Помилки — невід’ємна частина нашого життя. Чого і в якому віці ми би не навчалися, вони завжди супроводжують нас протягом шляху. 

Це стосується й опанування мови: попри те, що у ній є певний набір правил, вона також містить і винятки, що часто плутають дітей під час навчання.  

До прикладу, вимова. Саме вона гарантує, що думка буде передана чітко і в розмові не виникне непорозумінь чи плутанини. Проте, скільки би правил вона не містила, дітям часто важко вимовити те чи інше слово.

Отже, працювати над покращенням вимови важливо так само, як і над іншими аспектами мови. А про вправи, які з цим допоможуть, подбали ми Як покращити англійську вимову дитини
 

Інтонація, ритм і вимова: як працює метод Shadowing

Shadowing, іншими словами, тіньовий метод — це вправа, яка передбачає копіювання мови носія. Завдяки їй ваша дитина навчиться правильно вимовляти звуки та слова, зробить мову плавною і природною, покращить розуміння на слух та стане впевненішою у своїх мовних навичках загалом.

Працює цей метод дуже просто: потрібно повторювати фрази з фільмів та пісень, імітувати вимову спікерів з подкастів та інтерв’ю, копіюючи ритм та інтонацію.  А щоби навчання було дійсно цікавим та ефективним, перетворіть процес на гру Як покращити англійську вимову дитини, 2
 

Метод Shadowing для покращення англійської вимови (банер)
 

Отож, як використовувати метод shadowing? 

Як покращити англійську вимову дитини, 3 Виберіть аудіо або відео з простими діалогами, піснями або короткими історіями англійською мовою, які відповідають рівню дитини. Це можуть бути дитячі пісні, мультфільми або освітні відео на YouTube, як "Super Simple Songs" або "Peppa Pig".
 

Як покращити англійську вимову дитини, 4 Прослухайте вибраний матеріал разом із дитиною, щоби вона могла познайомитися зі змістом та інтонацією.
 

Як покращити англійську вимову дитини, 5 Запропонуйте дитині повторювати за диктором або персонажем, намагаючись точно відтворити не лише слова, але й ритм, інтонацію та акценти. Розпочати можна з окремих фраз і уривків. Це може бути непросто, але в результаті ви точно помітите позитивні зміни у сприйнятті мови на слух.
 

Як покращити англійську вимову дитини, 6 Коли дитина засвоїть короткі фрази, переходьте до довших речень і навіть абзаців. Згодом збільшуйте швидкість повторення, щоби покращити навички імітації.
 

Як покращити англійську вимову дитини, 7 Перетворіть shadowing на гру, де дитина уявляє себе в ролі персонажа з улюбленого мультфільму або казки. Це зацікавить та змотивує її.
 

Скоромовки

Ще один цікавий та всіма улюблений спосіб — скоромовки. Вони є ефективними, адже сприяють чіткій і точній вимові. А для дітей це ще й неабияк весело Як покращити англійську вимову дитини, 8

Запропонуйте дитині вивчити скоромовки та зіграти у гру на швидкість і правильність вимови слів. Така активність точно буде цікавою через смішні слова, зміст чи поєднання звуків.

А щоби завдання стало ще більш інтерактивним, намалюйте ілюстрацію до кожної скоромовки та підпишіть використані слова — це полегшить процес запам’ятовування.

 

Скоромовки для покращення англійської вимови (банер)

 

Перелік скоромовок, з яких можна почати: 

She sells sea shells by the sea shore. Double bubble gum, bubbles double.
Peter Piper picked a peck of pickled peppers. Chicken chocolate and cheese in a sandwich, please!
I scream, you scream, we all scream for ice cream. Fuzzy Wuzzy was a bear. Fuzzy Wuzzy had no hair.
Johnny can juggle and Jump in the jungle. Very well, very well, very well…

Фонетичні вправи та ігри

Фонетичні вправи допомагають дітям зрозуміти, як правильно вимовляти звуки, сприймати їх у письмовій формі та розуміти на слух. Існує чимало варіантів використання:
 

Як покращити англійську вимову дитини, 9 Звукові картки. Створіть картки з різними словами та звуками, щоби дитина практикувала їхню вимову окремо.
 

