Чому варто записати дітей на літні курси англійської мови або відправити
у дитячий табір з вивченням англійської мови
 
Скільки це може тривати? Школярі бідкаються, а вчителі розводять руками. Ще один рік навчання позаду, але навіть американських відеоблогерів вони досі дивляться з субтитрами. Правда, їх це не бентежить, вони радіють: «Нарешті! Далі три місяці без уроків, підручників, домашніх завдань! Не потрібно вчити математику, історію, англійську на канікулах…». Однак ми точно знаємо, що англійська мова для дітей влітку може бути неймовірно цікавою. Маємо кілька ідей, як зробити так, щоб її у цьому переліку не було.
До речі, вам самим знайоме це відчуття всемогутності, котре дає англійська? Чи пам’ятаєте ви, як почувалися, коли зрозуміли прочитаний або почутий англомовний текст, збагнули сенс пісні, котру до того багато років наспівували навмання або вперше поговорили з іноземцем? Навіть якщо це було ледь вловиме коротке відчуття, ви знаєте, навіщо вашим дітям знати іноземну мову.
І хоча діти не хочуть вивчати англійську на канікулах, але популярність, свобода і перспектива витрачати менше часу на виконання домашніх завдань і більше на розваги впродовж року здаються досить переконливими аргументами, щоб спробувати.
Ми впевнені, що літній табір з англійською мовою легко переконає їх у тому, що навчання – це легкий і приємний процес. Бо літні курси англійської для дітей або дитячий табір з вивченням англійської мови від повсякденних шкільних занять відрізняє майже все. У нас уже є стаття про переваги, якими може похвалитися денний табір з носіями. Зараз ми розглянемо цілу низку причин, чому дітям слід продовжувати вивчення англійської мови влітку. 
 
1. Якщо не вчити англійську на канікулах – діти її забудуть 
Якщо не вчити англійську на канікулах – діти її забудуть
Літні курси англійської – приємне з корисним
 
Так працює наш мозок – він стирає інформацію, котра довго не використовується. Можна забути навіть рідну мову, а іноземну – тим паче! На щастя, для підтримки свого рівня не треба перечитувати підручник і робити вправи. Але потрібно якомога регулярніше користуватися англійською мовою на канікулах: слухати її, спілкуватися нею, бачити її у текстах. 
Лінгвістичний табір для дітей допоможе поглянути на вивчення мови під іншим кутом. І вам, і вашим дітям. Якщо оберете гарну програму, то вони зануряться в історію з новими героями і перестануть помічати, що персонажі розмовляють англійською. Крім того, на літніх курсах англійської мови діти вивчатимуть слова, котрі справді використовуються у повсякденному мовленні. Вони навчаться користуватися фразами, котрі описуватимуть їхній день від пробудження до вкладання спати. 
Старшим дітям запропонуйте мовний табір для підлітків. Там вони відкриють для себе динамічні тексти і відеоблоги, подкасти, настільні ігри, квести, розмовні заняття з носіями. Крім того, вони зможуть знайти однодумців, якщо не пощастило зустрітися з ними у власній школі. Можливо, на літніх курсах англійської їхні почуття розумітимуть і поділятимуть. Підліткове життя таке складне, ніколи не знаєш, де можеш знайти полегшення. Бо звісно, можна залишатися вдома і дивитися серіали або читати англійською. Але мусимо попередити – для самостійних занять потрібна додаткова мотивація і гарна компанія, які на літніх курсах англійської знайти значно легше.
 
2. Якщо піти на літні курси англійської, то можна наздогнати й перегнати однокласників
Якщо піти на літні курси англійської, то можна наздогнати й перегнати однокласників
На літніх курсах англійської вивчають не тільки мову
 
Вивчення англійської на канікулах – саме задоволення. Жодних оцінок, а отже ніякого стресу. Навіть якщо ваші діти не прагнуть бути найкращими в класі, вони менше за все хочуть бути останніми. Вдалий початок запустить принцип снігової лавини. Спершу на літніх курсах англійської мови діти “підтягнуть” свої знання і сформують середовище однодумців. Це будуть однолітки, котрі знайшли для себе аргументи на користь вивчення англійської на канікулах.
Потім у вересні ваші діти вразять вчителів та однокласників і захочуть більшого. А це саме те, до чого ми з вами прагнули. Спочатку англійська на канікулах, а далі вашу дитину чекатимуть гранти, міжнародні програми стажування і якісна освіта у найкращих навчальних закладах України і світу.
 
