Хоча ЗНО з англійської стане обов'язковим лише з 2021 року, уже зараз цей предмет за кількістю випускників, які його обирають, на четвертому місці після обов’язкових української мови та літератури, історії України та математики. Учні та батьки стурбовано гуглять усе, що пов'язане з англійською: центри підготовки, контакти репетиторів, навчальні посібники для самостійної підготовки. Ми вирішили зібрати найнеобхіднішу інформацію та поради щодо підготовки до ЗНО з англійської в серії статей. Загалом їх буде 10. Ми розповімо вам, як готуватися до письмової частини, де тренувати знання граматики і як збагатити словниковий запас, а також «здамо» найкрутіші ютуб-канали та освітні платформи, за допомогою яких ти зможеш самостійно підготуватися до іспиту.

Про що ж стаття #1? Вона про дати тренувальних іспитів, їх вартість, структуру тесту та корисні ресурси для підготовки. Here we go!

Що ж таке це ЗНО?

Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) – це іспит у вигляді тесту, який дозволяє вступити до вищого навчального закладу. Нагадуємо, що ЗНО може складати будь-яка доросла людина, яка має атестат про середню освіту. Тобто ЗНО можна складати після закінчення 11 класу або згодом, коли надумаєте вступати до ВНЗ. Також ЗНО можна складати хоч щороку і подавати під час вступу сертифікат із найвищим своїм балом (наразі дійсними вважаються результати ЗНО з англійської 2018 та 2019 років). Варто звернути увагу, що кожен абітурієнт може вибрати максимум 4 навчальні предмети з переліку (українська мова та література; історія України; математика; біологія; хімія; географія; фізика; англійська мова; іспанська мова; німецька мова; французька мова). Завдання до ЗНО щороку укладаються Українським центром оцінювання освіти відповідно до програми, з якою я обов’язково раджу ознайомитися – у ній перелік усіх граматичних та лексичних тем, які ти маєш знати для успішного складання іспиту.

Так, frankly speaking, штука надзвичайно важлива для усіх охочих здобути вищу освіту.

Коли проходитиме?

ЗНО з різних предметів проводиться у різні дні, щороку це різні дати. Нещодавно оголосили, що ЗНО з англійської мови відбудеться 2 червня 2020 року.

Пробне ЗНО – де, коли, навіщо?

28 березня 2020 року в усіх охочих є можливість пройти пробне ЗНО з англійської мови. Для цього необхідно в період з 3 до 24 січня 2020 року зареєструватися на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти та сплатити близько 150 гривень.

Чи обов’язково проходити пробне ЗНО? Звичайно, ні. Проте, якщо ти хочеш:

  • ознайомитися зі структурою та організацією іспиту;
  • попрактикуватися у правильному заповненні бланків;
  • визначити свій рівень знань, сильні та слабкі місця;
  • психологічно підготуватися;
  • зрозуміти, як ефективно розподілити час для виконання усіх завдань,

то why not?

З чого складається іспит?

Тест складається з 59 завдань різних форм:

  • завдання з вибором однієї правильної відповіді (Multiple choice);
  • завдання на визначення правильності/неправильності твердження (True/False);
  • завдання на встановлення відповідності (Matching);
  • завдання на заповнення пропусків у тексті (Gap filling);
  • завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю (Letter writing).

Усі вони поділяються на чотири частини:

  1. Аудіювання (Listening)
  2. Читання (Reading)
  3. Використання мови (Use of English)
  4. Письмо (Writing)

У тебе буде 150 хвилин для того, щоб виконати усі завдання, за які можливо отримати максимум 72 бали (58 балів за кожну правильну відповідь та аж цілих 14 балів за одне завдання з Writing!).

Як підготуватися?

По-перше, визнач свій рівень англійської. Тестів у мережі – море! Обирай будь-який, наприклад:

Якщо твій рівень трохи нижчий за В1, не переймайся, але налаштуйся на важку та сумлінну працю! Якщо в тебе В1 – чудово, якщо В2 – WOW!

