Сьогодні англійська мова для школярів стала важливою складовою їхнього життя. Вона необхідна для успішного навчання та складання іспитів, вступу до ВНЗ, соціалізації та міжкультурної комунікації. У цій статті ми поговоримо про особливості курсів англійської для школярів, розберемо інші варіанти вивчення мови та підкажемо на що необхідно звернути увагу перед початком навчання.

 

Зміст:

  1. Особливості навчання школярів 
  2. Роль ігор у вивченні іноземної мови
  3. Заняття з репетитором
  4. Курси англійської мови для дітей молодшого шкільного віку
  5. Які заняття з англійської для школярів ефективні?
  6. 10 способів зробити граматику цікавою для дітей
  7. Варіанти домашньої практики

 

Особливості навчання школярів 

 

Зазвичай у загальноосвітніх школах, ліцеях і гімназіях іноземну мову починають викладати з першого класу. У програмі є теми, спрямовані на вивчення граматики та фонетики, тобто розвитку усного мовлення і письма. Для молодших школярів англійська стає випробуванням, оскільки нові слова треба вміти не лише читати, а й правильно вимовляти та використовувати у розмовній мові.

Щоби дитина краще засвоїла програму першого класу, запишіть її на курси англійської для школярів онлайн. Наприклад, у Грін Кантрі заняття відбуваються у групах до 10 дітей, сформованих за віком та рівнем знань. Під час навчання студенти готуються до занять на інтерактивній платформі вдома, а потім 70% часу спілкуються англійською з однолітками під менторством українських викладачів та носіїв мови. Крім цього, діти беруть участь у квестах, парних проєктах та шкільних подіях. Коли школярі вивчають мову у цікавий спосіб — результат не змушує себе довго чекати.

Вивчення англійської допоможе учням 1-2 класів здобути базові знання, розвинути образне мислення через культуру іншої країни та почати потрохи говорити іноземною мовою.

 

Роль ігор у вивченні іноземної мови

 
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика
 

Інтерактивні ігри  найкраще утримують увагу дітей на заняттях та сприяють швидкому вивченню мови. Їхня інтеграція у програму навчання дозволяє педагогам створити такі умови на заняттях, що у школярів з’являється високий рівень мотивації пройти курс англійської. Адже діти починають розуміти, що ці навички потрібні, щоб вільно себе почувати в іншомовному середовищі.

Інтерактивні ігри у групах або парах є обов'язковим елементом шкільної програми курсу англійської. Деякі з них можна використовувати на кожному занятті.

 

Значення ігор на мовних уроках:

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 2 Сприяють формуванню позитивного ставлення до себе й оточення.

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 3 Дитина вчиться будувати дружні стосунки з іншими.

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 4 Виховують повагу до однокласників та їхніх думок.

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 5 Дитина вчиться працювати в команді.

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 6 З'являється додаткова мотивація.

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 7 Школярі закріплюють теоретичні знання на практиці, завдяки моделюванню різноманітних життєвих ситуацій.

 

Гра складається з декількох етапів. Кожен є частиною одного цілого, але має певні особливості:

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 8 Організація: пояснення правил та алгоритму дій.

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 9 Основна (розвивальна) частина: початок гри та взаємодія.

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 10 Аналіз гри: обговорення окремих елементів та труднощів.

 

Буде корисно, якщо педагог підготує запитання для обговорення. Не менш важливу роль відіграє конструктивне оцінювання, якщо гра проводиться з метою перевірки знань та умінь дітей.

На уроках англійської зі школярами можна проводити ігри, щоби діти познайомилися та навчилися довіряти. Ігри допомагають коригувати й формувати взаємини, а також сприятливо впливають на мовну практику та емоційний стан дітей. Активності бувають трьох видів: інтерактивні, рухливі та з використанням додаткових дидактичних матеріалів. До останнього належать м'які іграшки, картки, фігурки, малюнки, таблиці тощо. 

 

До інших форм роботи на заняттях, які позитивно впливають на рівень успішності школярів у вивченні англійської, можна віднести:

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 11 Інтерактивні вправи, коли діти доповнюють речення, будують логічні ланцюжки,  ставлять запитання і відповідають на них.
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 12 Відеоуроки та презентації.
 

Крім цього, на курсах школярі більшість часу спілкуються англійською. Щоби додатково урізноманітнити процес навчання, викладачі використовують невеликі відео, презентації, влаштовують перегляди фільмів в оригіналі з субтитрами та без. Такі активності допомагають перетворити вивчення англійської на захопливий марафон, у якому буде багато переможців, адже у фіналі всі добре знатимуть іноземну мову.

 

Заняття з репетитором

 

Перед початком занять з репетитором переконайтеся, що ваша дитина добре розуміє викладача і їй підходить темп його мови.

