Випускники 11 класу, які планують складати ЗНО у 2022 році з англійської, знають не з чуток про важливість завчасної підготовки до іспиту. Нагадаємо ще раз – ефективна підготовка допоможе підвищити поточний рівень мови та отримати бажаний бал.

Зміст

1. ЗНО 2022: особливості іспиту

2. Курси англійської з підготовкою до ЗНО онлайн та офлайн

3. Самостійна підготовка до ЗНО

4. ТОП помилок випускників

5. Лайфхаки від студентів і викладачів

Швидше за все, ви вже почали підготовку на уроках у школі, але цих занять може не вистачити, особливо якщо ваш поточний рівень нижчий за середній. Тому якщо ви розраховуєте на високий бал, подумайте про додаткову підготовку до ЗНО 2022 з іноземної. Насамперед варто ознайомитися з усіма доступними варіантами підготовки та визначити оптимальний з урахуванням ваших потреб і зайнятості.

Комусь достатньо самостійної практики, а комусь потрібні спеціальні курси підготовки до ЗНО. Вони можуть проходити онлайн та офлайн, бути індивідуальними та груповими, комплексними чи інтенсивними, також є спецкурси та програми вихідного дня. Ідеальний варіант – додаткове навчання на курсах і регулярна самостійна практика. Нижче ми розглянемо різні варіанти навчання, необхідні матеріали для підготовки, лайфхаки, які допоможуть отримати бажаний бал на іспиті.

До речі, у нас є корисне відео на цю тему, яке актуальне й у 2022 році.

 

ЗНО 2022: особливості іспиту

ЗНО 2022 з англійської мови має чітко визначену структуру та систему оцінювання, відведений час на виконання всіх завдань, конкретні дедлайни реєстрації та вимоги до учасників. Цю інформацію можна знайти на офіційному веб-сайті тестування. Там є необхідні матеріали для підготовки й тренувальні варіанти іспиту. Обов'язково використовуйте їх під час підготовки до ЗНО 2022. Так ви зможете ознайомитись з особливостями іспиту, оцінити свій поточний рівень англійської та слабкі сторони для відпрацювання, скласти власну стратегію підготовки.

Під час іспиту ЗНО 2022 перевірятимуться такі навички учня:

  • розуміння на слух змісту різножанрових текстів;
  • читання та вміння працювати з автентичними текстами різних жанрів та видів;
  • письмові навички (уміння писати прості зв'язні тексти на різноманітні теми, викладати свою думку на письмі);
  • вміння критично оцінювати інформацію та використовувати її для різних потреб;
  • знання необхідної лексики та граматики, вміння використовувати їх залежно від контексту.

Структура іспиту ЗНО 2022

ЗНО складається з 4 частин та 59 завдань. На їхнє виконання відводиться 150 хвилин. Під час іспиту перевірятиметься:

  • розуміння мови на слух – аудіювання (16 завдань);
  • читання (22 завдання);
  • використання мови (20 завдань);
  • письмо (одне завдання відкритої форми).

Сам іспит складається із завдань:

  • з вибором однієї правильної відповіді;
  • на визначення правильності/ неправильності твердження про зміст прослуханого/ прочитаного;
  • на встановлення відповідності;
  • на заповнення пропусків у тексті реченнями/ частинами речень, словосполученнями/ словами з наведених варіантів;
  • відкритої форми з розгорнутою відповіддю.

ЗНО 2022 з англійської: що потрібно знати та як готуватися

Під час підготовки до ЗНО 2022 насамперед орієнтуйтесь на офіційні матеріали та минулорічні варіанти іспиту

До чого готуватись?

Програма ЗНО 2022 з англійської мови розроблена на основі чинних навчальних програм з іноземної мови для закладів загальної середньої освіти. У ній конкретно визначено теми, які має знати випускник. Це спрощує процес підготовки, оскільки необхідні вимоги чітко визначені та доступні в мережі.

Учаснику ЗНО 2022 можуть трапитись тексти на такі теми: сім'я, одяг, покупки, харчування, стиль життя, спорт, література, подорожі, наука, професії, шкільне життя, музика. Детальний перелік тем та їх конкретизацію можна знайти в офіційній програмі іспиту. Там є список необхідної граматики, що відповідає рівням В1-В2. Він включає певний перелік правил використання прикметників, прислівників, іменників, дієслів, прийменників, сполучників і займенників.

Під час підготовки важливо тренувати вміння працювати зі структурою іспиту. Погодьтеся, буде прикро втратити бали просто тому, що ви не встигли виконати всі завдання. Тому важливо працювати з тренувальними й минулорічними варіантами ЗНО. По-перше, ви зможете зрозуміти, на які вправи у вас іде найбільше часу, по-друге, навчитеся грамотно розподіляти кожну хвилину на тестуванні.

