ЗНО це тест, який абітурієнти та їх батьки водночас ненавидять і цінують, адже він дозволяє тисячам учнів вступати в омріяні вузи,  спираючись виключно на власні знання. Давайте розберемо, як можна почати підготовку завчасно, щоб результат іспиту не було соромно показувати у вузах.
 

Що допоможе у підготовці до ЗНО з англійської?
Найдоступніше джерело знань - онлайн - ресурси: тести минулих років, вебінари, ютуб-відео з лайфхаками підготовки, граматичні тренажери - все у вільному доступі. Це зручно та, в більшості випадків, безкоштовно. І все чого може не вистачити - дисципліни, наполегливості, бажання. Саме тому репетитор або ж курси з підготовки до ЗНО є такими популярними. Зверніть увагу на онлайн формат, який за останній рік набув особливої популярності, адже дає можливість обирати не лише місцеві курси, а всі, які функціонують в Україні, а головне - приєднатися до заняття можна в один клік.

Щоб отримати омріяні 200 балів потрібно володіти англійською на рівні В2 та деякими лайфхаками специфіки іспиту. При плануванні часу та бюджету на підготовку почніть з визначення поточного рівня англійської. Це можна зробити онлайн, обравши будь-який доступний тест. Далі скористайтеся простим правилом: кожен рівень, якого не вистачає до В2 займе на вивчення близько 1 року. Стартуєш з "0" - починай підготовку за 3 роки. Володієш А2 - значить 2 років регулярних занять по 3 рази в тиждень вистачить. Маєш впевнений В2 тоді візьми короткий (3-6 міс) курс підготовки до ЗНО, щоб відшліфувати знання, набити руку в написанні есе, ознайомитися із специфікою і бути в курсі усіх нюансів.

 
Структура ЗНО у 2021 році:

В цьому році випускники будуть складати ДПА у формі ЗНО, а результати будуть зараховуватись в атестат про повну середню освіту як бал за державну підсумкову атестацію. Тому ЗНО рахується по 200-бальній шкалі, а потім, відповідно, переводиться у бали у 12-бальну.

За цим посиланням можна знайти програму зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов, поділ на профільний та стандартний рівень на тестуванні та додатки з лексичними діапазонами усіх тем, які будуть охоплені і потрібні для успішного складання (вона була затверджена у 2018 році і залишається дійсною у цьому).

З чого складається тест?
16 завдань з вибором однієї правильної відповіді з трьох/чотирьох варіантів
5 завдань на визначення правильності/неправильності  твердження
11 завдань на встановлення відповідності
26 завдань на заповнення пропусків у тексті
1 завдання письмової форми (твір)

Перед початком підготовки радимо взяти один з тестів ЗНО минулих років, виконати його, перевірити і зрозуміти на які саме завдання потрібно звернути найбільше уваги. Також такий “pre-тест” допоможе оцінити ваш прогрес по закінченню підготовки.

Готуючись до тесту, потрібно тренувати всі аспекти мови для його успішної здачі:

1) Аудіювання/ listening skills - потренуватися в навичках аудіювання можна за допомогою ресурсів, наведених у нашій попередній статті.
Чим більше ви слухаєте - тим краще розумієте і це пряма залежність, яку не варто доводити.  Важливо: сприймайте цілі речення і їх контекст, а не окремі слова, які перекладаєте. Спробуйте кілька сайтів для тренування навичок аудіювання.

2) Vocabulary - це ключ до усіх завдань, тому чим більше слів ви знаєте, тим більші шанси обрати правильну відповідь, зрозуміти прочитаний текст та написати твір. 
Лексичний мінімум до ЗНО 2021 ви знайдете тут. Лексичний мінімум було затверджено у 2017 році, і з того часу не змінювався.
Але не фіксуйтеся лише на вивченні цих слів, більше читайте статей, коротких історій, новин  англійською, адже велику частину завдань складають маленькі тексти, для виконання яких необхідне саме розуміння суті тексту. Іноді слова мають кілька значень, які залежать від самого тексту і теми завдання. Тому не обмежуйтеся одним значенням слова, оптимальним буде звертатися у онлайн словники, які дають усі можливі варіанти значень слів, як цей.

