Костюми Дракули, медсестри та зомбі на вулиці – що це? Зйомки нового фільму жахів від Держкіно? Чи, можливо, якийсь новий івент від Кураж Базару? Ні, це Halloween – свято західних країн, яке вже завоювало свою прихильність по всьому світу! Вже зовсім скоро, а саме 31 жовтня, ви побачите косплеї не тільки на популярних героїв народних казок та фільмів жахів, а й на президентів, відомих акторів, діячів та навіть побутові предмети! Яскраві костюми, гарбузи-підсвічники, цікаві, але дещо моторошні декорації… Але що саме ми знаємо про це свято? Що означають його атрибути? І як самостійно прикрасити свій дім до цього незвичного свята? Відповіді на усі ці запитання тут!

Декілька фактів з історії
 


Свято Хелловін виникло понад 2 000 років тому серед древніх кельтів на сучасній території Великої Британії за північної Франції. Кельтський календар ділив рік на 2 частини – світлу й темну. Зміна цих частин відзначалася гуляннями. Саме наприкінці жовтня древні кельти святкували Самайн (за назвою місяця кельтською мовою) – настання темної частини року. Пізніше, у IX столітті нашої ери, Західна церква, за указом папи Римського Боніфація ІV, почала відзначати День Усіх Святих 1 листопада. Тому древнє свято Самайну збіглося з передоднем Усіх Святих і отримало в англійській мові назву «All Hallow’s Eve», яка пізніше скоротилася до Halloween. Із причини того, що дати збігалися, свята почали відзначати за давньою кельтською традицією. А вже в кінці XIX століття до США, де це свято дуже популярне зараз, Хелловін привезли емігранти з Британії.

Існує ще одна версія походження свята та назви від слова «Хель». Хель (Helavinn) – німецька богиня смерті, на честь якої влаштовувалися відьмацькі шабаші, а прості люди, щоб уберегтися від злих духів, виставляли у вікна порожні гарбузи зі свічкою всередині.
 

Halloween

Святкування

Про святкування усім, мабуть, відомо більше, ніж про історію свята, тому що у дуже багатьох американських фільмах та мультиках можна побачити, як проходить цей веселий і яскравий день. Найчастіше діти у різноманітних костюмах (від смішних ведмедиків-зайчиків, добрих фей та веселих клоунів до моторошних зомбі, страшних перевертнів та злих відьом) ходять від будинку до будинку вигукуючи «Тrick or treat» (пригощай або пожалкуєш). І господарі кожного будинку, зазвичай щедро прикрашеного павутинням, страшними скелетами, кажанами, обов’язково мають пригостити шумну компанію дітлахів.

Дорослі, хоч і не ходять за солодощами, але у костюми вдягаються… і влаштовують шумні вечірки. Цікаво, що серед традиційних хелловінських персонажів, таких як відьми, чорти, вампіри, перевертні, зомбі тощо, усе частіше зустрічаються зовсім не страшні супермени, люди-павуки, жінки-кішки та навіть губки-боби! Отож, усі ці моторошні та не дуже персонажі веселяться, танцюють, пригощаються смачною, але іноді страшною на вигляд їжею.
 

Halloween


Так традиційно відзначають Хелловін. А ось декілька цікавих прикладів святкування родом з різних країн:

  1. У Німеччині щороку влаштовують карнавал жахів у замку Франкенштейна, неподалік Дармштадта. Учасники вдягають найстрашніші костюми та маски, лякають перехожих і навіть влаштовують страти (звичайно, несправжні). Кількість учасників налічує тисячі!
     
  2. У Японії, для якої це свято ще зовсім нове, Хелловін відзначають не лише люди, а й риби! У місцевому акваріумі Йокогами риб навчили лякати відвідувачів – під керівництвом водолазів вони гуртуються і формують страшну пику. Оце шоу!
     
  3. У США свято набуло таких масштабів, що навіть звірів залучають до його святкування. У Детройтському зоопарку його мешканці отримують гарбузи з різними начинками залежно від того, що хто полюбляє. Відвідувачі не можуть дивитися на це без сміху – ведмідь трощить гарбузи, горили їдять їх як яблука. Усі задоволені – звірі ласують улюбленою їжею, люди набираються позитиву, а власники отримують додатковий заробіток.

Trick or treat! або 15 ідей до Хелловіну

Як прикрасити свій дім? А як щодо святкового декору? 

І нарешті, найцікавіше! Чому б і нам не відсвяткувати це моторошно-веселе свято? Для цього необхідно обрати собі костюм та прикрасити свою оселю. Ось декілька ідей, які вам допоможуть.

