Нещодавно МОН України опублікували інформацію щодо міжнародних іспитів, які можна зараховувати як оцінку ДПА в 9 та 11 класах. Учні 9-х класів, які вивчали іноземну мову на рівні стандарту, можуть зарахувати міжнародний іспит рівня А2 і вище, а для класів із поглибленим вивченням – В1 і вище. Сертифікат або диплом має бути 2018 або 2019 року (до дня проведення атестації).

Для автоматичного зарахування ДПА з англійської мови 9 класники мають здавати або KET (А2), або PET (B1). 
KET - якщо дитина навчається в звичайній загальноосвітній школі, а PET, якщо - в школі з поглибленим вивченням іноземної мови. 

Сьогодні ми розкажемо про міжнародний іспит PET.

PET (Preliminary English Test), також відомий як Cambridge English: Preliminary, один із групи Кембриджських іспитів, який є другим за складністю після KET і підтверджує знання англійської мови на рівні В1 (intermediate). PET демонструє не лише загальні знання кандидата, який складає іспит, але і володіння практичними навичками англійської мови, які можуть стати у пригоді в подальшій роботі, навчанні або подорожах.


Що ще необхідно знати про PET:
● Рівень знань: B1
● Шкала оцінювання: 140-159

                           PET чи ДПА: що здавати  9-класникам
● Формат іспиту: комп'ютерний /письмовий
● Тривалість іспиту: 2 години 20 хвилин
● Очікування результатів: 3 тижні
● Дія сертифіката: PET дійсний протягом усього життя.

 

Переваги отримання сертифіката:
✔ PET визнають у багатьох навчальних закладах та підприємствах у всьому світі.
✔ PET мотивує опанувати необхідним рівнем англійської мови для здачі тесту наступного рівня і отримання нових сертифікатів.
✔ PET має зручний розклад здачі екзамену: один раз на місяць (комп'ютерний формат), один раз в шість місяців (письмовий формат).
✔ PET розвиває навички спілкування англійською мовою, вирішувати ситуативні задачі та брати участь у повсякденних ситуаціях.

 

Формат іспиту.
Під час складання іспиту оцінюється читання, письмо, розмовні навички та сприйняття мови на слух. На читання і письмо відведено 90 хвилин, аудіювання - 30 хвилин, усна частина - 10 хвилин. Залежно від набраної суми балів можна отримати наступні оцінки: "Pass with Distinction", "Pass with Merit" та "Pass". Вони підтверджують, що екзамен успішно складений, більше того, оцінка "Pass with Distinction" підтверджує знання рівня В2 (екзамен FEC), проте оцінка "Level A2" — попереднього А2 (екзамен KET). Іспит проводиться екзаменаційним радою університету Кембриджу (UGLES).

Якщо ви плануєте здачу іспиту у 2020 році, важливо знати про деякі зміни, які вступають у дію від 20 Січня 2020 року. За новими правилами:
● чотири екзаменаційні бланки, замість трьох — читання та письмо будуть оцінюватись окремо
● завдання кожного з блоку будуть переглянуті
● оновлена система оцінювання — тепер кандидати отримають оцінку A, B або C.

PET чи ДПА: що здавати  9-класникам, 2

Умови зарахування сертифіката PET в вашому навчальному закладі:
✔ Сертифікат рівня В1 або вище - при вивченні мови на рівні стандарту або академічному рівні, В2 або вище - в разі поглибленого вивчення мови.
✔ Випускники шкіл, які у 2017, 2018 роках отримали міжнародний сертифікат (диплом) мовного іспиту і хочуть зарахувати його результати до державної підсумкової атестації, повинні звернутися з відповідною заявою до свого навчального закладу. В такому випадку в додатку до атестата їм виставляється оцінка 12 балів з іноземної мови.
✔ Якщо випускник хоче, щоб його сертифікат був врахований, але отримує його після того, як зареєструвався на підсумкову атестацію (ЗНО), у нього є можливість внести зміни до реєстраційних даних (до 2 квітня) шляхом здійснення перереєстрації.
✔ Якщо учень планує отримати сертифікат після 2 квітня (тобто вже не зможе здійснити перереєстрацію) і до дня проведення тестування (1 червня для англійської мови), то він теж може написати заяву про зарахування сертифіката як оцінки ІА. У заяві треба вказати, що він очікує отримання такого сертифіката, а потім випускнику потрібно надати його паперову копію. В такому випадку в атестаті також виставляється оцінка підсумкової атестації з іноземної мови.
✔ Важливо відзначити, що міжнародні сертифікати мовних іспитів не зараховуються як оцінка за ЗНО.

 

Як зареєструватись на іспит Cambridge English?
1. Знайдіть найближчий екзаменаційний тест-центр на офіційному сайті Cambridge English. В Україні такі центри діють в Києві, Харкові, Львові, Одесі, Дніпрі та Запоріжжя.
2. Зв'яжіться зі своїм екзаменаційним центром, щоб реєстрації для проходження іспиту, оплати, та деталей щодо підготовчих іспитів у вашому регіоні.
3. Оберіть день, час і спосіб здачі іспиту (письмово чи на комп'ютері).

 

Комплексні програми підготовки до міжнародних іспитів мають і деякі мовні школи Києва. Наприклад, Trigger School, Центр іноземних мов Extra Education, Київський центр підготовки Education, Школа англійської мови Bright , і курси англійської для дітей та підлітків Green Country. Програми пропонують підготовку до формату іспиту, надання підтримки при реєстрації, оплаті та супроводження у день здачі іспиту. Проте, власне іспит ви все одно складаєте у сертифікованому центрі.

P.S! А якщо Ви у 11 класі, то для того, щоб не складати ДПА, необхідно мати міжнародний сертифікат FCE. Детальніше про те, як отримати сертифікат FCE в нашій попередній статті.

 

PET чи ДПА: що здавати  9-класникам, 3 Анастасія Томіна, викладач Green Country

Дата публікації: 10 лютого 2019