Про що ви зазвичай говорите з рідними на кухні? Чи з друзями під час прогулянки? Чи траплялося, що тема розмови доходить до якихось цікавих фактів чи обговорення книги по саморозвитку? Якщо так, то ви точно зможете погодитися — завжди приємно, коли вдається поєднати саморозвиток із відпочинком.

Уявіть, як неочікувано, приємно й цікаво було б дітям почути на уроках англійської теми, які близькі їм.

Часто, уроки сприймають як щось надто серйозне, де немає місця пустим балачкам, де учні вчать Present Simple на прикладі умовної Sally, а лексика розбирається в реченнях про бібліотеку, собачку чи парк. 

Давайте по-чесному: 70-80% дітей у вашому класі були в бібліотеці всього декілька разів за весь період навчання.

Існує стереотип, що нові мультики, герой улюбленого серіалу, сюжет захопливої фантастичної книжки, новий рівень в Brawl Stars та інші теми, про які діти говорять в коридорі — це ніби окремий від навчання світ, який в жодному разі не можна впускати в класну кімнату. 

Уявіть, наскільки потужним інструментом може стати лише одна актуальна тема, скільки інтересу, продуктивності та мотивації вона може дати учням. Тож нумо розберемося, які теми цікаві п’ятикласникам та як інтегрувати їх до уроків з англійської! 

 

Домашні улюбленці

Про що говорять діти: теми, актуальні 5-ти класникам та як інтегрувати їх до уроків англійської

Хто хоча б колись не хотів собі маленького, але вірного друга поруч? Із самого дитинства діти мріють про кошеня, цуцика чи іншу тварину, яка стане найкращим другом та першим кроком на шляху до дорослого та відповідального мислення.

Саме тому тема домашніх улюбленців одна з найактуальніших для дітей 4-5 класів, коли вони роблять перші кроки до самостійності та досліджують світ для створення власного бачення речей. 

 «Ой, а подивіться на мою собачку!», «Вчителю, дивіться, який у мене милий котик!» — це все фрази, які більшість викладачів хоча б раз чули під час дистанційних уроків. То чому б просто не дати їм виговоритися? Just chill out!  Замість того, щоб забороняти дітям відволікатися, можна запропонувати приділити цій темі цілий урок. 

Діти можуть зробити мініпрезентації про своїх тваринок, зняти коротеньке відео або зробити фотоколаж, який покажуть в класі та розкажуть більше з використанням відповідної лексики. Ця тема добре підійде для вивчення будь-якого часу та інших лексичних тем. Наприклад, діти можуть розказати, що він робить їх улюбленець, де він спить, який корм їсть та які ігри любить і таким чином попрактикувати Present Simple. 

Найголовніше — це інтерес учнів до предмета та вчителя, який стає найкращим другом у процесі навчання, бо проявляє зацікавленість не тільки до знань студентів, але й до їх особистого життя. У результаті, ми маємо контакт учителя та дитини, високий рівень активного застосування лексики та цікаві уроки. 

 

Мода та стиль 

Про що говорять діти: теми, актуальні 5-ти класникам та як інтегрувати їх до уроків англійської, 2

У процесі дорослішання у дітей з’являються нові інтереси, які потім стають важливою частиною їхнього життя. Наприклад, вони починають виражати себе та свої особисті якості через одяг. Мода і стиль уже давно є невід’ємними елементами для кожного з нас. Діти теж обожнюють говорити про одяг, слідкувати за модними тенденціями та навіть хвалитися одягом одне перед одним.  То чому б не зробити уроки англійської максимально схожими на неформальну зустріч з друзями та подругами? 

Лексику на тему одягу можна розбирати на основі «луків» зірок, фешн блогерів та знайомих дітям модельєрів та будинків моди. Або ж попросити учнів самостійно обрати образ, який вони хотіли б обговорити. Дискусія та вираження особистого смаку або ідеї, як покращити “луки” зірок, дозволять кожному учню взяти участь у бесіді, що буде розвивати навички комунікаціі англійською мовою.

Домашньою роботою може стати невелике есе або презентація на тему персонального стилю та улюблених елементів одягу, кольорів або бутиків. Також, на тему фешен індустрії є величезна кількість відео-, аудіо- та текстових матеріалів, які допоможуть зробити підготовку до уроку швидшою. Наприклад, на платформі iSLCOLLECTIVE є як мінімум 15 воркщітів на тему “Fashion”, а на сайті Teach-This.com є дві безкоштовних гри для рівня А1, які дозволять зробити урок цікавішими. 

Таким чином діти зможуть зробити рісьорч на цікаву для них тему та висловити особистий погляд на моду та стиль, що перетворить звичайний урок на щось більш дотичне до реальне життя, а головне — дозволить попрактикувати реальну корисну лексику та фрази, які точно знадобляться для спілкування! 

 

Foooooooood! 

Про що говорять діти: теми, актуальні 5-ти класникам та як інтегрувати їх до уроків англійської, 3

Чи подобається вам після тяжкого та довгого дня порадувати себе чимось смачненьким? Звісно, хто ж не любить поїсти ;) Так і кожний із ваших учнів має улюблену страву, напій або може хоч кожного дня їсти чипси. Тож запитайте їх про це (і не дивуйтеся, якщо більшість відповідей буде про картоплю фрі та піццу).

Нехай школярі пошукають смачні рецепти, зроблять розбір інгредієнтів улюблених снеків або розкажуть про найсмачнішу вечерю в їхньому житті. Їжа — один із найголовніших культурних та національних аспектів, тож, окрім звичайних розповідей про картоплю та огірок, роздивіться кухні різних країн, визначте характеристики популярних страв або просто зробіть батл, які роли найсмачніші у місті. До того ж, якщо розбирати їжу в культурному ключі, це відкриває простір для обговорення традиційних кухонь, в процесі вивчення яких, можна вивчити ще й назви країн. Особливо цікавими для дітей стане вивчення традиційних солодощів: німецький штолен, турецька пахлава, американські панкейки, канадський mapple syrup точно допоможуть зробити урок дещо солодшим! 

