Діти в соціальних мережах

У більшості соціальних мереж зареєструватися можна лише після того, як відсвяткуєш своє 13-річчя. Ви знали про це? Однак результати соціологічного дослідження, проведеного у Великобританії, свідчать, що 18% дітей віком від 8 до 11 років уже мають власні профілі у популярних соціальних мережах. Інколи, звісно, діти роблять це без відома батьків, але третина батьків, як виявилося, просто не знають, якими є вікові обмеження для реєстрації.  

Коли ваша дитина запитає, чи може вона створити свій перший обліковий запис у соцмережах, у вас виникне чимало запитань. Як це вплине на їхнє життя? Як це вплине на ваше життя? Як це вплине на використання Wi-Fi? Жарти жартами, але добре було би продумати наперед, як реагувати, коли ваша дитина попросить дозволу зареєструватися у котрійсь із соціальних мереж (ми припускаємо, що вона принаймні не робитиме цього потай). 

Наскільки ви готові до того, що ваша дитина включиться у гонитву за лайками, братиме близько до серця коментарі під своїми дописами і фото, а також почне порівнювати своє життя із чиїмись постами (перегляньте це коротеньке відео і ви зрозумієте, про що йдеться)? Уявіть собі, що вона дозволятиме іншим оцінювати себе і боятиметься пропустити щось важливе, коли не матиме доступу до Інтернету. Чи здогадуєтеся ви, на що ваша дитина готова заради популярності і чи не вдаватиметься вона до небезпечних витівок, як герої телесеріалу «Школа»

Безумовно, існують деякі реальні ризики і у цій статті ми розглянемо кілька важливих питань для батьків, чиї діти ось-ось почнуть жити у світі соцмереж. І найперше питання, котре їм потрібно буде для себе вирішити –  коли це станеться.

Не починайте занадто рано

Реєстрація дітей у соціальних мережах
Ми закликаємо батьків не давати своїм дітям доступ до соціальних медіа занадто рано з кількох причин:

  • створення власного облікового запису дає дітям можливість контролювати свою онлайн-присутність і важливо, щоб вони робили це свідомо;
  • життя здається значно простішим, коли немає потреби керувати своєю репутацією та соціальними взаємодіями як онлайн, так і офлайн;
  • лайки, сповіщення, повідомлення і додавання до друзів роблять соцмережі неймовірно захопливими, тож цілком можливо, що діти все менше часу хотітимуть проводити у реальному житті.

Так, є чимало вагомих причин, чому ви хотіли б захистити вашу дитину від проблем, що пов’язані з соціальними медіа якомога довше. Однак…

Не запізнюйтеся

Поведінка дітей в інтернеті
Ми всі добре знаємо, що підлітки страшенно не люблять почуватися “останніми”. Не лише вони, будьмо відвертими, ми також. І якщо їм “ніколи” не дозволяють брати участь у тому, що уже роблять усі навколо, то вони знайдуть способи вас перехитрити і тоді ви навряд чи зможете допомогти. Коли вони створять обліковий запис без вашого відома і користуватимуться ним зовсім без нагляду, ви втратите можливість наперед обговорити з ними умови його наявності і змушені будете час від часу “гасити пожежі” без можливості їм запобігти.

Чим старшою ставатиме ваша дитина, тим більше часу вона проводитиме в Інтернеті. Тож потрібно встигнути навчитися давати собі раду в мережі. Це світ, у якому росте молодь. Можете дозволити їм опинитися там зарано і сподіватися, що вони впораються. Можете взагалі забороняти їм користуватися соцмережами. Або можете навчити їх правильно рухатися з вашою підтримкою та під майже непомітним керівництвом.

Познайомте їх з основами соціальних медіа

Знайомство дитини з соцмережами
Перш ніж вони матимуть свій особистий обліковий запис, ви можете спільно створити обліковий запис для... домашнього улюбленця. Таке тренування дасть вам можливість обговорити, як використовувати соціальні медіа, щоб вони приносили задоволення, користь і, ніде правди діти, популярність. Це може бути веселе і безпечне введення в світ каналів новин, історій і повідомлень. Нехай спробують підібрати круте і оригінальне ім'я користувача, як @RightAboutMeow, і насолоджуються прокручуванням стрічки новин та розміщенням фотографій з вашою допомогою. Зрештою для комфортного життя у світі соцмереж достатньо розуміти, як додати друзів, заблокувати користувачів, відповісти на повідомлення і писати при цьому не дуже безграмотно. І ще неодмінно поговоріть з дітьми про те, яку інформацію можна, а яку не варто публікувати у профілі з міркувань безпеки.

Почніть з однієї платформи

Перша соціальна мережа дитини
Правда ж навіть нам дорослим складно давати собі раду з повідомленнями, що надходять з Messenger, Instagram, Telegram, Twitter, відповідати на електронні листи, телефонні дзвінки, відділяти важливе від несуттєвого, а також розпізнавати рекламу, маніпуляції і спам? Зрештою діти теж не дуже люблять ускладнювати собі життя, прагнучи лише урізноманітнити його. Поясніть, у чому різниця, і почніть з однієї платформи. Це найкращий спосіб ввести їх у складний світ соцмереж. 

