У дошкільному віці відбувається становлення особистості дитини, вона намагається знайти та зрозуміти себе в цьому світі, починає комунікувати й навіть співпрацювати з дітьми, які її оточують. Спілкування стає одним із важливих чинників взаємодії вашої дитини з навколишнім світом. Ваше завдання як батьків – допомогти, дати найкраще, це стосується й навчання іноземної мови, яке стає все більш актуальним із кожним роком. Тож у цій статті ви ознайомитеся зі способами та методами, які допоможуть вашій дитині опанувати англійську для дошкільнят.

Зміст

1. Англійська для дошкільнят – із чого почати?

2. Види навчання англійської для дошкільнят

3. Англійська для дошкільнят – доступні активності

3.1. Навчальні мультики для дітей

3.2. Книги для читання іноземною мовою

3.3. Активні та веселі ігри англійською для дошкільнят

3.4. Мовні заходи та speaking clubs

4. Як мотивувати дитину?

Зацікавити малюка уроками іноземної, як і будь-яким іншим навчанням, не так просто. Щоб дитина була залучена до навчального процесу, він має бути веселим і максимально нагадувати гру. Тому багато шкіл і курсів англійської для дошкільнят включають у свої програми перегляд мультиків, розучування простих віршів і пісень, ігри та інші активні вправи. Батькам, які хочуть доповнити навчання на курсах або ж повністю замінити його уроками вдома, ми пропонуємо добірку корисних ресурсів для цікавого вивчення мови з маленькими дітьми.

Англійська для дошкільнят – із чого почати?

Поговоримо про те, що потрібно на перших етапах навчання вашому малюкові. Якщо ви вирішили практикувати іноземну мову вже з перших днів, то найкраще підійдуть пісні, колискові. Так, для вашої дитини, коли вона підросте, вже не буде шоком звучання іншомовних слів. До того ж у більш ранньому віці мозок дитини все записує на «плівку» підсвідомості, а потім їй легше зчитувати інформацію звідти. Така практика дуже весела й сподобається як вам, так і вашому малюкові, а якщо при співі ще й танцювати – отримаєте вдвічі більше задоволення та користь для здоров'я. 

 

Англійська для дошкільнят – інструкція батькам - 1

Співайте англійською з дошкільником і вчіть мову невимушено та з радістю
 

Короткі пісні часто включають до програми курсів англійської для дошкільнят. Вони легкі для запам'ятовування, орієнтовані на вивчення й тренування елементарної лексики та граматики. Як правило, кожна пісня присвячена певній темі: алфавіт, тварини, одяг, частини тіла тощо. Переваги навчальних пісень:

  • багаторазове повторення простих слів допомагає швидко поповнити словниковий запас повсякденною лексикою;

  • у дитини розвивається сприйняття іноземної мови на слух;

  • під час співу дитина повторює не тільки слова, але також інтонацію і акцент, так природним шляхом у неї формується правильна вимова.

А головна перевага навчальних пісень англійською – вони легкі та веселі. Прослуховування пісень і, власне, сам спів зовсім не нагадує шкільний урок, це заняття покращує настрій і робить процес навчання цікавішим. Розучуйте та співайте пісні разом із дитиною – їх можна вмикати дорогою до дитячого садка, під час обіду, прогулянки або перед сном.

У виборі пісні орієнтуйтеся на вік дошкільника і його рівень знання мови. На YouTube велика кількість каналів, які пропонують плейлісти з дитячими піснями на різні теми, наприклад:

  • Super Simple Songs;
  • English Singsing;
  • Rock 'N Learn;
  • LooLoo Kids;
  • Cocomelon;
  • BillionSurpriseToys.

Ще більше YouTube-каналів для дітей і пара бонусних каналів, які допоможуть вам самим поліпшити свої знання іноземної:

 

 

Якщо ж ви не знаєте іноземну, то зможете опанувати її основи разом із дитиною. Пропонуємо вам таку схему вивчення англійської з дошкільнятами за допомогою пісень:

  1. знайдіть пісню, яка вам подобається, та прослухайте її один раз;
  2. знайдіть слова до пісні, прочитайте їх вголос декілька разів;
  3. можете перекласти пісню, невідомі слова пошукати в словнику;
  4. тепер ви готові до співів – вмикайте пісню та підспівуйте, дивлячись на текст.

