Ці три букви змушують старшокласників здригатись і провокують головний біль у їхніх батьків. Але від ЗНО не втечеш, рано чи пізно до нього доведеться інтенсивно готуватись: у школі, на курсах англійської, з репетитором або самостійно вдома. Ми розбили цей непростий процес на основні етапи й зібрали для вас найцінніші лайфхаки, щоб підготовка до ЗНО з англійської пройшла результативно та з радістю.

Зміст

  1. У який спосіб готуватись до ЗНО з англійської мови
    1.1. Літні курси англійської перед випускним класом
    1.2. Підготовка до тестування з англійської в школі
    1.3. Заняття з репетитором
    1.4. Курси підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання
    1.5. Самостійна підготовка до ЗНО з англійської
  2. Процес підготовки до тестування з англійської
    2.1. Курси до ЗНО з англійської в Києві
    2.2. Підготовка в Харкові до англійського ЗНО
  3. Як здати ЗНО з англійської успішно: лайфхаки для школярів
    3.1. Структура та тривалість ЗНО з англійської
    3.2. Як іще можна підготуватися до ЗНО з англійської

​У нашому блозі також читайте про те: 

У який спосіб готуватись до ЗНО з англійської мови

Перш за все, необхідно розглянути всі доступні варіанти з підготовки до англійського ЗНО та визначити оптимальний. Звісно, у кожної дитини своя ситуація: комусь достатньо лише трохи попрактикуватись самостійно після уроків, комусь підійдуть індивідуальні заняття з репетитором, хтось залюбки пройде курс у школі іноземної мови, присвячений англійській для ЗНО.

Зверніть увагу, що перший етап підготовки до ЗНО краще починати не за пару місяців до тестування, а вже влітку перед 11 класом. Адже навіть якщо ви не будете записуватись на літній інтенсив і присвятите останнє шкільне літо розвагам і відпочинку, то все одно скласти план на майбутній рік краще перед початком навчального року. Якщо довго розгойдуватись, то можна просто не встигнути якісно підтягнути свої знання до тесту.

Літні курси англійської перед випускним класом

Усе ж, припустимо, що випускник почне активно займатись англійською вже влітку. Щоб не витрачати рік на додаткові відвідування занять із іноземної мови, можна заздалегідь з'ясувати, як підготуватись до ЗНО з англійської. Найбільша перевага таких курсів – це заощаджений у майбутньому час, який можна буде використати для того, щоб підтягнути інші дисципліни, з яких також доведеться складати тестування. Окрім цього, якщо дитина запишеться на літні курси англійської, то вона буде цілком сконцентрована на вивченні одного предмета, а отже, така підготовка буде ефективною та результативною.

У випадку коли курси англійської влітку з певних причин не розглядаються, поміркуйте про закордонні поїздки або англійський мовний табір. Поєднуючи відпочинок із практикою мови, дитина засвоїть чимало корисного, збагатить словниковий запас і розширить список тем, на які вона може вільно розмірковувати й висловлюватись. А це дуже допоможе їй із письмовим завданням на ЗНО.

Підготовка до тестування з англійської в школі

Цей варіант влаштує тих, чиї знання англійської настільки впевнені, що учень не потребує додаткової підготовки, аби добре скласти іспит. Чому й ні, буває і таке. До того ж, якщо це, до прикладу, ліцей, гімназія або спеціалізована школа з посиленим вивченням мов або гуманітарним спрямуванням, то навчальний процес у такому закладі передбачає достатню підготовку учнів до ЗНО з англійської. Якщо тестування збирається проходити весь клас, то можна домовитись про додаткові уроки (факультативи) з іноземної мови.

Хоча навіть при такому положенні справ радимо записати дитину на розмовні клуби, які проходять у невимушеному форматі, часто з носіями мови. Якщо ресурсів на такі заняття не вистачає, то можна знайти або навіть своїми силами організувати безкоштовний розмовний клуб, на якому однолітки говоритимуть про все, що їм цікаво, англійською мовою. Як здати ЗНО, просто відвідуючи такі зустрічі? Що ж, для успішної здачі тесту необхідно знати лексичний мінімум (2500 слів), а розмовні клуби неабияк допоможуть його набрати й розширити.

