На 68-му пісенному конкурсі Євробачення у шведському місті Мальме нашу країну представляють реперка alyona alyona та співачка Jerry Heil із піснею "Teresa & Maria". Для України це 19-ий виступ за весь час існування проєкту.  Тому ми занурились в історію та зібрали для вас добірку найцікавіших фактів про мови, пісні та виконавців.

Читайте нижче Євробачення 2024: ділимося цікавими фактами з історії конкурсу та вболіваємо за Україну

 

Поява України на Євробаченні

 

Вперше Україну представив на конкурсі Олександр Пономарьов у 2003 році. Співак дебютував на сцені у Ризі із піснею "Hasta la vista" та посів 14-те місце. Уже наступного року нам вдалося вибороти свою першу перемогу. 

Євробачення 2024: ділимося цікавими фактами з історії конкурсу та вболіваємо за Україну, 2

 

Якою мовою співати?

 

Під час перегляду конкурсу можна помітити, як одні виконавці співають державною мовою, а інші «міжнародною». Чому так? 

Правила Євробачення неодноразово змінювалися та доповнювалися. Як би це не звучало дивно, але спочатку організатори вводили певні обмеження, а потім самі ж їх і скасовували. У випадку з вибором мови все стало на свої місця у 1999 році, коли музикантам дозволили обирати її на власний розсуд. 

У текстах наших артистів, які брали участь у конкурсі, є рядки українською, кримськотатарською, англійською та німецькою. 

Найкреативнішими з усіх виявилися бельгійці, які двічі виступали з піснями вигаданою мовою Євробачення 2024: ділимося цікавими фактами з історії конкурсу та вболіваємо за Україну, 3

До речі, фінал нацвідбору на «Євробачення-2024» в Україні вперше супроводжувався перекладом мовою жестів. Це важливий крок у розвитку інклюзивності у мистецтві, який допомагає зробити культуру доступною для кожного.

 

Чи завжди англійська була найпопулярнішою мовою конкурсу?

 

Ви здивуєтеся, але коли Євробачення вперше відбулося у 1956 році у Швейцарії, то англійської там не було взагалі. Однак уже наступного року представники Великої Британії взяли участь у конкурсі та були єдиними, хто співав цією мовою. 

З часом англійська дедалі більше почала асоціювалася з мовою міжнародного спілкування. Вона стала універсальним інструментом, завдяки якому люди просувають свої думки, ідеї та творчість по сьогодні. Темпи її популяризації у світі вражають. З 2015 року 80% пісень на Євробаченні лунають англійською.

 

Сьогодні англійська — маст хев! У Грін Кантрі ми щодня допомагаємо тисячам студентів здобути необхідні знання. Курси — це можливість опанувати мову швидко та якісно у форматі онлайн, офлайн або мікс. Наші випускники розуміють про що співають учасники Євробачення на слух. Хочете, щоб ваша дитина теж мала такий рівень англійської? Тисніть тут.

Важливий соціальний підтекст виступів

 

Аполітичність — одне з головних правил Євробачення за порушення якого учасників можуть дискваліфікувати. Та навіть попри це, конкурс став майданчиком для важливих заяв, які лунали під час виступів музикантів. 

Наприклад, Джамала у своїй пісні розповіла історію власної родини, яка була депортована разом із тисячами інших кримських татар у 1944 році. А Олег Псюк з Kalush Orchestra у 2022 році закликав допомогти оборонцям Маріуполя та Азовсталі, які опинилися в оточенні через повномасштабне вторгнення. Його пісня "Stefania" була присвячена мамі, але після 24 лютого вона стала уособленням сміливості та відваги всіх українських жінок.

За логікою конкурсу артистів мали б дискваліфікувати та цього не відбулося. Навпаки, їх вчинки надихнули інших музикантів підтримати Україну.  Наприклад, учасники від Ісландії виступили із жовто-блакитними прапорами та закликали молитися за Україну. А у представника Німеччини на гітарі був напис "Peace for Ukraine".

Євробачення — це можливість популяризувати українську культуру на багатомільйонну аудиторію за кордоном, адже вже у 2023 році його подивилися 162 000 000 глядачів. Завдяки конкурсу про українських виконавців пишуть та знімають сюжети міжнародні ЗМІ й інтерес до нашої країни зростає. Сьогодні це актуально, як ніколи. Віримо, що цьогоріч завдяки виступу alyona alyona та Jerry Heil Україну відкриють для себе ще більше людей Євробачення 2024: ділимося цікавими фактами з історії конкурсу та вболіваємо за Україну, 4Євробачення 2024: ділимося цікавими фактами з історії конкурсу та вболіваємо за Україну, 5

Дата публікації: 7 травня 2024