Українське мистецтво — невід’ємна частина світового культурного спадку. Протягом багатьох століть різні творці у яскравий та креативний спосіб відображали світогляд, стиль життя, звичаї, духовність і менталітет українців. Сьогодні їхні напрацювання зберігаються у приватних і державних колекціях по всій планеті. Та як доступно презентувати наші надбання іноземцям? На допомогу приходить англійська! 

У статті розповідаємо про виставку «Калейдоскоп історії. Українське мистецтво 1912-2023» та доповнення до неї у вигляді корисного англомовного курсу. Завдяки цим невеликим лекціям ми зможемо дослідити власну культуру та попрактикувати іноземну мову Англомовний курс про українське мистецтво: цікаво, важливо та корисно

 

Досліджуйте українську культуру завдяки ґаджету (банер)

 

Хто вирішив дослідити українську культуру

 

У 2023 році Український інститут спільно з дрезденською галереєю Альбертінум відкрили комплексну виставку. До її складу ввійшли: живопис, скульптура, фотографії, інсталяції, відеороботи, графіка та особисті архіви майже 50 митців, серед яких Марія Примаченко, Алла Горська, Тетяна Яблонська, Сергій Параджанов та багато інших. 

Головна мета — дослідити, як майстри реагували на буремні зміни в Україні протягом двох століть та осмислювали це у своїй творчості.

 

Чому цей проєкт важливий

 

У двадцятому столітті Україна не мала змоги розбудовувати культурні зв’язки за кордоном, як незалежна держава. Сьогодні ж Український інститут докладає максимум зусиль, щоби виправити ситуацію та зміцнити позитивний імідж нашої країни далеко за її межами. 

Мистецтво — один з найдієвіших способів культурної дипломатії, адже художні образи близькі людям з абсолютно різних культур. Наприклад, деякі з представлених на виставці у Дрездені робіт вперше були показані за межами України, що допомогло розповісти про важливі для нас сенси та наративи іноземцям.

 

Унікальна можливість переглянути курс онлайн

 

Не всі охочі змогли відвідати виставку, оскільки вона проходила у Німеччині та тривала лише 5 місяців. Тому організатори прийняли рішення розробити і відзняти серію невеликих випусків англійською мовою, аби про бурхливі події у сучасному та новітньому українському мистецтві дізналися якомога більше людей.

Усі лекції можна переглянути на YouTube каналі Ukrainian Institute:

 

YouTube-канал Ukrainian Institute (банер)

 

На глядачів чекають різноманітні теми: від кіно та фотографії до художників шістдесятників. Це чудова нагода потренуватися сприймати мову на слух, вивчити нову лексику та зануритися у мистецтво Англомовний курс про українське мистецтво: цікаво, важливо та корисно, 2

Під час перегляду курсу можна увімкнути субтитри англійською чи українською, які автоматично створює платформа. У такий спосіб лекторів розумітимуть люди із будь-яким рівнем іноземної мови Англомовний курс про українське мистецтво: цікаво, важливо та корисно, 3

 

Хто ділитиметься знаннями 

 

Серед спікерів є представники абсолютно різних професій: співробітники Національного художнього музею України, дослідники, куратори, кінознавці та мистецтвознавці. У відео кожен з них розкриває окрему тему, героя та період. Такий комплексний підхід допомагає краще зрозуміти особливості часу та побачити творчість митців під іншим кутом. 

Наприклад, Аліса Ложкіна детально розповідає про роль жінок в українському наївному мистецтві. В минулому їхніми образами надихався Пікассо, а сьогодні вони формують стиль молодих незалежних творців. Хіба не круто?

Кожен  яскравий образ не просто формує світогляд, а й об’єднує навколо себе нові покоління. Завдяки онлайн-курсу ми можемо не лише пізнавати, а й популяризувати  здобутки попередників. І вивчення та володіння англійською стане великою перевагою. Тож закликаємо вас дивитися, практикуватися і розповідати про українське мистецтво друзям за кордоном Англомовний курс про українське мистецтво: цікаво, важливо та корисно, 4

Дата публікації: 10 червня 2024