Обираючи курси англійської для дітей, батьки мають враховувати кілька чинників: методика, викладання, відгуки та побажання самої дитини. Як не заплутатися у всіх цих тонкощах і вибрати найефективніші курси?

Зміст

1. Особливості методики на курсах англійської мови
    1.1. Актуальність інформації
    1.2. Форма подачі матеріалу
    1.3. Адаптація для дітей
2. Викладацький склад
    2.1. Досвід викладачів на курсах англійської мови
    2.2. Ставлення до дітей
    2.3. Зворотній зв'язок з учнями
3. Формат занять з англійської мови
    3.1. Як проходить урок
    3.2. Періодичність занять
    3.3. Формування групи та відкрите заняття/a>

Особливості методики на курсах англійської мови

Методика – один з головних критеріїв вибору курсів англійської. Від неї залежатиме не тільки якість знань, а й саме бажання приходити на заняття, адже нудна й одноманітна подача навряд чи зацікавить дитину. Під час навчання мають бути задіяні всі види пам'яті – візуальна, механічна та слухова. Давайте подивимося, що потрібно дізнатися про форму навчання під час пошуку курсів англійської мови
 

Курси англійської: як обрати мовну школу для дитини
Вибір методики – найважливіший етап пошуку мовних курсів

Актуальність інформації

Мова, в тому числі й англійська, змінюється постійно. Слова, які постійно використовувалися десять років тому, зараз можуть звучати дивно та неприродно. Проблема багатьох курсів англійської в тому, що їх методика не змінюється роками. І те, що колись було свіжим і інноваційним, в наші дні може виявитися застарілим і неактуальним. До того ж діти теж змінюються з кожним поколінням. Те, що було цікаво та зрозуміло всім хлопцям і дівчатам раніше, у сучасних дітей може викликати тільки здивування. Поміркуйте, чи захоче ваша дитина вчитися за старою програмою та взагалі чи принесе це користь. Навряд чи. На хороших курсах англійської методика викладання регулярно переглядається й адаптується до сучасних реалій. 

Форма подачі матеріалу 

Грамотно складена програма – це тільки частина нашого успіху, адже потрібно ще донести знання до учнів. Розпитайте, які матеріали та ресурси, крім підручників, використовуються на курсах англійської мови. На заняттях для дітей важливо постійно перемикати учнів з одного виду діяльності на інший. Такий прийом дозволяє засвоювати інформацію максимально ефективно та при цьому не перевтомлюватися. Зазвичай курси англійської пропонують такі форми подачі матеріалу: 

  • спілкування з викладачем і групою – різноманітні усні завдання й теми для обговорення на курсах англійської допомагають розвивати розмовну англійську;

  • аудіо- та відеоматеріали – з їх допомогою дитина чує живу іноземну мову, запам'ятовує нові слова та позбавляється акценту;

  • ігри й активні заняття – допомагають відволіктися від одноманітних завдань, розім'ятися під час довгих занять і закріпити пройдений матеріал. 

Також школа англійської мови на свій розсуд може застосовувати різні ексклюзивні методики. 

Адаптація для дітей

Курси англійської мови для дітей кардинально відрізняються від курсів для дорослих. Дорослі часто приходять на заняття, маючи конкретну мету й точно знаючи, який матеріал їм цікавий, а який – ні. Дітей важче мотивувати, але у них є головна перевага – вони добре запам'ятовують нову інформацію. Співробітники школи англійської мови обов'язково мають враховувати ці нюанси. Також на курсах англійської повинні зважати на вік учнів. Маленьким дітям підійдуть барвисті підручники й активні ігри, але це вже не буде доречно для підлітків. Їх більше зацікавить обговорення актуальних тем, які на слуху в їхньому середовищі, а також робота з додатками й онлайн-тренажерами. 

Викладацький склад 

Викладач – головний супутник дитини у світі іноземної мови, і він грає величезну роль в його мотивації та подальших успіхах. Є чимало пунктів, яким повинен відповідати ідеальний вчитель, але давайте подивимося на основні вимоги до викладачів на курсах англійської. 
 

Курси англійської: як обрати мовну школу для дитини - 2
Досвідчений викладач на курсах англійської завжди знайде підхід до вашої дитини 

Досвід викладачів на курсах англійської мови

Курси англійської мови завжди мають спиратися на релевантність досвіду своїх викладачів, а не тільки на їхню освіту. Дуже добре, якщо вчитель провів якийсь час у Великобританії або будь-якій іншій англомовній країні на мовних курсах або в якості волонтера. Маючи таку практику, він зможе розповісти про культурні відмінності, поставить дітям правильну вимову, а також дасть їм живу й актуальну лексику. Досвідчений учитель ніколи не припиняє вчитися та намагається йти в ногу з часом.

На багатьох курсах англійської пропонуються заняття з носієм мови або розмовні клуби, де щотижня обговорюється певна тема. Це прекрасна можливість подолати мовний бар'єр і поліпшити вимову. 

