Чи полюбляє ваша дитина серіали? Чи могли ви уявити, що перегляд серіалів може принести користь? Сьогодні підлітки проводять багато часу переглядаючи новий сітком. Батьків це дратує і вони намагаються силоміць відтягти дитину від екрану. Ми пропонуємо використати цю "шкідливу звичку" на свою користь.
 
Тож як дивитися фільми та серіали, щоб вивчити іноземну мову? 
Із чого почати? 
1. Визначте рівень знань дитини (beginner, intermediate, advanced).
2. Визначте, що саме ви тренуватимете: словниковий запас, вимову, сприймання на слух чи усе перелічене.
3. Створіть розклад. Коли перегляд стане системою, ви зможете контролювати кількість епізодів та годин перед монітором.
8 tips: як вчити англійську за серіалами
 
Пропонуємо вам основних 8 tips (порад), щоб зробити перегляд корисним для англійської вашої дитини:
1. Якщо ви початківець – дивіться серіали з англійськими субтитрами. Дивитись із субтитрами рідною мовою зовсім не так ефективно.
2. Оберіть серіал, який буде цікаво дивитись. Рекомендуємо переглянути улюблені фільми без субтитрів, якщо ви знаєте, про що йде мова.
3. Заведіть словник. Записуйте туди невідомі слова та вирази.
4. Користуйтесь перекладними словниками під час перегляду.
5. Натискайте на паузу кожного разу, коли вам щось незрозуміло.
6. Дивитись серіали завжди краще в компанії. Після перегляду дискутуйте англійською.
7. Не відволікайтесь на соцмережі та інтернет.
8. Звертайте увагу на вимову, важкі phrases та words повторюйте разом з героями.
 
Ще більше порад можете переглянути тут.
 
 
А тепер пропонуємо вам перелік серіалів та сіткомів для вивчення англійської мови які будуть цікаві тінейджерам (за рівнями:)
 
Beginner
1) «Малкольм у центрі уваги» — Malkolm in the Middle (2000-2006), 7 сезонів, 151 серія
8 tips: як вчити англійську за серіалами, 2
Ласкаво просимо в сім'ю, де завжди весело! Матуся-монстр, татко-лопух і четверо дітей - шалапутів! І ця вибухонебезпечна суміш мешкає лише під одним дахом! Під яким безперервно твориться щось неможливе. І бійки, і забави, і істеричний сміх, хімічні експерименти, шалені гонитви матусі на авто, дивні танці на сідницях, і море хитрих каверзних ситуацій від малолітніх дияволят. Саме в такій сім'ї живе Малкольм. Саме він розповість вам: що таке дуже весела родина? Плюси серіалу доповнюють смішні та прості діалоги і зрозуміла лексика.
 
2) «Гревіті Фолз» — Gravity Falls (2012-2016), 2 сезони, 40 серій.
8 tips: як вчити англійську за серіалами, 3
Історія розповідає про пригоди близнюків, брата і сестри Діппера і Мейбл Пайнс, чиї плани рухнуть, коли батьки відправяють їх до далекого члена сім'ї в тихе містечко Гравіті Фолз. Але чи просте це місто, родич і мешканці, і які таємниці очікують першовідкривачів? Детективно-містичний сюжет, захоплива і дружня атмосфера та прекрасна анімація сприятимуть вивченню англійської.
 
3) «Друзі» — Friends (1994-2004), 10 сезонів, 236 серій
8 tips: як вчити англійську за серіалами, 4
Хто ще не знає про цей серіал? Основні герої - шестеро друзів - Рейчел, Моніка, Фібі, Джоуї, Чендлер і Росс. Три дівчини і три хлопці, які дружать, живуть по сусідству, разом вбивають час і протистоять жорстокій реальності, діляться власними секретами і час від часу дуже сильно закохуються. Пропонуємо до перегляду, якщо до вподоби гумор, який уже став класикою. Серіал наповнений розмовною лексикою.
 
Intermediate 
1) «Сімпсони» — The Simpsons (1989 – до сьогодні), 30 сезонів, 618 серій
8 tips: як вчити англійську за серіалами, 5
Шоу, яке створив Метт Грюнінг, — жива легенда. Ви можете почати перегляд із будь-якої серії будь-якого сезону, і все одно буде цікаво, захопливо і смішно. Саркастичне змалювання актуальних подій, мільйони посилань на класику та популярну культуру точно збагатять ваш словник англійської.
 
2) «Загадкові речі» - Stranger Things (2016)
8 tips: як вчити англійську за серіалами, 6
Нещодавно невелике містечко Хоукінс сколихнула страшна новина - безслідно зник дванадцятирічний Уїлл Байєрс, мати якого тепер не знаходить собі місця. До пошуку підлітка підключилися не тільки правоохоронні органи, а й друзі зниклого хлопчика. Вони проводять власне розслідування, в ході якого натикаються в лісі на незвичайну дівчинку з неймовірними здібностями. Одинадцять, так її називають хлопці через татуювання на руці, щось знає про зникнення Уїлла, і все це якось пов'язано з діяльністю таємної організації. Ця організація проводить дослідження ...Цікавий для підлітків сюжет сприяє вивченню англійської мови.
 
