Запам'ятовувати прості англійські слова та фрази діти можуть одночасно з рідною мовою. А в якому віці починати пояснювати дитині граматику? Коли варто розповісти про нескладні граматичні конструкції, дієслово «to be» й артиклі? Поговоримо про це далі. 

Зміст

1. Дитяча англійська мова: як вивчити граматику
    1.1. Коли та як починати вивчення граматики з дитиною
2. Правила вживання артиклів у дитячій англійській мові
    2.1. Що має знати дитина до вивчення артиклів
    2.2. Артиклі в англійській мові: основні правила

Дитяча англійська мова не обмежується вивченням найпростішої лексики. Ми розповімо, як дитині вивчити тему артиклів, запам'ятати правила якої іноді непросто навіть дорослій людині.

Дитяча англійська мова: як вивчити граматику

Як ефективно вивчати англійську для дітей, ми розібрали в цій статті. Багато рекомендацій ви зможете застосувати для навчання дитини нової лексики. А що ж допоможе вивчити граматичні конструкції? 

  1. Щовечора читайте з дітьми книги англійською. Така звичка корисна одразу з кількох причин. По-перше, малюк вчиться сприймати слова в контексті та правильно застосовувати їх самостійно. По-друге, ви будуєте хороший фундамент для грамотного правопису. Дитині буде простіше зрозуміти матеріал на уроках дитячої англійської мови, вона швидше навчиться виконувати практичні завдання. 

    Читайте перед сном історії про пригоди з драконами та магією, цікаві факти про динозаврів, космічні об'єкти та взагалі все, що малюк слухає з великим інтересом. Тоді він почне запитувати про значення незрозумілих слів, намагатися запам'ятати їх і з нетерпінням чекати на продовження історії.

    Для старших дітей можна запропонувати прочитати захопливе фентезі англійською. Ідеальний варіант – знайти в оригіналі останню книгу улюбленого автора, яку не встигли перекласти рідною мовою.

     

Дитяча англійська мова: як вивчити граматику

Якщо перед сном читати дитині англомовні книги, вона буде легше засвоювати правила та лексику на уроках дитячої англійської мови

  1. Вивчайте дитячу англійську мову за допомогою мультфільмів і серіалів. Так само, як дитина вчиться складати речення українською, вона вивчає й іноземну мову. Вона слухає інших людей – вдома, надворі, в телевізорі або інтернеті. Багато знань діти черпають із кіно та мультфільмів. 

    Подбайте про те, щоб малюк переглянув англійською свої улюблені історії, наприклад, «Як приборкати дракона», «Крижане серце», «Монстри на канікулах». Така практика дитячої англійської мови буде не тільки дуже корисною, але й принесе дитині радість.

    Школярам більше подобається дивитися серіали. Запропонуйте дитині подивитися в оригіналі «Прибуття» (London Central), що оповідає про героя з Бразилії, який приїжджає до Лондона, щоб вивчити мову. Всіма улюблена «Теорія великого вибуху» може бути трохи важкою для підлітка, однак і дуже корисною: Шелдон часто виправляє граматичні помилки своїх друзів.

     

  2. Дитяча англійська мова на практиці: використовуйте сайти й додатки. Вчити лексику і правила набагато простіше, якщо використовувати онлайн-тренажери та додатки з Google Play або App Store. Для практики англійської створіть дитині обліковий запис на одному з сайтів, де вона зможе тренувати вивчені слова та виконувати вправи з граматики. 

    Один із перевірених ресурсів для вивчення англійської мови з дитиною – онлайн-заняття від Кембриджського університету. Зверніть увагу на додатки від British Council. Підліткам сподобається дивитися захопливі відео від LearnEnglish GREAT Videos і TEDICT. 

Коли та як починати вивчення граматики з дитиною

Ми вже не один раз радили вивчати дитячу англійську мову з раннього віку. Найпростіші правила можна розповідати дитині вже з 3-х років. У цей період у дітей прокидається бажання дізнатися все про навколишній світ. Вони ставлять багато запитань, тому англійські слова та правила будуть легше запам'ятовуватися. Насамперед вивчіть із дитиною алфавіт. У цьому вам допоможе наш плейліст 24 EASY STEPS.

Ідеальна тривалість навчання дитячої англійської мови – від 5 до 15 хвилин. Однак важливо проводити заняття з дитиною щодня.

