Одна з найбільш затребуваних і актуальних форм навчання зараз – дистанційні заняття. Перш за все, звичайно, це обумовлено епідеміологічною ситуацією у світі, проте й до появи вірусу вивчення англійської онлайн було популярним, особливо серед учнів шкільного віку. 

Зміст

1. Онлайн-уроки англійської – переваги та недоліки
2. Мотивуємо дитину правильно – як полюбити онлайн-заняття з англійської
    2.1. Особливості дитячої мотивації
    2.2. Як правильно діяти
3. Додаткові ресурси для вивчення англійської онлайн

Які труднощі чекають на дітей та батьків на заняттях з англійської онлайн і як їх подолати – про це далі в нашій статті.

Уроки англійської онлайн: мотивуємо дитину

Онлайн-уроки англійської – переваги та недоліки

Існує чимало факторів, які впливають на вибір форми навчання. Батьки завжди намагаються створити для своїх дітей найкращі умови, тому звертають увагу на такі речі як обстановка в класі, характер і підхід викладача, місце розташування офісу курсів і те, наскільки дитині комфортно в умовах, які пропонує школа. Пріоритетним за багатьма пунктами часто стає навчання онлайн. У нього низка переваг.

  • Не потрібно нікуди їхати. Це, мабуть, один із основних плюсів. У дітей і без цього мало часу, адже є ще загальноосвітня школа, яка вимагає виконання домашніх завдань. А ще потрібно сходити на спортивний, музичний або будь-який інший гурток, відпочити й провести трохи часу з друзями. Деякі встигають ще й батькам по дому допомагати. Тому ніхто не хоче витрачати час на дорогу до школи англійської. Для всіх, хто живе не в центрі міста, вивчення англійської онлайн стає найкращим рішенням.

  • Із попереднього пункту випливає наступний: комфортна обстановка. Для дітей дуже важливо те, що їх оточує. Вдома все звичне та не провокує стрес, тоді як незнайома атмосфера буде відволікати й може погано позначитися на продуктивності дитини.

  • Яка дитина не любить сидіти за комп'ютером? Особливо якщо батьки не сварять за це, а навпаки заохочують. До того ж, уроки англійської онлайн часто нагадують ігри. Діти будуть використовувати додатки, розігрувати діалоги та сценки в групах, проводити час максимально весело, але з користю.
     

Уроки англійської онлайн: мотивуємо дитину
На онлайн-уроках англійської ніщо не повинно відволікати дитину

Здавалося б, уроки такого формату – одна суцільна перевага. Однак уже в процесі навчання батьки зустрічаються з деякими проблемами. Основна неприємність, що виникає на заняттях вдома – відсутність концентрації в дитини. Домашня обстановка може як допомагати зосередитися, так і навпаки – надто розслабляти. Учень починає звертати увагу на сторонні речі, іграшки, людей у ​​вікні й те, що відбувається в сусідній кімнаті. Така неуважність зумовлена ​​небажанням займатися, а отже, недостатньою мотивацією. Мотивація може зникнути з багатьох причин. Батькам важливо не втратити момент і правильно вплинути на дитину.

Мотивуємо дитину правильно – як полюбити онлайн-заняття з англійської

Мотивація – це спонукання до дії, тобто будь-який фактор, що спонукає людину здійснювати ті чи інші дії. Внутрішні спонукання – це наслідок якихось емоцій, почуттів, бажань. Зовнішні формуються навколишніми обставинами, позитивними або негативними. Існує ще два типи мотивації: викликана задоволенням і неприємними відчуттями. А тепер докладніше.

Особливості дитячої мотивації

Діти, особливо учні віком 8-10 років, обирають спілкування замість гортання книг. Їх більше приваблюють ті заняття, де можна застосувати й продемонструвати свої творчі здібності, комунікативні навички та взагалі себе як індивідуальність. У дітей часто змінюється коло інтересів, тому книгами та серйозними завданнями дитину надто не зацікавити. 

Оскільки йдеться про вивчення англійської мови онлайн, то фрази на кшталт «тобі це необхідно, бо потрібно будувати успішну кар'єру» дітей взагалі не хвилюють. Це може бути актуально для учнів старшого шкільного віку. До дітей молодшого віку потрібен інший підхід.

Давайте розглянемо одразу, як робити не можна.

  • Перша та найпоширеніша помилка батьків – тиск. Уявімо ситуацію: дитина довго займалась англійською онлайн, втомилась, у її голові надлишок інформації. Може статися таке, що частина матеріалу вона фізично не здатна в даний момент засвоїти. У цьому немає нічого страшного, якщо не закинути й продовжити вивчення англійської через кілька годин або наступного дня. Однак батьки, особливо люди «старого гарту», ​​не завжди це розуміють. У хід йдуть фрази «не ляжеш спати, поки не вивчиш», «не будеш вчитися – не отримаєш роботу», «не підеш гуляти, доки не відсидиш заняття» тощо. Якщо хтось думає, що це спрацює як мотивація, то ця людина глибоко помиляється. Максимум чого вийде досягти – бажання закинути вивчення англійської онлайн зовсім.

  • Порівняння – теж хибний спосіб мотивувати дитину. Єдина людина, з якою потрібно її порівнювати, – це вона сама, але вчора. Жодні однокласники, друзі, сини й дочки маминих подруг не повинні хвилювати ні дитину, ні її батьків. Інакше можна отримати не хороші знання англійської, а міцно усталені в дитячій психіці комплекси.