Upper-intermediate 
1) «Рівердейл»  - Riverdale - 2017
8 tips: як вчити англійську за серіалами, 7
Вважається, що жити в маленьких містах нудно, зате безпечно, але жителі славного американського Рівердейл з цим би посперечалися. У цьому містечку всі один з одним знайомі і протягом вже багатьох років кожна з сімей зберігає свої "скелети у шафах". На перший погляд дійсно здається, що в Рівердейлі нічого не відбувається, але тут, як і скрізь, часто розгортаються драми, пристрасні любовні історії і кровна ворожнеча. Своєрідний спокій жителів Рівердейл порушився тоді, коли без вести зник Джейсон Блоссом, спадкоємець великої компанії з виробництва кленового сиропу. Вважалося, що він потонув, але через деякий час тіло хлопця таки було знайдено з кулею в лобі. Хто і навіщо вбив Джейсона? Чи причетна до цього його сестра-близнючка? Або, може бути, це зробив ватажок місцевого злочинного угруповання? Так чи інакше, а смерть цього рудого хлопця запустила незворотний процес. Тепер кожен житель Рівердейл повинен дуже постаратися, щоб не видати своїх секретів і не випустити скелетів з укриттів. Непричетних і невинних людей в цьому місті не залишилося. Кожен так чи інакше встиг забруднитися і тепер настав час скинути брехливі маски. Але при чому тут Арчі, Бетті, Вероніка, Шеріл і Джагхед? Адже вони звичайні підлітки, на думці у яких повинні бути тільки розваги. Але немає, вони теж заручники цієї історії і тому зобов'язані зіграти свої ролі ... Серіал, який тримає вас в напруженні до кінця. 
 
2) «Тринадцять причин чому» - 13 reasons why (2017)
8 tips: як вчити англійську за серіалами, 8
Клей - молодий хлопець, який виявляє на порозі свого будинку коробку. У ній він знаходить кілька аудіокасет, записаних Ханною Бейкер. У школі він був шалено закоханий в цю дівчину, але так і не зміг бути разом з нею, оскільки вона покінчила життя самогубством. Це жахлива подія шокувала весь місто, але ніхто так і не зміг дізнатися, чому молода дівчина вирішила покинути цей світ. Саме на цих записах Ханна розповідає тринадцять справжніх причин, які підштовхнули її вчинити самогубство. Приступивши до прослуховування аудіозаписів, Клей і припустити не міг, що головною причиною виявиться він ... Good для тих хто полюбляє містику. 
 
3) «Час пригод» — Adventure Time (2010- до сьогодні), 8 сезонів, 261 серія
8 tips: як вчити англійську за серіалами, 9
Мультиплікаційний серіал, що розповідає про пригоди хлопчика Фінна і його друга - чарівного пса, англійського бульдога Джейка в постапокаліптичному світі, званому «Землі Ооо» (англ. Lands of Ooo). Фантастичні персонажі, вкупі із Джейком та Фінном, казкова анімація та епізоди, які розчулять навіть найбільш черствих людей і пробудять у вас прекрасне. То який зараз час? Правильно, Час пригод!
 
Advanced
1) «Теорія Великого вибуху» — The Big Bang Theory (2007 – до сьогодні), 10 сезонів, 222 серії
8 tips: як вчити англійську за серіалами, 10
Серіал розповідає про двох геніальних і блискучих фізиків, Леонард та Шелдон, які вважають себе «великими умами», адже їх сумарний IQ складає 360. Проте, незважаючи на свою геніальність, їм дуже важко знайти спільну мову з іншими людьми, зокрема з жінками. Все кардинально змінюється, коли поруч з ними поселяється чарівна блондинка на ім'я Пенні. Леонард відразу захопився нею. Він упевнений, що Пенні саме та єдина, яку він чекав все життя. Але на відміну від нього, Шелдон прекрасно розуміє, що вони не пара, і мріям Леонарда не судилося збутися, оскільки вони абсолютно різних біологічних видів. Варто так само сказати і про інших друзів наших фізиків: Раджеш Кутраппалі, який без алкоголю навіть з дівчиною заговорити не може, і про Говарда Воловиця, який любить розмовляти на декількох мовах, в тому числі і російською. Окрім усього, серіал значно збільшить ваш лексикон термінами, сленгом та різношерстною лексикою на будь-який смак.
 
2) «Шерлок» — Sherlock (2010- до сьогодні), 4 сезони, 15 серій
8 tips: як вчити англійську за серіалами, 11
Події серіалу відбуваються в наші дні. Джон Ватсон, військовий лікар, пройшов Афганістан, залишившись інвалідом. По поверненню в Лондон, він знайомиться із загадковим, але своєрідним і геніальним детективом Шерлоком Холмсом, який підшукує собі сусіда по квартирі. Чоловіки поселяються на вулиці Бейкер-стріт в будинку 221-Б у літньої господарки місіс Хадсон. Незрозумілі вбивства відбуваються в місті. Шерлок і Джон допомагають Скотланд-Ярду в розкритті складних і заплутаних справ, користуючись методами аналізу, спостереження і дедукції.
«Шерлок» від BBC залишається живим хітом. Розумний сценарій, вишукана операторська робота, атмосферний саундтрек, закручені сюжетні ходи. До цього додайте іще англійську елегантність, стиль, першокласних антагоністів та виконавців головних ролей — і у вас у кишені один з кращих детективних серіалів. Вивчайте перфектну британську англійську разом із Бенедиктом Камбербетчем, гра почалась!
 
Якщо Вам недостатньо цього списку (чи у вас море вільного часу:) ще більше знайдете ось тут.
Тепер шукайте та насолоджуйтесь крутими серіалами з користю!
 
Переглянула купу серій для вас, Саша Тиченко
 
8 tips: як вчити англійську за серіалами, 12
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Дата публікації: 31 серпня 2018