Рідко зустрінеш школяра, який щиро любить проводити багато часу за підручниками та в захваті від навчання. Як зацікавити дитину ще й додатковими уроками англійської мови для дітей? По-перше, заняття мають відрізнятися від шкільних, тому обирайте ефективні курси з гарною репутацією і відгуками. По-друге, приділіть час захопливій самостійній роботі, завдяки якій дитина полюбить іноземну та буде з радістю її вивчати.

У нашому блозі ми вже обговорювали, як зробити уроки англійської цікавими в мовній школі та вдома. Нижче розглянемо особливості дитячих курсів, а також з'ясуємо, як батьки можуть допомогти зробити їх веселими та дієвими.

Зміст

1. Категорія студентів – діти

2. Уроки англійської мови для дітей чи застосунки?

3. Обираємо уроки англійської мови для дітей

4. Онлайн VS офлайн

5. Мотивуємо учня на вивчення іноземної

6. Робимо заняття більш цікавими

Категорія студентів – діти

Спершу варто озвучити те, що уроки англійської мови для дітей – це зовсім не те саме, що курси для дорослих. Тут куди більше своїх нюансів і складнощів. Діти – це особлива категорія студентів, характерними особливостями якої є не тільки підвищена активність, але і розсіяна увага. Цілком імовірно, ви могли помічати це за своїми малюками. Проте існують правила роботи з цією категорією студентів, які зводять до мінімуму дисонанс цих двох особливостей. Враховуйте їх, коли обираєте курси чи індивідуальні уроки англійської мови для дітей.

  1. Стабільність

Це аж ніяк не означає виконання ідентичних вправ з дня у день. Стабільність – це регулярні заняття без перерв у вивченні іноземної. Вони можуть бути не тривалими за часом, але вони мають проходити кілька разів на тиждень.

Буває і таке, що перше заняття малечі просто не сподобалось. У такому випадку необхідно з'ясувати причину, що саме пішло не так, поговорити і з дитиною, і з викладачем, але в жодному разі не робити паузу в навчанні. Не намагайтеся одразу змінити формат або програму, адже маленький вередун знову може бути незадоволеним, а час спливатиме.

Поміркуйте разом, як має виглядати ваш ідеальний урок англійської для дітей. Відштовхуючись від ваших цілей, потреб, бажань малюка, ви зможете окреслити для себе формат занять і шукати оптимальний саме для вас варіант.

  1. Гнучкість програми

Кожна дитина має особливості характеру і темпераменту, а значить – програма навчання має бути найбільш гнучкою саме з цією віковою групою. На уроках англійської мови для дітей важлива основа – свого роду фундамент, на якому і будується вся система навчання. Проте «тендітний» вік дитини все-таки диктує свої правила роботи. У цій ситуації вчителя можна порівняти з лікарем, і головна його задача – не нашкодити, щоб у дитини не зникло бажання вчити іноземну.

Якщо якась активність чи завдання не викликає захвату в малих студентів – викладач має не боятися трохи відійти від програми, замінити вправу, спробувати інший підхід. Викладач – це також психолог, який повинен відчувати, як будувати заняття, щоб було комфортно насамперед дитині. Тому обов'язково, щоб школа надавала зворотний зв'язок і була відкритою до побажань і пропозицій студентів.

  1. Інтерактивність

Одна з пріоритетних вимог сучасних батьків до уроків англійської мови для дітей – інтерактивність. У час максимального розвитку технологій кожна лінгвістична школа просто має вводити у свої заняття елементи інтерактиву. Це робота з онлайн-підручниками чи застосунками, лексичними картками, аудіо- та відеоматеріалами, іграми й тестами.

До того ж майже у кожної дитини зараз є смартфон, чому б не використовувати його з користю? Наприклад, змагання в Quizlet або іншому лінгвістичному застосунку не тільки урізноманітнює навчальний процес, а й дає дитині колосальну мотивацію вивчати іноземну й досягти нових висот.

Навіть граматика може бути інтерактивною. Багато шкіл використовує досить непоганий додаток для відпрацювання знань з граматики – Kahoot. За віком він підходить і дитячій, і дорослій аудиторії та розрахований на групові заняття.

Інтерактивні уроки англійської для дітей – це стовідсоткова зацікавленість. Крім цього, вони демонструють більшу наочність у подачі навчального матеріалу, що підвищує продуктивність. 