Курси англійської з підготовкою до ЗНО онлайн та офлайн

Як ми вже зазначали вище, сучасні школи англійської для дітей пропонують великий вибір підготовчих курсів до ЗНО 2022, які відрізняються інтенсивністю, тривалістю й форматом. Під час підбору свого варіанту необхідно орієнтуватися на потреби, особливості та завантаженість випускника. Так, наприклад, для учня з високим навантаженням іншими предметами підійде онлайн-формат з індивідуальним графіком, а тому, хто може лінуватися займатися вдома, краще записатися на групові офлайн-заняття.

Програма підготовчих курсів

Кожна школа англійської має свій підхід і стратегію підготовки до ЗНО 2022. Їх об'єднує орієнтованість на структуру іспиту та вимоги, що виставляються до учасників. За курс випускник зможе підняти свою англійську до того рівня, якого буде достатньо для отримання бажаного балу. Як правило, в разі завчасної підготовки учень встигає:

  • відпрацювати необхідні правила граматики та поповнити лексичний запас, навчитися використовувати свої знання залежно від контексту;
  • покращити аудіювання та читання, розуміння текстів;
  • попрактикуватися у написанні творів на різні теми ЗНО;
  • на основі попередніх іспитів зрозуміти, які завдання викликають найбільші складнощі, забирають час;
  • навчитися рівномірно використовувати відведений час на ЗНО 2022.

 

ЗНО 2022 з англійської: що потрібно знати та як готуватися - 2

Курси підготовки до ЗНО 2022 з англійської – простий спосіб прокачати поточний рівень мови та регулярно тренуватися у виконанні вправ, які будуть на іспиті

На курсах студент отримає список необхідних матеріалів для підготовки та доступ до додаткових ресурсів для самостійного навчання. Крім того, викладачі та одногрупники діляться лайфхаками з підготовки та самого процесу тестування, підтримують і мотивують.

Ще один плюс онлайнових та офлайнових курсів – контроль прогресу. До початку навчання вам запропонують пройти тест на визначення поточного рівня знань, а також пробну версію іспиту ЗНО 2022, щоб визначити вектор підготовки. Так ви зможете зафіксувати стартові результати й контролювати покращення.

Курси від Green Country

У програмі підготовки від школи англійської мови Green Country зібрано досвід учнів, які успішно склали іспит, проаналізовано слабкі місця багатьох учнів, зроблено акценти на складних типах вправ ЗНО. Ця інформація втілена у зручному та зрозумілому курсі. Сьогодні випускники можуть обрати один із трьох варіантів підготовки до ЗНО 2022 з англійської мови:

  • інтенсив (30 занять, двічі на тиждень) – заняття плюс додаткова робота з тестами та інтерактивними завданнями на платформі 24ES;

  • повний курс (45/90 занять, тричі на тиждень) – 1 заняття (110 хв) спрямоване на підготовку до ЗНО, 2 заняття (80 хв) – на вивчення загальної англійської. Така комбінація дозволяє випускнику покращити поточний рівень мови, відпрацювати вправи з ЗНО 2022, вивчити структуру іспиту та навчитися контролювати свій час на виконання завдань;

  • спецкурс (15/30 занять, раз на тиждень) – для студентів із рівнем англійської В1/В2. Заняття проходять по вихідних.

 

ЗНО 2022 з англійської: що потрібно знати та як готуватися - 3

 

Будь-який курс можна пройти як онлайн, так і офлайн. Навчальні матеріали, вправи та тести доступні на інтерактивній навчальній платформі 24ES. Там же є особистий кабінет My GC, де студент може стежити за своєю успішністю та контролювати навчальний процес.

Крім того, в соціальних мережах школи багато добірок із порадами з підготовки та складання ЗНО 2022. Наприклад, на ютюб-каналі Green Country можна знайти безліч відео з порадами щодо підготовки, а також відеоуроки на теми, які перевірятимуться на іспиті.

Самостійна підготовка до ЗНО

Як ми вже зазначали, ефективно готуватися до ЗНО 2022 допомагають не лише шкільні уроки та спеціальні курси англійської, а й самостійна практика. Сюди входять домашні завдання, регулярна робота із пробними й минулорічними тестами, використання додаткових ресурсів. Нижче розглянемо, як готуватися до кожної частини ЗНО з англійської, та ділимося корисними порадами.

  1. Як готуватись до читання?