Заняття з репетитором

Популярний, проте далеко не найбільш дешевий спосіб підготовки учня до тестування, – це заняття з репетитором. Розглянемо плюси та мінуси цього варіанту:

+ такі заняття індивідуальні, тож вся увага вчителя буде сконцентрована на одному учневі;
+ план занять складається на основі знань конкретної дитини, що дає змогу швидко заповнити прогалини в англійській і не проходити зайвий раз те, що вона й так знає;
+ пропрацьовувати проблемні моменти можна стільки разів, скільки необхідно для їх вивчення та розуміння;
+ репетитор може приходити додому, тож дитина не витрачатиме вільний час на дорогу;

- вартість таких занять перевищує ціну за групові курси англійської;
- пошук перевіреного компетентного репетитора може зайняти чимало часу;
- на індивідуальних заняттях дитина не матиме змоги порівняти свої успіхи з іншими учнями.

 

Способи, як підготуватись до ЗНО з англійської
Як підготуватись до ЗНО з англійської: вдома, у школі чи на спеціальних курсах?

Курси підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання

Сьогодні школи іноземної мови пропонують спеціальні курси англійської для ЗНО. Програма складена таким чином, що учні отримують максимум необхідних для тестування знань і підказок. Тут не вдасться значно збільшити словниковий запас, підтягнути розмовну англійську чи покращити вимову – курс спрямований саме на те, як вдало здати ЗНО з англійської.

Звісно ж, такий курс пропонує і школа Green Country. За порівняно короткий час тут можна отримати таку підготовку:

  • відпрацювати граматику й підняти свою англійську до того рівня, якого буде достатньо для високого балу (Intermediate – Upper-Intermediate);
  • на основі попередніх тестів зрозуміти, яких завдань варто очікувати та як виконувати їх так, щоб рівномірно використати відведений на тестування час;
  • попрактикуватися в написанні творів на можливі теми.

Самостійна підготовка до ЗНО з англійської

Варто пам'ятати, що під час тесту перевірятимуться такі навики як listening, reading, writing і, звісно, стан ваших vocabulary та grammar. Отже, якщо вам цікаво, як самостійно підготуватись до ЗНО, то треба максимально озброїтись ресурсами та матеріалами, які потренують ці навики.

Напевно, найкраще, що можна вибрати в такій ситуації, це підготовка до ЗНО з англійської онлайн. Сьогодні ми маємо досить велику кількість сайтів і додатків, за допомогою яких можна безкоштовно вчити й покращувати свою англійську. Серед них акцентуємо увагу на таких, що присвячені саме зовнішньому незалежному оцінюванню:

  • ZNO Osvita – тут зібрані всі завдання, які були на ЗНО починаючи з 2009 року;
  • ZNOnaSharu – можливість пройти пробне ЗНО онлайн за визначений час, лише без виконання письмового завдання;
  • Zno Academia – ресурс, на якому можна підтягнути граматику, а також перевірити себе, пройшовши ЗНО попередніх років;
  • iLearn – чудовий сайт для самостійної підготовки до ЗНО з англійської онлайн, який містить не лише тести, але й відеоуроки на всі граматичні теми.

Процес підготовки до тестування з англійської

На другому етапі підготовки до англійського ЗНО варто визначитись із розкладом та інтенсивністю занять, а також скласти або узгодити програму, за якою проходитиме додаткове навчання. І тут ми детальніше розповімо, чому серед усіх зазначених вище опцій вважаємо варіант підготовки до ЗНО з англійської за допомогою спеціальних курсів найбільш оптимальним і виграшним.

