Метод «перевернуті класи» в прямому сенсі перевернув організацію навчального процесу з ніг на голову. Він вирішує проблему залучення студентів до навчання і сприйняття нової інформації. Уроки проходять більш активно, що дозволяє ефективніше практикувати й закріплювати отримані знання. Тож не дивно, що «перевернуті класи» набирають великої популярності. Нехай ця методика здасться незвичайною і багато хто поставиться до неї скептично – результати навчання розвіють усі сумніви.

Особливості методики «перевернуті класи»

Боязнь нововведень – головна причина, чому «перевернуті класи» в Україні пропонують тільки в приватних школах і на мовних курсах

Багато людей мріє вивчити англійську мову, але не робить жодних спроб до виконання своїх бажань через банальну відсутність часу. Справа в тому, що класична модель навчання передбачає велику кількість самостійної роботи. Як правило, вчитель на уроках дає інформацію, вправи та домашні завдання, але ось за самі знання учням ще треба поборотися. Залишившись наодинці з навчальними матеріалами, учні зустрічаються з масою питань, з якими далеко не завжди вдається впоратися без сторонньої допомоги. Аналіз і практика – це складний процес, і підтримка викладача має важливе значення.

Метод «перевернутих класів» вирішує безліч задач, однією з яких є прогалини в знаннях. Це відбувається за рахунок:

  • доступності інформації;
  • індивідуального підходу;
  • системності;
  • активного залучення кожного учня;
  • підвищеної уваги до мовної практики;
  • ефективної командної роботи над проєктами;
  • відсутності бар'єрів між студентами і викладачем.

При всіх очевидних плюсах більшість людей все ще робить вибір на користь класичної моделі уроків. Вважається, що хороших результатів навчання можна досягти, лише загнавши себе в рамки. До того ж, далеко не всім зрозуміло, як учитель може залишатися авторитетом, при цьому будучи другом для учнів. Тому методика flipped classroom найбільш ефективна в роботі з дітьми та підлітками, які відкриті до всього нового і всіляко протестують проти тих самих рамок. До того ж, учням дошкільної і шкільної вікових груп не знайоме таке поняття як субординація. Якщо вчитель стане для них другом, вони будуть вчитися залюбки.

Ця методика – прекрасний спосіб розкрити потенціал дітей. Якщо в школі, під час звичного уроку, де вчитель керує навчальним процесом, у дитини немає ніякого бажання взаємодіяти з ним і брати активну участь, то з flipped classroom все навпаки. Сама атмосфера на таких заняттях сприяє співпраці викладача зі студентами, учні отримують задоволення від навчання, що тільки допомагає отримати хороші результати.

Дата публікації: 26 березня 2020