Важливість знання англійської для молодших поколінь неможливо переоцінити. Іноземна точно знадобиться їм і в навчанні, і в роботі, і в особистому житті. Тож починати її опановувати варто вже з дитинства.

Одне з головних завдань батьків – грамотно обрати школу та викладача, які забезпечать дійсно цікаві уроки англійської мови. Не забувайте, що діти дуже гнучкі та рухливі психологічно, а не лише фізично. Їх легко чимось зацікавити й так само легко відбити бажання повторювати певні ритуали чи активності, особливо якщо вони видаються їм нудними.

Зміст

1. Уроки цікавої англійської мови для дітей на курсах

1.1. Структура уроку англійської мови, що цікавить школярів

1.2. Час проведення занять і фіксований розклад

1.3. Ритуали на дитячих уроках англійської мови

2. Веселі уроки англійської для дітей вдома

2.1. Ігри для мовної практики

2.2. Книги та казки для вивчення іноземної

2.3. Англомовні майстер-класи

Давайте з'ясуємо, як вибрати та зробити уроки англійської мови корисними й водночас цікавими, як урізноманітнити заняття на курсах і вдома, щоб навчання приносило результати й залишалося захопливим для дитини.

Уроки цікавої англійської мови для дітей на курсах

Під час пошуку курсів іноземної для школяра звертайте увагу не тільки на ціни й локацію чи формат проведення занять, а й на методики та техніки викладання. Дізнайтеся про структуру занять і програму, запитайте, з яких вправ складається урок цікавої англійської мови, почитайте відгуки про процес і результати навчання в тій чи іншій школі.

 

Цікаві уроки англійської мови для дітей на курсах і вдома - 1

Школярів захоплюють цікаві уроки англійської мови, і результат від них відповідний
 

Структура уроку англійської мови, що цікавить школярів

Незалежно від віку на курсах іноземної вітається комплексний підхід. Діти не повинні все заняття працювати з підручником, займатися монотонним вивченням слів і правил граматики чи неефективними перекладами. Концентрація школярів швидко вичерпується, тому потрібно, щоб завдання чергувалися: обговорення теоретичного матеріалу, робота в групі, самостійна письмова практика, використання мультимедійних матеріалів, усні ігри чи діалоги тощо. При цьому що молодші діти, то більше гри має бути на мовних цікавих уроках англійської, щоб вчитися так само природно, як і у випадку з опануванням рідної мови.

Коли йдеться про англійську онлайн, то варто обов'язково поцікавитись, чи використовується інтерактивна платформа, застосунки, різноманітні онлайн-інструменти під час занять. У такому форматі особливо важливо зберігати увагу учнів і проводити по-справжньому цікаві уроки англійської для дітей, аби вони залишалися залученими та вмотивованими.

Перед першими уроками англійської мови для дітей побіжно прогляньте навчальні матеріали. Заняття в якісних підручниках розписані так, щоб вправи та види діяльності чергувалися, а всі мовні навички були відпрацьовані приблизно однаково. Тобто одне заняття не може бути присвячене лише виконанню письмових вправ на заповнення пропусків у реченнях, а інше – складатися виключно з діалогів на одну тему.

Щоб дитина побільше практикувалася, шукайте заняття, які проводяться за комунікативною методикою (80% часу на занятті говорять саме учні) та за принципом «перевернутий клас» (школярі слухають теорію перед початком заняття за допомогою короткого відео від викладача та інтерактивних вправ, тож під час уроку вже ставлять конкретні запитання щодо теми та активно практикуються, щоб максимально ефективно закріпити вивчене).

Час проведення занять і фіксований розклад

Сьогодні цілком можливо підібрати зручний розклад курсів для кожної дитини. Визначте години, коли вона перебуває на піку активності та працездатності й при цьому не зайнята іншими справами або навчанням у школі. Не варто відкладати заняття на вечір – обирайте денні опції, коли концентрація вища, але при цьому дайте дитині деякий час, щоб перепочити після шкільних занять.

У вивченні іноземної одне з головних правил – регулярність. Не варто робити довгих перерв у навчанні. Наприклад, якщо під час літніх канікул діти не хочуть ходити на звичні курси, можете знайти для них табір із вивченням іноземної. Там будуть проводитись нестандартні та цікаві уроки англійської мови. Діти отримають великий досвід розмовної практики, повторять вивчений за минулий рік матеріал і підготуються до нового навчального року, а також розвинуть інші корисні навички. Залежно від специфіки табору додаткова складова може включати фізичну активність, творчі або кулінарні майстер-класи, дитячі наукові проєкти тощо. 

 

Цікаві уроки англійської мови для дітей на курсах і вдома - 2

Частота й стабільність уроків цікавої англійської мови дуже важливі для результату
 

Якщо постійно підтримувати рівень знання іноземної або на курсах, або за допомогою додаткових уроків англійської з цікавими завданнями та розважальними елементами, то прогрес буде більш помітний. Взагалі ж будь-які заняття мають проходити не менше двох разів на тиждень.