Види навчання англійської для дошкільнят

Якщо вашій дитині вже 2-3 роки і ви задумалися про англійську для дошкільнят, то вам потрібно визначитися, де та як вона буде практикуватися, а саме:

  • домашнє навчання;
  • заняття на спеціальних курсах англійської для дошкільнят, які у свою чергу поділяються на онлайн-курси та офлайн-уроки.

А зараз давайте порівняємо особливості домашнього та професійного навчання. 

 

Домашнє навчання

Навчання в школі англійської

Дитина вчиться з рідними людьми, перебуває у знайомій обстановці, отримує менше стресу

Дитина вчиться з однолітками, швидше проходить процес соціалізації 

Батькам потрібен час, щоб підготувати завдання та ігри для навчання

У школі іноземної вже є готова програма, розроблена викладачами й методистами, батькам лише потрібно подбати про виконання домашніх завдань (якщо вони будуть)

Якщо ви не дуже добре володієте англійською мовою, то дитина теж може робити помилки, які потім потрібно буде виправляти

Англійську для дошкільнят на курсах викладають фахівці з досвідом і відповідною освітою

Оскільки дитина навчається вдома, батькам не потрібно витрачати час на дорогу

Щоб заощадити час на дорогу, ви можете обрати дистанційні заняття з англійської для дошкільнят, проте маєте проходити їх разом із дитиною від початку до кінця

Дитина може вередувати під час домашнього навчання, потрібно підбирати різнопланові завдання та активності

У школі присутня здорова атмосфера суперництва, деякі діти краще вчаться, коли відчувають конкуренцію

 

З цієї таблиці видно, що плюси і мінуси є як у домашнього, так і у професійного навчання. Але разом вони доповнюють одне одного. Тож найбільш ефективний спосіб – поєднувати навчання англійської для дошкільнят на курсах із домашніми заняттями. 

Англійська для дошкільнят – доступні активності

Під час основного чи додаткового навчання англійської дітей дошкільного віку вдома варто враховувати психологічні особливості малюків і підходити до занять, як до гри. Також важливо пам'ятати, що процес навчання має подобатися вашій дитині. Якщо ми, дорослі, ще можемо пересилити себе та заради певної мети зробити те, що нам не подобається, то дитина поки так не вміє. А якщо ви будете примушувати її займатися тим, що їй не до вподоби, то існує велика ймовірність нашкодити їй і взагалі відбити бажання вивчати іноземну мову на все життя.

Тож якщо ви вирішили самостійно проводити уроки англійської з дошкільням, намагайтеся вигадати або знайти цікаві ігри, підібрати інтерактивні завдання, в які дитина буде максимально залучена. Нижче ми наводимо приклади таких активностей.

Навчальні мультики для дітей

Перегляд мультиків англійською для дошкільнят – більш дієвий метод вивчення іноземної мови, ніж ви думаєте. Навчальні мультфільми для маленьких дітей мають цікавий сюжет, просту лексику, повільний темп, щоб дитині було легко засвоювати нову інформацію. 

Переваги освітніх мультиків англійською для дошкільнят:

  • короткі діалоги з простою лексикою ознайомлять дитину з базовою іноземною мовою: популярними словами та фразами для щоденного використання;

  • багаторазове повторення одних і тих же слів і фраз протягом різних епізодів допомагає дошкільнику запам'ятати універсальні конструкції та закріпити вивчений матеріал;

  • коротка тривалість відео не дає дитині втратити інтерес до мультика та відволікатися під час перегляду;

  • дитина одночасно запам'ятовує лексику на слух і сприймає нову інформацію візуально, практикуючи в такий спосіб найпростіше читання;

  • як правило, мультики англійською для дошкільнят супроводжуються простими піснями, які легко запам'ятовуються, допомагають вивчати нові слова та фрази.