1. Світильник Джека (Jack-o-lantern). Це найвідоміший, найхарактерніший, найцікавіший атрибут свята. Щоб власноруч зробити такий світильник, необхідно взяти гарбуз (бажано великий, з ним буде легше працювати), ніж та ложку. Спочатку треба зрізати верхівку гарбуза, але так, щоб вона нагадувала кришку від каструлі, щоб потім накрити ваш гарбуз. Після цього вичистити м’якуш за допомогою ножа та ложки. Ну і звичайно, вирізати очі, ніс та посмішку. Можна пошукати ідеї в інтернеті, а можна поімпровізувати. Але лише від вас залежить, буде світильник доброю усмішкою чи страшною посмішкою відлякувати злі сили. Коли гарбуз готовий, ви задоволені своєю роботою, в середину треба поставити свічку, а сам гарбуз – на підвіконня чи стіл. 
 


2. Яблучний світильник. Не менш популярними є яблучні світильники. Схема роботи така ж, як і з гарбузом. Єдине – з яблуками важче працювати, бо вони не такі великі та твердіші за гарбуз. Проте вони мають гарний вигляд на святковому столі!

3. Світильники-мумії. Дуже милі світильники, які до того ж дуже просто зробити! Потрібна лише скляна банка, клей, бинт та пластмасові іграшкові очі*. Баночку змащуємо клеєм, обмотуємо бинтом, наклеюємо оченята. Світильник готовий! Тепер можна поставити всередину свічку і прикрасити такими муміями свій дім.

*такі очі можна купити у відділі фурнітури для рукоділля та шиття або зробити власноруч! Для цього знадобляться дешеві таблетки типу активованого вугілля або «Діазоліну» в прозорих зверху пакуваннях, а знизу сріблястих, фольгованих. Окремо відрізаєте кожну таблетку, не дістаючи її з пакування – очі для ваших творінь готові!
 

Світильники-мумії


4. Гарбузова мумія. Якщо не маєте достатньо часу для виготовлення світильника з гарбуза чи яблук, можете скористатися цією легкою та швидкою, але ефектною ідеєю. Для того щоб зробити такі мумії, знадобиться бинт, трошки клею та пластмасові іграшкові очі. Необхідно обмотати гарбуз чи яблуко бинтом, не забувши при цьому змастити усе клеєм. Тепер залишилося лише наклеїти очі – мумія готова. За бажанням можна вирізати з чорного паперу рот для мумії та приклеїти його.

 

Не завжди є змога сходити на базар, купити справжній гарбуз, витратити трохи часу на очищення від м’якоті та вирізання? Тоді наступні три ідеї саме для вас!

5. Паперовий гарбуз. Для виготовлення цього гарбуза знадобиться оранжевий та чорний кольоровий папір (бажано двосторонній), ножиці та клей. Оранжевий папір потрібно порізати вздовж на однакові смужки. В середньому, їх виходить близько 8 з аркуша А4. Для одного гарбуза знадобиться 4 смужки. Першу потрібно склеїти на краях, щоб вийшов кружечок. Далі навхрест приклеїти ще одну смужку, далі ще одну, і ще одну, щоб вийшов такий собі м’ячик. Тепер з чорного паперу вирізаємо очі, ніс, усмішку* та приклеюємо прямо на наш кругленький гарбуз. Тепер такими гарбузами можна прикрасити дім, за бажанням можна прив’язати їх за ниточку до люстри. 

*як варіант, можна роздрукувати будь-яке чорно-біле зображення світильника-гарбуза з інтернету та просто вирізати частини обличчя.
 

Паперовий гарбуз


6. Гарбуз із туалетного паперу. Дуже швидкий та легкий спосіб створити хелловінський настрій! Отож, візьміть рулон, два чи три (залежно від кількості гарбузів, які ви хочете зробити) будь-якого туалетного паперу, помаранчевий гофрований або просто пакувальний папір у рулонах, аркуш чорного паперу, зелену стрічку, ножиці та клей. Тепер залишилося лише загорнути рулон у кольоровий папір, зав’язати стрічкою та приклеїти завчасно вирізані очі, ніс і усмішку.

7. Гарбуз із закрученого паперу (квілінг). Для виготовлення такого дещо незвичного гарбуза у техніці квілінг знадобляться смужки оранжевого та зеленого паперу, клей та трішечки терпіння. Спочатку оранжеві смужки необхідно закрутити у спіральки, далі склеїти на кінцях, щоб не розкручувалися. Зелені спіральки потрібно склеїти так, щоб частина смужки лишилася вільною. Далі зі спіральок, які можуть за вашим бажанням бути різного розміру, необхідно сформувати гарбуз, і наклеїти його на основу (наприклад, картон чи тканину).
 