Ставлення до дітей

Навчання дітей англійської мови – досить непроста робота. Бувають випадки, коли талановитий і професійний педагог прекрасно працює з дорослими студентами, але ось з дітьми його успіхи вже не такі хороші. На курсах англійської дізнайтеся, чи є у викладача досвід роботи з дітьми та які у нього відгуки. Після кількох занять запитайте в дитини, чи подобаються їй уроки, чи допомагає учитель з важкими моментами, наскільки зрозуміло пояснює матеріал.

Досвідчений дитячий педагог швидко розрізняє, хто зрозумів нову тему, а хто ні. Він готовий дати додаткові завдання тим, кому ще потрібно попрацювати над певним питанням, і завжди підтримає тих, хто схоплює матеріал трохи швидше. Завдання викладача – розпізнати здібності кожного учня та дозволити йому рухатися в правильному напрямку. Також він може підібрати саме ті методики, які будуть найбільш ефективні в конкретній групі, і ніколи не буде працювати за єдиним шаблоном. 

Зворотній зв'язок з учнями

Цей пункт залежить не тільки від викладача, але й від того, як влаштовані ті чи інші курси англійської мови. В першу чергу, викладач повинен стежити за тим, щоб новий матеріал був добре засвоєний усіма учнями без винятку. Контроль за цим відбувається за допомогою регулярних тестів, а також спілкування. У кінці кожного уроку в дітей має бути час поставити всі їхні запитання і пройти якийсь незрозумілий момент ще раз. Важливо, щоб викладач проводив якісну роботу над помилками з кожною дитиною. 

Крім цього, школа має стежити за якістю роботи своїх співробітників. Це й оцінка викладача учнями і батьками (з реакцією на побажання та зауваження), і курси підвищення кваліфікації або внутрішні тренінги. 

Формат занять з англійської мови

За наявності грамотно складеної програми та досвідчених викладачів важливо також звернути увагу на те, як проходять самі заняття. Уроки іноземної для дітей мають тривати певний час для кожної вікової групи, це варто враховувати під час вибору формату навчання. Що ще потрібно знати про курси англійської для дітей?
 

Курси англійської: як обрати мовну школу для дитини - 3
Вивчення англійської мови для дітей має бути дуже цікавим

Як проходить урок

Дізнайтеся, як проходять заняття на курсах англійської мови. Важливо звернути увагу на те, як часто використовуються згадані вище методики. Тут важливий баланс: діти не повинні весь урок йти за підручником і виконувати письмові завдання, але й тільки грати в ігри – теж не вихід. Велику роль відіграє домашнє завдання. Обсяг має відповідати віку та рівню знань дітей, але навіть у невеликий тест повинен вміститися матеріал пройденого уроку. Подивіться, як дитина підходить до виконання чергового домашнього завдання та з яким настроєм виконує вправи. Відзначте, як багато виникає незрозумілих моментів і чи знає учень, де шукати відповіді на свої питання.

Періодичність занять

Те, як часто дитина відвідує курси англійської, безпосередньо впливає на її успішність. Діти мають можливість запам'ятовувати інформацію дуже швидко, але і забувають вони її так само швидко. Додайте до цього те, що крім англійської, школярі вивчають ще багато інших предметів, які також вимагають часу та зусиль. Тут на допомогу приходить правильно складений розклад.

Занять на курсах англійської має бути мінімум два в тиждень, і вони можуть відрізнятися за специфікою, наприклад, одне – для вивчення граматики, інше – для поліпшення навичок розмовної англійської. Записуючи дитину на курси, уточніть, як бути з пропущеними заняттями, можливо, вам запропонують механізм відпрацювання або перенесення уроку на інший день. Так дитина не відставатиме від програми та інших студентів. 

Курси англійської: як обрати мовну школу для дитини - 4

Формування групи та відкрите заняття

Під час формування груп треба дотримуватися кілька факторів. По-перше, діти повинні бути приблизно одного віку, так їм буде цікавіше та простіше спілкуватися одне з одним. Напевно ваша дитина подружиться з кимось і буде ходити на курси англійської з ще більшим задоволенням. По-друге, учні підбираються до групи за рівнем мови, щоб одні не нудьгували, поки інші вивчають більш прості теми. Для цього перед початком занять із кожним учнем проводять тестування.

Також у багатьох школах для батьків є можливість відвідати відкритий урок на курсах англійської. Так ви зможете визначити відповідність обраної школи вашим критеріям і очікуванням. Під час відвідування курсів зверніть увагу на забезпеченість школи навчальними матеріалами. Подивіться, чи є в аудиторіях можливість застосовувати сучасні технології в навчанні. Після пробного заняття на курсах англійської порадьтеся з дитиною, що вам сподобалося, а що ні – і приймайте рішення разом.

 

Дмитро Журавльов

 

Дата публікації: 12 січня 2021