Облаштувати простір для навчання, завантажити правильні додатки, випрацювати корисні звички та налаштуватися на навчання і, звичайно ж, подбати про безпеку. 

Уже за тиждень наші діти йдуть до школи, тому ми зробили чекліст для батьків. Віримо, із ним вам буде готуватися легше.
 

Чекліст: Готуємося до нового навчального року

Придбайте ноутбук чи планшет

Ноутбук чи планшет – це важливий робочий інструмент для дитини. Дуже радимо його придбати перед початком нового навчального року.

Ось кілька параметрів, на які слід звернути увагу:

  1. Потужність процесора обирайте «із запасом». Найбільш поширені – Intel або AMD. Ноутбуки з процесором Intel коштують дорожче та вважаються витривалішими, мають кращу продуктивність в іграх.
  2. Ноутбук має бути легким та влізати в рюкзак. Зазвичай це гаджети з діагоналлю 14-15 дюймів.
  3. Значення також має якість екрану. Вам підійде якість Full HD та вища. Бажано з покриттям проти відблисків.
  4. Мінімально прийнятна оперативна пам'ять – 4 ГБ, але краще все ж обирати показник 8 ГБ.

Завантажте програми для навчання

Ми поділили всі важливі інструменти на три категорії: платформи для навчання, засоби зв'язку та інструменти для записів.
 

Завантажте програми для навчання

Платформи для навчання

Є сервіси, які дозволяють облаштувати весь навчальний процес: дивитися онлайн-лекції, отримувати фідбек від вчителів, викладати домашні завдання тощо. Наприклад, Google Class, ClassDojo, Microsoft Teams. 

Деякі навчальні заклади розробили власні платформи для навчання. Поцікавтеся, чим будуть користуватися ваші навчальні колективи, й запропонуйте свої варіанти, якщо вони ще не визначилися.

Засоби зв'язку

Також перевірте, щоб у дитини був доступ до месенджерів (Viber, Telegram), інструментів для проведення конференцій (Zoom, Google Meets, Discord). Особисту пошту краще облаштувати на Gmail, у ній одночасно можна поєднувати всі робочі інструменти, ділитися нотатками, папками, зберігати фото, вести сімейний календар.

Інструменти для записів і структурування знань

Це Блокнот, Google Keep, Word, PowerPoint, Excel. Конспекти та бази знань добре створювати у Notion.

Залежно від інтересів дитини можуть знадобитися додаткові програми.
 


 

Перевірте, чи використовує дитина Facebook, Instagram, TikTok, Twitter, YouTube; обговоріть питання безпеки

Засновниця Школи дитячої безпеки Анна Носач радить почати використовувати соціальні мережі лише з 13 років. Якщо поки в дитини немає соцмереж – не варто з цим поспішати. 

Якщо у дитини вже з'явилися профілі в соціальних мережах, обговоріть безпеку.

1. Зайдіть у налаштування соцмережі й обговоріть із дитиною питання приватності та конфіденційності. Якщо це Instagram – бажано закрити профіль.

2. Обов'язково наголосіть, що у друзі варто додавати лише знайомих людей, не слід відповідати на повідомлення від незнайомців.

3. Попросіть дитину показувати вам повідомлення дивного змісту. В інтернеті, як і в житті, люди бувають різні.

Ще більше порад про безпеку можна знайти за посиланнями:

Оберіть разом та завантажте корисні розвиваючі ігри

Ігри можуть бути дуже корисними. Завдяки хорошим іграм дитина зможе розвинути практичні навички та тренувати увагу.

Ось кілька ресурсів, на яких ви знайдете класні розвиваючі ігри:

  1. Дитячі ігри PBS
  2. National Geographic Kids
  3. Funbrain
  4. Arcademic Skill Builders
  5. Education.com
     

Оберіть разом та завантажте корисні розвивальні ігри

Перейдіть на новий розклад

Розклад – це важливо. Спробуйте щоранку вставати трохи раніше звичайного, а ввечері так само трохи раніше лягати. Наприклад, щодня забирати 15 хвилин від вечірнього неспання та ранкового сну.

Краще, до речі, налагоджувати режим дня всією сім'єю: так дитині не буде прикро лягати спати, коли всі інші дістають смаколики та збираються дивитися новий серіал.