 
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 13
 

До плюсів роботи з репетитором можна віднести:

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 14 Індивідуальний підхід до навчання.
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 15 Можливість перенести заняття, позайматися менше або більше.
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 16 Дитині приділяється більше уваги.
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 17 Педагог підлаштовує програму навчання під одну дитину. Він коригує і змінює її з урахуванням рівня знань, побажань і урахуванням сильних та слабких сторін.
 
Попри плюси, є й мінуси:
 
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 18 Дитина швидко звикає до темпу мови педагога, а також особливостей його вимови та акценту. Потім їй важко адаптуватися в іншому мовному середовищі.
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 19 Немає можливості застосувати знання, отримані у репетитора, одразу на уроці з іншими дітьми.
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 20 Важко підібрати педагога, який ідеально підійде за всіма критеріями та відповідатиме характеру і темпераменту дитини.
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 21 У репетитора не завжди є можливість використовувати інтерактивні форми та методи роботи на заняттях. У разі роботи у навчальному закладі викладач часто відволікається і переносить заняття, що негативно впливає на системність навчання.
 
 
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 22
 

Щоб вивчити англійську, пропонуємо вибрати курси або мовну школу, щоби дитина могла займатися після уроків. Серед різноманітних програм навчання, які пропонують курси, точно знайдеться варіант, який відповідатиме всім потребам. 

 

Основні переваги такої форми додаткового навчання,на прикладі школи англійської мови Грін Кантрі:

  1. Формування груп за віком та рівнем знань. Перед початком навчання діти проходять коротке онлайн-тестування. За результатами студентів розподіляють у ті групи, де вони будуть відчувати себе комфортно згідно свого віку та рівня.

 

  1. Використання активних форм і методів роботи: руханки, квести, парні проєкти. Вони дозволяють дитині швидко адаптуватися до нових умов навчання.

 

  1. Регулярна практика. Вивчений матеріал одразу закріплюється під час спілкування з однолітками англійською та групових вправ.

 

  1. Наявність інтерактивної онлайн-платформи, на якій діти можуть в ігровій формі засвоювати новий матеріал, повторювати пройдений  та розвивати свої мовні навички.

 

  1. Соціалізація. Впродовж навчання діти краще пізнають одне одного та знаходять нових друзів з якими спілкуються навіть поза школою.

 

  1. Комунікація. Школярі активно обмінюються ідеями, грають в ігри, відвідують події та всіляко взаємодіють англійською.

 

  1. Конкуренція та розвиток лідерства. Конкуренція у навчанні не тільки стимулює продуктивність та креативність, а й вчить самостійно приймати рішення. Діти прагнуть бути кращими та хочуть отримати кантрики, тому докладають більше зусиль до вивчення теми чи правила.

 

Мінуси:

  1. Якщо група більше 10 дітей, то школярам приділяється менше часу й уваги, ніж за індивідуальної форми навчання або у групах із меншою кількістю учнів. 

  2. Дитина може не встигати за іншими учнями та бути замкнутою. Якщо у педагога немає великого досвіду роботи, то він не створить  оптимальний психологічний клімат на занятті, щоб школярі почувалися максимально комфортно.

 

Існує безліч способів додатково займатися англійською. Щоби правильно вибрати курс англійської мови для школяра, необхідно уважно підійти до цього питання. Обов'язково зверніть увагу на такі критерії, як: 

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 23 Наповненість інформації на сайті.
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 24 Наявність консультації менеджерів.
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 25 Розташування школи.
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 26 Наявність опції онлайн-навчання.
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 27 Вартість курсів.
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 28 Якість навчальних матеріалів.
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 29 Професійність викладачів.
Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 30 Можливість відвідати пробне заняття.
 
 
 

 

Які заняття з англійської для школярів ефективні?

 

Загальноприйнятими є два способи викладання граматики. 

Перший із них — традиційний: діти засвоюють матеріал, виконують велику кількість вправ і обов'язково повторюють вивчене правило через певний час. Однак метод викладання зазнав змін за останні 15-20 років. З’явилися онлайн-платформи, за допомогою яких вивчати іноземну мову стало простіше.

Другий метод викладання англійської мови для школярів побудований на комунікації учнів під час заняття. Працює це у такий спосіб: діти засвоюють граматичні правила шляхом моментального застосування під час обговорення різних тем англійською. Для молодших класів практика відбувається через рольові ігри, що додатково розвиває словниковий запас учнів.

 

Розберімо, що відрізняє ефективне вивчення англійської мови для школярів від неефективного:

  1. Вивченню граматики на уроці з дітьми потрібно приділяти не більше 20 хвилин. Від 5 до 10 хв заняття цілком достатньо для розбору правила, ще 10-15 хв потрібно залишити для практики. Такий часовий проміжок дозволяє дитині зберегти не тільки концентрацію, а й інтерес до вивчення англійської. Інші 40 або 60 хв варто провести активніше, наприклад, за спілкуванням або грою у слова.

