Якщо зробити домашнє вивчення англійської для дітей щоденною пригодою, то дитина легше й ефективніше буде засвоювати нову інформацію, швидше просунеться в навчанні. Керуючись цим принципом, пропонуємо провести зимові канікули з користю для вивчення іноземної. Тематичні мультики, пісні, прикрашання квартири, рецепти – все це допоможе у створенні особливого настрою та у вивченні мови.

Зміст

1. Готуємося до свят і вчимо англійську для дітей
2. Англійська для дітей: святкові листівки та подарунки
3. Чим зайнятися з дитиною під час свят із користю для англійської
4. Тематичні мультики, фільми та дитячі пісні

Зимові канікули – це час для сімейного відпочинку, подарунків і зустрічей із друзями. Давайте розглянемо ідеї одночасного поліпшення англійської для дітей та підготовки до зимових свят у сімейному колі.

Готуємося до свят і вчимо англійську для дітей

На зимові канікули з великим нетерпінням чекають діти – це ж час див і магії. Усі готуються до свят у колі сім'ї, так чому б не використовувати цей час із користю для вивчення англійської для дітей?

Незалежно від того, який рівень володіння мовою у вашої дитини, ви можете вигадати різноманітні активності з використанням іноземної мови замість нудних уроків і домашніх завдань. Покращуйте англійську для дітей під час підготовки до Нового року та Різдва. Знайдіть традиційні та нестандартні варіанти, як прикрасити будинок і ялинку, запам'ятайте нові слова англійською, повторюйте їх разом із дитиною під час декорування. Надалі дитина зможе використовувати їх у повсякденних діалогах англійською:

  • decorations – прикраси
  • garland – гірлянда
  • snowflakes – сніжинка
  • angel – янгол 
  • Christmas bauble – ялинкова кулька
  • bell – дзвіночок, бубонець
  • coloured lights – ліхтарики
  • star – зірка
  • tinsel – блискітки, мішура
  • candle – свічка
  • crackers – хлопавки
  • candy canes – смугасті льодяники
  • Christmas wreath – різдвяний вінок

Підготуйте тематичний костюм для домашньої вечірки і продумайте меню. На YouTube і в різних блогах можна знайти безліч рецептів і DIY-інструкцій англійською. Переглядаючи тематичні відео іноземною, ви зможете покращити англійську для дітей: поповнити словниковий запас і поліпшити сприйняття мови на слух.
 

Готуйте і вчіть англійську для дітей
DIY-відео на YouTube – простий спосіб підготуватися до новорічної вечірки та покращити англійську

Проведіть «таємного Санту» (Secret Santa). Напишіть імена всіх членів сім'ї на папірцях, перемішайте і запропонуйте кожному витягнути ім'я того, кому він буде дарувати подарунок. Усе залишається в таємниці до святкового вечора! Дайте дитині можливість показати креативність у виборі подарунка, допоможіть написати вітальну листівку англійською. 

Англійська для дітей: святкові листівки та подарунки

Якщо ваша дитина вчиться на курсах англійської для дітей, то напевно вона вже знає нескладні фрази для привітання з Новим роком та Різдвом. Запропонуйте їй разом зробити або підписати більше листівок (Christmas card) із привітаннями англійською, щоб порадувати друзів, родичів і викладача іноземної. Так вона зможе додатково повправлятися в дитячій англійській: закріпити правила граматики й орфографії, використовувати тематичну лексику. 

Універсальні фрази для привітання: Happy New Year! (З Новим Роком!) и Merry Christmas! (Веселого Різдва!). Крім того, в інтернеті можна знайти безліч прикладів нескладних віршів і привітань англійською, наприклад:

  • Happy holidays with love from our family! – Щасливих свят із любов'ю від всієї нашої родини!
  • Wishing you peace, love and hope in New Year! – Бажаю вам миру, любові та надії в новому році!
  • Wishing you warmth and good cheer! – Бажаю тепла та гарного настрою!
  • May your holiday be merry and bright! – Нехай ваше свято буде щасливим і яскравим!
  • Wishing you a wonderful Christmas (New Year) and happy holidays! – Бажаю чудового Різдва (Нового року) і щасливих свят!

Якщо ваша дитина вірить у Діда Мороза і любить писати йому, допоможіть створити лист англійською мовою. Оберіть красиву листівку та конверт, допоможіть із перекладом складних слів, прикрасьте лист. Дитина зможе використовувати наявні знання, поповнити словниковий запас англійської для дітей та попрактикувати навички письма.
 