 

Уроки англійської мови для дітей – як зацікавити малечу - 1

Процес діджиталізації зараз всепоглинаючий, і уроки англійської мови для дітей – не виняток
 

  1. Активність

Дітям дуже важко всидіти на одному місці цілий урок, і до кінця заняття вони просто не сприймають інформацію через те, що втомилися або перевантажені. Вихід один – урізноманітнювати завдання. Зараз ми працюємо з підручником, а вже через пару хвилин вирушаємо в подорож класною кімнатою в пошуку нових слів. Діти з цікавістю чекають наступного етапу уроку, а не очікують завершення, дивлячись на годинник. 

Проте в усьому потрібен баланс, і не варто заняття з іноземної перетворювати на фізкультуру. Тож поцікавтеся планами занять, відвідайте пробний урок, щоб переконатися, що активності чергуються, а дитині й не важко, і не нудно.

Уроки англійської мови для дітей чи застосунки?

Усі ми значну частину свого вільного часу проводимо в ґаджетах. Відповідно, у батьків виникає, як вони думають, безпрограшна ідея – якщо все одно дитина в смартфоні, так нехай там і вчиться. Та це найпоширеніша помилка батьків. Додатки не зможуть замінити повноцінні заняття. Вони стануть гарний доповненням до уроків англійської мови для дітей, але не їх заміною. До того ж, не будучи фахівцем у сфері лінгвістики та педагогіки, середньостатистичні батьки будуть довго обирати якісний застосунок. Саме тому і рекомендується, перш за все, відвідувати заняття з викладачем.

Групові заняття зможуть дати набагато більше, ніж додаток. По-перше, дітям потрібна програма і система. Проходження рівнів у застосунку аж ніяк не дорівнює проходженню рівня знання мови. Дитячі заняття вимагають відповідального підходу викладача до побудови програми і контролю знань учня. Багато застосунків у смартфоні також оцінюють рівень знання після проходження певних етапів, але важливо пам'ятати, що це – програма, яка не пояснить помилки або спірні моменти в завданні. По-друге, практика іноземної зі смартфоном виключає живу комунікацію. А вивчення мови без розмовної практики неможливе.

Тож відзначимо, що ідеальним рішенням є синтез методів і підходів до навчання.

Обираємо уроки англійської мови для дітей

Планування дитячих занять з іноземної – вельми трудомістке й складне завдання для будь-якого викладача, навіть дуже досвідченого. Звісно, завжди є певна канва, ґрунтуючись на якій викладач і продумує навчальний план. Ця канва – програма, яку включає в себе будь-який підручник.

Підручник є основою як для викладача, так і для студента. Однак це не єдиний навчальний матеріал, який має використовуватися на уроках англійської мови для дітей. Ми пам'ятаємо, що дитячі заняття не мають бути одноманітними. Все заняття не можна присвячувати виключно відпрацювання вправ із книги. Кожен урок має включати в себе аудіо- або відеоматеріал, щоб дитина максимально часто чула оригінальну мову носіїв. І, звичайно, не обійтися без різноманітних ігор, які допоможуть ознайомитись із новим матеріалом, а також закріпити його на практиці.

Отже, обираючи лінгвістичну школу, зверніть увагу на пару важливих факторів:

  • грамотно та вдало складена програма – дитині важливо, щоб навчальний матеріал був простим і доступним, у неї не має виникати труднощів з його сприйняттям. У мовних школах піклуються про те, щоб програма була складена відповідно до освітніх норм, відповідала запитам батьків і не перевантажувала малих студентів;

  • уважний і досвідчений викладач – проведення уроків англійської мови для дітей – відповідальна справа, що вимагає досвіду та навичок, тож школа має надати вам гідного професіонала, який знайде підхід до малюків і зможе зрозуміло пояснити всі нюанси іноземної лексики та граматики.

Поцікавтеся, як дитина уявляє собі майбутні заняття, які завдання хоче виконувати. Це допоможе вам обрати відповідну форму навчання. Важливо, щоб уроки англійської мови для дітей були збалансованими, розвивали як письмову, так і усну англійську та при цьому були досить динамічними й цікавими. 

 

Уроки англійської мови для дітей – як зацікавити малечу - 2

Заняття мають бути не тільки корисними, а й цікавими
 

Розглянемо ще три аспекти, які впливають на ефективність навчання дитини.  

  1. Періодичність проведення занять. Школярам властиво швидко запам'ятовувати новий матеріал, але вони так само швидко можуть його і забути. Тому важливо, щоб уроки англійської мови для дітей проходили кілька разів на тиждень, але не дуже часто – щоб школярі не втомлювалися й ефективність навчання не знижувалася. 

  2. Зверніть увагу на те, як програма та сам викладач адаптуються під різних студентів, які ігри та розвивальні заходи проводяться. Молодші школярі не можуть довго сидіти за підручниками чи навіть смартфонами, їм на користь підуть активні заняття. 