А якщо з бажаною соціальною мережею ви не дуже добре знайомі, то попросіть, аби дитина сама пояснила вам, як нею користуватися. Заохочуйте її розповісти вам більше з допомогою питань на зразок: “Хто може бачити це фото?”, “Хто може надсилати тобі картинки?”, “Як можна заблокувати користувача, щоб він не міг тобі написати?” Повірте, ви дізнаєтеся усе, що вам буде необхідно, якщо будете уважними. А дитина чудово проведе час у ролі експерта. 

Встановіть межі

Обмеження для дитини в інтернеті
Одна програма, один блок часу на день, один профіль – використовуйте цю формулу, щоб обговорити умови створення першого облікового запису вашої дитини. Якщо дуже хочеться, можете поекспериментувати. Наприклад, не обмежувати час, але потім спільно обговорити, як пройшов вихідний. Втома навіть від одного дня проведеного в онлайні майже гарантована. Якщо ж ви дозволите мати профілі у різних соцмережах, але обмежите час, дитині доведеться розставляти пріоритети. Однак формула працює, майте на увазі.

Заохочуйте їх використовувати соціальні медіа не лише для спілкування

Для чого діти використовують соцмережі

Нехай ваша дитина спробує, наприклад:

  • впродовж року щодня публікувати фото в Instagram;
  • щодня знімати 3-секундні відео і наприкінці року змонтувати їх у фільм;
  • робити меми і ділитися ними із сім'єю – це розвиває уважність і почуття гумору;
  • створювати і розміщувати мотиваційні цитати, щоб допомогти людям чудово провести день або замислитися над важливими темами;
  • організувати свій чи ваш День народження, мандрівку, екскурсію, квест, піжамну вечірку, що завгодно насправді;
  • створити групу, де користувачам заборонено користуватися літерою е;

Допоможіть дітям зрозуміти, що соціальні медіа мають сенс, коли вони не просто споживають інформацію, яку публікують інші люди, але і створюють власний творчий і позитивний контент, котрим приємно буде поділитися. І нехай вони несуть у світ те, що люблять.

Навчіть дитину бути хорошою людиною

Це вкрай необхідне життєве уміння. Махатма Ганді казав: «Будь зміною, яку ти хочеш побачити в світі». Допоможіть дітям сформувати повагу до відмінностей між людьми, навчіть цінувати думку інших, навіть коли вона відрізняється від їхньої. Покажіть, як не ображатися на коментарі і не ображати співрозмовників. Зрештою, поясніть, що інколи гострі образливі коментарі залишають боти. Навчіть своїх дітей бути добрими людьми. Від цього усім буде краще.

Що повинні знати батьки 

Батьки повинні розуміти, що соціальні медіа – це не просто розвага для молоді. У них діти знаходять зв’язки, тестують прийняття і формують відчуття належності до спільноти, щоб знати, що вони не самотні. 

Крім того, ваші діти справді можуть вважати, що коли людини немає у соцмережах, то для світу її не існує. Адже про її минуле життя не можна знайти інформації в мережі, а світлини з її паперового фотоальбому не набрали жодного лайку чи коментаря, тож невідомо, чи подобаються вони людям взагалі. Та і хіба можна робити фото без фільтрів (гляньте, як над бездоганними фото з інстаграму нещодавно жартували у програмі Майкла Щура). Півтора року тому на youtube з’явилося дотепне відео про те, як страшно зустрічатися з хлопцем, у котрого немає профілю у соцмережах. А вам бувало прикро, коли ви не могли тегнути на фото когось із знайомих, бо вони не користуються цією соцмережею або видалили свій профіль?

Так чи інакше, найкращий спосіб підтримати дитину – допомогти їй вибудовувати здорові зв’язки. Соціологічні дослідження свідчать, що діти, котрі мають добрі зв’язки з друзями та родиною у реальному житті не відчувають такої гострої потреби шукати їх онлайн. Відтак вони рідше потрапляють у халепи, намагаючись завоювати чиюсь прихильність і схвалення. При цьому для більшості підлітків їхнє життя в Інтернеті та їхнє життя в офлайн-режимі не є окремими світами. Поставтеся до цього з розумінням. Будьте мудрими, будьте чуйними, будьте уважними.

Що потрібно знати дитині

Безпека дітей в інтернеті
Діти повинні знати, що вони можуть поговорити з вами про що завгодно і ви їх не засуджуватимете. Якщо вони бачать те, чого не хочуть бачити, якщо їх переслідують або над ними знущаються, вони повинні знати, що можуть розповісти вам про це. Деякі діти нічого не кажуть батькам, побоюючись втратити їхню повагу і свій доступ до соцмереж. Тому ваші діти повинні бути впевнені, що говорити вам – це рішення, про яке їм не доведеться шкодувати, бо вашою першою реакцією не буде заборона використання соціальних медіа. Навіть якщо це буде єдиним прийнятним рішенням, спочатку у вас має відбутися відкрита дискусія. Нехай ваші діти почувають себе у безпеці, адже ви з ними і вони завжди можуть на вас покластися. 

І нехай життя у соцмережах приносить вашим дітям багато радості.

 

Що повинні знати батьки перед тим, як дитина почне використовувати соцмережі Анна Кобзар, викладач Грін Кантрі

 

Дата публікації: 17 квітня 2019