Як підготуватися до ЗНО 2020? ТОП 14 підручників

 

В попередній статті ми говорили про онлайн ресурси, особливості завдань та вибір варіантів підготовки, а цього разу ти дізнаєшся все про підручники для підготовки до ЗНО. Here we go!

 

Нагадую, що структура іспиту передбачає 4 основні частини: 

Для кожного блоку я підібрала підручники, які допоможуть досягти найкращих результатів. Готуватися самостійно, на курсах чи з репетитором твій власний вибір. Все залежить від твого поточного рівня англійської та мотивації.

Доречі, вже відкрито реєстрацію на безкоштовний онлайн курс “Ізі ЗНО”, розроблений в партнерстві мережею Грін Кантрі, Освіторією та Едерою. В курсі пояснені всі граматичні теми, необхідні для успішного складання іспиту і щасливого життя :) Ти можеш використовувати курс як основне джерело для навчання або ж як додатковий ресурс.

Щоб приєднатися до курсу потрібно:

1. Пройти онлайн тестування

2. Обрати при реєстрації “Дистанційний Курс “ІЗІ ЗНО”

Матеріали курсу з'являтимуться поступово, починаючи з 14 лютого 2020 р. 
Проходь їх вдумливо і результат твоєї праці буде помітним!

Якщо окрім онлайн курсу ти ще шукатимеш додаткові підручники та мобільні додатки читай далі:

 

USE OF ENGLISH

 

Часто граматику вважають найстрашнішою і найскладнішою частиною ЗНО. Але знаючи базові теми, які найбільше полюбляють впорядники тестів іспит виглядатиме не таким жахаючим. Всі теми є у відкритому доступі. Keep calm.

 

Ось вони, ці граматичні монстри:

  • 12 базових часів (Present, Past, Future у формі Simple, Continuous, Perfect, Perfect Continuous)
  • Modals (модальні дієслова),
  • Conditionals (умовні речення),
  • Passive Voice (пасивний стан),
  • Complex Sentences (підрядні речення),
  • Comparatives / Superlatives (ступені порівняння прикметників),
  • Pronouns (займенники),
  • Articles (артиклі),
  • Gerund (герундій),
  • Infinives (інфінітив),
  • Word Order (порядок слів),
  • Adverbs (прислівники).

 

Щоб наповнитися вірою у свої сили переглянь відео підказки як впоратися із Use of English на найвищому рівні!

 

 

ТОП 7 підручників для підготовки граматики:

  1. Notes by Green Forest (автор Nadiya Diachuk, видавництво Green Forest)
  2. Grammarway (3 або 4, автори Jenny Dooley, Virginia Evans; видавництво Express Publishing)
  3. Grammar in Use (автори R. Murphy, M. Hewings; видавництво Cambridge)
  4. Macmillan English Grammar in context (автор Michael Vince, видавництво Macmillan)
  5. Oxford Practice Grammar (автори Norman Coe, Mark Harrison, Ken Paterson (Basic) John Eastwood (Intermediate) George Yule (Advanced); видавництво Oxford)
  6. Get 200! (автори Marta Rosinska, Linda Edwards; видавництво MacMillan)
  7. Upstream Upper Levels (автори Virginia Evans, Jenny Dooley; видавництво Express Publishing)

 

Доречі, багато із зазначених підручників можна знайти в онлайн форматі ось тут  https://fliphtml5.com/, а придбати доступ до онлайн підручника Notes та тренажерів можна ось тут.

 

LISTENING AND READING

 

Найкраще що ви можете зробити для своєї англійської це невпинно збагачувати її лексичний запас. Питання не лише в ЗНО, а в культурі мовлення та впевненості під час спілкування.

 

Ось основні теми, які зустрінуться у завданнях з читання і дуже бажано вміти ними жонглювати у побуті. Для вашої зручності ми підготували більш розгорнутий перелік слів, за яким ви можете перевірити свої знання з деяких тем:

 

Culture, education, family, food, health, home, nature, personality, sport, shopping, science, society, traveling, work.