  3. Навіть якщо заняття будуть проходити в групі, для будь-якої дитини дуже важливий індивідуальний підхід. Якісь теми будуть даватися їй гірше, якісь краще – і викладач повинен звертати на це увагу. 

Онлайн VS офлайн

Найбільш обговорювана тема сучасних батьків при виборі курсів – дистанційне чи очне навчання. Все частіше з'являються онлайн-школи або курси, які пропонують уроки англійської мови для дітей онлайн. Думки різняться, але зараз частіше батьки все-таки обирають онлайн-навчання. Перш ніж вибрати школу або курси, слід зважити всі плюси і мінуси обох форматів.

  • Особливості навчання онлайн

Серед плюсів, якими можуть похвалитись онлайн-заняття, слід одразу назвати економію часу. Зрозуміло, в кожному районі великого міста точно є одна, а іноді й кілька шкіл іноземної. Таке різноманіття іноді навіть ускладнює вибір батькам, до того ж не завжди локальні школи підходять за іншими параметрами. Часто батьки змушені відвозити дитину в інший кінець міста і витрачати на дорогу мінімум зайву годину дорогоцінного часу. Тут ми й починаємо думати про онлайн-уроки англійської мови для дітей як варіант, який значно заощаджує час і гроші на проїзд. 

Не кожній дитині підходять одразу групові заняття, особливо якщо вона інтроверт, і тоді онлайн-уроки можуть дати їй свого роду поштовх і полегшений старт. Однак не слід ставити хрест на групових заняттях офлайн, навіть якщо дитині буде важко перший час.

Ще один важливий плюс – це, звичайно, розвиток комп'ютерних здібностей дитини й інтернет-грамотності. Говорячи про розвиток комп'ютерних навичок, ми маємо на увазі роботу на різних платформах і з різними додатками. Сучасні діти в захваті саме від онлайн-формату, навіть не всі потребують допомоги батьків із під’єднанням до заняття або користуванням певним ресурсом.

Але, як відомо, у кожної медалі два боки, і навчання онлайн – не виняток. По-перше, якщо у вас проблеми з інтернетом або обладнанням – заняття опиняється під загрозою зриву. А по-друге, найчастіше заняття онлайн не включають ті види фізичної активності, які присутні на очних курсах. Тож учень просто сидить на місці без руху довгий час. У результаті під кінець заняття він сильніше втомлюється та швидше забуває новий матеріал.

  • Особливості навчання офлайн

Можливість рухатися – це, поза сумнівом, сильний бік офлайнових уроків англійської для дітей. Всидіти маленькому студенту 45 хвилин, а іноді годину – важко й не дуже корисно. Заняття досить різноманітні та проходять в ігровій формі. Також плюсом є і те, що вчителю легше втримати увагу дитини, очні заняття більш схиляють до комунікації.

Якщо дистанційні курси часто індивідуальні чи в міні-групах, то офлайнові переважно групові – з кількістю учнів до 10-12 осіб.

Вибір формату занять залежить від темпераменту дитини, ваших очікувань від навчання і можливостей, а також поставлених цілей і часу на їх досягнення.

Мотивуємо учня на вивчення іноземної

Часто відсутність мотивації – головна причина поганої успішності. Дитина просто не розуміє, чому вона повинна кудись іти, проводити свій вільний час за підручниками та вправами, адже навколо так багато цікавих ігор і можливостей повеселитися. Через це уроки англійської мови для дітей практично повністю втрачають свою ефективність. 

Завдання батьків тут – мотивувати дитину. Якщо не вдається знайти особисту мету школяра, заради якої він готовий багато й старанно працювати, то можете ввести винагороду за успіхи в навчанні у вигляді додаткових кишенькових грошей, вихідних у парку розваг, улюблених млинців із шоколадом тощо. Заохочення має бути не меншим і не більшим за зусилля дитини. Але спершу спробуйте мотивувати школяра менш витратними способами, які ми обговоримо далі.

 

Уроки англійської мови для дітей – як зацікавити малечу - 3

Мотивація дитини – перший крок до успіху в навчанні
 

  1. Змістовна розмова перед початком навчання

Не ведіть школяра на заняття, не пояснивши, навіщо йому це. Дізнайтеся, що йому подобається вчити та які предмети приносять найбільше задоволення. Якщо дитина не цікавиться мовами, заспокойте її та розкажіть, що в школі іноземної їй не доведеться вчити вірші та писати твори – вона просто буде багато спілкуватися з однолітками та брати участь у цікавих групових іграх. Звучить заманливо, до того ж це правда!

