Нещодавно Міністерство освіти України оприлюднило інформацію про новий порядок проведення державної підсумковій атестації та деякі зміни, які чекають на школярів у 2019 році.

Як повідомляє МОН, можливості учнів 11-х та 9-х класів під час проходження державної підсумкової атестації значно розширились, насамперед, завдяки шансу отримати “відмінно” за наявності міжнародних сертифікатів, серед яких і сертифікати великої групи Кембриджських екзаменів.

Як 11-класнику не здавати ДПА з англійської

Сьогодні ми розкажемо про FCE - іспит, який можна зараховувати замість ДПА з англійської в 11 класі.

FCE (First Certificate in English), також відомий як «перший Кембриджський сертифікат» - це сертифікат, який підтверджує знання англійської мови на рівні В2 (upper-intermediate). Це один з найпопулярніших міжнародних іспитів, який визнають тисячі навчальних закладів та підприємств у всьому світі. FCE доводить, що ви володієте мовними навичками для самостійного життя та працевлаштування в англомовній країні або навчання англійською мовою. Головною перевагою іспиту є те, що він має безстроковий термін дії.

Що ще необхідно знати про FCE?

  • Рівень знань: B2
  • Шкала оцінювання: 160–179
  • Формат тесту: комп'ютерний/ письмовий
  • Тривалість іспиту: більше 3.5 години
  • Очікування результатів: 2-4 тижні
  • Вікові обмеження: не має, однак зміст цих іспитів орієнтований на кандидатів шкільного віку

 Які переваги отримання сертифікату?

✔ FCE сертифікат, який підходить для вступу до деяких навчальних закладів Сполученого Королівства, Європи та Америки.
✔ FCE підходить для отримання студентської візи в США.
✔ FCE мотивує опанувати необхідний рівень англійської мови для здачі тесту наступного рівня та отримання нових сертифікатів.
✔ FCE проходить доволі часто, тому є змога обрати та складати іспит у зручний час.
✔ FCE зараховується в атестат українським школярам, які отримали сертифікат під час навчання в 10 - 11 класі та звільняє від ДПА.
✔ FCE надає незалежну оцінку, як рівня та обсягу знань учня, так і професіоналізму викладача, таким чином допомагає визначити, чи варто приділити вивченню англійської мови особливу увагу, записати дитину на курси або до репетитора.
 
Формат іспиту
Як і під час складання іспитів на кшталт TOEFL та IELTS, головне продемонструвати свої навички володіння англійської мовою в усіх її проявах:

  • читання;
  • правопис;
  • сприйняття на слух. 

Тільки структура іспиту FCE дещо інша та має декілька етапів.
Перший день: читання (60 хвилин), правопис, вживання мови (45 хвилин). 
Другий день: аудіювання (40 хвилин), тестування з розмовної мови (15 хвилин).

Як 11-класнику не здавати ДПА з англійської, 2

Кожен етап оцінюється у 40 балів, і максимум, який сягає 200 балів при високому рівні володіння англійської цілком досяжний. 

Залежно від суми балів виставляється оцінка за п'ятибальною шкалою (А, B, C, D, F). Оцінки А, В, С вважаються заліковими, і на їх підставі видається сертифікат. Іспит проводиться екзаменаційною радою університету Кембриджа (UGLES).
 
Як зареєструватись на іспит Cambridge English?

Знайдіть найближчий екзаменаційний тест-центр на офіційному сайті Cambridge English. В Україні такі центри діють у Києві, Харкові, Львові, Одесі, Дніпрі та Запоріжжі. Зв'яжіться зі своїм екзаменаційним центром для подальшого супроводу під час реєстрації, деталей щодо оплати та рекомендацій про підготовчі курси, які можна пройти у вашому регіоні. Оберіть день, час та спосіб здачі іспиту.

Умови зарахування сертифікату FCE у вашому навчальному закладі:

✔ Сертифікат рівня В1 або вище – y разі вивчення мови на рівні стандарту або академічному рівні, В2 або вище – у разі вивчення мови на профільному рівні.
✔ Випускники шкіл, які в 2017, 2018 роках отримали міжнародний сертифікат (диплом) мовного іспиту і бажають зарахувати його як результат державної підсумкової атестації, повинні звернутися з відповідною заявою до свого навчального закладу. У такому разі в додаток до атестата їм виставляється 12 балів за ДПА з іноземної мови.
✔ Якщо випускник бажає, щоб його сертифікат був зарахований як ДПА, але отримує його після того, як зареєструвався на ДПА, у нього є можливість внести зміни у реєстраційні дані (до 2 квітня) шляхом здійснення перереєстрації.
✔ Якщо учень планує отримати сертифікат після 2 квітня (тобто вже не матиме змоги здійснити перереєстрацію) і до дня проведення тестування (1 червня для англійської мови), то він теж може написати заяву про зарахування сертифікату як оцінки за ДПА. В заяві треба вказати, що він очікує отримання такого сертифікату, а потім випускникові потрібно надати його паперову копію. У такому випадку до атестата також виставляється оцінка 12 балів за ДПА з іноземної мови.
✔ Важливо відзначити, що міжнародні сертифікати мовних іспитів не зараховуються як оцінка за ЗНО. Зарахування можливе лише для оцінки за ДПА.

В мережі можна знайти велику кількість матеріалів для підготовки до міжнародних іспитів. Проте, безперечним залишається факт, що методична підтримка фахівців буде лише сприяти якісному вивченню та засвоєнню матеріалу. Якщо ви зацікавлені у здачі FCE, спеціальні програми підготовки мають деякі мовні школи Києва:

PROSCO School
Студія англійської мови Red Arrow
Green Country: Курси англійської для дітей та підлітків
KM Language School
Школа англійської мови Bright

Усі школи готують до формату іспиту, але власне іспит ви все одно здаєте у сертифікованому центрі. Школи також надають підтримку при реєстрації, оплаті, а також можуть супроводжувати у день здачі іспиту.

Настя Томіна, викладач школи Green Country

Як 11-класнику не здавати ДПА з англійської, 3

Дата публікації: 5 лютого 2019