  • Влаштування домашніх іспитів. Часто батьки люблять взяти книжку та почати ганяти дитину за матеріалом із метою перевірити її знання. Без можливості підготовки діти губляться та роблять помилки, що, звичайно ж, засмучує батьків і нерідко призводить до конфлікту. Залиште перевірку знань педагогу, він точно знає, як і коли це правильно робити.

Як правильно діяти

Перше та головне правило – максимальний комфорт. Ніякого морального тиску, лише любов і підтримка. Постійно вчитися важко, особливо якщо є мета отримати високий результат. Під час занять з англійської онлайн не можна відволікати дитину, потрібно створити для неї атмосферу, що максимально сприяє навчанню. Для цього потрібно прибрати з поля зору все речі, які не знадобляться в процесі, та відкласти всі гучні справи в квартирі.

Невеликий лайфхак. Якщо дитина все одно розсіяна під час онлайн-занять і любить дивитися на всі боки, розклейте по кімнаті стікери з англійськими словами. Вже якщо дитина й буде відволікатися, то з користю.

Можна вести облікову таблицю результатів. Записуйте, скільки вправ сьогодні дитина виконала правильно або скільки нових слів і правил вивчила. Учень сам побачить свої успіхи, які будуть мотивувати його рухатися далі. Не забувайте додавати до цього батьківську похвалу та не сваріть за відсутність прогресу.
 

Уроки англійської онлайн: мотивуємо дитину - 2
Батьки обов'язково повинні допомагати дітям у вивченні англійської онлайн

Мотивувати дитину невеликими подарунками – теж непоганий варіант. У якості винагороди за вивчену тему, пройдений рівень, успішний тест обирайте не дуже дорогі речі, але ті, які сподобаються дитині. Тільки не перестарайтеся, є ризик, що це може перерости в комплекс відмінника, коли дитину заохочують тільки за хороший результат. Застосовуйте цей спосіб, коли ніщо інше вже не діє. У жодному разі не супроводжуйте це словами: «Не отримаєш подарунок, поки не зробиш все завдання». Перефразуйте репліку: «Давай ти гарненько постараєшся – і отримаєш за це винагороду». Важливо не тільки те, який сенс ми хочемо донести, але і те, якими словами це робимо.

Зв'яжіть хобі та інтереси дитини з англійською мовою. Любить читати? Прекрасно, читайте адаптовану літературу. Не уявляє життя без комп'ютерних ігор? Вивчайте лексику з цієї теми. А учнів старших класів можна зацікавити вивченням англійської онлайн для програмування – так у майбутньому дитина зможе сама брати участь у процесі розробки ігор. 

Додаткові ресурси для вивчення англійської онлайн

Допомагайте дитині доповнювати заняття з педагогом, займаючись поза курсами з інтересом. Під такими «заняттями» ми маємо на увазі фільми, онлайн-книги, подкасти або сайти з корисними вправами. Розглянемо деякі з них.
 

Уроки англійської онлайн: мотивуємо дитину - 3
В інтернеті є маса ресурсів, які допоможуть у вивченні англійської онлайн

  • Lang-8 – сподобається тим, хто любить писати тексти англійською або тим, кому цю навичку необхідно поліпшити. Тут можна написати будь-який текст і надіслати його на перевірку носієві мови, який виправить усі помилки. 

  • Busuu – свого роду соціальна мережа, якою користуються близько 50 мільйонів людей. Тут можна знайти різні вправи, тести, а також спілкуватися з носіями англійської мови онлайн.

  • BBC Learning English – це поєднання розважального та навчального контенту. Тут можна знайти пізнавальні історії та навчальні матеріали з різних тем. Учні старшого віку можуть звернути свою увагу на безпосередньо сайт BBC.

  • LyricsTraining – сподобається тим, хто любить музику. Сайт пропонує прослуховувати улюблені композиції, а потім заповнювати відсутній текст. Можна вибрати рівень знання англійської, жанри та пісні улюблених музикантів.

  • Ororo.tv – джерело фільмів і серіалів онлайн із англійськими субтитрами. Особливістю сайту є те, що можна навести курсор на будь-яке слово в субтитрах – і його переклад автоматично підсвітиться. За частину фільмів потрібно заплатити, однак велика кількість матеріалів доступна безкоштовно.

  • FreeRice – сайт, який дозволить поповнити свій словниковий запас і позайматися за допомогою вправ на граматику. Оскільки сервіс підтримується Всесвітньою продовольчою програмою ООН, в якості винагороди за кожну правильну відповідь учень отримує щіпку рису для голодних.

Матеріалів для вивчення англійської онлайн можна знайти предостатньо. Діти можуть закріпити тему, пройдену з викладачем, і заповнити прогалини в знаннях. Головне – це бажання у дитини вчитися, а вплинути на це здатні батьки. Особливо їх участь важлива на самому початку освітнього процесу, коли дитині нічого не зрозуміло та важко підлаштуватися під обсяг знань. Обираючи формат вивчення англійської мови онлайн, обов'язково враховуйте побажання учня, чи буде йому комфортно займатися за комп'ютером і чи встигне він виконувати всі завдання якісно. Не сваріть за промахи та заохочуйте за успіхи. Тільки уважні та чуйні батьки здатні виростити розумну, психічно здорову людину й мотивувати її на досягнення нових висот.

 

Влада Іванова

 

Дата публікації: 15 лютого 2021