Канікули – час веселощів та найяскравіших спогадів. Сучасні діти протягом всього навчального року займаються у школі, на додаткових заняттях, крім того, відвідують спортивні секції. Часу відпочити та розважитися майже не залишається. Звичайно, навантажувати дітей курсами на канікулах просто незаконно. Але це не означає, що канікули не можна провести з користю. Виберіть для дитини мовний табір. Це чудова можливість завести нових друзів, дізнатися щось нове, весело провести час та підтягнути рівень англійської мови без особливих зусиль.

Зміст

1. Що потрібно знати про мовні табори

2. Закордонний мовний табір

3. Обираємо мовний табір в Україні

4. Безпека та комфорт у таборах

Дитячий мовний табір – це ціла пригода, яку дитина точно не забуде. Головне – правильно підійти до вибору та переконатися, що дитина готова до таких канікул.

 

Дитячий мовний табір: проводимо канікули з користю

Мовний табір – чудова ідея для продуктивних та веселих канікул

Що потрібно знати про мовні табори

Мовні табори – це не класичні курси, як у навчальний час. Обираючи табір для дитини на канікули, звертайте увагу саме на програму. Дитині має бути весело та цікаво. Ви можете обрати табір для вивчення англійської мови разом із батьками. Якщо ваша дитина дошкільник, добре подумайте, перш ніж віддати її до табору. Навіть самостійні малюки погано переносять довгу розлуку з батьками та можуть налякатися.

Під час вибору мовного табору враховуйте всі особливості дитини, її готовність проводити час без батьків, рівень володіння англійською та самостійність. Школярі 8-10 років, наприклад, можуть суттєво відрізнятись одне від одного. Один одразу знайде друзів і почне спілкуватися, брати активну участь у заходах, а інший закриється у собі та мучитиметься всю зміну.

На ринку освітніх послуг пропонують різні варіанти: від закордонних таборів до канікулярних онлайн-програм, коли дитина залишається вдома або на відпочинку з батьками і при цьому весело та з користю проводить час, не відриваючись від улюблених гаджетів.

З тематичними програмами дитина не тільки підтягне англійську, але й дізнається багато нового та цікавого (наприклад, як знімати відео, кулінарити, створювати сайти).

 

Дитячий мовний табір: проводимо канікули з користю - 2

  • Готуємо дитину до мовного табору

  1. Підготовку дитини до мовного табору, особливо стаціонарного, варто починати з оцінки її психологічної готовності. Чи може дитина довго залишатися без батьків, сама подбати про себе? Діти, які вирушають вперше на відпочинок без батьків, повинні вміти проводити гігієнічні процедури без допомоги, не боятися повідомити дорослих про будь-які проблеми та погане самопочуття.

  2. Поговоріть зі своєю дитиною, розкажіть, як усе влаштовано у таборі. Обговоріть, чи хоче вона завести нових друзів і чи не боятиметься спілкуватися з ними англійською. Розкажіть, що не всі діти однакові – дехто може не хотіти йти на контакт. Скажіть про важливість спілкування з дорослими вихователями, що вони тимчасово замінять вас і допоможуть вирішити всі проблеми.

  3. Перевірте стан здоров'я дитини перед поїздкою, щоб переконатися, що ніщо не завадить відпочинку.

  4. Вибираючи закордонну програму, подбайте про зв'язок, підключіть роумінг та поповніть рахунок на телефоні. Виділіть необхідну суму грошей на кишенькові витрати, а за можливості відкрийте банківську картку, щоб контролювати, куди витрачаються гроші, та поповнювати її.

  5. Встановіть на мобільний телефон офлайн-перекладач, щоб дитина не розгубилася і могла подивитися переклад потрібного слова англійською.

  6. Якщо це перша поїздка дитини до мовного табору, спробуйте потренуватися вдома. Наприклад, зробіть суботу днем ​​англійської. Намагайтеся сім'єю весь день розмовляти англійською. Дивіться разом фільми та мультфільми англійською, грайте. Це можуть бути як спеціально куплені англомовні настільні ігри (Activity або Monopoly), так і звичайні ігри на кшталт «Крокодила», для яких не потрібно нічого купувати.