Курси до ЗНО з англійської в Києві

У столиці є досить широкий вибір курсів, що дають учням відповідь на запитання, як здати ЗНО з англійської. Так і наша школа Green Country пропонує швидкий, доступний і ефективний курс. Щоб записатись на курс «Лайфхаки ЗНО», потрібно пройти коротке онлайн-тестування, обрати групу та прийти на пробне заняття.

Семестр складається лише з 12 занять тривалістю по 110 хвилин, але матеріал підібраний настільки ретельно, що учні встигнуть охопити всі мовні навички та граматику, а також виконати всі типи завдань, що чекають на них під час здачі ЗНО. Тож це саме той рідкісний випадок, коли для хорошого результату не потрібно витрачати забагато часу.

Під час навчання використовуються сучасні технології, які роблять заняття більш зручними та цікавими для дітей, авторський матеріал і, звісно, ЗНОшні завдання минулих років. На основі останніх можна зорієнтуватись:

  • які проблемні моменти у знаннях того чи іншого учня варто вирішити;
  • який матеріал потрібно повторювати систематично, який відпрацьовувати більше, а який не потребує повторного вивчення;
  • які завдання вимагають більше часу та, відповідно, для яких навичок потрібно напрацювати більшу швидкість.

 

Підготовка до ЗНО в Харкові та Києві на курсах Green Country
Англійська для ЗНО на спеціальних курсах від школи Green Country

Підготовка в Харкові до англійського ЗНО

Школа Green Country в Харкові також пропонує курс «Лайфхаки ЗНО», який за два місяці забезпечить учня потрібними саме для цього тесту знаннями.

Якщо перевести загальний час цього семестру на шкільні уроки, то останніх вийде аж 30. Курси ж не доведеться відвідувати довго, проте вони інтенсивні й грамотно складені, тож їх відвідування гарантовано покращить результат дитини на зовнішньому незалежному оцінюванні щонайменше на 20 балів (у порівнянні з результатом, який учень міг би отримати без відвідування такого спецкурсу).

Англійська для ЗНО на курсах Грін Кантрі розрахована для учнів із рівнем англійської Intermediate та Upper-Intermediate, адже завдання на тестуванні готуються саме для цих рівнів. Протягом семестру діти будуть набивати руку на типових для ЗНО тестах. Це дасть їм змогу вже під час реального іспиту не відчувати дискомфорт або розгубленість – вони просто вкотре виконуватимуть завдання вже звичного формату.

Як здати ЗНО з англійської успішно: лайфхаки для школярів

Здавалося б, що після занять ми вже цілком розуміємо, як підготуватися до ЗНО з англійської, але ні. Третій етап, який у жодному разі не можна пропускати, – це самостійна робота. Вона допоможе дізнатись про очікувані види та кількість завдань, час їх виконання, а також попередити типові помилки.

Структура та тривалість ЗНО з англійської

Перше, з чого складається така самостійна робота, це практична підготовка саме до процесу проходження тестування, більшість секретів якої вже було опановано під час занять із репетитором чи спеціальних курсів англійської.

Тут варто нагадати структуру ЗНО з іноземної мови:

  1. аудіювання (прослуховування аудіозаписів і тестові завдання, які покажуть розуміння мови на слух);
  2. читання (текст для читання та тестові завдання на перевірку прочитаного);
  3. використання мови (тестові завдання, що перевіряють рівень граматики та лексики);
  4. письмо (твір на задану тему).

Приблизно однакова кількість тестових вправ поділена між першими трьома пунктами, останній же передбачає одну розгорнуту відповідь, тобто твір. Час потрібно розрахувати так, щоб за 150 хвилин встигнути виконати й перевірити всі частини ЗНО.

Тримайте кілька порад від колишніх школярів, як здати ЗНО з іноземної мови так, щоб вкластись у відведений час і впоратись із усіма видами завдань.

  1. Наголошуємо: обов'язково пройдіть пробне тестування. Це найкраща можливість зрозуміти, чи достатньо відведеного часу на виконання всіх завдань. До того ж, під час пробного ЗНО відбудеться ознайомлення з усіма процесами зовнішнього незалежного оцінювання, а це забезпечить впевненість і розуміння порядку дій під час справжнього тестування.
     