Наведіть приклади користі від знання іноземної: «Цього навчального року ти вивчиш багато нових слів і навчишся розмовляти англійською. А влітку ми поїдемо за кордон, і ти зможеш поспілкуватися з дітьми з різних країн». Якщо ваша дитина вже знає відповідь на запитання, ким вона стане, коли виросте, – розкажіть, як у цій професії знадобиться іноземна. Покажіть, що знання дають безліч можливостей. 

  1. Іноземна вдома

Ігрові методики на уроках англійської мови для дітей – головна перевага навчання на курсах. За допомогою ігрових завдань ви можете зацікавити дитину ще до початку навчання – і це буде правильний хід. Діти на заняттях іноді соромляться говорити при інших людях, але ситуація кардинально змінюється, якщо вони звикли до цього вдома.

Найпростіший спосіб – завантажити застосунки, в яких дитина буде знайомиться з лексикою і граматикою у формі гри. Ще один гарний варіант – запровадити годину англійської. Протягом цієї години всі вдома повинні говорити іноземною. Можете також запам'ятовувати назви предметів, цифри й кольори. Ведіть прості діалоги про день, погоду, їжу тощо. Це не тільки весело, але й розвиває слух і розмовні навички, збільшує словниковий запас.

  1. Гарний приклад батьків

Так чи інакше діти копіюють поведінку батьків і переймають їхні судження, тому важливо показувати їм взірцевий приклад. Вивчайте іноземну разом із дитиною, виконуйте прості вправи в тих же програмах, дивіться мультфільми в оригіналі, вказуйте дорогу іноземцям у місті. Можете влаштовувати сімейні змагання – хто швидше запам'ятає п'ять слів або хто перший розкаже про погоду, той сьогодні не миє посуд, наприклад.

Робимо заняття більш цікавими

Коли ви нарешті знайшли курси, які відповідають очікуванням дитини та вашим вимогам, у жодному разі не розслабляйтесь. Адже навчання завжди потрібно доповнювати самостійною практикою, аби досягти вершин. Давайте подивимося, як можна урізноманітнити навчання, щоб підтримувати інтерес дитини й додатково розвинути наявні навички. 

  • Граємо та вчимось

Отримувати цінні знання можна не тільки на уроках англійської мови для дітей. Додайте корисні лінгвістичні ігри у ваше дозвілля. Це можуть бути захопливі завдання для всієї родини або індивідуальні ігри.

Усією сім'єю ви зможете грати в такі ігри як «Назви всі предмети навколо себе іноземною», «Дай п'ять характеристик будь-якому предмету», «Переклади слово». Для початківців підійде всім знайома «Гра в слова», тільки англійською. Грайте в усе, на що у вас вистачить фантазії, головне – щоб було весело.

Для самостійного навчання через гру підійдуть спеціальні застосунки, які ми вже неодноразово обговорили вище. Це одночасно розвага та практика, тож 15-20 хвилин щодня не будуть відчуватися як навчання, зате принесуть відчутний результат. Дитина буде краще запам'ятовувати нові слова та зможе відпрацювати граматичні правила.

  • Дивимося мультфільми з користю

Мабуть, багато улюблених мультиків в оригіналі озвучені саме англійською. Саме час переглянути їх без дубляжу, адже така практика допомагає краще сприймати іноземну на слух і розширює словниковий запас. Дивіться ті мультфільми, які дитина добре знає, щоб вона не плуталась у сюжеті і їй легше було розуміти нову лексику з контексту.

Якщо дитина вже досить добре читає рідною мовою, можна підключити субтитри. Періодично ставте мультфільм на паузу й запитуйте, що дитина зрозуміла, а незрозумілі моменти обговорюйте. Також можете зробити акцент на простих, але часто вживаних словах, так їх буде простіше запам'ятати завдяки асоціації з мультфільмом.

  • Читаємо

Для цього методу можна брати не навчальні матеріали, які використовуються на уроках англійської мови для дітей, а художню літературу. Обирайте максимально прості книги, адже незрозумілий набір слів тільки розчарує дитину, і знову змусити її читати буде дуже важко. Так само, як і з мультфільмами, можна брати улюблені книги, які дитина вже читала рідною мовою.

Вибір уроків англійської мови для дітей, а також їх доповнення та урізноманітнення – важливий процес, проходити який необхідно поетапно. Починайте з малого, показуйте натхненний приклад, прислухайтеся до своєї дитини, враховуйте її бажання та сумніви, проходьте шлях навчання разом. А коли настане час, не забудьте похвалити свою дитину за перші успіхи у вивченні іноземної.

Дата публікації: 27 червня 2023