Не забувайте, що важливо проводити заняття з дітьми в ігровій формі. Використовуйте пісні та казки. Наприклад, ви можете вигадати історію про дієслово «to be» і пояснити дитині зрозумілою для неї мовою, чому з «I/you» воно звучить як «are», а з «he/she/it» змінюється на «is».

Діти дошкільного віку дуже активно використовують свою фантазію. Вони мислять яскравими картинками, тому їм напевно запам'ятається казкова історія, розказана мамою або татом. 
 

Коли та як починати вивчення граматики з дитиною

Пояснення правил в англійській мові для дитини можна перетворити на захопливу історію

Для того щоб дитяча англійська мова в ранньому віці була ефективнішою, обов'язково застосовуйте активні ігри та логічні задачки. Усі діти дуже рухливі й обожнюють що-небудь відгадувати. Наприклад, можна вчити нові слова для того, щоб потім пограти в цікаву гру. 

Як це зробити? Підготуйте разом з дитиною картки зі словами: з одного боку має бути назва предмета, а з іншого – його малюнок. Складіть картки в капелюх, перемішайте і витягайте по черзі. Переведіть слово та повторіть його англійською кілька разів, а потім вирушайте на пошуки предмета по кімнаті або навіть по всьому будинку. Спробуйте в такий спосіб вивчити цифри, назви кімнат, побутових предметів, кольори, їжу.

Після 5 років можете вчити з дітьми нескладні діалоги та практикувати нову лексику за допомогою тренажерів з англійської онлайн. Якщо у вас більше однієї дитини, практикуйте дитячу англійську мову всі разом! Адже в такому випадку ви зможете влаштовувати змагання та конкурси для дітей. 

У 6 років діти починають будувати перші соціальні зв'язки з однолітками. У них з'являється бажання виділитися своїми здібностями та стати кращими в групі. Створюючи невелику конкуренцію в процесі вивчення англійської, ви стимулюєте дитину більше старатися заради похвали та визнання. Однак будьте напоготові, адже змагальний дух не має перейти у ворожнечу між дітьми.

Чашу терезів на бік бажання малюків досягати успіху в англійській може схилити нагорода. Підійдуть смішні стікери, закладки з мультяшними персонажами, оригінальні олівці та ручки. Отримуючи подарунок або похвалу, дитина відчуває одночасно радість і вдячність. Так навчання англійської починає асоціюватися з задоволенням.

Навчаючись говорити й писати іноземною мовою, дитина буде досягати успіху й терпіти маленькі поразки. Усе як у реальному житті. Розкажіть дитині, що вивчити дитячу англійську мову вона може, якщо продовжить ретельно працювати. Відзначайте успіх і підтримуйте в невдачах, і тоді перемог обов'язково стане більше.

Правила вживання артиклів у дитячій англійській мові

Ми починаємо вивчення англійської з букв і звуків. Далі знайомимося з транскрипцією, вчимо найпопулярніші слова та фрази. І тільки пройшовши ці кроки, починаємо складати перші речення. Той же шлях проходять наші малюки, навчаючись дитячої англійської мови.

Розбирати граматичні форми на перших уроках немає необхідності. Переходьте до цього питання, коли у дитини буде свій невеликий словниковий запас і бажання висловлювати думки англійською. У який спосіб краще це зробити, давайте розбиратися.

  • Порада № 1. На відміну від дорослих, дітям важко читати довгі тексти з поясненням правил. Тому всю теоретичну інформацію варто згрупувати в невеликий список або таблицю. Використовуйте яскраві кольори та картинки з прикладами, щоб набагато легше запам'ятати правило.

  • Порада № 2. Пояснюючи тему, вигадуйте асоціації. Наприклад, можна перетворити артиклі на казкових персонажів і розповісти малюкові цікаву історію взаємин артиклів з іменниками. Підключайте фантазію, щоб допомогти дитині запам'ятати найважчі частини з уроків загальної англійської мови, дитячу граматику зокрема.
     

Правила вживання артиклів у дитячій англійській мові

Малюйте з дітьми яскраві таблички з правилами англійської мови та будуйте асоціації

Що має знати дитина до вивчення артиклів

Перш ніж вчити правила вживання артиклів, діти повинні розбиратися в частинах мови, вміти складати словосполучення і знати правильний порядок слів в англійському реченні. 