Ритуали на дитячих уроках англійської мови

Дітям властива зміна фокусу уваги в найбільш недоречний момент. Розкажіть викладачеві про особливості концентрації вашої дитини, поділіться секретиками, які допомагають привернути й утримати її увагу. Також дізнайтеся, що сам учитель зазвичай використовує для того, аби урізноманітнити урок англійської мови цікавими активностями та зберегти концентрацію учнів на високому рівні.

До прикладу, щоб налаштувати групу на роботу, вчителю можуть знадобитися спеціальні ритуали. Він може починати заняття з нестандартного вітання, веселої пісні, під яку учні танцюють або виконують якісь конкретні дії, або з коротенької гри. Так дитина одразу налаштовується на роботу в хорошому настрої.

Різні прийоми вчитель може застосовувати й у середині чи кінці заняття, коли учні виконують ігрові активності для кращого засвоєння та закріплення матеріалу. Такі вправи особливо корисні для школярів молодшого віку. Для учнів середнього та старшого шкільного віку викладач може влаштувати мозковий штурм, щоб діти згадали попередній матеріал або краще запам'ятали новий.

Важливо, щоб у процесі складання програми викладачі враховували, що діти дуже рухливі. Вони не можуть просто сидіти за партою і дивитися в книги та ноутбуки, їм потрібно, щоб урок англійської мови був цікавим і активним. Що молодша дитина, то більш непосидюча. Тож частину ігрових вправ варто виконувати не за робочим місцем. Якщо учням важко або нудно на уроці – це не їхня провина. Мовній школі варто просто переглянути програму чи підходи у викладанні.

Веселі уроки англійської для дітей вдома

Якщо ви серйозно налаштовані щодо вивчення вашою дитиною іноземної мови, вам варто подбати про додаткову практику вдома. Такі мовні цікаві уроки англійської вдома особливо потрібні, коли:

  • дитина не відвідує лінгвістичну школу, але рівень англійської потрібно підтримувати;
  • учню потрібна допомога з домашніми завданнями чи вправами для самостійного опрацювання;
  • дитина не практикується на розмовних клубах та інших додаткових спецкурсах.

Отже, навіть коли дитина займається на курсах, практика з батьками зовсім не завадить. Для високого та порівняно швидкого результату учень має якомога більше перебувати в англомовному середовищі та практикувати свої лінгвістичні навички – без додаткових занять цього не досягти. А щоб дитина була вмотивованою та навчання проходило ефективно, такі заняття мають подобатись малечі.

Насправді для дієвих занять достатньо 15 хвилин на день. За цей час можна повторити вивчений матеріал, запам'ятати щось нове, відпрацювати певний мовний скіл чи виконати роботу над помилками. Одне з головних правил – регулярність, тобто 15 хвилин на день, а не на тиждень. Подивимось, які цікаві уроки англійської мови ви можете провести для дітей самотужки.

Ігри для мовної практики

Ігри – це дійсно потужний інструмент у навчанні дітей. Варіацій мовних ігор може бути безліч: комп’ютерні чи у лінгвістичних застосунках, настільні, рухливі, виключно розмовні, групові та індивідуальні тощо. Іноземну мову можна ввести практично в усі ігри, які любить ваша дитина. Головне, щоб їй було комфортно та весело. Класика мовних ігор, які можна провести вдома самостійно:

  1. Simon Says («Саймон каже») – рухлива гра, що допомагає практикувати слухання та розширює словниковий запас. Ви даєте дитині просту команду англійською, вона її виконує. Наприклад: «Simon says, touch your nose» («Саймон говорить доторкнутися до носа»), «Simon says, jump in the air» («Саймон каже підстрибнути»). Використовуйте лексику, яку учень уже знає. Якщо дітей декілька, вони можуть змагатися між собою: хто останнім виконав команду або не зрозумів її взагалі, той вибуває.

  2. Word Cards («Лексичні картки») – гра на запам'ятовування слів, що часто використовується на цікавих уроках англійської мови в лінгвістичних школах. Це можуть бути паперові картки з певним словом на одному боці аркуша та його перекладом, зображенням або тлумаченням на іншому. Може бути й електронний варіант як, наприклад, Quizlet. Цей застосунок досить популярний на заняттях у школах іноземних мов.

  3. Hot Potato («Гаряча картопля») – гра для пари чи групи дітей, в ході якої по черзі чи по колу швидко передається іграшка, поки грає музика. У чиїх руках опиниться іграшка, коли музика затихне, та дитина й має назвати слово англійською з певної категорії, обраної перед початком гри (тварини, кольори, фрукти).

  4. Story Chain («Ланцюжок історій») – вигадайте з дитиною власне оповідання чи коротку історію на будь-яку тему, складаючи речення по черзі. Це може бути як усна, так і письмова вправа на вашому домашньому уроці цікавої англійської мови. Вона підходить для дітей, які вже мають основний словниковий запас і базове знання граматики. Гра заохочує використовувати ці знання, розвиває фантазію та креативнiсть, покращує розмовні навички. 