Гарбуз із закрученого паперу (квілінг)


8. Кажан із сюрпризом. Такі кажанчики можуть бути не лише декором, але й приємним подарунком до свята. Основним тут є саме сюрприз – цукерка або шоколадка. Окрім цього, потрібен чорний двосторонній папір, ножиці, пластмасові очі, двосторонній скотч. Залежно від того, якого розміру сюрприз, виготовляємо паперового кажана. З аркуша чорного кольорового паперу потрібно вирізати кажана (можна скористатися малюнком-шаблоном), але так, щоб крила його повністю закривали сюрприз. Далі приклеюємо очі, всередину на двосторонній скотч приклеюємо сюрприз та закриваємо його крилами, які теж бажано скріпити скотчем. За бажанням можна зробити подвійних кажанів – у середину більшого вклеїти маленького кажана, а вже в нього сюрприз. Тепер таких кажанчиків можна розвісити по дому або зробити комусь хелловінський подарунок!

9. Летючі привиди. Щоб у вашому домі з’явилися такі симпатичні привиди, знадобляться повітряні кульки, клей ПВА, марля, нитки та чорний кольоровий папір. Надуйте кульки розміром з кулак, виріжте з марлі прямокутники, бажано з нерівними краями. Опісля обгорніть марлею кульку, щоб краї звисали, та змастіть середину тканини клеєм. Зачекайте, щоб клей добре висох (якщо хочете пришвидшити цей процес – підсушіть феном). Після того, як клей висохне, проколіть кульку голкою та обережно відділіть від марлі. Тепер можете приклеїти очі та рот, вирізані з паперу. Готового привида почепіть на ниточку.
 

Летючі привиди


10. Пластилінові страшилки. Це варіант для найменших! Дуже просто й легко, потрібен лише пластилін та фантазія. З пластиліну можна виліпити гарбузи, павутиння та павучків, якими й прикрасити дім.

І на закуску…

Костюм обрали, оселю прикрасили… Що ще? Звичайно, святковий стіл! Ось декілька простих, але дуже хелловінських страв.

1. Гарячі мумії. Хелловінський варіант хот-дога. Візьміть одне паковання листкового тіста, розморозьте та поріжте його на смужки 2-3 см шириною. Загорніть сосиски в це тісто по спіралі, але так, щоб «обличчя» залишилося відкритим. Уже на готовій страві поставте гірчицею або майонезом дві крапочки – очі.
 

Гарячі мумії


2. Яблучні щелепи. Смачна та корисна закуска, для якої знадобляться яблука та очищений, нарізаний вздовж мигдаль або арахіс. Яблука треба порізати на 4 частини, на кожній з цих частин вирізати середину, щоб вийшла «відкрита щелепа», яку для реалістичності прикрасьте шматочками горішків – «зубами».

3. Відьомський напій. Це універсальний рецепт, секретний інгредієнт якого – желейні жувальні черв’ячки! Тож наливайте у келихи свій улюблений напій і не забудьте покласти у склянку декілька кольорових цукерок-черв’ячків. 

4. Скелетні кексики. Для цієї страви знадобляться готові кекси або кругле печиво, біла глазур та кондитерський шприц. Просто намалюйте на кожному кексі по скелетику, і улюблені солодощі перетворяться на святкову, по-справжньому хелловінську страву. 
 

Скелетні кексики


5. Гарбузова каша. Це страва для практичних господинь. Ну, не викидати ж м’якуш, який лишився після виготовлення світильника-Джека? До того ж це дуже корисна та смачна страва. Тому наріжте гарбуз на квадратні шматочки, візьміть склянку рису або пшона. Крупу промийте та зваріть до готовності. Гарбуз залийте водою і варіть, поки не стане м’яким. Воду злийте, овоч розімніть в пюре. З’єднайте гарбуз і кашу. Залийте кашу молоком, на ваш смак можете додати ваніль, корицю і цукор. Варіть хвилин п’ять на повільному вогні.

 

Тепер у вас є усе, щоб гарно відсвяткувати Хелловін! А ким ви будете у witching hour (північ свята) цього Хелловіну?

 

Наталя Данькова, викладач Грін Кантрі

Trick or treat! або 15 ідей до Хелловіну, 2

 

Іван Залогін, викладач Грін Кантрі

Trick or treat! або 15 ідей до Хелловіну, 3

 

Дата публікації: 7 жовтня 2020