses. Та це не завжди граматично правильно. Говорячи про минуле, ми також можемо вживати Present Perfect (щоб описати минулі дії, які мають зв'язок із теперішнім), Past Continuous (для опису дії, що відбувалася в певний момент часу в минулому) і так далі. 

Неправильно: I lost my keys yesterday, and I didn’t find them yet.
Правильно: I lost my keys yesterday, and I haven't found them yet.

Неправильно: She walked to the store when she saw her friend.
Правильно: She was walking to the store when she saw her friend.

Вправи для практики

Будь-яка граматична чи лексична тема запам'ятовується краще, коли нові знання застосовуються на практиці. Відпрацювання Past Simple – це не лише переклад речень. Поглянь, які вправи використовуються на курсах англійської, щоб розбиратися в темі було просто та цікаво.

  1. Настільні ігри чи онлайн-застосунки

Ігри на розвиток пам’яті адаптуються під тему Past Simple. Наприклад, неправильні дієслова можна вивчити за допомогою карток – фізичних або віртуальних, зроблених у застосунку Quizlet. З одного боку картки пишеться перша форма дієслова, з іншого – друга. Картки можна доповнювати малюнками або сортувати за кольорами для кращого запам'ятовування слів. 

  1. Story Retelling

Викладач розповідає учням коротеньку історію англійською мовою в Present Simple, а учні мають переказати її, використовуючи Past Simple. Наприклад, історія «David wakes up early every morning to go for a run. He usually listens to his favorite music and it makes him feel better» трансформується в «David woke up early in the morning to go for a run. He listened to his favorite music, and it made him feel better».

  1. Ланцюжок історій

Схожа на попередню вправа, лише тут історію складають самі учні. Всі по черзі говорять по одному реченню, продовжуючи думку попереднього спікера та використовуючи потрібний час. Зазвичай виходить щось дуже дивне, абсурдне та смішне. 

  1. YouTube

Короткі відео на YouTube стають у пригоді, коли ти пропускаєш заняття або хочеш освіжити знання з давно пройденої теми. Головне – дивитися саме професійні освітні відео, яких багато, наприклад, на каналі школи Green Country.

Загалом завдяки великій кількості онлайн-ресурсів ти можеш практикуватися у власному темпі та в різні способи. Це доступно, легко та зовсім не нагадує навчання. Тож обов’язково спробуй потренуватися додатково.

P.S. Перевір, як ти виконав(ла) завдання з неправильними дієсловами:

  • I ate pizza for dinner.
  • We met with friends in a cafe.
  • I had an interesting board game.

Дата публікації: 20 лютого 2023