Зокрема, під час обговорення їжі та пов’язаного з нею культурного експірієнсу, можна застосовувати як прості, так і складні часи. Використання Past Simple (два роки тому ми їли смачний борщ у тому ресторані) або Past Continuous (я їв борщ в той час, як моя сестра їла пюре) є однаково релевантними у рамках теми.

Говорячи про їжу з п’ятикласниками, вчитель також може торкнутися нездорових харчових звичок та запропонувати дослідити цю тему. На жаль, соціальні проблеми є невіддільною частиною нашого з вами життя. Дуже важливо зробити уроки англійської актуальними та корисними не тільки для вивчення нового часу та лексики, але й для розвитку особистості, лідерських якостей та здорових звичок на все життя!

 

Подорожі

Про що говорять діти: теми, актуальні 5-ти класникам та як інтегрувати їх до уроків англійської, 4

Тема подорожей є однією з найпопулярніших тем у вивченні англійської. Починаючи з лексики про мандрівки та цікаві місця у своєму місті, закінчуючи знайомствами закордоном та проходженням митного контролю. 

У наші часи, вже з початкових класів діти мають досвід подорожей, а Інтернет є потужним джерелом натхнення та інформації про різні туристичні локації світу для дітей. Тревел блогери стають рольовими моделями для більшості користувачів соціальних мереж, подорожують та показують цікаві місця у різних частинах нашої планети. На додачу, школярі часто вчать англійську, аби спілкуватися та знаходити друзів з різних куточків світу під час власних подорожей. 

Здивуйте учнів! Ви можете запропонувати їм зробити власний відеоблог про подорож до найближчого парку, ТЦ, аквапарку, лісу чи річки, таким чином даючи дітям можливість застосувати лексику «In the city», «Giving directions» та «Travelling». Звісно ж, у своїх відео п’ятикласникам потрібно буде розмовляти англійською та застосовувати лексику або конструкції, які підійдуть до будь-яких мандрів. Такий тип завдання дасть учням можливість додатково попрактикувати свої навички планування, монтажу та креативності та знову поділитися улюбленими локаціями власного міста! Якщо не всі учні в класі мають телефони для зйомки, розбийте їх на групи чи пари для командної роботи.

Якщо ви вважаєте, що відеоблог — це надто складне завдання для школяра 10-11 років, спробуйте зробити цікавий квіз (не лякайтеся, це просто) про 7 Natural Wonders of the World; най-най… місця світу чи небанальні місця для подорожей Україною. Або ж знайти текст про подорожі англійською чи подивитися популярний Ютуб-блог. А щоб складнощів з текстами не виникало, їх можна шукати на відкритому сайті Lingua.com

 

Мультфільми, музика та відеоігри 

Про що говорять діти: теми, актуальні 5-ти класникам та як інтегрувати їх до уроків англійської, 5

Часи, коли діти дивилися мультфільми на касетах та дисках, слухали музику лише по радіо чи телебаченню, а для того, щоб пограти, йшли в комп’ютерний клуб, давно минули. На заміну прийшов цілий цифровий світ у смартфоні, наповнений величезною кількістю відео- та аудіоконтенту, тому популярні мультики та музика є дуже актуальною темою для школярів. 

На базі цих відкритих матеріалів можна робити безліч крутих та, головне, цікавих завдань: аудіювання за допомогою пісень Білі Айліш, обговорення нового мульту «Монстрів на канікулах» або ж цілі воркщіти, побудовані на історіях Marvel. Для того, щоб зробити урок цікавішим, ви можете навіть провести його в Майнкрафті! Майнкрафт добре підійде для вивчення природи, кольорів та назв кімнат в будинку, а діти будуть у захваті від вас та такого цікавого формату! 

У вищезгаданих платформах iSLCOLLECTIVE та Teach-This є багато відео- та аудіоматеріалів в розділі “Video Lessons”.

 

А тепер про те, завдяки чому з’явилася ця стаття.

 

Ми, команда освітньої платформи Грін Кантрі Букс, прагнемо, щоб вчителі англійської були в тренді. Щоб говорили з дітьми однією мовою. Щоб були класними в очах дітей. 

Ми почали свій шлях як автори навчальних програм 4 роки тому й розробили матеріали з вивчення англійської для 1-11 класів. Авторська онлайн-платформа та паперові підручники, кабінет учителя й учня, покрокові плани занять, робота з вчителями (вебінари, тренінги) — наші продукти гідно конкурують з “британцями” та є перші й неповторними в Україні.

Потім пішли ще далі й створили підручник «Stories» для 5-х класів, який цього року представлений на державному конкурсі. Актуальні теми для уроків з п’ятикласниками в цій статті були переважно взяті з нього.

Він наповнений цікавими завданнями, іграми, текстами, трендовими медіаматеріалами. Він створений за модельною програмою «Іноземна мова 5-9 класи» та відповідає всім вимогам Нової Української Школи. У підручнику — актуальні україньским школярам теми, інтерактивні вікторини, квізи, аудіо- та відеоматеріали, заховані під QR-кодами на сторінках. 

Затестити один із уроків можна тут.

Ми будемо дуже вдячні, якщо ви підтримаєте підручник «Stories» на конкурсі! 

Давайте разом робити українську освіту сучаснішою, цікавішою та дитиноцентричною за допомогою актуальних тем, цікавих матеріалів та сучасних підходів!

Дата публікації: 11 лютого 2022