Початок вивчення англійської мови – важливий крок як для дитини, так і для батьків. Вам потрібно докласти певних зусиль, щоб цей важливий шлях став для вашого маленького учня ефективним, веселим і залишив тільки хороші спогади. Надалі це вплине на мотивацію дитини до навчання в цілому. Школа англійської мови для дітей – це те місце, де починається її знайомство з іноземними мовами, тому давайте розберемо, на які критерії варто звернути увагу під час її вибору.

Зміст

1. Визначаємося з цілями і потребами
    1.1. Мотивація дитини
    1.2. Стиль навчання дітей
    1.3. Очікування батьків
2. Збираємо інформацію про школу англійської мови для дітей
    2.1. Спеціальний підхід до дітей
    2.2. Контроль знань
    2.3. Забезпечення навчальними матеріалами
    2.4. Впровадження ігрових методик
    2.5. Інтер’єр школи
3. Як допомогти дітям навчатися ефективно
    3.1. Подаємо хороший приклад
    3.2. Підтримуємо дитину у важкі моменти
    3.3. Вчимося не тільки в школі англійської мови для дітей
    3.4. Включаємо іноземну мову в повсякденне життя

 

Обираємо школу англійської мови для дітей

Визначаємося з цілями і потребами

Школа англійської мови для дітей має відповідати очікуванням сім'ї. Бажано, щоб дітям було в ній комфортно, а дорослі бачили позитивний результат. Щоб скоротити ймовірність негативного досвіду, чітко визначтеся з тим, що б ви хотіли отримати від навчання. Можна скласти список і не забудьте запитати дитину, як вона бачить свої заняття та що хотіла би дізнатися. Хоча ідеї і можуть бути протилежними, ви прийдете до спільного знаменника й оберете ідеальну школу, яка влаштує всіх.
 

Обираємо школу англійської мови для дітей - 2
Перед початком занять у школі обговоріть свої очікування з дітьми  

Мотивація дитини

Те, як налаштована дитина, безпосередньо впливає на якість навчання в школі англійської мови для дітей. Тому батькам необхідно пояснити, що чекає її на курсах англійської та навіщо вони взагалі потрібні. Проведіть бесіду з дитиною, розкажіть про важливість іноземних мов і чому тепер вона буде відвідувати школу. Запитайте, як вона уявляє собі навчання – більш розважальним або навпаки дитині кортить дізнатися побільше нового. Так чи інакше, бажання дитини необхідно врахувати під час вибору курсів – і тоді вона буде бігти на заняття з величезним задоволенням, що позначиться на результатах.

Стиль навчання дітей

Усі діти різні й навчаються також по-різному. У когось хороша пам'ять і він може запам'ятати багато слів за раз, а хтось прекрасно переймає манеру мови й може швидко заговорити англійською без акценту. Темперамент у дітей теж абсолютно різний – поки одні розглядають книги і сидять на місці, інші бігають і активно досліджують світ навколо. Це важливо врахувати під час вибору школи, оскільки заняття не мають здаватися дитині занадто нудними, важкими та нецікавими. В ідеалі заняття має бути збалансованим і включати всі види навчання, як активні, так і пасивні, але характер дитини може зіграти важливу роль у складанні формату уроку.

Очікування батьків

Якщо обираючи школу англійської мови для дитини, ви вже поговорили з нею та врахували всі її побажання та потреби, то можна сказати, що половину справи зроблено. Але дітям, особливо молодшого віку, поки важко до кінця визначитися з цілями і бажаннями, а тому їм необхідна допомога старших у цьому питанні. Подумайте, чого ви очікуєте від курсів англійської мови. Можливо, впала успішність дитини в школі й необхідно підвищити оцінки. А може, ви хочете, щоб вона добре орієнтувалась за кордоном і змогла завести друзів по всьому світу. Вивчення англійської також розширить світогляд і здібності. Причиною може бути щось одне або все одразу, головне – щоб ви обговорили цю мету з дитиною та орієнтувалися на неї, обираючи школу.

Збираємо інформацію про школу англійської мови для дітей

Визначившись з цілями, саме час почати вивчати, які курси англійської мови пропонуються у вашому місті. Для оптимального вибору можна спертися на наведені нижче критерії та додати свої. Пам'ятайте, що здійснюючи велику покупку, людина ретельно вивчає всі пропозиції – і лише тоді робить вибір. У даному випадку ви купуєте знання і приємне дозвілля для дитини, тому варто все як слід вивчити. 
 

Обираємо школу англійської мови для дітей - 3
Навчання дітей у школі має бути комфортним і ефективним

Спеціальний підхід до дітей

Навчання дітей англійської мови – не найпростіше завдання, з яким може впоратися тільки досвідчений педагог і школа зі спеціально розробленою програмою. Прийшовши на курси, обов'язково дізнайтеся, як навчальні матеріали адаптовані для дитини і як викладачі працюють із учнями. Грамотний педагог зможе мотивувати й допомогти маленькому учневі подолати всі труднощі на шляху навчання англійської мови. 

Контроль знань

Одна з головних переваг школи англійської мови для дітей перед самостійним навчанням – це контроль знань. Правильно складена програма зазвичай поділена на блоки, після яких передбачається самостійна робота або будь-який інший вид перевірки отриманих знань. Так ви завжди будете знати про рівень успішності дитини, а викладач у школі – про теми, які потрібно опрацювати ще раз. 