Для ефективної роботи у малюка мають бути словничок, зошит для теорії, кольорові ручки або олівці. Якщо погода дозволяє, перенесіть заняття на природу. Свіже повітря й інша обстановка полегшать вивчення дитячої англійської мови. До того ж, для пояснення теми ви зможете підібрати цікаві приклади з навколишнього середовища.

Артиклі в англійській мові: основні правила

Що про артиклі потрібно вивчити дитині, щоб вона могла створювати прості речення? Як не заплутатися в одній із найважчих тем у дитячій англійській мові? Відповіді на ці та інші запитання ми дізнаємося в останньому розділі.

Дотримуючись цих нескладних рекомендацій, ви допоможете дитині засвоїти перші граматичні правила англійської мови. 

  1. Навчіться пояснювати складні визначення простою мовою. Для цього вам, звичайно, потрібно добре розбиратися в питанні самостійно. Згадати теорію допоможуть різні статті й відео на тему «Артиклі». Не забудьте закріпити матеріал, зробивши кілька вправ для практики англійської:

    невизначений або визначений артикль;
    артикль або його відсутність.

    Розбираючи тему вже з дитиною, не намагайтеся розповісти їй про всі винятки з правил, достатньо вивчити основне правило та привести хороші приклади. На цьому етапі діти вчаться складати прості англійські речення, і будь-яка інформація, яку вони не зможуть застосувати, швидко забудеться. До того ж винятки можуть тільки заплутати.

    Пояснити важкий матеріал дитині можна через історії про пригоди артиклів «a», «an» і «the». Зробіть кожен із них окремим персонажем і додайте по сюжету тісний зв'язок із голосними. Ще краще буде, якщо ви знайдете спосіб залучити малюка в процес створення історії.

     

  2. Щоб вивчити дитячу англійську мову, потрібно виконувати якомога більше вправ. Закріпіть нові знання за допомогою невеликого блоку вправ. Будьте терплячими й не поспішайте відповідати на запитання завдання замість дитини. Допомагати й підтримувати дітей, безумовно, важливо, проте малюк повинен навчитися самостійно знаходити відповідь. 

    Запам'ятайте: чим більше практики, тим краще матеріал заняття буде засвоєний! Це правило працює і в дитячій англійській, і в дорослій.

     

  3. Підкріплюйте теоретичні знання дитини реальними прикладами з її життя. Коли малюк розбереться, що таке артиклі, і зробить декілька блоків вправ, наступним етапом у вивченні дитячої англійської мови вже буде практика. За сніданком, у магазині або на прогулянці в парку ви можете грати з дитиною в слова англійською. Суть гри в тому, щоб назвати якомога більше речей навколо вас з однієї категорії, наприклад: тварини, їжа або всі предмети синього кольору. 

    Практикуючи дитячу англійську мову, дитина буде не тільки добре запам'ятовувати лексику, але також вчитися складати словосполучення та правильно використовувати артиклі. Чим більше реальних прикладів – тим краще закріплюється вивчений матеріал.

     

Артиклі в англійській мові: основні правила

Практикуйте англійську мову з дитиною на природі або під час походу в магазин

  1. Контролюйте результати, яких досягає дитина на уроках дитячої англійської мови. Для старших дітей підійдуть нескладні тести й диктанти. Із молодшими дітьми краще спробувати гри з картками та загадки. Прекрасний спосіб практики артиклів – пограти в крокодила, загадуючи словосполучення англійською. Слідкуйте, щоб діти не забували використовувати артиклі та робили це правильно. 
     

  2. Регулярно повторюйте вивчені теми через 2-3 тижні. Щоб не забути все, що діти встигли вивчити на заняттях із дитячої англійської мови, потрібно обов'язково відводити час на повторення. Так діти раз і назавжди запам'ятають основні правила вживання артиклів.

Навчання англійської вдома – дуже важке завдання, але приділяючи достатньо часу на заняття, дитина зможе досягти дуже хороших результатів! Ви також можете привести свою дитину на заняття з професійним педагогом. 

У Green Country дитячу англійську мову вчать у невеликих групах з уважними та досвідченими викладачами. У нас діти навчаються англійської з 6 і до 16 років. 

 

Аліса Шкуренко

 

Дата публікації: 21 грудня 2020