3) Writing part - важливою частиною тесту є письмова частина, невеличка ситуація, на яку потрібно написати розгорнуту відповідь з прикладами з власного життя.
Ось кілька лінків, що стануть вам у пригоді: 
приклади ситуацій;
шаблон написання formal/informal letter;
шаблон написання opinion essay

Обирайте тему, беріть зошит, ручку та тренуйтеся! 
Треба писати і ще раз писати. З помилками чи без – по-різному буває. Але погодься: важко навчитись самому, лише читаючи те, що інші написали. Тому треба брати критерії оцінювання цих завдань, спершу дуже добре з ними ознайомитись, а потім – теми завдань і шаблони. Зрештою, тренуватись писати своє. Як орієнтир, ось зразок, а ще інструкція - як можна перевіряти самостійно свою роботу.

 4) Не забувайте про граматику, яка може посилити ваші знання у складанні комплексних завдань. Є чимало хороших граматичних посібників з вправами, за допомогою яких можна цікаво розбирати та закріплювати теми. Це можуть бути різнорівневі серії, які можна підібрати собі відповідно до потреб.
Для вивчення граматики радимо скористатися наступними: Grammarway, Grammar in Use Oxford Practice Grammar, Oxford Practice Grammar, English Grammar in Use - Raymond Murphy.
Або ж для комплексного тренування можна скористатися підручниками-тренажерами, в яких представлені типові завдання та які випускаються щороку. Повна підбірка підручників до ЗНО ви знайдете тут

Є також зручні у використанні комплекти (підручник + робочий зошит) британських видавництв.
Наприклад:

  • Mission 1 або 2,
  • Click on 2 (для рівня А2), 3 або 4 (рівні В1 та В2),
  • Solutions (Pre-Intermediate, Intermediate, Upper-Intermediate)

Також радимо таку книгу як Grammar and Vocabulary for First Certificate видавництва Longman. Це підготовка до тесту на знання англійської FCE, яка ідеально підходить і для ЗНО.
А для роботи з текстами та завданнями до них - FCE Practice Tests Plus 2 New Edition.
Популярним також є Get 200.
На ці книги варто звернути увагу, якщо будете готуватися самостійно. В іншому випадку - репетитор або методист курсів запропонують той варіант, який вони вважають найкращим. 

Тематичні сайти: 

ZNO Osvita: підбірка тестів ЗНО починаючи з 2009 року.
ZNOnaSharu: тести на виконання за певний проміжок часу, практично відтворення “реального ЗНО”, лише в домашніх умовах;) Мінус в тому, що ви не маєте написати письмову частину.
iLearn: відмінний сайт для підготовки, так як тут подані на кожну граматичну тему відеоурок, матеріали для самопідготовки та тест на перевірку засвоєння теми.

  • На платформі зверніть увагу на щотижневі безкоштовні відкриті вебінари сумісно з експертами з англійської мови Грін Кантрі. Всі вебінари збережені в архіві і їх можна переглянути в будь-коли, та не гайте часу, адже стільки корисної інформації доступно. Архів вебінарів за посиланням: https://ilearn.org.ua/webinars/archive

Zno Academia: мега сайт, так як тут ви можете “прокачати” всі частини тесту від Matching до Grammar. А також пройти ЗНО минулих років та отримати поради щодо написання письмової частини.
IЗI ЗНО від Грін Кантрі: безкоштовний онлайн-курс, за допомогою якого можна підготуватися до успішної здачі іспиту весело і цікаво! Так як тут є все, як підлітки люблять: найпопулярніші фільми та серіали, топові пісні і улюблені мемчики. 

Відео-уроки від  IЗI ЗНО про структуру іспиту:

 
Крім того, ви можете ознайомитися з тестом ЗНО за 2020 рік.

Також тут є усі правильні відповіді для перевірки.
Пройти його онлайн можна за посиланням: https://zno.osvita.ua/english/

Тест ЗНО змушує хвилюватися всіх і кожного! Бабусі, дідусі, тітки, мама, тато та безпосередньо сам абітурієнт are beside themselves with worry. Але не потрібно піддаватися паніці, необхідно комплексно підійти до підготовки, вибрати всі можливі методи, планувати свій час так, щоб мати час і на підготовку, і обов’язково на відпочинок, і тоді ви неодмінно pass an exam with flying colours!

Good luck, buddies!

 

Дата публікації: 20 січня 2021