3. Інші уроки не відволікають дитину від англійської на канікулах 
Інші уроки не відволікають дитину від англійської на канікулах
На літніх курсах англійської «технарям» теж буде цікаво
 
Коли приходить літо і ми озираємося назад, то не уявляємо, як наші діти витримали цей навчальний рік з купою шкільних занять. На канікулах дитина нарешті не завантажена гуртками, конкурсами і змаганнями, тому легше вивчати будь-що. Головне, щоб подача інформації була не шкільна – бо які це в такому разі канікули! Навчання на літніх курсах англійської мови має відбуватися з ефектом повного занурення у захопливі заняття. 
Чудовим варіантом буде записати дитину на англійський мовний табір: дитячий або підлітковий. Тоді на неї чекає програма, у якій збалансовано всі необхідні навички: читання, слухання, говоріння і письмо. Вам потрібно лише врахувати інтереси дитини і обрати виїзний або денний міський табір. Особливістю денного мовного табору є те, що ви забиратимете дитину додому після обіду або ввечері. 
Або запропонуйте дитині літні курси англійської із заняттями, котрі відбуваються кілька разів на тиждень. Так вона краще засвоїть мову, ніж на уроках під час навчального року. Адже її увага не муситиме постійно переключатися на інші предмети, а буде сконцентрована на вивченні англійської на канікулах. У такому разі навчання буде не таким напруженим, а отже більш ефективним. 
До речі, вивчати англійську мову на канікулах можна не тільки влітку. До ваших послуг осінні, зимові та весняні програми. Як правило, впродовж року вони присвячені різним темам, тож вашій дитині нудно не буде. 
 
4. Влітку можна поїхати за кордон і зануритися в мовне середовище 
Влітку можна поїхати за кордон і зануритися в мовне середовище
Літні курси англійської – це нові друзі, емоції та враження
 
Вивчати англійську мову на канікулах найлегше тоді, коли вона оточує вас постійно. Ідеальні умови для такого повного занурення – це поїздки до англомовних країн. Це може бути мандрівка з родиною – у такому разі діти добре проведуть час і матимуть багато розваг. Однак маємо застерегти: ймовірно, вони чутимуть, як розмовляють люди навколо, але прогрес у рівні їхніх знань буде залежати від тривалості подорожі й того, як багато часу вони будуть перебувати у мовному середовищі. 
Існує також чудова альтернатива – виїзний англійський мовний табір. Там для дітей організують зустрічі з місцевими школярами, екскурсії та пригоди. Якщо англійський табір на канікулах відбуватиметься під час традиційних свят, то діти до того ж більше дізнаються і про українські традиції, щоб познайомити з ними іноземців. Тоді це буде водночас відпочинок, подорож і навчання.
Ще один варіант – запропонуйте дітям відвідати розмовні заняття з носіями мови на літніх курсах англійської. Так навчатися комфортніше, адже не доводиться настільки кардинально змінювати середовище.
 
5. Можна попрактикувати розмовну англійську з носієм мови
Можна попрактикувати розмовну англійську з носієм мови
Літні курси англійської корисні в будь-якому віці
 
Канікули з вивченням англійської мови стануть незабутніми, якщо діти познайомляться і попрацюють з носіями мови. У багатьох школах подібні програми діють на постійній основі. І звісно ж якісний дитячий лінгвістичний табір неможливий без занять з англомовними викладачами. 
Неабияк тішить те, що зазвичай носії мови, котрі проводять розмовні заняття на літніх курсах англійської мови – це молоді люди. Тож вони орієнтуються в актуальних для підлітків питаннях і трендах. З ними круто проводити час і в процесі вивчення англійської влітку вони познайомлять ваших дітей зі сленгом і автентичною американською чи британською культурою.
Ще один плюс – іноземці не дуже добре знають українську мову. Тому діти мають реальний шанс нарешті заговорити без комплексів. Адже вони переконаються, що англомовній людині теж складно вивчити нашу мову. Діти почуватимуться експертами і це їх тішитиме. Ба більше, щоб донести свою думку до іноземця, вони змушені будуть використовувати англійську. Запевняємо, що табір для дітей з вивченням англійської мови, на якому є справжній британець або американець і вільна атмосфера здатен перевернути уявлення вашої дитини про світ і зробити його більш дружнім та комфортним. 
Впродовж навчального року іноземці, котрі зазвичай навчаються в Україні, не мають багато вільного часу. Та і шкільні канікули рідко збігаються в часі з університетськими. Зате носії мови із задоволенням беруть участь у літніх лінгвістичних таборах. Тож не втрачайте можливостей, запропонуйте своїм дітям попрактикувати англійську на канікулах і насолоджуйтеся видимим прогресом у їхніх розмовних навичках.
 