У вправах на перевірку навички читання у ЗНО 2022 від вас не вимагається знання абсолютно кожного слова. Важливо, щоб випускник умів виділяти загальний зміст і ключові деталі у прочитаному, зміг використати цю інформацію для пошуку правильної відповіді. Прокачати цю навичку допомагає регулярна практика читання. По-перше, тексти, що відповідають вимогам іспиту, доступні у великій кількості в офіційних посібниках і тренувальних ЗНО. По-друге, знаючи теми, які перевірятимуться, учень самостійно може знайти відповідні тексти та практикуватися. Головне, щоб вони відповідали необхідному рівню.

Важливо не просто вміти читати англійською та перекладати слова, а навчитися розуміти написане, виділяти основну думку після прочитання, важливі деталі, пробувати подумки переказувати зміст прочитаного рідною мовою. Крім того, варто запам'ятовувати правильне використання стійких виразів, граматичних і лексичних конструкцій, слів і словосполучень залежно від контексту. Бо на іспиті перевірятимуть не швидкість, а якість читання. Вам потрібно буде виконати низку завдань за текстами, тому важливо регулярно практикувати типові для ЗНО вправи. У цьому допомагають відповідні навчальні матеріали. Ви звикнете до формату ЗНО 2022, зможете швидко орієнтуватися у завданнях та знаходити правильні відповіді.

 

ЗНО 2022 з англійської: що потрібно знати та як готуватися - 4

Регулярна самостійна підготовка до ЗНО 2022 допоможе покращити поточний рівень англійської та дасть впевненість у своїх силах

  1. Як покращити аудіювання до ЗНО 2022?

Під час аудіювання на ЗНО 2022 перевірятиметься не стільки навичка учасника розуміти окремі слова та висловлювання, а вміння вловити суть усього тексту. Складність полягає в тому, що у різних спікерів свій акцент, вимова та темп мовлення – це необхідно враховувати під час підготовки. Слухайте аудіо на різні теми та з різними спікерами. Крім того, після кожного прослуховування спробуйте виділити тему, основні ідеї та деталі того, про що йшлося в аудіо. Розвинути навичку аудіювання допомагає регулярна практика. Це можуть бути записи з тренувальних посібників, торішні варіанти іспиту, подкасти, аудіокниги і навіть перегляд коротких роликів на тему, яка може бути на ЗНО.

Лайфхаки для успішного складання аудіювання на ЗНО 2022:

  • прочитайте запитання та варіанти відповідей до них до початку прослуховування аудіо;
  • робіть нотатки, записуйте основні факти, ключові слова;
  • шукайте синоніми – не завжди варіант відповіді, у якому ви зустріли слова з тексту, є правильним, головне орієнтуватися за змістом почутого;
  • перевіряйте себе – ще раз прочитайте запитання та звірте його зі своїми записами.
  1. Використання мови: як прокачати навичку до іспиту?

Ця частина ЗНО 2022 спрямована на перевірку одночасно словникового запасу та граматики. Тому важливо включити до підготовки вивчення ідіом, фразових дієслів, синонімів, узгодження часів, правильне використання частин мови. Найголовніше – навчитися використовувати залежно від контексту. У цьому вам допоможуть не лише офіційні посібники до іспиту та підручники, але й регулярне читання різножанрових текстів та прослуховування аудіо з носіями англійської мови. Запам'ятовуйте, у яких ситуаціях використовуються ті чи інші конструкції та фрази. Прокачуючи аудіювання, читання та письмо, ви автоматично покращуватимете навички, необхідні для частини «Використання мови».

  1. Покращуємо навички письма англійською

Writing – мабуть, один із найважчих розділів на ЗНО 2022. Тут перевірятимуться не лише лексичний запас та знання правил граматики, а й уміння учасника письмово викладати думки, доречно використовувати лексичні та граматичні конструкції. Як би банально це не звучало, але під час підготовки до цієї частини доведеться писати багато текстів на різні теми та паралельно поповнювати лексичний запас.

Поради щодо підготовки до письмової частини ЗНО 2022:

  • вчіться формулювати основну думку та зміст тексту до того, як почнете писати;
  • підготуйте для себе універсальні конструкції, які можна використовувати для різножанрових текстів;
  • запам'ятайте популярні конструкції та правила написання певних текстів. Наприклад, як розпочати та закінчити лист, фрази звернення тощо.

 

ЗНО 2022 з англійської: що потрібно знати та як готуватися - 5

Займайтесь за допомогою офіційних посібників із підготовки до ЗНО 2022, а також ресурсів, що відповідають рівню вище середнього

ТОП помилок випускників

Навіть займаючись на курсах і самостійно, випускники часто припускаються помилок під час підготовки. Кожен випадок є унікальним і таких помилок може бути маса, але ми зібрали топ розповсюджених моментів, яких варто уникати, готуючись до ЗНО у 2022 році.