Зверніть увагу на те, що перед тестами діти можуть почати сумніватися в знаннях і хвилюватися. Ваше завдання як батьків – підтримати дитину, пояснити, що контроль знань не такий страшний, як здається, і будь-яку невдачу можна виправити, спробувавши ще раз.

Забезпечення навчальними матеріалами

Нові барвисті підручники цілком здатні мотивувати дитину на вивчення англійської мови. Подивіться на навчальні матеріали, які пропонуються в школі. Вони мають відповідати віку учнів – яскраві для молодших діток і в міру цікаві для підлітків. Добре, якщо вони інтерактивні й діти можуть займатися зі смартфонів. Великим плюсом буде наявність додаткових матеріалів – карток, плакатів, використання відео та аудіо в навчанні. Такі образи добре запам'ятовуються дітьми та вважаються досить ефективними.

Впровадження ігрових методик

Дітям важливо, щоб заняття в школі англійської мови не були нудними. Для цього використовуються спеціальні ігрові методики. Вони переключають увагу дитини з підручника на якесь завдання, що часто передбачає фізичну активність. Це весело, мотивує дітей і допомагає їм ще краще запам'ятати пройдений матеріал. Дізнайтеся, які методики використовуються на курсах і як часто впроваджуються до програми занять школи.

Інтер'єр школи

Цей пункт не стосується якості знань, але може суттєво вплинути на їх засвоєння. Записуючись на курси, прийдіть до школи англійської мови з дитиною. Якщо вона побачить яскраві аудиторії зі зручними партами, картами, постерами, іграшками – швидше за все вона захоче повернутися туди ще не раз. Знайшовши комфортне місце, де їй буде все подобатися, дитина буде збиратися на заняття з англійської мови з задоволенням. 

Як допомогти дітям навчатися ефективно

Навіть якщо ви знайшли ідеальну школу для дитини, є способи зробити вивчення англійської ще ефективнішим. Для цього знадобиться трохи вашого бажання і вільного часу, який ви проведете з величезною користю. І, може, навіть самі дізнаєтеся щось нове. 
 

Обираємо школу англійської мови для дітей - 4
Вчити англійську всією сім'єю – це весело та корисно

Подаємо хороший приклад

Діти багато в чому беруть приклад із дорослих, тому важливо показати, що ви теж зацікавлені у вивченні англійської мови. Якщо ви добре володієте іноземною, розкажіть натхненні історії або допоможіть розібратися з незрозумілою темою. А якщо ні, то почніть вчитися разом – це не тільки замотивує дитину й розширить ваш світогляд, але й допоможе проводити час разом із користю. Головне показати, що вчитися – це дуже цікаво, весело й отримувати знання потрібно не тільки на заняттях у школі англійської мови для дітей. 

Підтримуємо дитину у важкі моменти

Рано чи пізно настає момент, коли щось не виходить і матеріал стає незрозумілим. На цьому моменті дитина може захотіти кинути навчання, втратити бажання дізнатися щось нове і боятися відвідувати заняття. Обов'язково запитайте в дитини, що її турбує, як успіхи в школі англійської і які труднощі у неї виникають. Спробуйте допомогти розібратися в незрозумілій темі або зверніться до викладача. Нагадуйте про те, що у всіх бувають невдачі й при перших труднощах не варто кидати навчання. Пройдіть це випробування разом, і дитина ще порадує вас відмінними результатами.

Вчимося не тільки в школі англійської мови для дітей

Урізноманітніть навчання в школі англійської мови для дітей цікавими заняттями вдома. Запропонуйте дитині подивитися разом мультфільм англійською мовою. Якщо вона вже добре читає, підключіть субтитри. Під час перегляду ставте запитання й обговорюйте те, що відбувається. Так ви не тільки потренуєте розуміння іноземної, але й навчите дитину запам'ятовувати і переказувати. Зробіть висновки з переглянутого і запишіть нові корисні слова.

Купуйте дітям цікаві барвисті книги англійською. Обов'язково прочитайте їх разом і також обговоріть прочитане. Знайдіть навчальні додатки в інтернеті: граючи в цікаві ігри, дитина запам'ятає щось нове. Можна вигадати безліч цікавих занять, головне, щоб вони не тільки розважали, а й навчали. Так, ви покажете дітям, що навчання може бути веселим, і з користю проведете час всією сім'єю.

Включаємо іноземну мову в повсякденне життя

Таке тренування буде цікавим експериментом для кожного члена сім'ї. Суть його полягає в тому, що потрібно вибрати кілька годин на тиждень, коли потрібно спілкуватися тільки англійською мовою. Особливо це буде корисно дітям старшого віку, які мають непоганий запас знань. Головне правило – жодних слів рідною мовою. Так ви зможете натренувати вміння висловлювати думки, використовуючи тільки англійську, що буде дуже корисно перед поїздкою за кордон.

Сподіваємося, за допомогою наших порад ви зможете обрати найкращу школу для дитини, допомогти подолати труднощі під час навчання й урізноманітнити навчання розвагами. 

 

Дмитро Журавльов

 

Дата публікації: 5 січня 2021