  • Коли не варто відправляти дитину до мовного табору

Ми вже згадували, що відправляти дитину молодше 6 років до стаціонарного табору не варто. Школярі ж уже відрізняються готовністю та бажанням провести час у колі однолітків без батьків. Переконайтеся, що ваш школяр хоче подорожувати і готовий до нього морально. А головне – дитина має бути здоровою і не мати проблем, які завадять налагодити стосунки у колективі. Наприклад, енурез у молодших школярів може серйозно зіпсувати репутацію дитини та завдати серйозної психологічної травми на все життя. Проблеми зі сном – ще одна причина, чому не варто обирати стаціонарний мовний табір.

Закриті та некомунікабельні діти, яким комфортніше наодинці з книгою чи батьками, також можуть не оцінити стаціонарні канікулярні програми, для них краще вибрати денну програму в місті чи онлайн-табір.

Діти, які раніше не вчили англійської, можуть злякатися і мимоволі звести внутрішній бар'єр. Такий страх може надовго відбити у дитини бажання вивчати іноземну мову. Мовний табір варто обирати для дитини вже з якоюсь базою знань, аби розширювати та вдосконалювати її.

Якщо зміна тематична, переконайтеся, що вона підійде малюкові. Наприклад, зміна може бути спортивною, а школяр не любить фізкультуру та не займається спортом. Або ж програма з акцентом на вокал та танці, а дитина до цього не займалася і не цікавилася музикою. Переконайтеся, що тема буде актуальною та цікавою, тоді вивчення англійської на канікулах буде ефективним. Якщо не впевнені, чи підходить тематика зміни, спробуйте ознайомитися з темою разом. Наприклад, якщо це кулінарія, перегляньте відео Джеймі Олівера і приготуйте кілька цікавих страв.

 

Дитячий мовний табір: проводимо канікули з користю - 3

Підготуйтеся до дитячого мовного табору вдома

Закордонний мовний табір

Одна з найпопулярніших програм – стаціонарні дитячі мовні табори за кордоном, куди з'їжджаються діти та підлітки з усього світу. З головних плюсів – повне занурення у мовне середовище. Єдиний спосіб спілкування дітей – англійська. Такий вид відпочинку підійде школярам, ​​які точно не бояться подорожей без батьків, добре вміють налагоджувати контакти з новими людьми і вже мають базу знань з англійської мови.

З мінусів – це найдорожчий вид відпочинку. Також важливо уточнювати, відправляючи дитину до мовного табору за кордоном, з яких країн діти приїжджають на зміну. Якщо групи та зміни формуються лише з дітей із країн пострадянського простору, вони будуть не дуже ефективними, адже діти спілкуватимуться між собою рідною мовою чи російською. Краще обирати табір зі змішаними змінами та вихователями – носіями мови. Від такого виду відпочинку буде максимальний ефект.

Ще один плюс закордонних програм – діти знаходять нових друзів з різних країн та підтримують з ними зв'язок через соціальні мережі, тим самим продовжуючи постійно вдосконалювати розмовну та письмову англійську.

  1. Програми в англомовних країнах

Звичайно, канікулярні програми в англомовних країнах найефективніші, можете бути впевненими, що викладачі точно носії мови, а дитина потрапить у стовідсоткове англомовне середовище. За зміну діти на таких програмах можуть підтягнути свої знання на кілька рівнів та позбутися страху говорити.

Наприклад, програми у Великій Британії можна обрати в Лондоні або в Кембриджі. Для кожної вікової групи підбирається власна програма. Для підлітків можуть організовуватись аудиторні заняття з викладачами. Але навіть у класі вони навчатимуться в ігровій формі, розігруватимуть різні ситуації, працюватимуть над науковими проєктами та навчатимуться нового за допомогою англійської. Для дітей молодшого організовують ігри для їхнього віку. Також зміни можуть бути тематичними: ІТ, мода, музика, кіно. Всебічний розвиток із повним зануренням у мовне середовище – головний принцип таких таборів.

Саме в англомовних країнах варто обирати програму для підлітків, які планують вступати до закордонних вишів. Можна знайти спеціальні літні програми, де викладачі з різних університетів готуватимуть до вступних іспитів. Також у мовному таборі для підлітків можуть організовувати профорієнтацію, щоб допомогти визначитись із подальшими кроками. Звичайно, така програма менше налаштована на веселощі, але точно допоможе підготуватися до випускних та вступних іспитів.

