Пошук нових прийомів і способів підвищення мотивації до навчання іноземних мов – одна з найбільших проблем викладання. Це пов'язано з нестачею мотивації в учнів. Курси англійської для школярів охоплюють практично всі аспекти навчального процесу.

Зміст 

  1. In English, please: прийоми комунікативного підходу на курсах англійської для школярів 
  2. Способи покращити свою англійську після занять із викладачем
  3. Як допомогти школярам практикувати англійську для курсів вдома з батьками?

Курси англійської для школярів: прийоми ефективного навчання для викладачів і батьків 


На уроках вчителі намагаються не тільки надавати інформацію, але і створювати умови для розвитку комунікативних навичок, поліпшення мови. Основна задача – викладачів курсів англійської для школярів полягає в навчанні практичного оволодіння іноземною мовою, в формуванні базисних знань, тобто здатності спілкуватися і взаємодіяти з носіями мови. Але дуже часто учні стикаються з деякими труднощами і не засвоюють матеріал, тому їхня мотивація падає. Досвід роботи показує, що використання різних сучасних джерел і засобів підвищує інтерес у школярів досягти успіху в навчанні. Найкращий спосіб досягти високих результатів – більше говорити англійською мовою в класі та в повсякденному житті. Для школярів на курсах англійської умови для регулярної практики створює викладач. А завдання батьків – допомагати дітям використовувати свої знання вдома. 
 

In English, please: прийоми комунікативного підходу на курсах англійської для школярів 

Високих результатів у навчанні можна досягти швидше, якщо викладач буде вести заняття виключно англійською мовою. Важко прищепити звичку говорити англійською для комунікації на уроці. Але викладачеві все одно необхідно це зробити. Навіть якщо він при цьому не є носієм мови. Як викладач ви повинні задати тон з першого заняття:

  • для студентів ви англомовний, і ніяк інакше;
  • не піддавайтеся спокусі перейти на рідну мову, щоб пояснити матеріал або відповісти на питання. Терпляче відповідайте англійською. 

Буде незвично і, можливо, кілька занять будуть проходити в більш повільному темпі. Згодом і ви, і ваші учні звикнуть. Комунікація на уроці виключно іноземною мовою – ефективний спосіб зруйнувати мовний бар'єр. 

Щоб налагодити контакт, ви можете застосувати кілька способів.

  1. Кожен урок починайте з простого обговорення з учнями їхніх вихідних, попереднього вечора. А також розповідайте про себе. Так ви створите невимушену атмосферу для спілкування на уроці.

  2. Залучайте учнів до роботи на дошці, просячи їх вимовити вголос слово, яке ви пишете. Цей спосіб більше підходить для учнів молодшого віку.  

  3. Грайте в ігри, що включають визначення. Наприклад, просіть учнів відгадати описуваний вами об'єкт, тварину, рослину й так далі. Розгадуйте прості кросворди з підказками.

  4. Грайте в ігри, в яких використання рідної мови призводить до втрати балів командою.
     

Курси англійської для школярів: прийоми ефективного навчання для викладачів і батьків - 2
Комунікація та взаємодія між викладачем і учнями на уроці мають бути англійською мовою 

Ваші старання в результаті окупляться. Якщо школярам подобаються ваші уроки, їхнє ставлення до викладання англійською з часом покращиться.

Способи покращити свою англійську після занять з викладачем

Виконання домашнього завдання – це єдиний спосіб вчитися поза класом. Не варто робити великі паузи у вивченні іноземної мови. Коли учні залишають клас, вони повинні мати можливість практикуватися і покращувати свої навички в повсякденному житті. Ось кілька простих способів, якими можуть скористатися батьки.

  1. Перегляд англомовних YouTube-каналів – це допоможе розвинути навички слухання і концентрації, а також допоможе розширити словниковий запас.

  2. Читати більше англійською – це один із найкращих способів поліпшити свою англійську. Знову ж, вибір тем, що відповідають інтересам дитини, – прекрасний спосіб захопитися заняттям.

  3. Записувати якомога більше нових слів у словник. Вивчення нової лексики за допомогою відео та новин – це добре, але що робити з цими новими словами? Ведення словника є базовим, але вкрай корисним інструментом у навчанні. Студенти, які щодня записують нові слова, з набагато більшою ймовірністю запам'ятають і, що більш важливо, будуть їх використовувати!