Вивчаючи англійську для дітей, дитина навчиться підписувати листівки
Створення тематичних листівок і листів – одночасно творче дозвілля та практика англійської для дітей

Приготуйте подарунки (presents), загорніть їх у пакувальний папір (wrapping paper) і обв'яжіть красивою стрічкою (ribbon). Ще одна ідея – зробити саморобні подарунки (handmade gifts) для друзів і родичів. Запишіться з дитиною на онлайн-воркшоп, де можна буде навчитися створювати красиві вироби та практикувати англійську для дітей. Багато ідей для подарунків також можна знайти на YouTube та в різних блогах. Оберіть відео з нескладною для дитини англійською, увімкніть субтитри. 

Чим зайнятися з дитиною під час свят із користю для англійської

Щоб провести зимові канікули з користю для іноземної мови, батькам необхідно організувати дозвілля так, щоб вивчення англійської для дітей було невимушеним і цікавим. Пропонуємо список справ, які одночасно допоможуть поліпшити знання мови та цікаво провести час.

  1. Подивіться разом фільми й мультики англійською. Беріть для перегляду стрічки з урахуванням рівня знання мови вашої дитини, її віку та інтересів.
     
  2. Приготуйте традиційну святкову страву або напій, наприклад, імбирні пряники (gingerbread cookies), індичку (turkey), різдвяний кекс (Christmas cake), гарячий шоколад (hot chocolate).
     
  3. Пограйте в настільні ігри. Розважальні та навчальні ігри захоплюють як дітей, так і дорослих. Купіть англійську версію улюблених ігор вашої родини. Так ви зможете допомогти дитині розвинути комунікативні навички, логіку та креативність.
     
  4. Сходіть разом на тематичну вечірку або майстер-клас. Як правило, напередодні зимових свят школи англійської для дітей влаштовують івенти, на яких діти можуть поспілкуватися з носіями мови, дізнатися нову лексику з певної теми та весело провести час.
     
  5. Почитайте разом казки. Це рекомендують не тільки дітям, а й усім початківцям в англійській. З їх допомогою можна поповнити словниковий запас, розвинути навички читання, запам'ятати правила граматики й орфографії, дізнатися про культуру та традиції різних країн. 
     

Англійську для дітей добре вчити за мультиками
Спільний перегляд різдвяних мультиків англійською – час із сім'єю та користь для навчання

Не навантажуйте дитину під час канікул, не перетворюйте вивчення англійської для дітей під час канікул на нудні уроки, ненав'язливо додавайте цікаві активності англійською, займайтеся разом. 

Тематичні мультики, фільми й дитячі пісні

Напередодні Нового року та Різдва перегляд тематичних мультиків і фільмів піднімає настрій і допомагає зануритися в затишну святкову атмосферу. Перегляд стрічок мовою оригіналу – прекрасний спосіб поповнити словниковий запас і поліпшити сприйняття іноземної на слух. Сьогодні в інтернеті великий вибір мультиків англійською для дітей із будь-яким рівнем знання мови. Для найменшеньких підійдуть короткі відео з простою лексикою і повільним темпом оповідання, наприклад, серія мультиків про Свинку Пеппу: Peppa Pig: Santa’s Grotto, Peppa's First Christmas, Peppa Pig's Ride with Father Christmas та інші. Такі відео нескладно знайти на YouTube та інших онлайн-платформах. За необхідності увімкніть субтитри, допомагайте дитині з перекладом складних слів і фраз. Дітям старшого віку можна переходити до повнометражних мультиків:

  • A Christmas Carol (2009);
  • Elliot the Littlest Reindeer (2018);
  • The Polar Express (2004);
  • Merry Madagascar (2009);
  • Arthur Christmas (2011);
  • Mickey`s Twice Upon a Christmas (2004);
  • Ice Age: A Mammoth Christmas (2011).

Для спільного сімейного перегляду також підійдуть фільми зі святковою тематикою, наприклад, «Один вдома», «Чудо на 34 вулиці», серія фільмів про Гаррі Поттера.

Вчити англійську для дітей вдома і в навчальному класі можна за допомогою простих пісеньок. Як правило, в них часто повторюються легкі слова, а проста весела мелодія покращує настрій – із часом вся сім'я буде знати текст напам'ять. Крім всім відомої Jingle Bells, в інтернеті можна знайти пісні англійською для дітей з будь-яким рівнем:

  • Little Snowflake – дитяча пісенька про сніжинку;
  • We Wish You A Merry Christmas – привітання з Різдвом;
  • Santa Claus Is Coming To Town – всі в очікуванні Санти;
  • Rudolph The Red Nosed Reindeer – пісенька про оленя Рудольфа з упряжки Санти;
  • I’m a Little Snowman – проста пісня про сніговика;
  • Ten Little Elves – а ця про ельфів.

Під час вибору дитячої англійської пісні орієнтуйтеся на вік дитини і її рівень знання мови. Вивчайте слова та співайте разом!

 

Юліана Віхневич

 

Дата публікації: 15 грудня 2020