  1. Плюси та мінуси програм у третіх країнах

Якщо ціни на табори в англомовних країнах кусаються, є хороша альтернатива – канікулярні програми у третіх країнах. За правильного підбору вони можуть бути не менш ефективними та цікавими. Головний принцип – обирайте мовний табір, де зміни формуються з дітей із різних країн, як ми згадували раніше. Це можуть бути програми у Греції, Болгарії, Італії, Хорватії. Залежно від сезону це може бути відпочинок біля моря або гірськолижний курорт. Розваг та вражень від таких поїздок точно буде багато. Важливо, щоб хоч частина вихователів та викладачів були носіями англійської мови.

У таких мовних таборах часто-густо можуть працювати волонтери з різних країн. Це значно знижує ціну на поїздку, а працюють переважно молоді хлопці та дівчата, які з легкістю знаходять спільну мову з дітьми та підлітками. Як і в англомовних країнах, варто звернути увагу на спрямованість і тематику змін.

Перед покупкою туру перевірте відгуки в соціальних мережах людей з різних країн. Рейтинги допоможуть зорієнтуватися з вибором найкращого і не викинути гроші на вітер, зіпсувавши дитині відпочинок.

  1. Вчимося з дитиною: закордонні табори для дітей із батьками

Боїтеся відправляти дитину саму за кордон? Вирушайте з нею. Є спеціальні програми для батьків та дітей.

Для батьків у таких подорожах є дві опції – вивчати англійську разом з дітьми або в групах для дорослих за окремими програмами, а також просто відпочивати вдень, поки діти навчаються та розважаються. Такий вид мовних таборів – прекрасна можливість провести час всією сім'єю та відпочити з користю. Якщо хочете просто супроводжувати дітей, ви можете вдень самостійно відпочивати на морі або в горах, їздити на екскурсії та на шопінг. У цей час діти не нудьгуватимуть і повеселяться з однолітками. Вечір вже для вас. Так діти не сумуватимуть за батьками і почуватимуться в безпеці, що дуже важливо для школярів молодших класів.

Обираємо мовний табір в Україні

Альтернативою дорогим закордонним мовним таборам для дітей є канікулярні програми в Україні. Пропозицій безліч на будь-який смак та ціновий діапазон. Ви можете як вибрати денний табір у місті, так і відправити дитину в гори чи море. Також деякі школи англійської пропонують онлайн-програми для вивчення англійської на канікулах. Яка з них – обирати тільки вам.

Табори в Україні мають як переваги, так і недоліки. Головна перевага – вартість. Ціни на відпочинок та навчання в Україні значно нижчі, ніж за кордоном. Також ви будь-якої миті зможете приїхати до дитини, якщо щось піде не так.

  • Денний мовний табір у місті

Не впевнені, чи готова дитина їхати надовго з дому, але на канікулах не хочеться залишати її одну на цілий день? Денні мовні табори при школах англійської – найкращий варіант весело та з користю провести час.

Канікулярні програми при школах англійської значно відрізняються від звичайних курсів. Діти приходять на весь день до школи, грають, дізнаються багато нового поза шкільною програмою. Зміни в таких мовних таборах часто присвячуються певній темі. Школярі займаються творчістю, проходять різні майстер-класи, разом готують перекуси та розважаються.

 

 

Тематика змін є абсолютно різною – від музики до ІТ. Діти можуть займатися у театральних студіях, малювати, розбирати мультфільми та вчитися писати сценарії.

Обирайте програму разом із дитиною, щоб їй було цікаво вчитися та хотілося відвідувати курси. Можливо, друзі чи однокласники вже записалися на такі канікулярні програми і разом буде веселіше?

Ще один плюс денних мовних таборів – ціна вона суттєво нижча, ніж на стаціонарних програмах, а підійдуть вони практично всім.

  • Канікулярні онлайн-програми для вивчення мови

Відпочинок у бабусі в селі або з батьками на дачі – не завжди найпродуктивніше та найцікавіше дозвілля для дітей на канікулах. Щоб доповнити його корисностями, потрібен лише доступ до інтернету. Адже мовні табори є й у форматі онлайн. Так школярі на канікулах можуть проводити час за гаджетами, але з користю. Викладачі готують цікаві програми, які мало відрізняються від офлайн-занять, при цьому не обов'язково залишатися в місті. В онлайн-таборах мову діти вивчають через інтерактивні тематичні заняття. Дитина не зациклюється на нудних правилах та заучуванні слів, а дізнається щось нове, займається улюбленою справою та підвищує рівень володіння англійською.