6. Можна знайти нових друзів на літніх курсах англійської мови
Можна знайти нових друзів на літніх курсах англійської мови
Селфі з літніх курсів англійської – максимум лайків
 
Здається, діти щоліта почуваються так само, як ми – кожного разу, коли плануємо, що почнемо щось нове з понеділка. Вони сповнені очікувань і сподівань на цікаві пригоди. І добре було б, якби заряду від канікул їм вистачило для того, щоб натхненно провести наступний навчальний рік. Однак саме тоді, коли діти не мають щоденних занять і потребують спілкування, більшість знайомих і однокласників роз’їжджаються хто куди. 
Можливо ваша дитина чудово почувається, коли гостює у бабусі з дідусем усе літо або проводить час наодинці з книгами чи планшетом. Однак більшість дітей прагнуть спілкування з однолітками. Тому навіть вивчення англійської мови для дітей влітку мусить супроводжуватися пригодами та новими знайомствами. Літні курси англійської мови й англомовні табори стануть місцем, де діти знайдуть собі нових друзів і розширять коло емоційних зв’язків.  
На таборі під час щоденних творчих занять діти неодмінно здружаться і познайомляться між собою. Це може статися, коли вони готуватимуться до танцювальної вечірки або конкурсу талантів, спільної мандрівки, спортивної чи інтелектуальної гри, коли намагатимуться вибратися з квест-кімнати або разом жартуватимуть під час поїдання піци. 
Навіть позитивні та привабливі риси своїх однокласників діти зможуть краще побачити тоді, коли опиняться у незвичних обставинах. Їм просто потрібно дати шанс поспілкуватися між собою у менш формальних умовах, не після уроків. Коли вони будуть поруч 24 години на добу, сім днів на тиждень, далеко від домашніх клопотів і шкільних буднів, то дізнаються одне про одного більше.
До речі, англійську на канікулах можна і не вчити цілеспрямовано. Якщо вона буде необхідною для досягнення важливої мети, наприклад, для виграшу у змаганні, то діти її засвоять, навіть не докладаючи особливих зусиль.
 
7. Можливість познайомитися з новими вчителями 
Можливість познайомитися з новими вчителями
Влітку курси англійської проходять не тільки на природі
 
Вивчення англійської мови влітку – це шанс “почати нове життя”. Адже у школі про вашу дитину уже мають певне уявлення, а на курсах з англійської мови чи на англомовному таборі – ще ні. Деякі діти проявляють свій потенціал саме в незнайомих умовах. Знаючи про це, ми просто мусимо дати їм шанс. 
Крім того, літній табір з вивченням англійської мови зазвичай має свої традиції та щоденні ритуали. У школі не приділяють достатньо часу обговоренню зворотного зв’язку від учнів, не діляться з учителем враженнями від уроку, не роблять одне одному компліментів. На деяких таборах підбивання підсумків відбувається щодня. І похвала, яку отримає ваша дитина під час вивчення англійської мови на канікулах, може стати відправною точкою для її нових досягнень. Адже постійний моніторинг власного прогресу мотивує і позитивно впливає на результати. Тож на англійському мовному таборі дитині може настільки сподобатися навчатися, що вам більше не доведеться її переконувати. 
Якщо для шкільних вчителів обов’язковою є педагогічна освіта, бо це державна структура, то виховників на табори і викладачів на літні курси англійської мови підбирають за іншим принципом. Тож у такій позашкільній сфері опиняються ентузіасти з непереборним бажанням викладати. Інакше навіщо б вони витрачали на цю роботу літній час? 
Оскільки школи англійської мови вільніші у виборі викладачів, то часом (залежно від політики компанії) серед них є фахівці з різних галузей знань: математики, економісти, хіміки, фізики, політологи, митці, актори. Вони відрізняються від шкільних вчителів своїм свіжим поглядом на англійську і подають її інакше. А це, як і будь-які новинки, викликає у дітей інтерес.
 
8. Разом з англійською мовою на канікулах діти розвинуть різні вміння
Разом з англійською мовою на канікулах діти розвинуть різні вміння
Літні курси англійської – качаємо скіли
 