Англійська для дошкільнят – інструкція батькам - 2

Візьміть собі за звичку підбирати для дитини не просто цікаві, але й корисні мультфільми
 

Мультфільми та навчальні відео англійською для дошкільнят доступні на різних стрімінгових платформах і YouTube. Підбирайте мультик з урахуванням віку, рівня знання мови й інтересів дитини. Приклади освітніх мультсеріалів від нульового рівня знання іноземною:

  • Gogo Loves English; 
  • Muzzy in Gondoland; 
  • Martha Speaks;
  • Sam and Lucky;
  • Tom and Keri;
  • Super why;
  • Peter Rabbit;
  • Dora the Explorer.

За допомогою таких мультиків дитина зможе вивчити алфавіт, цифри, назви кольорів, навколишніх предметів і багато іншого. У більшості відео є можливість увімкнути англійські субтитри. У міру просування в навчанні та підвищення рівня знання мови переходьте до перегляду повнометражних мультфільмів із субтитрами. Це можуть бути анімаційні фільми від різних відеоплатформ і телеканалів, стрічки від Disney, Pixar, DreamWorks Pictures і інших студій. 

Книги для читання іноземною мовою

Читання мовою оригіналу допомагає цікаво та непомітно вчити англійську для дошкільнят. Книги – не тільки джерело нових слів, а й інструмент, який допомагає розширити світогляд. Щоб із першої ж сторінки не нагнати на дитину сон, необхідно правильно підбирати літературу. Обирайте як прості навчальні книжки на зразок абетки, так і улюблені казки дитини, які ви вже читали раніше, але тепер іноземною мовою. Короткі дитячі оповідання, казки та комікси, як правило, написані найпростішими словами та мають велику кількість ілюстрацій, що дозволяє дитині зрозуміти сюжет.

Для перших кроків у вивченні англійської для дошкільнят підійдуть базові навчальні книги з алфавітом і тематичною лексикою, наприклад:

  • My ABC book (А-ба-ба-га-ла-ма-га);
  • My First Book of the Colors (Agnese Baruzzi, Chiara Piroddi);
  • Book of Many Things (Eric Carle);
  • My First Word Book about Nature (Holly Bathie, Marta Cabrol);
  • Early Learning: 123 (Ladybird Minis).

Книги для найменших легко знайти в інтернеті та книжкових магазинах: вони можуть бути повністю англійською або з перекладом українською. Вивчайте мову разом із дитиною, допомагайте їй із перекладом, повторюйте та практикуйте використання слів.

Для дошкільнят, які вже певний час вивчають англійську, також не важко підібрати казку або розповідь мовою оригіналу:

  • серія книг про Peppa Pig;
  • Little Owl's Bedtime (Debi Gliori);
  • Green Eggs and Ham (Dr.Seuss);
  • The Very Hungry Caterpillar (Eric Carle);
  • Alice In Wonderland (Lewis Carroll);
  • серія книг Peter Rabbit (Beatrix Potter).

Англомовні казки можуть бути адаптованими під певний рівень, а також із перекладом після оригінального тексту. В адаптованих версіях часто додають пояснення складних фраз, міні-словники.

Активні та веселі ігри англійською для дошкільнят

Вивчення іноземної мови в ігровій формі не просто робить процес більш різноманітним – це найефективніший метод (і не лише для малят, до речі). Ігри в класі та вдома можуть бути рухливими, інтелектуальними, настільними, освітніми, на увагу й пам'ять. З їх допомогою дитина зможе вивчити нову та потренувати вивчену раніше лексику, навчитися правильної вимови й розвинути сприйняття іноземної на слух. Карткові навчальні ігри англійською для дошкільнят, які вже мають певну базу знань:

  • Show me – розкладіть перед дитиною картки, скажіть певне слово або цифру, після чого вона має обрати потрібну картку;

  • Yes-No game – покажіть дитині картку зі словом, при цьому скажіть, що ви бачите на ній (ваші слова не обов'язково мають відповідати дійсності), а дитина повинна сказати, правильно чи неправильно ви переклали слово;

  • What's missing – розкладіть картки з 4-5 словами, проговоріть їх з дитиною, після чого попросіть її заплющити очі й приберіть одну картку; потім попросіть дитину визначити, якої картки не вистачає;

  • Superfluous word – запропонуйте дитині низку тематичних карток і попросіть прибрати зайву. 