Як покращити англійську вимову дитини, 10 Знайди пару. Використовуйте ті ж картки, щоби дитина шукала пари зі слів і звуків.
 

Як покращити англійську вимову дитини, 11 Полювання на звуки. Виберіть певний звук і разом із дитиною шукайте предмети в будинку, які з нього починаються. Наприклад, для звуку /b/ це може бути "book", "bag", "banana". Після того, як знайшли предмет, вимовляйте слово повністю і підкреслюйте початковий звук.
 

Як покращити англійську вимову дитини, 12 Фонетичне лото. Створіть картки з різними буквами або комбінаціями звуків. Називайте слова, які починаються на один зі звуків, наче у лото. Дитина ж у цій грі має знайти звуки на своїй картці.
 

Як покращити англійську вимову дитини, 13 Римовані пари. Придумайте слово, наприклад, "cat". Дитина має знайти інше слово, що римується з ним, наприклад, "hat", "bat", "rat". Можна використовувати картки із зображеннями або просто працювати усно.
 

Як покращити англійську вимову дитини, 14 Використовуйте онлайн-ресурси з інтерактивними фонетичними іграми — такі, як:

  • PhonicsBloom ігри, які навчать розпізнавати звуки англійською

  • Read with Phonics ігри, які допоможуть правильно читати букво- та звукосполучення

  • Starfall ігри на розвиток читання та сприйняття мови на слух, а також дитячі англомовні пісні 
     

Пісні й аудіо

Наспівування англомовних пісень допомагає дітям вловлювати ритм, інтонацію, вимову слів та речень. Розпочати можна з улюблених пісень, знайшовши їхні караоке-версії на YouTube, або ж скористатися сайтами для тренування вимови.

 

Як покращити англійську вимову дитини, 15 Super Simple англійські пісні для дітей з текстами та завданнями, що допомагають у розвитку вимови, словникового запасу та граматики.

Як покращити англійську вимову дитини, 16 BBC School Radio дитячі пісні, які розвивають правильну вимову.

Як покращити англійську вимову дитини, 17 Lyrics Training  музика, завдяки якій дитина вивчатиме слова та тренуватиме вимову. 
 

Фільми й відео англійською

Переглядаючи фільми, мультики чи відео англійською, дитина звикає до звучання вимови носіїв і вчиться повторювати фрази за персонажами. Це дієвий і водночас цікавий метод, що точно сподобається дитині Як покращити англійську вимову дитини, 18
 

Англомовний кіноклуб від Грін Кантрі (банер)
 

Саме тому ми створили безплатний кіноклуб — подію, на якій збираються любителі англійської мови та кіно. Групи, розділені за віком, переглядають кінострічку, обговорюють сюжет і персонажів, а також виконують завдання. І все це — англійською Як покращити англійську вимову дитини, 19

Кіноклуб проходить щовихідних онлайн, у Києві та Харкові, і є чудовою корисною розвагою для дитини Як покращити англійську вимову дитини, 20
 

Додаткові ресурси

Шлях до ідеальної вимови може бути довгим, проте точно захопливим і різноманітним Як покращити англійську вимову дитини, 21 Приділяйте заняттям 10-15 хвилин на день, чергуючи активності, і вже дуже скоро ви помітите прогрес.  

Крім музики, фільмів та ігор у цьому допоможуть готові уроки та вправи:

Як покращити англійську вимову дитини, 22 BBC Learning English: Pronunciation  ресурс для тренування вимови, де доступні відеоуроки та завдання. 

Як покращити англійську вимову дитини, 23 Bussu  уроки для запам’ятовування лексики, постанови вимови та інших аспектів.
 

Якщо маєте сумніви, не забувайте перевіряти правильну вимову слів Як покращити англійську вимову дитини, 24 Для цього використовуйте онлайн-словники:

Приділяйте англійській трохи часу щодня, і вимова вашої дитини обов’язково стане perfect Як покращити англійську вимову дитини, 25
 

Навчатися у Грін Кантрі (кнопка)

 

Дата публікації: 11 вересня 2024