Ушкільній програмі більшість тем для вивчення давно і надовго визначені, а курси англійської мови влітку є про все на світі. Діти згодні вчитися, коли предмет їх цікавить, а сама по собі мова для більшості людей не цікава. Зате вона є чудовим інструментом для того, щоб дізнаватися щось нове і поглиблювати свої навички. Якісних англомовних матеріалів про технологічні винаходи на зразок 3D-ручки, crash-курсів, оглядів іграшок і відеоблогів набагато більше, ніж україномовних чи російськомовних. Це цілий світ і добре було би, щоб він був для ваших дітей близьким і доступним. 
Вікно можливостей відкриють для них англомовні курси для дітей влітку. Куховарення, ІТ, спорт або мистецтво – це далеко не вичерпний перелік можливих тем дитячих лінгвістичних таборів і занять. Якщо ми знаємо про існування Pinterest, то чому б не познайомити з ним дітей? А скільки нових страв вони зможуть приготувати, коли не боятимуться знаходити в YouTube англомовні відео з рецептами? Програмувати роботів, створювати власні ігри, ставити спектакль або ляльковий театр – усього цього можна навчитися.
У процесі вивчення англійської на канікулах діти спробують себе у проектних видах роботи, а також виявлять і реалізують свої сильні сторони: лідерські навички, творчість і креативність, вміння керувати часом, малювати чи вигадувати. А хто знає, може, завдяки цьому дитина зрозуміє, чим хоче займатися у житті або започаткує свій перший бізнес ще у школі. Ми настільки просто можемо розширити їхні горизонти, що, власне, чому б не спробувати.
Крім того, літні курси англійської мови чи англомовні табори для дітей батьки обирають відповідно до зацікавлень дитини. Тому діти, котрі є “спеціалістами у вузьких галузях” можуть виразити себе саме на таких програмах. Під час шкільних уроків і навіть на курсах, які вони відвідують упродовж року, найважливішим є результат. І навпаки англійська мова для дітей влітку слугує лише тлом, на якому відбуваються інші події, а це дає дивовижні результати.
 
9. Діти розвиватимуться і розважатимуться, поки ви працюєте
Діти розвиватимуться і розважатимуться, поки ви працюєте
Деякі курси англійської влітку запам’ятаються на все життя
 
У жодну іншу пору року немає стільки заходів для дітей, як влітку. Але дивитися в інтернеті підбірки на зразок “Куди піти з дитиною...” часом прикро. Адже батьки, якщо вони працюють, просто не встигнуть відвідати стільки подій у будні. У цьому випадку табір з вивченням англійської мови стане їм у пригоді. Англійська мова для школярів влітку не є і не може бути основним заняттям. Тому у першій половині дня, коли ще є сили і натхнення вчитися, відбуватимуться заняття. А другу половину дня у програмі табору буде присвячено екскурсіям, майстер-класам, спілкуванню та іграм. Така англійська на канікулах вашій дитині точно сподобається.
Школи англійської мови під час денних таборів щодня мають змогу відвезти групу дітей із викладачами на одну із цікавих подій, котрі відбуваються в часі вашої роботи. Уявляєте, п’ять пригод за тиждень! Як результат – дитина навчається, розважається, а ввечері ділиться з вами своїми враженнями і втомлена, але задоволена чемно лягає спати. Хоча б заради цього варто обрати літні курси англійської або дитячий літній табір з вивченням англійської мови і спостерігати, як ваша дитина досягає результатів у навчанні із задоволенням.
 
10. Ви зможете вибрати, з ким вивчати англійську на канікулах
Ви зможете вибрати, з ким вивчати англійську на канікулах
Англійська на канікулах – це круто!
 
Організувати англійські канікули для дітей пропонують майже всі відомі школи і навіть деякі курси. В інтернеті легко знайти необхідну інформацію включно з рейтингами шкіл. До речі, якщо ваші діти уже відчули смак англомовних розваг, то крім літніх курсів англійської мови вам також стануть в пригоді мовний табір на осінні канікули та зимовий мовний табір. Різноманітність тем і форм занять піде дітям на користь і ми переконані, що такі канікули приємно буде згадувати і щороку повторювати у нових умовах і з новими людьми.
 
Якщо ви зацікавилися темою дитячих англомовних таборів і вивченням англійської на канікулах, значить, ви б хотіли, щоб дітям подобалося вчитися і вони досягали гарних результатів. Ви знаєте, як важливо, щоб при вигляді тексту, написаного латинкою, діти відчували азарт, а не страх чи невпевненість. Ви розумієте, що найкраще вивчити мову поки ти ще юний, щоб не упустити пропозицію навчання, стажування чи роботи. Ви хочете, щоб у ваших дітей було таке майбутнє, на яке вони заслуговують і вони не були чимось обмежені чи обділені. Того ж хочуть і викладачі шкіл, котрі щороку проводять курси англійської влітку і допомагають школярам вивчати англійську під час канікул. 
Тож ми радимо вам якнайшвидше подарувати дітям відчуття свободи і всесильності. Обирайте для них сімейні поїздки за кордон або заняття у своєму місті. Нехай вони вивчають англійську на канікулах з носіями мови або натхненними викладачами. Нехай знаходять нових друзів і випробовують її разом на слух, на смак, на відчуття ритму. Ми щиро  бажаємо, щоб на літніх курсах англійської мови вони відкрили у собі нові таланти, розвинули свої вміння і добре розважилися. У них ще стільки цікавого попереду, аж ми їм трішки заздримо.
 
 
10 причин вивчати англійську мову на канікулах
 Анна Кобзар, викладач Грін Кантрі
Дата публікації: 3 березня 2020