 

  1. Наведення влучних прикладів з життя допомагає запам'ятовувати правила швидше. Якщо на уроках чергувати вправи з підручника з підбором реальних прикладів, дітям буде простіше зрозуміти тему. Перші фрази складає вчитель, а далі діти роблять це самостійно. Краще вигадувати речення та словосполучення, які відповідають дійсності. Так, не варто наводити приклад "It's a sunny day", коли за вікном дощить.

 

  1. Англійська мова для школярів буде неефективною без регулярної письмової практики. Дитина має вчитися виправляти та робити аналіз граматичних помилок. Тому на уроках іноземної мови дітям обов'язково варто письмово відповідати на запитання за текстом, робити вправи у зошиті та складати речення або невеликі оповідання. Диктант — один із способів навчитися писати слова правильно.

 

  1. Робота над помилками — ключовий фактор у вивченні англійської. У певному сенсі граматика іноземної мови нагадує математику: пропустивши частину матеріалу або не зрозумівши його до кінця, дитина ризикує не опанувати й наступні теми. Ось чому важливо стежити, щоб діти виконували домашні завдання та не боялися ставити запитання викладачеві. Іноді робота над помилками допомагає розібратися у темі навіть краще, ніж практичні вправи.

 

10 способів зробити граматику цікавою для дітей

 

Мотивувати дітей старанно вчитися заради одного лише світлого майбутнього навряд чи вийде. На допомогу приходять цікаві заняття з англійської. У Green Country ми поставили перед собою амбітне завдання: зробити для дітей процес розбору правил захопливим. Невдовзі ми досягли цієї мети.

 

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 31

 

Як вивчити граматику англійської мови швидше за допомогою цікавих завдань:

  1. Рухливі ігри: вчитель обирає тему, бере будь-який предмет у руку та починає розповідь. Кожен учасник має скласти по реченню та передати річ наступному. Допомагає не лише розім'ятися, а й попрактикуватися. 

 

  1. Вправи на правильний порядок слів: учитель показує окремі слова, які дітям потрібно зібрати в одне або два речення.

 

  1. Запам'ятовування предметів чи об’єктів: одночасно тренує лексику та граматику. Підходить для будь-якої теми. Наприклад, назви страв англійською допоможуть дитині зробити замовлення у кафе в майбутньому. 

 

  1. Вправа на підбір антонімів: суть завдання в тому, щоб підібрати до слова протилежне йому за значенням та скласти речення. Цей спосіб дуже зручно використовувати для практики граматичних правил, діти набагато краще запам'ятовують слова у парі.

 

  1. Складання простих і складних речень: вчить висловлювати власні думки та допомагає розібратися у граматиці іноземної мови. Діти вигадують просте речення, а потім наповнюють його іншими частинами мови та отримують складне.

 

  1. Використання рівнів за кольорами: найважчі теми з програми англійської мови для школярів краще розбити на категорії, виділивши різними кольорами. Акценти допоможуть краще запам'ятати нові правила чи лексику.

 

  1. Залучення додаткових матеріалів: використання на дошці яскравих наліпок, картинок і карток з тією ж метою, що й у попередньому пункті.

 

  1. Інтерактивний підхід: онлайн-ігри для вивчення школярами англійської, короткі розважальні відео з обговоренням, мультфільми та караоке. Діти охоче виконують саме такого роду завдання.


Вивчення англійської можна зробити ще цікавішим, якщо запровадити систему винагород. Наприклад, у Грін Кантрі є кантрики — місцева валюта, яку ми даємо за успіхи у навчанні та участь у подіях школи. За накопичені кошти можна купити товари у крамничці Yellow Shop, влаштувати піца-паті, отримати сертифікат на емоції або задонатити. Такий підхід заохочує дітей вчити англійську та розвиває їхню фінансову грамотність.

 

 

Варіанти домашньої практики

 

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика, 32

 

Ми залишили для вас ще кілька корисних порад. Іноземну мову не вдасться добре опанувати, якщо не займатися вдома. Тому ось 5 легких додаткових вправ, які допоможуть дитині поліпшити знання:

 

  1. Читати цікаві тексти з великою кількістю картинок. Наприклад, пізнавальні факти, казкові історії та комікси.

  2. Вчити лексику з батьками під час приготування сніданку чи прогулянки на свіжому повітрі.

  3. Перевіряти знання на вихідних за допомогою диктантів з маленькими призами у фіналі.

  4. Співати й перекладати разом улюблені англомовні пісні.

  5. Грати в онлайн-ігри та ділитися своїми успіхами.

 

Вивчити англійську — амбітне завдання. Але якщо зробити уроки іноземної мови цікавими та займатися регулярно, то можна досягти будь-якої мети!

Дата публікації: 29 травня 2024