  4. Немає кращого способу вчитися англійської, ніж підспівувати улюбленій пісні або дивитися динамічний фільм! І він дійсно працює! Якщо ви активно слухаєте музику, перевіряєте тексти пісень і навіть співаєте, ви розширюєте свій мовний діапазон і покращуєте вимову. Звичайно, перегляд фільму англійською мовою також є чудовою практикою на слух, і іноді використання субтитрів може допомогти звернути увагу й на мовні структури.

  5. Знаходити будь-яку можливість говорити англійською. Спілкування англійською, особливо з людьми інших національностей і носіями мови, допоможе набути впевненості в собі. 
     

Курси англійської для школярів: прийоми ефективного навчання для викладачів і батьків - 3
Курси англійської для школярів – можливість не тільки вчитися, а й адаптуватися в різних соціальних групах

Заняття з вивчення англійської можуть бути нудними. Тому залишається не так багато сил і бажання вчитися і практикуватися в повсякденному житті. Але якщо перед студентом стоїть мета вільно говорити англійською, то протягом процесу він може справлятися з менш важкими завданнями. Наприклад:

  • прочитати всю книгу англійською мовою;

  • вчити 10 нових слів щодня протягом одного місяця;

  • тренуватися говорити 5 хвилин на день винятково англійською мовою (спробуйте говорити 1 хвилину, потім 2 хвилини і збільшуйте кількість до 5);

  • завести блог/інстаграм англійською мовою і писати по одному посту щотижня протягом року.

Потрібно обирати цілі, які будуть важкими, але не неможливими. Наприклад, якщо школяр вчить англійську на курсах для початківців, не варто вибирати довгий і складний фільм для перегляду в оригіналі. Маленькі перемоги мають мотивувати вас і допомагати вдосконалюватися, а не навпаки.  

Як допомогти школярам практикувати англійську для курсів вдома з батьками? 

Батьки можуть допомогти своїй дитині поліпшити англійську. Необхідно створити умови, в яких вона зможе регулярно використовувати отримані знання. Ми знаємо, що зробити це непросто. Ось кілька ідей, які ви можете спробувати вдома.

  1. Грайте в розмовні гри. Наприклад, в гру «Я зібрав рюкзак». Це хороший спосіб згадати словниковий запас. Перший гравець вимовляє фразу «I packed my school bag» і додає предмет. Наприклад: «I packed my school bag and I took a cake». Другий гравець повторює і додає ще один предмет: «I packed my school bag and I took a cake and an orange». Продовжуйте по черзі, поки хтось не помилиться або не забуде слово.

    Тут може бути і інша тема, наприклад, покупки (I went to the shops and I bought...), тварини (I went to the zoo and I saw...), хобі (At the weekend I like to...).

  2. Діалоги і розігрування різних ситуацій. Цей метод допомагає використовувати англійську по-різному. Це може бути прекрасним джерелом мотивації і впевненості.

  3. Читайте вголос. Заохочуйте вашу дитину іноді читати вголос. Це звичайний спосіб для роботи над вимовою, наголосами в словах і інтонацією. Також корисно буде записувати голос за допомогою диктофона.

Важливо, щоб усі способи для практики англійської на курсах для школярів були захопливими. Вони будуть найбільш зацікавлені у використанні мови, коли будь-яке заняття буде для них значущим. Наприклад, їм може сподобатися участь у дитячих заходах і змаганнях. Сучасні мовні школи та центри завжди намагаються скласти програми не тільки курсів англійської для школярів, але і позакласних подій. 
 

Курси англійської для школярів: прийоми ефективного навчання для викладачів і батьків - 4
Регулярна практика дійсно допомагає вивчити мову

Зробити навчання для школярів на курсах англійської та вдома приємним – не так вже й важко. Необов'язково щоразу вивчати одне і те ж! Наприклад:

  • присвятіть один день граматиці, а інший прослуховуванню подкасту;
  • після цього можете переходити до вивчення нової лексики з мультиків та серіалів;
  • потім можна трохи розслабитися і подивитися телешоу або фільм із субтитрами.

Головне – знайдіть матеріали з цікавих і потрібних дитині тем. Навіть якщо вже дуже не хочеться займатися в якийсь із днів, просто зробіть разом з дитиною щось просте. Наприклад:

  • почитайте 5 хвилин;
  • подивіться коротке відео англійською на YouTube;
  • послухайте тільки одну пісню англійською. 

Ви закінчите через кілька хвилин, але у дитини вже залишиться відчуття, що вона чогось досягла. І це правда! 

 

Анна Огородник

 

Дата публікації: 15 березня 2021