Проте, лише 50% успіху – це власне знання англійської мови, а ще 50% – розуміння структури тесту, знання певних лайфхаків та вдалий тайм-менеджмент під час складання ЗНО.

Після цього переглядаєш програму та чесно відповідаєш собі на запитання: «Чи я добре знаю цю тему?». Якщо ні – роби собі помітки, над чим треба буде попрацювати в першу чергу.

Отже, рівень знань та слабкі місця визначено, тепер потрібно вирішити, як саме ефективно підготуватися.

Якщо в тебе все чудово з дисципліною та рівень мови достатній, тобі підійде такий варіант самостійної підготовки: заходиш сюди та регулярно проходиш ЗНО попередніх років. З усіма запитаннями звертаєшся до вчителя/друзів, які добре знають мову, або ж до підручників і посібників.

Серед безлічі видань типу «Підготовка до ЗНО», «Довідник-тренажер з ЗНО», які з’являються щороку, дійсно хороших та ґрунтовних немає: то там, то тут зустрічаються помилки та misprints. Тому краще тримати під рукою одну або декілька книг з цього списку:

  • English Grammar in Use. R. Murphy;
  • Use of English B2;
  • Grammar and Vocabulary practice. B1-B2;
  • Exam Booster. Підготовка до ЗНО;
  • Get 200!;
  • Go for ZNO listening comprehension.

Окрім цього, корисним буде насправді будь-який з комплексних підручників для вивчення англійської мови рівня B1/B2 британських видавництв (наприклад, Grammarway, Cambridge English Prepare, Solutions), головне готуватися регулярно (це дуже важливо!).

Для підготовки також у пригоді стануть онлайн-ресурси, їх багато і серед них є безліч корисної інформації. Стеж за нашими новинами та чекай на статтю з добіркою найцікавіших блоґів, сайтів, ютуб-каналів та відео.

А поки що лови ось ці 3 безкоштовні онлайн-ресурси для самостійної підготовки:

  1. Онлайн-курс «Готуємося до ЗНО з англійської разом з могилянцями» – він містить багато матеріалів та актуальних рекомендацій для ефективної підготовки.
  2. Гейміфікована платформа – щоб готуватися було цікаво. Містить вебінари, курси підготовки до різних предметів та пробні тести.
  3. Ще один онлайн-курс, що містить 27 уроків, присвячених підготовці до Writing, Reading та Use of English. Проте підготовки до Listening немає.

Якщо ж самодисципліна – не твій best friend, то найкраще піти на спеціальні курси, де за короткий час тобі допоможуть систематизувати наявні знання, заповнити пробіли та ґрунтовно підготуватися.

Green Country набирає групи підготовки до ЗНО на новий семестр, який стартує з 18.01.2020. Це курс для учнів 10-11 класів, які хочуть:

  • здобути рівень В1/В2, необхідний для успішного складання ЗНО;
  • навчитися тонкощам виконання завдань тестового формату та, що не менш важливо, потренуватися у тому, щоб правильно вносити відповіді у бланк;
  • дізнатися круті лайфхаки та секрети складання іспиту.

Заняття відбуваються один раз на тиждень у суботу чи неділю о 10, 12, 14 та 16 годині та тривають 110 хвилин.

Курс «Підготовка до ЗНО» проходитиме в таких філіях:

  • КИЇВ: м. Контрактова Площа, вул. Верхній Вал, 42Г;
  • ХАРКІВ: вул. Римарська, 32;
  • ЛЬВІВ: вул. Коперника, 50.

Щоб дізнатись, який розклад тобі підходить, необхідно спершу пройти коротке онлайн-тестування. Після проходження натисни на кнопку «Зареєструватись на курс» – і наша система запропонує усі можливі варіанти розкладів для твого віку та рівня англійської, з яких ти обереш найзручніший ;)

Ефективної тобі підготовки та до зустрічі у наступних статтях!

Наталя Шевченко, викладач Грін Кантрі

Усе, що потрібно знати про ЗНО-2020 з англійської    

 

Дата публікації: 14 січня 2020