Англійська для дошкільнят – інструкція батькам - 3

Вивчайте та закріплюйте англійську для дошкільнят за допомогою настільних і рухливих ігор
 

Якщо ваш малюк любить більш рухливі активності, пропонуємо зіграти всією сім'єю в будь-яку гру з нашої добірки:

  • Simon says – після цієї фрази англійською ви загадуєте дію, наприклад, touch your nose / clap your hands; 

  • Crocodile – знайома всім гра, в якій необхідно показати за допомогою жестів своїй команді загадане суперниками слово, не називаючи його, а команда відгадує слово англійською;

  • Freeze – після цієї фрази гравці повинні завмерти в якійсь позі, а ведучий розгадати, кого вони зображують; 

  • Colours – ведучий просить гравців доторкнутися до предмета певного кольору.

Грати й вдосконалювати англійську для дошкільнят можна також онлайн. Складайте картки на запам'ятовування слів, шукайте ігри на швидкість і увагу, завдання на повторення граматичних правил. Використовуйте різні онлайн-платформи та додатки. Наприклад, Quizlet, де можна покращити свої знання через картки, вправи на правопис, тести й інші інтерактивні завдання.

Мовні заходи та speaking clubs

Багато центрів і шкіл англійської для дошкільнят організовують для своїх учнів розмовні клуби та тематичні заходи, на яких відвідувачі знайомляться з носіями мови, покращують свою іноземну, грають і весело проводять час. Такі спікінг клуби можна знайти і для всіх охочих, а не лише вихованців певної мовної школи. Крім того, ваші діти можуть брати участь у різних тематичних онлайн- і офлайн-івентах:

  • кулінарні, творчі та інші майстер-класи – можливість поповнити словниковий запас, отримати новий досвід і цікаво провести час у компанії однолітків;

  • освітні та настільні ігри – допомагають поповнити лексичний запас простими словами, побороти мовний бар'єр, розвивають логіку та креативне мислення;

  • «вечірки» – веселе дозвілля та покращення англійської для дошкільнят два в одному. Діти весело та з користю для іноземної можуть відсвяткувати Різдво, Новий рік, Halloween і інші свята, показати себе під час конкурсів та ігор. 

Як мотивувати дитину?

На заняттях з англійської для дітей дошкільного віку найбільшою мотивацією, звісно, є їхня зацікавленість і веселощі. Поки ваш малюк не усвідомлює, що англійська мова – це мова, якою говорить більша половина світу, що люди, які добре володіють іноземною, більш конкурентоспроможні, у них високооплачувана робота та маса можливостей не лише в роботі, а загалом у житті. Це розуміємо ми – батьки. 

Вам варто пам’ятати: якщо дитині щось подобається, вона захоче робити це знову і знову. Отже, потрібно постаратися, щоб заняття з англійської подобалися дошкільнику. Як це зробити?

  1. Особисті інтереси – обираючи тему занять чи види активностей, прив’язуйте їх до вподобань малечі.

  2. Нагороди та заохочення – на кожному занятті підтримуйте дитину словами, а після серії уроків або успішно виконаного завдання можете винагороджувати її приємною дрібничкою.

  3. Взаємодія з однолітками – навіть якщо ваш дошкільник вчиться вдома, нехай він час від часу бере участь у мовних івентах разом з іншими дітьми.

  4. Зв'язок навчання з реальним життям – наочно поясніть дитині, як вона може використовувати англійську в житті вже зараз (наприклад, певна лексика знадобиться, щоб зрозуміти улюблений мультик).

Англійська для дошкільнят – справа непроста, тож підбадьорюйте й заохочуйте свою дитину вчитися. Іноземна мова обовязкоово стане їй у пригоді!

Дата публікації: 23 травня 2023