Коли час підйому наблизиться до буденного, ввечері організм сам буде «відключатися» в потрібний час: дитина, яка встала о 7 ранку, багато гуляла та взагалі провела день активно, годині о 10 вечора вже сама проситься спати.

Також уже зараз можна спробувати ввести в розклад дитини невеличкі заняття.

Складіть план на рік

Спробуйте разом із дитиною сформулювати цілі. Так дитина згадає, навіщо взагалі потрібно вчитися. Наприклад, які навички хотілося б отримати, в які простори потрапити, де та ким працювати у майбутньому.

Буде добре скласти роадмеп — послідовні кроки для досягнення мети. Його можна красиво візуалізувати. Це можна зробити: наприклад, в Miro.

Допоможіть дитині скласти такий план та підберіть правильних вчителів для його реалізації.

 Знайдіть хороших вчителів

Авторка й керівниця проєкту «Креативна академія IWonder» та лідерка програм управлінського розвитку kmbs Наталія Черепухіна також радить надати можливість дитині самій обрати напрямки, в яких їй хотілося б розвиватися, й підтримати її у цьому виборі.

Перед тим, як визначитися, зробіть кілька важливих кроків:

1. Оберіть з дитиною напрямки позашкільних занять.
2. Дізнайтеся про розклад та вартість.
3. Перегляньте логістику та час на добирання.
4. Зареєструйтеся на дні відкритих дверей чи безкоштовні уроки.

Якщо ви захочете обрати курси з англійської, їх зручно шукати за допомогою каталогів — englisher.com.ua. Також перед початком занять обов'язково визначіться із рівнем англійської — 10 онлайн тестів для перевірки рівня англійської. Враховуючи рівень невизначеності з розкладом та форматом навчання - спробуйте Дистанційне навчання в гуртках та курсах:

 

Придбайте маски, санітайзер і термометр

Цього року шкільний набір специфічний, звичайно. Вам слід подбати про маски, санітайзери та покласти термометр у домашню аптечку.

Маски потрібно буде носити у коридорах, а на час заняття учні зможуть їх знімати. На учнів молодшої школи дані норми не поширюються. Оберіть для дитини звичайну хірургічну чи тканинну маску без клапанів чи отворів для видиху. Одноразові медичні маски потрібно буде змінювати щодня, тож їх варто купити не менше 70-100 на місяць. Якщо ж ви оберете багаторазові маски – їх потрібно буде щодня прати, тож загалом знадобиться близько 3-5 шт. Маска має щільно прилягати до обличчя, закривати ніс і рот – обов’язково спочатку приміряйте її.

"Слід зважати на те, що маски мають свій термін придатності. Одноразові маски варто змінювати що дві години. Якщо маска багаторазова принцип такий самий, але маску не варто викидати, а необхідно буде після використання випрати. На навчальний день потрібно кілька змінних масок", - каже педіатр Анастасія Бикова-Шелевицька.

 

Придбайте маски, санітайзер і термометр


Школи будуть забезпечені санітайзерами, але власний все ж варто придбати, аби обробляти руки у дорозі, на заняттях або після чхання. Також слід навчити дитину правильно мити руки. Анастасія Бикова-Шелевицька також радить додатково до санітайзера купити крем для рук, який швидко всмоктується, або ємольєнт, щоб запобігти подраненню. Особливо актуальним це буде в більш холодний період.

Щодня батьки муситимуть вносити показники температури. Швидше за все, школи запропонують робити це онлайн (це найзручніше) чи в спеціальному роздрукованому документі. Тож переконайтесь, що ви маєте термометр додому.

Пройдіть вакцинацію відповідно до календаря щеплень

Дитину потрібно вакцинувати згідно з календарем щеплень, і в школі можуть попросити надати відповідну довідку щодо дотримання цього графіку.

Також за бажанням ви можете зробити вакцинацію від грипу, вітряної віспи, стафілококової та менінгококової інфекції. Це особливо актуально цьогоріч: так ви не матимете зайвих підозр щодо Covid-19.

Пройдіть медогляд

Під час прийому до школи вам може знадобитися медична довідка. Зверніться до вашого сімейного лікаря чи педіатра. Він огляне дитину та скаже, чи потрібні додаткові обстеження.

Учні 2-11 класів не повинні проходити медогляд до початку нового навчального року. Проте ви можете пройти медогляд за бажанням у будь-який зручний для вас час.

 

Дата публікації: 25 серпня 2020