  • Стаціонарні мовні табори

В Україні можна знайти мовні табори у різних галузях, що пропонують різноманітні програми. У більшості з них працюють як українські викладачі, так і носії англійської мови. Діти будуть максимально занурені в англомовне середовище. На відміну від закордонних таборів повністю ізолювати дитину від рідної мови навряд чи вдасться, але більшість активностей відбуватиметься саме англійською, що в рази ефективніше за дві години на курсах.

Якщо дитині цікаво та легко в такому таборі, сміливо купуйте тур одразу на дві зміни. Тоді ефект буде значним, діти перейдуть на інший рівень володіння мовою. Особливо це важливо для учнів старших класів, які у навчальний час надто перевантажені додатковими заняттями. Використовуйте канікули для розвантаження дитини у навчальний час. Підготовка до іспитів може бути цікавою та легкою.

Якщо у дитини є протипоказання для поїздки до стаціонарного табору або вона не готова ще надовго розлучатися з батьками, канікулярні онлайн-програми – найкращий варіант.

 

Дитячий мовний табір: проводимо канікули з користю - 4

У компанії мову вчити веселіше та цікавіше

Безпека та комфорт у таборах

Якщо ваш вибір зупинився на стаціонарних мовних таборах, варто поцікавитися не лише програмами вивчення англійської мови, але також комфортом та безпекою. Перевірити всі необхідні сертифікати, поцікавитись відгуками та оглянути територію табору – обов'язково для батьків, які відправляють своїх дітей на відпочинок.

І не має значення, де знаходиться табір – в Україні чи за кордоном – діти мають бути у безпеці та займатися в комфортних умовах, тільки так ефект від вивчення англійської та враження будуть на висоті.

  1. Територія табору

Мовні табори можуть бути як у горах, так і біля моря, річки чи озера. Це може бути база у лісі чи місті. Переконайтеся, що територія табору добре охороняється, діти не зможуть самостійно покинути її, а сторонні – увійти. На території не має бути таких небезпечних легкодоступних зон як обриви, спуски до води, що не охороняються, або вихід у ліс.

Крім ландшафту, корпуси мають бути оснащені протипожежною системою. На території має працювати стаціонарний медпункт із кваліфікованими лікарями або медсестрами.

Також для літнього часу на території мають бути великі парасольки або альтанки, особливо на пляжі, а також доступ до питної води.

  1. Режим дня та харчування

Кожна дитина має свої особливості, тому важливо, щоб режим мовного табору був комфортним для всіх. Поцікавтеся розкладом, часом відбою, денного сну, харчування. Режим у таборі має не надто відрізнятись від звичайного режиму дитини. Якщо ж це не так, спробуйте відтворити розклад табору – і за кілька тижнів ви зрозумієте, чи такий режим підходить вашій дитині. Адже якщо діти не будуть висипатися й достатньо відпочивати, ефективність вивчення англійської суттєво знизиться.

Групи дітей мають бути невеликими, адже 30 дітей на двох вихователів – це забагато, вони не встигатимуть приділити увагу кожному. Групи для занять можуть бути ще меншими для кращого ефекту. Важливо, щоб вони були не більшими, ніж на звичайних курсах англійської мови.

Питання харчування також дуже важливе у стаціонарних мовних таборах. Якщо в дітей є ​​непереносимість деяких продуктів чи алергія, важливо одразу це питання обговорити. Чи можлива альтернатива? Як формується меню? У такому випадку краще обирати табори з варіативним меню, які ви можете наперед погодити. Меню має бути збалансованим, включати багато фруктів та овочів, щоб діти мали необхідну кількість енергії, залишалися активними та здоровими. Табори, в меню яких є фастфуд та можливість вибору їжі дітьми, – не найкращий варіант.

Обираючи мовний табір для дітей, пам'ятайте, що це час відпочинку. Діти не повинні просидіти всі канікули за партою, а розважатися, знайомитись, добре проводити час. Тільки в такій атмосфері вони зможуть зрозуміти важливість вивчення англійської мови, підтягнути свій рівень і продовжувати займатись у тому ж дусі в навчальний час.

 

Олена Задворна

 

Дата публікації: 1 лютого 2022