 

ТОП 4 книги для розширення лексичного запасу:

  1. Longman Exam Accelerator (автори Bob Hastings, Marta Uminska, Dominika Chandler, видавництво Pearson) це підручник, у якому ви не тільки знайдете ефективні завдання, але і підказки з приводу їх виконання. Наприклад, як працювати з текстами загалом, як знайти головну думку, як правильно підкреслювати ключові слова. Також цей підручник у комплекті має диск з аудіо завданнями, що робить його вдвічі  кориснішим.
  2. Go for ZNO Listening Comprehension (видавництво MM Publications) спрямований на покращення навичок аудіювання в учнів і загалом ознайомленням із тестом.
  3. English Vocabulary in Use (автор Michael McCarthy, видавництво Cambridge). Щоб бути впевненим у собі і гарним співбесідником, вивчайте найхарактерніші англійські слова і словосполучення тут.
  4. Oxford Exam Excellence (Intermediate/Upper intermediate, автори Dаnuta Gryca, Joanna Sosnowska, Russell Whitehead,видавництво Oxford) пропонує велику кількість практичних завдань з лексики, читання, аудіювання, використання мови та письма. А також допомагає стати більш організованим з щоденником навчання, що дозволяє вибрати завдання, спланувати повторення, робити нотатки та фіксувати результат.

 

Ми підготували підказки як готуватися і справитися із Listening найкраще. Дивись!

 

ТОП 4 мобільні додатки для роботи з лексикою:

  1. Duolingo
  2. Lingualeo
  3. Puzzle English
  4. Bright

 

Використовуйте час з користю у метро, на перерві або на прогулянці, завантаживши ці програми. 

Рівень лексичного запасу перевіряється зокрема за допомогою вправ і завдань категорії “reading”. Ми знаємо чим тобі допомогти. Дивись!


 

WRITING

 

Тепер ми добралися до найвідповідальнішої частини тесту Лист Другу. Його вага цілих 14 балів! Писати потрібно буде один із підвидів листа:

  • letter of invitation,
  • letter of apology,
  • letter of advice,
  • letter of complaint,
  • letter of giving news,
  • letter of application.

 

Для успішного написання листа потрібно запам'ятати рекомендовані шаблони і чітко виконати всі вимоги.

По-перше, уважно прочитайте саме завдання і його підпункти. Приділіть належну увагу кожному і дайте змістовну відповідь у принаймні 2-3 реченнях.

По-друге, правильно визначте тип висловлювання відповідно до виду листа неофіційний, напівофіційний та офіційний. Отже, не починайте лист з офіційного “Dear Sir or Madam”, якщо у вас у завданні лист другу з проханням порекомендувати книгу. Використайте просте і дружнє “Hello” або “Dear Anna”.

Також, лист має бути структурованим, тобто там мають бути greeting (привітання), introduction (вступ), main part (основна частина) and conclusion (висновки).

Ну і the last but not the least, зробіть свій лист насиченим завдяки розгорнутим привітанням та прощанням (lovely to hear from you, yours faithfully), сполучним фразам для посилення думки (to be honest, to sum up, what is more) та гарними побажаннями наприкінці (see you later, best wishes).

 

Щоб розібратися досконало із лайфхаками написання письмової частини обов'язково переглянь ось це відео і наповнюйся силою супергероя!

 

ТОП 4 книги для практики письмової частини: 

  • Successful Writing (B1-B2, автор Virginia Evans, видавництво Express Publishing) це підручник, який вам стане у пригоді. У ньому кожен юніт відповідає різним типам листів, з рекомендаціями по структурі, ключовими фразами і граматичними підказками.
  • Навчання правильним писемним навичкам також є основою підручника Exam Booster (B-B2, видавництво  Cambridge), плюс практичні поради та інструкції.
  • Reading and Writing targets 3 (автори Virginia Evans, Jenny Dooley, видавництво Express Publishing). Цей підручник гарно підійде для підготовки до ЗНО. Тут є тексти різних типів, багато корисного теоретичного матеріалу і одразу практичні завдання для закріплення.
  • Exam Tutor 2018 (автори Алла Мартинюк, Ірина Свердлова, Ірина Набокова, Алла Юрченко, видавництво Pearson). Посібник максимально адаптований під ЗНО в Україні та має практичні поради з написання листів, читання та аудіювання.

Ловіть від мене підказку: чарівна паличка все-таки існує! І це додаток Grammarly. Тут можна перевірити будь-який текст у браузері стосовно граматики, логічності, стислості, розширити свій словниковий запас, навчитися підбирати правильні фрази відповідні до тематики тексту.

Також, не забувайте про підручники-посібники для підготовки до ЗНО. У таких комплексних виданнях ви знайдете типові тестові завдання, можете перевірити свій рівень  знань і знайдете те, над чим треба працювати. Однак зауважте, що інколи завдання у посібниках легші за реальні. Тому по-перше, використовуйте примірники різних років і порівнюйте, по-друге, обов’язково пройдіть пробне ЗНО та онлайн варіанти ЗНО минулих років, по-третє, не здавайтеся.

 

We believe in you!

 

 

 

Дата публікації: 12 лютого 2020