  2. Завжди читайте завдання та інструкції до кінця. Вони сформовані так, що не містять нічого зайвого, тож кидати їх на половині – це не економія часу, а ризик зробити помилку.
     
  3. Не бійтесь користуватись методом виключення. Якщо ви впевнені, що більшість варіантів не підходять, але вагаєтесь на рахунок останнього пункту, то вибирайте його – напевно цей пункт виявиться правильним.
     
  4. Намагайтесь не зациклюватись на певних завданнях. Якщо ви не знаєте відповідь, то краще пропустіть проблемний пункт і поверніться до нього наприкінці. Головне, щоб залишився час переглянути всі завдання та доробити невиконане.
     
  5. Під час аудіювання робіть собі нотатки, але не намагайтеся переписати собі все, що ви почули – такий підхід радше відволіче вас від загальної суті сказаного. Не хвилюйтесь, якщо не зрозуміли весь аудіозапис із першого разу, його можна буде прослухати ще раз.
     
  6. У творі дотримуйтесь логічної структури. Заощадити час і не загубити думки також допоможуть тезиси. Не ставте собі за мету вразити того, хто перевірятиме вашу роботу, химерністю думки чи метафорами – краще використовуйте прості речення, в правильності яких ви впевнені.
     
  7. Не намагайтеся пронести шпаргалки, навіть якщо вони високотехнологічні. По-перше, вас все одно спіймають на гарячому. По-друге, зосередження на списуванні забере багато часу та зайвих нервів, які так необхідні для успішного написання ЗНО.

 

Лайфхаки, як здати ЗНО з англійської
Ваші старші друзі залюбки поділяться досвідом про підготовку до ЗНО

Як іще можна підготуватися до ЗНО з англійської

Другий аспект самостійної підготовки – загальне щоденне вдосконалення англійської мови за межами навчального закладу чи курсів, а також моральне налаштування. Так-так, це дійсно важлива частина успіху, яку багато хто недооцінює.

Ми зібрали найголовніші поради та лайфхаки, засновані на особистому досвіді багатьох учнів, які обов’язково допоможуть у підготовці до ЗНО з англійської.

  1. Щодня проходьте якісь тести: на онлайн-ресурсах можна знайти просто нескінченну кількість тестів з англійської в різних формах: від ігрових і розважальних до ускладнених. Слухайте та дивіться вебінари, присвячені ЗНО.
     
  2. Читайте книги, оповідання, навіть блоги, які вам подобаються, англійською мовою. Для цього не потрібно знати геть усі слова, але у пам'яті відкладатимуться певні фрази, граматичні конструкції тощо.
     
  3. Дивіться улюблені серіали в оригіналі з англійськими субтитрами та слухайте музику, водночас проглядаючи текст пісні. Виписуйте незнайомі слова та фрази, намагайтесь з’ясувати їх значення з контексту, а потім обов’язково звіряйте зі словником.
     
  4. Тренуйтеся писати твори на всі можливі теми. Відшукайте та випишіть кілька варіантів фраз або популярних і доречних ідіом для початку будь-якого твору, а також його закінчення. Спробуйте переписуватись англійською у соціальних мережах або обмінюватись паперовими записками із однокласниками, які також готуються до ЗНО.
     
  5. Підпишіться на акаунти шкіл англійської мови в соцмережах або завантажте на смартфон їхні авторські додатки. Часто школи пропонують масу коротеньких вправ та велику кількість корисних слів, фразеологізмів, приказок англійською, що розширять ваші лінгвістичні знання.

А головне – зберігайте впевненість у собі та отримуйте справжнє задоволення від вивчення мови, підійшовши до цього питання не лише з відповідальністю, а ще й із гумором. Тоді це не буде марно витраченим часом, а принесе вам успіх на багато років вперед!

Дата публікації: 4 лютого 2020