  5. Pictionary – це такий собі «Крокодил», лише слова потрібно не показувати за допомогою тіла та жестів, а малювати. Заздалегідь підготуйте картки зі словами, які ви з дітьми знаєте та зможете схематично зобразити. Один учасник витягує картку та намагається намалювати те, що там вказано. Інший – відгадує намальоване, використовуючи лише англійську мову. Підказувати не можна, проте для більшої активності можна встановлювати таймер і на кожне слово відводити одну-три хвилини.

 

Цікаві уроки англійської мови для дітей на курсах і вдома - 3

Урок англійської з цікавими та веселими завданнями принесе більше користі, ніж сухе зубріння матеріалу
 

Також у книгарнях і в інтернет-маркетах ви можете знайти настільні ігри для вивчення англійської лексики та граматики. Теми, рівні та ціни зустрінуться на будь-який запит, тож ви точно зможете підібрати щось для своєї дитини.

Книги та казки для вивчення іноземної

Книги – завжди прекрасна ідея, особливо для розвитку мови й уяви школяра. Почніть читати англійською перед сном або у відведений для самостійної роботи час. Для перших спроб і ваших домашніх цікавих уроків англійської мови можна обирати книги, які дитина вже читала рідною мовою, ілюстровані сучасні казки (у класичних може бути застаріла лексика, яку дитина просто не знатиме), спеціальні коротенькі твори для дітей, які вчать іноземну.

Якщо ви маєте на меті не просто розвинути навичку читання у вашої дитини, а й якісно попрацювати з англомовними книгами, вам стануть у пригоді такі поради:

  • нехай дитина читає вголос, намагається чітко вимовляти слова та звертати увагу на їх правильну вимову; також стежте за інтонацією; можете читати по ролях, емоційно відіграючи персонажів – це не лише сподобається дитині, а й надасть їй впевненості під час говоріння іноземною та загалом прокачає мовні навички;

  • зустрічаючи незнайомі слова, нехай дитина спершу спробує здогадатися про їх значення з контексту або допоміжних ілюстрацій; словник також варто використовувати, проте якщо через це читання перериватиметься занадто часто, краще замінити книгу на більш легку;

  • читайте потрохи, але щодня або щонайменше кілька разів на тиждень – не намагайтеся охопити весь твір за один раз, навіть якщо це невелика казка, при цьому не варто й робити великі перерви у практиці;

  • опрацьовуйте з дитиною нову лексику після читання для надійного запам'ятовування – складайте з новими словами речення, ведіть власний словник, де лексика розділена за темами.

Англомовні майстер-класи

Ефективна та цікава річ, яку можна запозичити в англомовних дитячих таборів, – це різноманітні майстер-класи «два в одному», коли діти вивчають іноземну та разом із цим опановують новий скіл. Такі уроки англійської з цікавими воркшопами ви можете підготувати й самостійно. Розглянемо різні варіанти:

  • хендмейд – роблячи орігамі, ліплячи фігурки з пластиліну чи виготовляючи прикраси ручної роботи, вивчайте назви предметів, матеріалів, кольорів, а також слова, що позначають процеси та дії; шукаючи інструкції чи відео з описом етапів роботи, віддавайте перевагу англомовним варіантам;

  • музика та співи – пісні значно спрощують запам'ятовування лексики цілими конструкціями, а їх кількість для школярів різних рівнів сьогодні більш ніж достатня, тож обирайте жанр і тему та співайте; у мережі доступні дитячі навчальні пісні у форматі караоке та відео з субтитрами, за допомогою яких зручно вчитися співати на ваших цікавих уроках англійської мови;

  • графічний дизайн – якщо дитина проводить багато часу за комп'ютером або у смартфоні, ви можете встановити зручну програму для створення різноманітних дизайнів англійською мовою та практикуватися у виготовленні колажів, листівок, інфографіки тощо; така активність підійде для старших дітей;

  • кулінарія – вивчайте назви продуктів, страв і процесів приготування їжі під час спільного приготування смаколиків для сім’ї, шукайте прості рецепти англійською та дивіться кулінарні шоу на YouTube, наприклад, Masterchef Junior чи Kids Baking Championship;

  • спорт – опануйте вид спорту, який подобається дитині, описуючи дії та даючи інструкції іноземною мовою, так ви вивчите лексику, пов'язану з тілом і рухами; тут також на допомогу прийдуть відео в YouTube, просто вводьте в пошуковик: «yoga for kids», «kids workout», «dance song for kids» тощо.

Пам'ятайте, що цікаві уроки англійської мови – прості, короткі, ненав’язливі та пов'язані з тим, чим дитина любить займатися у вільний час. У такому випадку вам не доведеться змушувати дітей навчатися, процес буде проходити легко та з задоволенням.

Дата публікації: 25 липня 2023