  • Затягування із підготовкою. Підготовка до ЗНО 2022 за місяць або кілька тижнів можлива лише за умови, що ви на 100% впевнені у своїх силах, регулярно практикуєте англійську, ходите на базові курси та маєте хорошу цілеспрямовану підготовку в школі. Якщо є невпевненість і великі прогалини у знаннях, краще розпочати підготовку завчасно.

  • Ігнорування пробних і тренувальних тестів. Навіть якщо ваша вчителька у школі каже, що ви молодець, у вас високі бали з англійської, це не гарантує успішного складання ЗНО 2022. Оцінювання має свою структуру та особливості, розібратися з якими допомагає робота з тренувальними завданнями. Прикро буде втратити бали просто тому, що ви не розібралися з поставленим завданням.

  • Зосередження своєї уваги лише на пробних тестах ЗНО 2022. Як ми написали вище, вони дуже важливі, допомагають зрозуміти, чого від вас чекають, і комфортніше почуватися під час іспиту, але займатися необхідно різноманітно. За допомогою пробних тестів ви зможете оцінити свої прогалини у знаннях, але вони не допоможуть їх заповнити, розширити лексичну та граматичну базу. Тому до підготовки до ЗНО необхідно включити й інші ресурси, які допомагають підняти рівень мови.

  • Уникнення складних завдань. Ознайомившись зі структурою іспиту та пройшовши кілька пробних варіантів, ви зможете визначити, які завдання та теми викликають у вас найбільші труднощі. Насамперед зверніть увагу на них. Чим довше ви відкладаєте і не знаєте слабкі моменти, тим більше росте ця «снігова куля» прогалин у знаннях. Вам може просто не вистачити часу опрацювати складності. Щойно їх виявляєте – намагайтеся одразу прояснити незрозумілі моменти на курсах підготовки до ЗНО 2022 або у школі з викладачем.

  • Зубріння. Як ми вже неодноразово зазначали, бездумне заучування правил та слів не допоможе коректно виконати вправи на ЗНО 2022. Запам'ятовуйте синоніми, винятки з правил, особливості використання слів і фраз залежно від ситуації. Усі нові знання закріплюйте на практиці.

Крім того, не забувайте, що від учасника ЗНО 2022 очікують, що він не просто вміє читати, слухати та писати англійською на певному рівні, але насамперед розуміє та вміє застосовувати мову на практиці. Тому не намагайтеся бездумно заучувати правила, конструкції та висловлювання. Важливо, щоб ви вміли використовувати їх залежно від контексту.

Лайфхаки від студентів і викладачів 

Випускники 2022 року не будуть першовідкривачами в ЗНО, тому можуть використовувати поради від колишніх школярів, які вже складали цей іспит. Багато викладачів англійських курсів самі складали ЗНО і можуть поділитися своїм досвідом. Ми зібрали деякі лайфхаки з особистого досвіду колишніх випускників, які допоможуть під час складання ЗНО 2022 з англійської.

  1. Читайте завдання та інструкції до кінця. Вони містять стислу та важливу інформацію і не забирають багато часу, зате знижують ризик зробити помилку через неуважність чи неправильне розуміння поставленого завдання.

  2. Не зациклюйтесь на складних завданнях у ЗНО 2022. Якщо ви не знаєте відповіді одразу, то краще пропустіть проблемне завдання та поверніться до нього наприкінці. Не варто втрачати бали через те, що ви не встигли зробити всі завдання, застрягши на одному.

  3. Користуйтеся методом виключення. Якщо ви не впевнені на 100% у правильності відповіді, починайте виключати варіанти, які точно не підходять. З тих, що залишилися, спробуйте вибрати той, який найбільш підходить за логікою або за ключовими моментами.

  4. Не витрачайте час на повний переклад тексту або запис кожного слова під час аудіювання. Ви будете зосереджені виключно на перекладі та можете втратити суть написаного чи почутого. Зосередьтеся на головній думці, основній інформації та ключових деталях.

  5. Під час написання твору на ЗНО 2022 року головне дотримуватися логічної структури. Не витрачайте час на хитромудрі фрази або метафори. Краще використовувати прості речення, але в яких ви повністю впевнені з погляду граматики та лексики.

І найголовніше – зберігайте спокій та впевненість у своїх силах. Якщо ви регулярно займалися, неодноразово проходили тренувальні варіанти іспиту, працювали над необхідними темами та правилами, вам буде не важко виконати запропоновані завдання. Бажаємо успіхів на ЗНО 2022!

 

Юліанна Віхневич

 

Дата публікації: 22 лютого 2022